Sekolah Pendidikan Khas

Sekolah Pendidikan Khas

Takrif Sekolah Khas

Pendidikan khas Kementerian Pelajaran Malaysia dilaksanakan melalui:
y y

Sekolah Khas bagi murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran. Program Pendidikan Khas Integrasi disediakan untuk murid-murid berkeperluan khas bermasalah pembelajaran, bermasalah pendengaran dan bermasalah penglihatan. la diwujudkan di sekolah harian biasa rendah dan menengah dan sekolah menengah teknik/vokasional yang menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara pengasingan dan separa inklusif.

Di antara program yang ditawarkan ialah: Prasekolah

Syarat kemasukan murid ke Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain. Pelajaran Rendah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain

Sumber Maklumat: Kementerian Pelajaran Malaysia . Pelajaran Menengah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: Berumur 13+ hingga 19+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain Pelajaran menengah menyediakan 2 jenis aliran iaitu akademik dan vokasional. Perak Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah. Sabah Tempoh Pengajian Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas rendah adalah enam (6) tahun. Tempoh ini boleh dilanjutkan hingga dua (2) tahun maksimum di mana-mana peringkat iaitu sarna ada rendah atau menengah mengikut keperluan murid berkenaan. Johor Baru Sekolah Menengah Teknik Langkawi. Pendidikan Teknik dan Vokasional i) Sekolah Khas Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang menawarkan elektif mata pelajaran vokasional (MPV) manakala Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia.Semua sekolah rendah pendidikan khas mengikuti aliran akademik. Kemudahan-kemudahan yang disediakan di peringkat sekolah rendah termasuklah asrama dan makan minum percuma. Murid yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi boleh mengikuti kurikulum kebangsaan atau kurikulum alternatif. Johor Sekolah Menengah Vokasional Bagan Serai. Kedah Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat. ii) Program Pendidikan Khas Integrasi Masalah Pendengaran y y y y y y Sekolah Menengah Vokasional (EAT) Azizah. Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas menengah adalah lima (5) tahun. Kelantan Sekolah Menengah Vokasional Keningau.

A. fizikal. S. PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Program pendidikan khas di Malaysia dilaksanakan melalui:y y y y y Sekolah Khas Progam pendidikan Khas Integrasi (pengasingan/inklusif) Pemulihan Khas Program Disleksia Pendidikan Vokasional sekolah khas/integrasi(teknik/Vokasional) KATEGORI PENDIDIKAN KHAS . 1993 Apa Dia kanak-kanak Khas ? «««« ³Kanak-kanak yang dari segi intelek.al. Chua Tee Tee. termasuk penggunaan bahan khas. teknik p & p mengikut tahap kebolehan & keupayaan pelajar:y y y Perkembangan mental Kestabilan emosi Integrasi sosial KANAK-KANAK KHAS Merupakan kanak-kanak yang telah dikenal pasti dan disahkan oleh pakar professional klinikal sebagai mengalami masalah yang mengganggu proses pembelajaran. 1981 Apa Dia Pendidikan Khas ? ««« Pengajaran yang bercorak individu direka untuk memenuhi keperluan-keperluan pendidikan yang berkaitan dengan murid-murid kurang upaya. supaya ia boleh berkembang sehingga kemampuan yang maksimum ´.PENDIDIKAN KHAS Pendidikan Khas ialah program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid khas. atau perkhidmatan-perkhidmatan pendidikan khas . sosial dan emosi tidak mencapai pertumbuhanpertumbuhan biasa hingga mereka tidak dapat faedah sepenuhnya dari rancangan sekolah biasa ³. ³Educating Exceptional Children´. peralatan khas. ³««« Kanak-kanak yang berbeza dari kanak-kanak sederhana atau biasa (1) dalam ciri-ciri mental (2) keupayaan-keupayaan deria (3) dalam ciri-ciri saraf dan otot atau fizikal (4) dalam tingkahlaku sosial atau emosi (5) dalam keupayaan komunikasi atau (6) dalam pelbagai kekurangan sehinggakan ia memerlukan amalan-amalan sekolah yang diubahsuai. et. Kirk. Pendidikan Khas yang menyediakan peluang-peluang pembelajaran yang tidak disediakan dalam kurikulum yang baku atau biasa atau perkhidmatanperkhidmatan sekolah biasa ³.

