Anda di halaman 1dari 32

HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5

Minggu 1 Tunjang 1PJ Tajuk Isi

2 Waktu Kecergasan Daya Tahan Kardiovaskular 1. Definisi Daya tahan kardiovaskular juga dikenali sebagai kecergasan aerobik atau kuasa aerobik atau daya tahan aerobik.Kecergasan kardiovaskular dapat mengawal penyakit jantung dan masaalah kegemukan 2. Senamrobik-

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Naik turun tangga gimnastik. 2. Berjalan dan berlari 1000 M. 3. Senaman ritma selama 5 minit. Aktiviti 1. Siapa pantas. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil yang sama bilangan Setiap ahli berlari seberapa pantas yang boleh melalui halangan dan kembali semula ke garis mula mengikut giliran. Kumpulan yang dapat menamatkan dahulu larian akan dikira sebagai pemenang.

Minggu 2 Tunjang 1PK Tajuk Isi Definisi

1 Waktu Kesihatan diri dan keluarga. Kesihatan diri. 1. Akil baligh 2. Haid dan Ihtilam. : Akil baligh - Satu proses yang berlaku semasa proses pertumbuhan dan pembesaran manusia. Haid - Darah yang keluar dari rahim. Ihtilam - Suatu keadaan apabila air mani keluar secara tidak sedar semasa bermimpi sesuatu yang memberahikan

Kemahiran / 1. Butir Mengajar 2. 3. 4.

Menerangkan proses akal baligh. Menyatakan maksud haid dan Ihtilam. Menerangkan langkah kebersihan yang diambil semasa haid dan Ihtilam. Mengenalpasti salah tanggapan tentang haid.

Aktiviti

: Menyenaraikan cara penjagaan kebersihan diri semasa kedatangan haid dan Ihtilam

Minggu Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran

2 Kemahiran Permainan Sofbol. : 1. 2. 3. 4. : -

1 waktu.

Latar belakang / sejarah. Peralatan. Gelanggang. Pemain tempatan dan luar negara. Dicipta oleh George W.Hancock (1887). Kejohanan kali pertama di taja oleh The Amateur Softball Assocition (1933) 1952 The International Softball Faderation (ISF) ditubuhkan. 1965 The Womens World Champion. 1966 The Mans World Champion. 1967 Softball telah diterima sebagai acara olampik. 1974 Persatuan Sofbol Malaysia ditubuhkan. Glof, Mit, Adang Muka, Bet, Plat, Bola Sofbal, Bes, Penahan Dada. Dimainkan di kawasan berbentuk lelayang dengan empat bes sejarak 19.6 M antara satu sama lain.

Butir-butir Mengajar

Aktiviti

Guru memberikan peluang pada murid untuk memegang dan menggayakan Alatan dengan betul.

Minggu Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

3 Kemahiran Permainan Sofbol. : : -

2 waktu.

1. Balingan. 2. Menangkap Balingan sisi Berdiri sisi, pandang sasaran. Depakan tangan ke arah sasaran. Tarik tangan ke belakang bahu.

Aktiviti Contoh Ansur - maju : :

Baling bola dari sisi bahu. Balingan atas bahu. Berdiri sisi, pandang sasaran. Tarik tangan ke belakang bahu. Baling bola melepasi atas bahu. Ikut lajak. Menangkap bola tinggi. Menghadap bola. Kaki dibuka seluas bahu. Bengkokkan lutut. Luruskan tangan ke atas hadapan. Pandang bola masuk ke glof Menangkap bola leret Bengkokkan badan dan lutut. Pandang ke arah bola. Kedua-dua tangan hampir mencecah tanah. Pandang bola masuk ke glof.

Latihan secara berpasangan , pelbagai teknik balingan dan tangkapan Lambungan bawah lengan 3 Meter. Melutut, berdiri dan seterusnya bergerak. Daripada balingan bawah lengan (perlahan), bola leret hingga kepada bergerak

Minggu 4 Tunjang 1PK. Tajuk Kemahiran Isi/Butiran Mengajar

1 waktu. Kesihatan diri dan keluarga. Kesihatan diri. Pengurusan kesihatan diri. Guru menyanyikan lagu Kebersihan Diri Guru menyanyikan bersama-sama murid. Dalam kumpulan kecil murid akan menyediakan jadual aktiviti pengurusan kesihatan. Wakil setiap kumpulan akan membentangkan hasil. Mengedarkan lembaran kerja Kepentingan Menguruskan Kesihatan Diri.

Minggu Tunjang 3 PJ Tajuk Isi

4 1 waktu. Pendidikan sukan. Keselamatan. Keselamatan semasa beraktiviti.

Kemahiran/ 1. Menyenaraikan 3 langkah pengawasan semasa aktiviti olahraga. Butir mengajar Murid diminta menyenaraikan 3 langkah pengawasan memeriksa alatan, memeriksa tempat dan mematuhi arahan guru.

Guru menunjukcara serta menerangkan perlakuan dan situasi yang mendatangkan bahaya semasa aktiviti olahraga. Memegang peluru dan cara yang salah Menggunakan alatan yang rosak. 3. Murid diminta (dalam kumpulan kecil) membincangkan langkah-langkah keselamatan bagi mencegah daripada berlakunya kemalangan. Memakai pakaian sukan Mendengar dan memenuhi arahan tentang langkah keselamatan yang diberi oleh guru. Gunakan alatan yang telah ditetapkan. Pastikan kawasan aktiviti adalah selamat dan tidak berlubang. Laporkan sebarang kemalangan dengan segera kepada guru.

Minggu Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran

5 Kemahiran Permainan Sofbol. : 1. 2. : -

2 waktu.

Kemahiran asas Pertandingan. Teknik memegang bat. Cekak pendek Cekak sederhana. Cekak panjang. Lakuan memukul dan menampan bola dengan tepat dan betul Menjelaskan lakuan memukul dan menampan. Meningkatkan tahap kemahiran memukul dan menampan.

Butir-butir Mengajar

Aktiviti

Melakukan aktiviti latihan bayangan tanpa bat. Formasi separuh bulatan, seorang murid memegang bat dan yang lain bersedia untuk menangkap bola.(bergilir-gilir) Formasi separuh bulatan, seorang murid memegang bad dan bersedia untuk menampan. Murid yang lain bersedia untuk menangkap bola. Dengan menggunakan kawasan padang, letakkan plat dan bes di tempat yang betul dan adakan satu permainan kecil sofbol.

Minggu 6 Tunjang 1 Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. Kesihatan Diri dan Keluarga Kesihatan Diri : 1. Menyediakan catatan amalan asas aktiviti kecergasan dan kesihatan Tajuk Hari Masa Aktiviti 2. Merekodkan amalan asas kesihatan dari segi aktiviti asas kecergasan dan kesihatan

Butir-butir Mengajar

a. Amalan harian b. Kebersihan tubuh badan

Minggu 6 Tunjang 2 Tajuk

1 Waktu. Kemahiran Badminton 1. Latar belakang / sejarah 1. Alatan 2. Gelanggang 1. Pemain (tempatan / luar) : 1. Berasal dari India - 1870 Duke of Beuford Di Badminton - 1934 Persatuan Badminton Antarabangsa ditubuhkan - 1948 Piala Thomas diadakan setiap dua tahun - 1956 Piala Uber (Betty Uber) - 1937 Badminton Terbuka Malaya 2. Alatan yang digunakan - Tiang 1.5 m - Net/ Jaring (6.1 m X 0.76 m) - Reket 6.661 m panjang - Bulu tangkis diameter 25-28 mm - Gelanggang berukuran 13.4 m X 6.1 m 3. Pemain - Kebangsaan- Perseorangan Rashid Sidek, Roslin Hashim, Wong Choon Han dll. Beregu- Lee Wan Wah& Chong Tan Fook, - Luar Negeri- Perseorangan- Cheng Hong (China), J. H. Christensen (Denmark), Taufik Hidayat (Indonesia), Gopichand (India) Beregu- Ricky Subagja & Rexy Maniaky (Indonesia), Michael Sogard & Thomas Stuer Lauridsen : Dalam pengajaran ini guru akan membawa murid ke gelanggang menunjukkan pada murid alatan yang akan digunakan. Seharusnya murid diberi peluang untuk memegang dan menggayakan peralatan

Isi Kemahiran

Aktiviti

Minggu 7 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

2 Waktu. KEMAHIRAN PERMAINAN. Badminton. Servis Pukulan Hadapan. : a. Servis Rendah - Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan. - Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri. b. Servis Flik. - Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri. - Bulu tangkis tinggi melepasi lawan. c. Servis Tinggi. - Berdiri sisi - Hayun reket jauh ke belakang. - Pegang bulu tangkis separas mata. - Lepaskan bulu tangkis dan ikut lajak. d. Pukulan Hadapan. - Pandang bulu tangkis. - Hayun reket ke belakang, sebelah tangan lagi diluruskan. - Hayun reket dengan tangan lurus, pukul bulu tangkis pada sasaran tertinggi. : Murid melakukan aktiviti secara berpasangan. Secara ansur maju bermula dengan sevis rendah.

Aktiviti

Minggu 8 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. PENDIDIKAN SUKAN Pengurusan Diri - Makanan bervitamin semasa latihan dan bersukan : 1. Definisi / konsep - Tubuh badan yang tidak memperolehi nutrien yang mencukupi menyebabkan kecekapan tubuh badan menurun - Menyebabkan masalah kesihatan dan tidak berupaya untuk melakukan aktiviti atau bersukan : a. Guru menunjukkan carta vitamin dan fungsi serta memberi penerangan VITAMIN Vitamin A Vitamin B Vitamin C Vitamin D Vitamin E Vitamin K FUNGSI Menjaga kesihatan mata dan kulit, membantu pertumbuhan tulang dan gigi Menggalakkan selera makan, menguatkan otot dan serat serta membantu pertumbuhan tubuh Membantu kesihatan tulang, gigi dan gusi serta mencegah jangkitan penyakit Membantu pertumbuhan tubuh, mengelakkan kerosakan gigi dan menguatkan tulang Memastikan kandungan oksigen dalam darah mencukupi untuk proses pembakaran makanan Mempercepatkan pembekuan darah daripada semasa

Butir-butir Mengajar

berlaku perdarahan b. Guru menunjukkan gambar tunggal penyakit kekurangan vitamin & guru meminta murid dalam kumpulan kecil untuk mencadangkan vitamin-vitamin yang sesuai bagi mengatasi masalah tersebut : Contoh gambar A- Pesakit Osteoporosis- cadangan vitamin D B- Kurang selera makan Vitamin B C- Gigi rosak Vitamin D c. Aktiviti pengukuhan : Kotak Beracun - Terdapat kertas di dalam kotak yang mempunyai soalan berkaitan dengan fungsi vitamin - Murid yang bertuah akan mencabut kertas tersebut dan menjawab soalan, sekiranya gagal mereka akan didenda * Radio kaset diperlukan untuk memutarkan lagu ketika kotak diedarkan

Minggu 8 Tunjang 1 PK Tajuk Isi Butir-butir Mengajar

1 waktu. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. Perasaan. : Memahami perasaan sendiri. - setelah dapat menolong keluarga. : 1. Guru menunjukkan contoh gambar pelbagai mimik muka minta murid memilih situasi perasaan mereka ketika itu. 2. Guru memberikan situasi bermasaalah keluarga ketika menghadapi kesempitan wang.Senaraikan langkah-langkah yang boleh diambil untuk meringankan masaalah ini. 3. Guru meminta ketua kumpulan untuk membentang hasil kerja kumpulannya. 4. Secara lisan minta beberapa orang murid menyatakan perasaan mereka setelah dapat membantu menyelesaikan masaalah keluarga.

Minggu 9 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir

2 waktu. KEMAHIRAN PERMAINAN. Badminton. : 1. Pukulan Kilas. 2. Pukulan Smesy. : 1.Pukulan Kilas. - Kaki kanan menyilang ke kiri. - Kilas reket separas dengan bahu. - Pukul bulu tangkis dan ikut lajak 2.Pukulan Smesy. - Pandang bulu tangkis. - Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan. - Ayun reket ke belakang siku di bengkokkan, sebelah lagi tangan lurus ke

atas - Pukul bulu tangkis dengan pantas. Aktiviti : Bermain dengan rakan, variasikan pelbagai teknik hantaran dan pukulan.

Minggu 10 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1 waktu. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA. Kekeluargaan : Keremajaan - Menyatakan masaalah dan isu-isu yang melibatkan golongan remaja. - Difinisi salah laku :Sikap dan tingkah laku yang bertentangan dengan norma masyarakat. : Guru meminta murid untuk menyatakan masaalah salah laku yang sering ditimbulkan oleh remaja di sekolah. - merosakkan kerusi dan meja, mencuri, berbahasa kesat dan sebagainya. Guru menayangkan pita video yang menunjukkan salah laku yang sering berlaku di sekolah. Guru meminta murid secara berkumpulan menyenaraikan cara/langkah untuk mengatasi/mengurangkan permasaalahan ini :- mendalami bidang agama. - menyertai unit berunifom, persatuan atau kelab di sekolah. - menyertai bidang sukan. - sertai aktiviti kemasyarakatan dan sebagainya.

Butir-butir Mengajar

Minggu 10 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi

1 waktu. PENDIDIKAN SUKAN. Pengurusan sukan - Pengurusan alatan sukan Susunan / pengelasan. : Pengurusan alatan secara sistematik memberikan faedah : - Menjamin peralatan berada dalam keadaan selamat. - Tidak mudah rosak / tahan lama. - Menghindar berlakunya kemalangan. : 1. Guru melaksana aktiviti kembara dengan membawa murid ke stor alatan. 2. Minta komen dari murid tentang keadaan stor. 3. Guru membahagi murid kepada kumpulan dan memberikan satu kawasan 4 angkat untuk pengurusan. 4. Guru meminta murid untuk menguruskan peralatan mengikut kreativiti 3 mereka sendiri 5. Diakhir P&P guru memberi rasional mengapa sesetengah cadangan dan kedudukan peralatan yang dibuat oleh murid tidak boleh dilaksanakan.

Butir-butir Mengajar 3

Minggu 11 Tunjang 1 PJ Tajuk

2 waktu. KECERGASAN - Daya tahan otot - Kekuatan.

Butir-butir

Aktiviti

: 1. Daya tahan otot - bangkit tubi lutut bengkok 5 kali. - tekan tubi. 2. Kekuatan - tolak bahu berpasangan. - tekan tubi. : Gusti dalam gelung. - letakkan dua gelung rotan di atas tanah (bersentuhan). - pasangan berdiri dalam gelung rotan sendiri. - tangan letakkan atas bahu pasangan. - cuba keluarkan pasangan dari gelung.

Minggu 12 Tunjang 2 Tajuk Isi Butir-butir Mengajar. Aktiviti

1 waktu. GAYA HIDUP SIHAT. Pemakanan. a) Pengamalan cara makan yang sihat. : - makan pelbagai jenis makanan. - imbangan makanan yang dimakan dengan aktiviti fizikal. : Amalan pemakanan. - makanan yang baik untuk tubuh badan saya. - saya makan makanan yang bersih dan dicerna dengan baik. : - Melakar dan melukis jenis makanan yang baik untuk pertumbuhan badan. - Mengenal pasti dan memilih makanan yang bersih untuk dimakan. - Gambar-gambar jenis makanan. - Model makanan. - Piramid makanan. - Kajian kesihatan, Keperluan untuk 5 jenis pekerjaan. ( guru, kerani, buruh kasar, pemandu lori, tukang kebun ).

Minggu 12 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi

1 waktu. KEMAHIRAN PERMAINAN. Rugbi Sentuh. : 1. Latar Belakang. 2. Peralatan. 3. Gelanggang. 4. Pemain (Dalam/Luar Negeri). 1. - Dimainkan oleh William Webb Ellis.(1923) - 1923 dimainkan oleh penuntut Rugby School (England) - 1925 dimulakan di Negeri Sembilan. 2. Bola saiz 3, bendera atau penanda. 3. - Bentuk segi empat tepat : 70m panjang 50m lebar. 4. Pasukan Cobra/ All Black. - Jhon N. Lomu. : Menunjukkan alatan Rugbi Sentuh (Pengenalan).

Butiran Mengajar

Aktiviti

Seharusnya murid diberi peluang memegang bola rugbi.

Minggu 13 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi

2 Waktu. KEMAHIRAN PERMAINAN. Rugbi Sentuh. : Kemahiran Asas. 1. Hantaran Dan Menyambut. 2. Mengawal Bola. 1. Hantaran Statik. Menghadap sasaran Tegakkan bola dan hantar pada rakan. Rakan sambut guna dua tangan. Hantaran Dinamik (bergerak). Langkah ke hadapan. Bergerak perlahan lahan. 2. Mengawal Bola. Guna dua belah tangan. Dapatkan bola awal (dari hantaran/tendangan). Sambut bola bawa ke dakapan.

Butiran Mengajar / Aktiviti

Minggu 14 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Butir-butir Mengajar

1 waktu. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT. Pemakanan. : Pengamalan cara makan yang sihat. - Menyenaraikan jenis-jenis makanan yang baik untuk kesihatan dan kecergasan a. pilih makanan yang banyak mengandungi bijian dan kekacang. b. lebihkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran. c. pilih makanan yang rendah lemak dan kurang kolesterol. d. pilih makanan yang mengandungi kurang gula dan garam. e. banyakkan minum air kosong. f. makan makanan yang bersih dan selamat. - Menjelaskan rasional pemilihan makanan-makanan tersebut. a. mengelakkan berlakunya penyakit seperti cirit-birit, jantung dan kencing manis b. memberikan tenaga. c. membina sel-sel dan tisu badan.

Minggu 14 Tunjang 3 PJ Tajuk

Isi

1 waktu. PENDIDIKAN SUKAN. Isu-isu dalam PJ dan sukan. a. Penyalahgunaan dadah dalam sukan. - Jenis dadah yang diambil semasa bersukan. - Kesan dadah. : Difinisi dadah dalam sukan. Dadah yang digunakan oleh athlit adalah dari jenis dadah perangsang seperti steroids anabolic dan amphetamines yang kemungkinan kesannya ialah athlit bertambah segar, mengurangkan kepenatan dan kelesuan serta meningkatkan

10

kekuatan dan keupayaan otot. Butir-butir : a. Guru menunjukkan dan mengedarkan keratan akhbar yang menceritakan tentang penglibatan athlit-athlit sukan dalam penyalahgunaan dadah. b. Murid dalam kumpulan kecil diminta untuk membincangkan 3 sebab athlit menggunakan dadah. c. Guru memberikan respon kepada setiap pembentangan oleh ketua kumpulan dan menerangkan sebab sebenar athlit menggunakan dadah dan jenis-jenis dadah. Bil 1. 2 . Kesan Meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot. Merangsang prestasi athlit Meningkatkan kesedaran aktiviti fizikal. Mengurangkan kepenatan dan kelesuan. Nama Dadah Steroids Anabolic.

Amphetamines.

Minggu 15 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Butir-butir Mengajar

2 waktu. KEMAHIRAN PERMAINAN. Ragbi sentuh. : a. menendang bola.. b. larian sentuh lawan. : - Tendangan lambung. Tendangan lepas - Lari sentuh kawan dari sisi, hadapan dan belakang.

Aktiviti

: Bermain bersama rakan.

Minggu 16 Tunjang 2 Tajuk Isi Butir-butir

1 waktu. GAYA HIDUP SIHAT DAN SELAMAT. Penyalahgunaan bahan. - rokok. - dadah. : Merokok dan akibatnya. Keburukan merokok. : a. Menyatakan kesan dan keburukan merokok. - menyebabkan sakit paru-paru. - menyebabkan maut. - puntung rokok yang menyala boleh menyebabkan kebakaran. - asap rokok menjejaskan kesihatan orang-orang yang berhampiran. - kesan sampingannya kurang tenaga, cepat lesu, kurang selera makan, gigi kuning dan nafas berbau

11

b. Melukis poster keburukan merokok. - kumpul dan cari risalah berkaitan keburukan merokok. Minggu 16 Tunjang 3 PJ Tajuk Isi Butir-butir Mengajar 1 waktu. PENDIDIKAN SUKAN. Etika dalam sukan. : Semangat kesukanan. Menerima keputusan pertandingan. : a. Guru meminta murid untuk menceritakan pengalaman mereka memasuki sesuatu pertandingan dan perasaan mereka setelah selesai pertandingan tersebut. b. Guru memberi penerangan tentang perlunya semangat kesukanan ketika menyertai sesuatu pertandingan seperti :- mengikut peraturan. - bekerjasama. - berlaku adil. - jujur. - tidak mudah berputus asa. - menjaga hubungan baik dengan pihak lawan. c. Murid melakukan sumbangsaran, perasaan mereka ketika menghadapi kemenangan atau kekalahan. d. Guru meminta murid menyelesaikan permasaalahan.

Minggu 17 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran

2 Waktu. KECERGASAN. Kelenturan : - meregang otot-otot kaki statik. - mengecilkan badan. - mengilas badan ke kiri dan ke kanan. - meregang otot kaki sambil menggunakan alatan. : 1. Kilas badan berdua. - berdiri regang temu belakang. - mengilas badan sambil melontar pundi kacang dengan dua belah tangan. - kemudian jauhkan jarak berdiri.

Butir-butir Mengajar

12

Minggu 18 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Keselamatan. : 1. Keselamatan di rumah. - Bahaya di rumah. - Langkah keselamatan. : a. Guru mengedarkan gambar tunggal situasi rumah yang teratur dan sebaliknya b. Menyenaraikan bahaya-bahaya yang mungkin berlaku dalam situasi rumah yang tidak teratur. Terkena benda tajam. Melecur terkena air panas. Terjatuh kerana lantai licin. Terminum racun. Lemas dalam bilik air. c. Perbincangan tentang langkah-langkah keselamatan yang boleh diambil di rumah. - Menyusun perabot dengan teratur - Menyimpan alatan setelah digunakan. - Mengelap lantai yang licin atau basah. - Menyimpan benda-benda tajam di tempat yang selamat. - Menyimpan bahan yang beracun dalam tempat tertutup dan berkunci.

Butir-butir Mengajar

Minggu 18 Tunjang 2 Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN. Olahraga : 1. Gaya lompatan Gaya pelana. : Fasa 1 Fasa 2 Fasa 3 Fasa 4 - Larian landas. - Lonjakkan. - Layangan. - Mendarat.

Aktiviti

Lompat berhalangan. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap kumpulan akan berlumba melompat skittal berhalangan pada jarak yang tertentu.

13

Minggu 19 Tunjang 2 Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

2 Waktu. KEMAHIRAN PERMAINAN. Olahraga. : 1. Lompat tinggi gaya Fosbury. : a. lari landas. b. lonjakkan. c. layangan. d. mendarat. 1. Regangan. 2. Larian - langkah panjang - lutut tinggi. 3. Lonjakkan - lonjak sentuh bola. - lari dan lonjak sentuh bola. - lari landas linjak dan mendarat di atas tilam. 4. Lumba lonjak antara gelung. - murid dibahagi kepada kumpulan. - setiap murid perlu melonjak dan mendarat antara 3 gelung yang disusun ke garisan penamat secara bergilir-gilir.

Aktiviti

Minggu 20 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Keselamatan. : 1. Keselamatan di sekolah - Bahaya dan langkah keselamatan. : a. Menyenaraikan lokasi-lokasi di kawasan sekolah yang berkemungkinan besar mengakibatkan kemalangan. - Padang. - Giminisium. - Kantin. - Makmal Sains - Stir Sukan. - Bengkel Kemahiran Hidup. b. Membincangkan bahaya dan langkah keselamatan . Bahaya - cedera terkena alatan yang tajam seperti gergaji dan pahat. - kemalangan terkena air panas atau bahan yang merbahaya. - kebakaran. Langkah keselamatan. - berhati-hati. - berdisiplin. - mematuhi arahan guru. - mematuhi peaturan dan arahan guru.

Butir-butir Mengajar

Tempat Bengkel Kemahiran Hidup. Makmal / Bilik Sains.

14

melecur - memakai pakaian yang sesuai dan lengkap ketika beraktiviti di padang. - berdisiplin apabila berada dalam bilik darjah.

- luka terpijak benda tajam. Padang Sekolah. Bilik Darjah. - kecederaan terjatuh, terhantuk meja dan sebagainya.

Minggu 20 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN Olahraga. : 1. Lompat tinggi - Lompat tinggi gaya pelana dengan rakan. : a. Regangan. - otot. - tangan. - kaki. - lonjak. b. Joging c. Lari langkah panjang. d. Skipping / lutut tinggi. e. Lompat palang. f. Pendaratan atas tilam.

Minggu 21 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran

2 Waktu. KECERGASAN. Imbangan. : - berdiri sambil mengangkat lutut. - meniti di atas bangku. - meniti di atas kayu kecil atau tali. - dirian sekala depan. : : a. Perilaku dijalankan dengan tunjuk cara terlebih dahulu. b. Setiap kemahiran boleh dijalankan secara stesen mengikut kumpulan. Permainan kecil. Gunakan kemahiran yang dipelajari, jalankan secara pertandingan.

Butir-butir Mengajar Aktiviti

15

Minggu 22 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Keselamatan - Di tempat permainan. : 1. Mengenal pasti sebab berlakunya kemalangan di tempat permainan. 2. Menyatakan peraturan-peraturan yang perlu untuk menjaga keselamatan di tempat permainan. : Sebab berlakunya kemalangan : - Kurang pengawasan daripada ibu bapa ketika anak-anak keluar bermain. - Kawasan permainan yang membahayakan. - Peralatan permainan yang sudah rosak atau sudah reput - Pakaian yang tidak sesuai.. Pekara-pekara yang perlu bagi menjaga keselamatan di tempat permainan. - Perlunya pengawasan daripada ibu, bapa atau penjaga ketika bermain. - Memastikan kawasan permainan selamat dan tidak membahayakan. - Memastikan peralatan dan alat permainan berada dalam keadaan yang baik sebelum menggunakannya. - Memakai pakaian yang sesuai.

Butir-butir Mengajar

Minggu 22 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEMAHIRAN. Gimnastik Irama. : 1. Kebolehan melakukan gerak edar, pusingan badan sama ada dengan atau tanpa alatan, mengikut tema dan fasa yang betul. : a. Langkah Polka. - Kaki dirapatkan dan berdiri tegak. - Langkah ke hadapan dengan kaki kanan. - Lonjak menggunakan kaki kanan. b. Langkah Waltz. - Langkah ke hadapan menggunakan kaki kiri yang dibengkokkan luruskan kaki kanan ke belakang. - Langkah ke hadapan menggunakan kaki kanan diikuti dengan kaki kiri. c. Langkah Grapevine. - Berdiri dengan kaki kanan dan hulurkan kaki kiri ke hadapan. - Lonjak dengan kaki kiri dan silangkan kaki kanan ke hadapan kaki kiri.

Butir-butir Mengajar

16

Minggu 23 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran

2 Waktu. KECERGASAN. Kemahiran : 1. Ketangkasan.

Butir-butir Mengajar

a. Berlari anak dan tukar arah. b. Skip dan tukar arah. c. Melompat dekam merentasi tali. d. Tampar lutut : - berdua dan menghadap kawan. - tiap-tiap seorang cuba menampar lutut rakannya. e. Tampar siku : - seperti pertandingan sebelumnya. - pemain cuba menampar siku lawannya. - jumlah mata dikira daripada berapa kali tamparan.

Minggu 24 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Keselamatan di jalan raya. : 1. Tanda keselamatan jalan raya. 2. Peraturan di jalan raya. : a. Guru memperkenalkan tanda-tanda keselamatan menggunakan gambar. b. Membincangkan fungsi tanda-tanda keselamatan di jalan raya. c. Menyenaraikan peraturan-peraturan yang biasa dihadapi : - Pandang kiri dan kanan sebelum melintasi jalan raya. - Berjalan di tepi sebelah kanan jalan raya bertentangan dengan arah kenderaan bergerak.

Butir-butir Mengajar

17

- Menggunakan jejantas untuk melintasi jalan raya. - Menunggu bas di tempat yang telah disediakan. d. Melakar tanda-tanda jalan raya dan fungsinya.

Minggu 24 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEMAHIRAN Gimnastik Irama. : 1. Kebolehan melakukan gerak edar (pusingan).

Butir-butir Mengajar

: Pusingan Badan a. Pusingan setempat dengan dua kaki. - Silang kaki kanan di hadapan kaki kiri. - Pusing badan ke kiri, atas bebola kaki. - Rapatkan kaki kanan ke kaki kiri. b. Pusingan diatas punggung dengan sokongan tangan. - Duduk lunjur tangan di sisi. - Lakukan imbangan V. - Pusing badan dengan bantuan tangan.

Minggu 25 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti

2 Waktu. kEMAHIRAN Gimnastik Irama. : 1. Kebolehan melakukan gerak edar (pusingan) dengan menggunakan bola, reben dan tali. : 1. Pusing badan dengan bola 2. Pusing badan dengan reben. 3. Pusing badan dengan tali. Pusing badan dengan bola. - lantun dan sambut. - kawal bola semasa berpusing. Pusing dengan reben. - ayunan dari bahu, siku dan pergelangan tangan. - pegang kayu selari dengan tangan. - ayun ikut arah gerakan. Pusing badan dengan tali.

18

rapatkan kaki dan berjengket. pusing badan dengan tali pelbagai aras.

Minggu 26 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Keselamatan - keselamatan api. : 1. Punca kebakaran. 2. Cara mencergah. : a. Mengenal pasti dan menyenaraikan punca-punca kebakaran. litar pintas plag yang rosak. wayar lusuh. tumpahan minyak penggunaan plag dua pin.

b. Membuat peta minda tentang langkah-langkah keselamatan yang perlu diberi perhatian khusus untuk mencegah kebakaran. - amalkan membuka tingkap semasa memasak di dapur. - elak menggunakan lebih daripada satu plag pada satu soket. - letakkan bahan yang mudah terbakar jauh dari sumber elektrik/api. - hubungi juruteknik untuk memeriksa pendawaian elektrik yang lama di rumah - elakkan menggunakan plag dua pin yang tiada wayar bumi.

Minggu 26 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti

1 Waktu. KEMAHIRAN. Gimnastik Irama. : 1. Rangkaian. : a. Ayun bola dan pusing badan. b. Lompat atas bola yang melantun. c. Lantin bola dan pusing. : ayun bola ke hadapan dan pusingkan badan ayun bola ke belakang dan pusingkan badan. ayun bola ke sisi dan pusing badan. lantun bola. lompat kangkang atas bola yang melantun. lantun bola tegak.

19

- pusingkan badan dan luruskan tangan ke atas. - sambut bola.

Minggu 27 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran

2 Waktu. KECERGASAN Kuasa : 1. Kebolehan melakukan satu pergerakan yang pantas dengan daya maksimum dalam masa yang singkat. - Lonjak dan menjaring bola tampar. - Lonjak dan menjaring bola baling. - Lonjak dan smash tanpa alatan. - Lonjak dan lakukan pukulan hadapan. (Badminton) : a. Disini, disana, dimana (pelbagai arah pilihan guru). b. Murid berlari mengikut arah yang ditunjuk oleh guru. c. Berlari, melompat dan menyambut bola sebelum mendarat. : - Bahagikan murid kepada beberapa kumpulan yang sama bilangan. - Setiap kumpulan akan berlari kira-kira 10M, melompat kayu palang dan menyambut bola yang dilontarkan.

Butir-butir Mengajar Aktiviti

Minggu 28 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran

1 waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Keselamatan - di air. : 1. Pengangkutan air 2. Tempat berair 3. Banjir. : a. Menyatakan jenis-jenis pengangkutan air yang biasa dilihat - kapal - bot - feri - perahu. b. Menyenaraikan kepentingan pengangkutan air kepada manusia. - mengangkut penumpang - mengangkut barang. c. Melakar situasi yang mungkin mengakibatkan kemalangan air dan menyenaraikan langkah langkah mengelakkan kemalangan.

Butir-butir Mengajar

Bil 1. 2.

Situasi. Menaiki kenderaan yang lebih muatan Berebut-rebut menaiki kenderaan.

Langkah mengelak. Tidak melebihi had muatan. Jangan berebut-rebut ketika menaiki

20

3.

Tidak memakai jeket keselamatan.

kenderaan. Memakai jeket keselamatan.

d. Membincangkan situasi bermasaalah yang diberikan oleh guru dalam kumpulan. - Apakah yang akan kamu lakukan sekiranya ternampak orang yang hampir lemas di lombong atau sungai.

Minggu 28 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti

1 Waktu. KEMAHIRAN. Gimnastik. : 1. Gimnastik artistik - gerak edar : Langkah skip. Langkah ke sisi gelongsor. : a. b. c. Memanaskan badan dan regangan. lompat skip. lompat berpusing 180 darjah. rangkaian gerakan asas. Gerak edar. langkah skip. berdiri tegak, langkah sebelah kaki ke hadapan. angkat sebelah kaki lagi dan lompat setempat. Langkah ke sisi gelongsor. berdiri tegak. langkah ke sisi dan lonjak. rapatkan kaki di udara dan mendarat.

Minggu 29 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

2 Waktu. KEMAHIRAN. Gimnastik. : 1. Gimnastik Artistik. : a. Gerak edar. b. Putaran.

21

Aktiviti

: 1. Memanaskan badan. 2. Langkah ke sisi kaki tanpa silang. Berdiri tegak. Langkah kaki ke sisi. Rapatkan kaki kanan ke kaki kiri. 3. Langkah ke sisi kaki bersilang. Berdiri tegak. Langkah ke sisi dan silangkan sebelah lagi kaki ke belakang. Langkah semula ke sisi dengan kaki hadapan. Ulang lakuan di atas. 4. Lompat dan pusing 180 darjah. Berdiri tegak. Lompat sambil tangan dihayun ke atas pusing 180 darjah di udara. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. 5. Guling sisi. Berdiri tegak sisi. Cangkung dan rebahkan badan secara mengiring. Lakukan gulingan dengan lutut dirapatkan ke dada.

Minggu 30 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar. Aktiviti

1 Waktu. KEBERSIHAN DANKESELAMATAN PERSEKITARAN. Penyakit berjangkit. : Jenis penyakit : 1. Mengenal pasti jenis-jenis penyakit. 2. Langkah mencergah penyakit.

: a. Bersoal-jawab tentang suntikan yang pernah diberikan serta perasaan murid ketika menerima suntikan. b. Menyatakan tentang pentingnya mendapatkan suntikan. - Mencergah penyakit. c. Guru menerangkan carta jenis-jenis penyakit dan contoh-contoh penyakit. d. Guru mengedarkan risalah Cara Mencergah Wabak Penyakit dan minta murid membaca risalah tersebut. e. Di dalam kumpulan kecil murid dikehendaki menyediakan satu jadual yang mengandungi butiran jenis penyakit dan cara mencegahnya.

22

Minggu 30 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti

1 Waktu. KEMAHIRAN. Gimnastik. : 1. Gimnastik artistik. : : Rangkaian a. Memanaskan badan dan regangan. b. Guling hadapan kaki rapat. Rapatkan kaki dan letakkan kedua-dua belah tangan atas lantai. Guling ke hadapan dengan kaki lurus dan rapat. c. Guling hadapan kaki kangkang. Letakkan kedua-dua belah tangan di atas lantai. Kangkangkan kaki dan guling hadapan dengan kaki kangkang. d. Guling sisi. - Langkah ke sisi kaki bersilang. - Guling ke hadapan kaki rapat.

Minggu 31 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

2 Waktu. KECERGASAN. Masa bertindakbalas. : 1. Keupayaan melakukan aktiviti dalam suatu tempoh yang lama. : a. Merampas pundi kacang berpasangan. - Menghadap kawan. - Badan bongkok sedikit dan kedua-dua belah tangan. - Cuba ambil atau rampas pundi kacang yang di letak antara mereka. b. Belalang, Belatuk. - Murid dibahagikan kepada dua kumpulan (belalang/belatuk). - Murid-murid berdiri dalam dua barisan dengan jarak 1 2 M menghadap satu sama lain - Guru melaungkan satu daripada nama kumpulan. - Kumpulan yang dilaungkan nama akan berlari mengejar kumpulan yang lain - Sesiapa yang ditangkap sebelum tempat yang ditetapkan, tukar peranan dan begitulah seterusnya.

23

Minggu 32 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN.

: 1. Penyakit berjangkit. - Cara merebak. : Mengenal pasti agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit.

Butir-butir Mengajar Aktiviti

: a. Guru menerangkan secara ringkas agen dan punca jangkitan sesuatu penyakit b. Membuat portfolio berdasarkan penerangan guru dengan mengumpul bahan-bahan bergambar dan bertulis mengenai agen dan punca jangkitan penyakit.

Minggu 32 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti

1Waktu. KEMAHIRAN. Rekereasi : 1. Penggunaan kompas : a. Pengenalan , Apa itu Orentering : 1. Murid menyenaraikan keperluan-keperluan orentering. 2. Mengenal pasti simbol-simbol yang digunakan. 3. Fokuskan perhatian murid kepada buku teks (m.s.35) 4.Guru menerangkan sukan orentering dan peralatan yang diperlukan. 5.Bahagi murid dalam kumpulan kecil, guru mengedar kompas,menyatakan bahagian-bahagian dan cara membaca kompas. 6. Murid menjawab soalan lembaran kerja.

24

Minggu 33 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar 6

2 Waktu. KECERGASAN. Kepantasan. : 1. Lari pecut 30M. : 1. Berlari di atas trek 30M. 2. Tanda garisan permulaan dan penamat dengan jelas. 3. Tempatkan seorang pelepas di garisan permulaan dan dua orang di garisan penamat sebagai pencatat masa. 4. Permulaan larian dari berbagai kedudukan. - Dilakukan sendirian atau dalam pasangan kejar-mengejar. - Mula berlari sebagai tindakan pelbagai rangsangan (suara, isyarat, penglihatan atau sentuhan). 5. Permulaan tanpa blok - Letak kaki depan satu setengah tapak dari garisan permulaan. - Jarakkan satu setengah tapak kaki antara kaki hadapan dengan kaki belakang. - Tangan dijarakkan seluas bahu di belakang garisan. - Bahu lurus dengan kedudukan tangan. 6. Sedia. - Naikkan pinggul sehingga lebih tinggi daripada bahu, kekalkan kedudukan 2-3 saat. 7. Mula. - Memecut seberapa laju sejauh 30M.

Minggu 34 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN DIRI. Pertolongan cemas. : 1. Rawatan awal sebelum bantuan perubatan tiba. Mengenal pasti kecederaan ringan. : a. Kecederaan ringan. - Melecet atau luka kecil. - Hidung berdarah - Luka dan pendarahan - Pitam. : 1. Guru menunjukkan gambar-gambar kecederaan ringan dan bersoal jawab dengan murid. Bagaimana berlaku kecederaan ?. Apa yang boleh dilakukan ?. Apa yang tidak boleh dilakukan ?.

Aktiviti

25

Minggu 34 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEMAHIRAN. Rekreasi. : 1. Mencari bearing.

Butir-butir Mengajar/ Aktiviti.

a. Fokuskan pemerhatian murid kepada buku teks halaman 36. b. Baca dan fahami teks. c. Guru menerangkan cara mencari bearing objek. d. Murid dalam kumpulan kecil dibawa keluar kelas bagi mencari bearing objek. e. Murid membuat rumusan mengenai tajuk pelajaran.

Minggu 35 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti

2 Waktu. KECERGASAN.

: 1. Kepantasan. : : a. Memanaskan badan b. Lari berganti-ganti 50 M 1. Pertukaran tampak statik. Berpasangan, penghantar berdiri 1M di belakang, pegang baton dengan tangan kanan. Penerima hulurkan tangan kiri ke belakang, ambil baton tukar ke tangan kanan. 2. Petukaran tampak dari jarak dekat. Berpasangan, penghantar baton dengan tangan kanan,. Penerima hulurkan tangan kiri ke belakang dengan tapak tangan dihala ke atas. Ambil baton tukar ke tangan kanan dan lari 50M.

26

Minggu 36 Tunjang 3PK. Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN DIRI. Pertolongan cemas. : 1. Bantuan segera diberi pada seseorang mangsa. Bantu rakan anda. : : a. Mengenal simptom (Tanda) b. Mengapa berlaku kecederaan. 1. 2. 3. 4. Soal-jawab guru dan murid tentang isi yang telah di pelajari. Murid memberikan maklum balas tentang tanda-tanda kecederaan. Bagaimana kita boleh membantu mangsa ? Murid diberi lembaran kerja dalam kumpulan mengenai kecederaan dan pertolongan cemas.

Butir-butir Mengajar Aktiviti

Minggu 36 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar/ Aktiviti.

1 Waktu. KEMAHIRAN. Rekreasi. : 1. Mencari objek. : a. Fokuskan pemerhatian murid kepada halaman 37 buku teks. b. Baca dan fahami kandungan. c. Guru menerangkan simbol-simbol yang digunakan dalam pandu arah. d. Guru mengedarkan buku peta kepada murid. e. Murid dibahagi kepada kumpulan kecil dan ditugaskan mencari simbolsimbol lain dalam peta. f. Guru membuat rumusan mengenai tajuk pelajaran.

Minggu 37 Tunjang 1 Tajuk Isi Kemahiran

2 Waktu. KECERGASAN. Kecergasan fizikal. : 1. Konsep kecergasan fizikal dan kesihatan menyeluruh.

27

Butir-butir Mengajar

: a. Berasaskan kesihatan. - daya tahan kardiovaskular. - daya tahan otot. - kelenturan. - komposisi tubuh badan. - kekuatan otot. b. Berasaskan perlakuan. kepantasan. koordinasi. ketangkasan. masa bertindak balas. imbangan.

Aktiviti

1. Lari pecut. 2. Lambung, lompat, tepuk dan sambut bola kecil. 3. Lari zig-zag. 4. Baling bola 5. Dirian sekala depan. 6. Permainan belalang belatuk.

Minggu 38 1 Waktu. Tunjang 3 PK. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Tajuk Rawatan awal pertolongan cemas. Isi Kemahiran : 1. Ialah bantuan pertama dan segera diberi kepada seseorang yang mendapat kemalangan sebelum bantuan tiba. Langkah yang perlu diambil semasa berlaku kecemasan. - Menyedari bahaya yang wujud di persekitaran. : a. Rawatan awal kecederaan ringan. - Hidung berdarah. - Luka kecil dan melecet. - Luka dan pendarahan. - Pitam. : 1. Guru mendemonstrasi cara-cara rawatan awal kecederaan ringan.

Butir-butir Mengajar

Aktiviti

28

Minggu 38 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti 8 9 10

1 Waktu. KEMAHIRAN. Orenteering. : 1. Menentukan bearing. : : Arah dan mata angin. 1. Membaca dan memahami teks (halaman 38). 2. Guru menerangkan cara menjalankan Permainan Mencari Harta Karun dan peralatan-peralatan yang di perlukan. 3. Guru mengagihkan murid dalam kumpulan seramai 6 orang dan menjalankan Permainan Mencari Harta Karun dalam masa yang ditetapkan.

Minggu 39 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran

2 Waktu. KEMAHIRAN. Sofbol. : 1. Pertandingan antara kumpulan - posisi pemain. - undang-undang permainan. - pengiraan mata. : a. Posisi. - picer (pelempar). - kecer (penangkap bola) - penjaga bes (pertama, kedua, ketiga). - short stop. - pemadang (kiri,kanan dan tengah).

Butir-butir Mengajar

Aktiviti

: 1. Membahagikan murid kepada 2 kumpulan. 2. Lantik pengadil 3. Jadual pengiraan mata.

Minggu 40 Tunjang 3 PK

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN.

29

Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti

Keselamatan di rumah : 1. Kebakaran. - cara mencegah kebakaran. - tindakan apabila berlaku kebakaran. - menyelamatkan diri. : 1. Bersoal jawab dengan murid tentang pengalaman atau maklumat tentang kebakaran. 2. Guru menerangkan cara-cara menggunakan telefon awam - Nombor yang perlu di panggil. - Maklumat-maklumat yang diperlukan seperti nama, alamat dan sebagainya 3. Demonstrasi cara menyelamatkan diri dalam pelbagai situasi kebakaran.

Minggu 40 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu. KEMAHIRAN. Badminton. : 1. Hantaran lop.

Butir-butir Mengajar

a. Murid dipecahkan kepada empat ahli bagi setiap kumpulan. b. Dua orang murid akan berdiri di hadapan gelanggang sementara dua orang lagi akan berdiri di bahagian belakang gelanggang. c. Setiap kali hantaran dibuat pelajar di belakang akan bergerak ke hadapan dan sebaliknya. d. Tukar pasangan setiap tiga kali bulu tangkis terjatuh. 1. Pertandingan hantaran lop.

Aktiviti

Minggu 41 Tunjang 2 PJ

2 Waktu. KEMAHIRAN

30

Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

Badminton. : 1. Pertandingan. : a. Merancang dan menjalankan pertandingan badminton berpasangan. Peserta dibahagi kepada pasangan dan diundi untuk pertandingan. Lantik 7 orang pegawai pertandingan. ( seorang pengadil dan enam penjaga garisan). Sediakan alatan - Net/Jaring - Reket. - Bulu Tangkis. Sistem pertandingan - Kalah mati kiraan mata 5. Keselamatan ( Guru akan sentiasa berada dengan pemain sepanjang pertandingan.

Minggu 42 Tunjang 3 PK Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar Aktiviti

1 Waktu. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Pertolongan cemas. : 1. Menunjukkan cara menggunakan telefon awam semasa kecemasan. 2. Lakonan pertolongan cemas. : a. Guru menunjukkan cara menggunakan telefon awam dan cara membuat panggilan kecemasan. b. Murid melakonkan situasi kecemasan. : 1. Tunjukcara oleh guru : - Bantu mangsa supaya tidak rebah. - Dudukkan mangsa di atas kerusi dan tundukkan kepalanya diantara dua lutut. Minta mangsa menarik nafas panjang. - Longgarkan pakaian mangsa supaya mudah bernafas dan melancarkan perjalanan darah. - Setelah hampir pulih, dudukkan mangsa. Pastikan mangsa mendapat peredaran udara yang baik. 2. Melakonkan rawatan pertolongan cemas mangsa pitam.

Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir-butir Mengajar

1 Waktu. KEMAHIRAN. Rugbi Sentuh. : 1. Pertandingan antara kumpulan. : Kemahiran yang telah dipelajari. - Larian - Melontar dan menyambut.

31

- Tendangan. Aktiviti : 1. Pertandingan antara kumpulan : - Lantik pegawai pertandingan. - Lantik pengadil.

32