kepuasan dalam bidang yang diceburi mengikut minat masing-masing. Meskipun golongan istimewa mempunyai kebolehan yang terbatas. Terdapat tiga aliran : y y y Masalah Pembelajaran Masalah Pendengaran Masalah Penglihatan Falsafah Pendidikan Khas Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran. KEJAYAAN ORANG-ORANG ISTIMEWA Setiap orang mempunyai impian dan cita-cita tersendiri. Dengan minat yang ada. berhaluan. berdikari. Ini sudah pastinya meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri dalam diri individu. Dengan pendidikan dan latihan yang sepatutnya. mereka masih dapat mengecap nikmat kehidupan dengan gembiranya. golongan istimewa juga mampu melakukan tugas seperti orang lain malah kadangkala lebih baik lagi! .Kanak-kanak yang berada dalam program Pendidikan khas adalah mereka yang menghadapi masalah untuk belajar di dalam aliran biasa. Sejarah telah membuktikan. doktor. mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. beriman. Jika diberi peluang pastinya mereka dapat meneroka dan memperkembangkan minat masing-masing. Apa yang penting. ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan dan galakan kepada mereka dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. sudah tentunya ia akan membuahkan hasil dan menampakkan kejayaan. peguam dan menjawat jawatan yang tinggi. orang-orang istimewa mampu beroleh kejayaan. Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai impian melihat anak ±anak anda menjadi pilot. berupaya. anda seharusnya tidak berputus asa kerana meskipun mereka dilahirkan dengan keadaan yang tidak sempurna. Persoalannya apakah jawatan tersebut sesuai dengan kemampuan anak anda yang mempunyai sifat-sifat yang terbatas? Namun begitu.

2 MENYELARAS PERMOHONAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS PPKI 1.2 MENYELARAS TINDAKAN . MENYELARAS DAN MENGURUSELIA ISU-ISU PPKI 3. BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS .3 MENYELARAS PELAKSANAAN KURIKULUM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN 1.4 MENYELARAS AKTIVITI KO-KURIKULUM PPKI 1. FUNGSI UNIT PPKI BPKHAS KPM 1. PENGURUSAN 1.7 MENYELARAS PERANCANGAN DAN PELAKSANAAN PEMBANGUNAN DAN PERALATAN PPKI 1.10 MENYELARAS PELAKSANAAN KHIDMAT SOKONGAN 2. CAWANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS..1/2011 TELAH BERJAYA DILAKSANAKAN PADA 6 HINGGA 8 JUN 2011 DI D'FERINGGHI HOTEL.9 MENYELARAS PROGRAM KERJASAMA PINTAR 1. MESYUARAT PENYELARASAN PENGURUSAN PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS BERSAMA KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS NEGERI BIL. MENYELARAS PEMANTAUAN PPKI 4. BELIAU IALAH ENCIK WAN ZULKIFLI BIN HAJI WAN MUDA YANG SEBELUM INI MENJAWAT JAWATAN KETUA UNIT PENGURUSAN INTRUKSIONAL.5 MENYELARAS HAL EHWAL GURU 1. IANYA PERMULAAN SEJARAH SEBAGAI LANGKAH PERTAMA PERKEMBANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI/PPKI NEGARA.1 MENERIMA DAN MENGUMPUL ISU PPKI 2. MENYELARAS PERANCANGAN PROGRAM PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 1.6 MENYELARAS HAL EHWAL MURID 1.8 MENYELARAS FUNGSI PEMBANTU PENGURUSAN MURID 1.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA. MENYELARAS PENGURUSAN PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 2. BATU FERINGGHI PULAU PINANG. MENYELARAS PENDIDIKAN INKLUSIF BIDANG TUGAS 1. ISU PPKI 2.UNIT PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI PENDIDIKAN KHAS BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS TELAH DITUBUHKAN PADA BULAN MEI 2011 DAN KETUA UNIT PERTAMA TELAH DILANTIK PADA 13 MEI 2011.1.SALAM DAN TAHNIAH.

5 MENYELARAS PERLUASAN PPKI 3. MENYELARAS HAL-HAL PENTADBIRAN PPKI 1. 1.2 MEMANTAU DAN MEMASTIKAN PELAKSANAAN DASAR PPKI JPN 3.3 JAWATANKUASA PROGRAM INKLUSIF 1.8 PENOLONG KANAN/PENYELARAS PROGRAM SETIAUSAHA PROGRAM PENDIDIKAN KHAS BENDAHARI PENDIDIKAN KHAS GURU KELAS PENDIDIKAN KHAS GURU PENOLONG KANAN AKADEMIK BIASA PENDIDIKAN KHAS GURU MATA PELAJARAN GURU DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS GURU STOK DAN ASET .7 JAWATANKUASA DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS 1.1 MENGAWAL SELIA PELAKSANAAN PENDIDIKAN INKLUSIF DIJALANKAN MENGIKUT GARIS PANDUAN YANG DITETAPKAN 4.1 2.5 2.4 MENGAWAL SELIA SUKAN.9 PEMBUKAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS 1. PEMANTAUAN PPKI 3.3 MENGAWAL SELIA PEMANTAUAN P&P PROGRAM PPKI 3.7 2.10 PERJAWATAN GPK PENDIDIKAN KHAS DAN PENYELARAS PROGRAM 1.11 BAYARAN INSENTIF MENGAJAR KANAK-KANAK CACAT 1.3 MENYELARAS MAKLUMBALAS 2.2 MENYELARAS PERANCANGAN PERLUASAN PENDIDIKAN INKLUSIF 2.1 JAWATANKUASA KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1. PENGURUSAN PENDIDIKAN INKLUSIF 4.5 JAWATANKUASA PRASEKOLAH PENDIDIKAN KHAS 1.2 2.4 2.6 2.12 PENEMPATAN MURID PENDIDIKAN KHAS MENGIKUT KEFUNGSIAN 2.3 2.4 JAWATANKUASA PROGRAM DISLEKSIA 1.3 MENYELARAS PERANCANGAN DAN KECEMERLANGAN PENDIDIKAN INKLUSIF FUNGSI DAN BIDANG TUGAS UNIT PENDIDIKAN KHAS( SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS) DI JABATAN PELAJARAN NEGERI TERHADAP PROGRAM PPKI.1 MEMANTAU PENGURUSAN PPKI JPN 3.6 JAWATANKUASA PEMULIHAN KHAS(LINUS) 1.2.4 MENYELARAS ISU PARLIMEN PPKI 2.8 PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS 1. MENYELARAS BIDANG TUGAS GURU PPKI 2. KO-KURIKULUM DAN KESENIAAN PPKI 4.2 JAWATANKUASA KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.

2 DATA GURU DAN PPM 5.5 3.2 PENYELARASN AGIHAN MATAPELAJARAN YANG SESUAI IKUT KEBOLEHAN MURID 6.1 TUNTUTAN PCG PENDIDIKAN KHAS 5.2.4 TEMPOH PERSEKOLAHAN MURID PENDIDIKAN KHAS 8.6 3. 6.1 PENDAFTARAN MASUK MURID PRASEKOLAH DAN MURID PPKI SEMUA KATEGORI 7. MEMOHON GERAN PERKAPITA PCG PPKI 5.1 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 8.6 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM INKLUSIF DI PPKI 6.5 KEPERLUAN UJIAN. MENYELARAS PENGURUSAN KELAS PPKI 6.3 3. MENYELARAS KOKURIKULUM PPKI 8. MENYELARAS PENGURUSAN FAIL-FAIL PPKI 3.1 PENYELARASAN JADUAL WAKTU KELAS PENDIDIKAN KHAS 6.PEPERIKSAAN DALAMAN DAN PEPERIKSAAN AWAM 6.4 3.2 PENGURUSAN DAN PERMOHONAN ELAUN MURID KHAD (EMK) 7.8 FAIL AM PENDIDIKAN KHAS FAIL PANITIA PENDIDIKAN KHAS FAIL KURIKULUM FAIL LAPORAN STATUS PROGRAM PENDIDIKAN KHAS FAIL PROFIL MURID FAIL RPI FAIL KOKURIKULUM FAIL DISIPLIN 4.2 PENGGUNAAN PERUNTUKAN GERAN PERKAPITA PENDIDIKAN KHAS UNTUK AKTIVITI PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH MENENGAH DAN RENDAH.1 3.2 3.4 PENCERAPAN GURU PENOLONG KANAN DAN GURU PENDIDIKAN KHAS 6.7 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS DISLEKSIA DI PPKI 7.7 3.9 GURU PENDIDIKAN KHAS BERTUGAS MINGGUAN 3.3 PERTUKARAN MURID PENDIDIKAN KHAS KE LUAR DAN KE DALAM NEGERI 7.3 PENYELARASAN KEPERLUAN GURU IKUT MATA PELAJARAN 6. MENYELARAS DATA PPKI 4.2 MERANCANG AKTIVITI KO-AKADEMIK PENDIDIKAN KHAS . MENYELARAS HAL EHWAL MURID PPKI 7.1 LAPORAN STATUS PPKI 4.

8. MENYELARAS HAL EHWAL GURU PPKI 9. PERALATAN DAN BAHAN BANTU MENGAJAR (BBM) 10.4 9.6 8.8 PENGURUSAN PERTUKARAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN PENEMPATAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN BIMBINGAN PEMANTAUAN P&P PENDIDIKAN KHAS KURSUS GURU PPKI PEMANTAUAN PROGRAM PRASEKOLAH PPKI MENGANALIS MAKLUMAT DATA PPKI DAN PEMULIHAN KHAS PENGURUSAN KENAIKAN PANGKAT GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN GURU CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS 10.2 MENYEDIAKAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS (ABM) KEWANGAN DAN PERJAWATAN .1 9. .7 9.6 9.5 8.3 8.3 9.7 MEMOHON PERUNTUKAN KEAWANGAN MELAKSANAKAN AKTIVITI KOKURIKULUM MENYEDIAKAN LAPORAN AKTIVITI PROGRAM MOTIVASI MURID PPKI MELAKSANAKAN HARI ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM 9.1 MENYEDIAKAN KERTAS CADANGAN PERMOHONAN KEMUDAHAN FIZIKAL KELAS. PENGURUSAN DAN PEMBANGUNAN DAN PEROLEHAN PPKI 10.4 8.5 9.2 9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful