P. 1
Sekolah Pendidikan Khas

Sekolah Pendidikan Khas

|Views: 314|Likes:
Dipublikasikan oleh mohd_afiq_76

More info:

Published by: mohd_afiq_76 on Jul 20, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

Sekolah Pendidikan Khas

Takrif Sekolah Khas

Pendidikan khas Kementerian Pelajaran Malaysia dilaksanakan melalui:
y y

Sekolah Khas bagi murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran. Program Pendidikan Khas Integrasi disediakan untuk murid-murid berkeperluan khas bermasalah pembelajaran, bermasalah pendengaran dan bermasalah penglihatan. la diwujudkan di sekolah harian biasa rendah dan menengah dan sekolah menengah teknik/vokasional yang menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara pengasingan dan separa inklusif.

Di antara program yang ditawarkan ialah: Prasekolah

Syarat kemasukan murid ke Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain. Pelajaran Rendah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain

Semua sekolah rendah pendidikan khas mengikuti aliran akademik. ii) Program Pendidikan Khas Integrasi Masalah Pendengaran y y y y y y Sekolah Menengah Vokasional (EAT) Azizah. Murid yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi boleh mengikuti kurikulum kebangsaan atau kurikulum alternatif. Tempoh ini boleh dilanjutkan hingga dua (2) tahun maksimum di mana-mana peringkat iaitu sarna ada rendah atau menengah mengikut keperluan murid berkenaan. Pelajaran Menengah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: Berumur 13+ hingga 19+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain Pelajaran menengah menyediakan 2 jenis aliran iaitu akademik dan vokasional. Kedah Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat. Pendidikan Teknik dan Vokasional i) Sekolah Khas Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang menawarkan elektif mata pelajaran vokasional (MPV) manakala Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia. Sabah Tempoh Pengajian Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas rendah adalah enam (6) tahun. Johor Baru Sekolah Menengah Teknik Langkawi. Kemudahan-kemudahan yang disediakan di peringkat sekolah rendah termasuklah asrama dan makan minum percuma. Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas menengah adalah lima (5) tahun. Sumber Maklumat: Kementerian Pelajaran Malaysia . Kelantan Sekolah Menengah Vokasional Keningau. Perak Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah. Johor Sekolah Menengah Vokasional Bagan Serai.

PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Program pendidikan khas di Malaysia dilaksanakan melalui:y y y y y Sekolah Khas Progam pendidikan Khas Integrasi (pengasingan/inklusif) Pemulihan Khas Program Disleksia Pendidikan Vokasional sekolah khas/integrasi(teknik/Vokasional) KATEGORI PENDIDIKAN KHAS . Chua Tee Tee. termasuk penggunaan bahan khas. teknik p & p mengikut tahap kebolehan & keupayaan pelajar:y y y Perkembangan mental Kestabilan emosi Integrasi sosial KANAK-KANAK KHAS Merupakan kanak-kanak yang telah dikenal pasti dan disahkan oleh pakar professional klinikal sebagai mengalami masalah yang mengganggu proses pembelajaran.PENDIDIKAN KHAS Pendidikan Khas ialah program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid khas.al. Pendidikan Khas yang menyediakan peluang-peluang pembelajaran yang tidak disediakan dalam kurikulum yang baku atau biasa atau perkhidmatanperkhidmatan sekolah biasa ³. peralatan khas. S. fizikal. ³Educating Exceptional Children´.A. supaya ia boleh berkembang sehingga kemampuan yang maksimum ´. 1981 Apa Dia Pendidikan Khas ? ««« Pengajaran yang bercorak individu direka untuk memenuhi keperluan-keperluan pendidikan yang berkaitan dengan murid-murid kurang upaya. atau perkhidmatan-perkhidmatan pendidikan khas . 1993 Apa Dia kanak-kanak Khas ? «««« ³Kanak-kanak yang dari segi intelek. et. Kirk. ³««« Kanak-kanak yang berbeza dari kanak-kanak sederhana atau biasa (1) dalam ciri-ciri mental (2) keupayaan-keupayaan deria (3) dalam ciri-ciri saraf dan otot atau fizikal (4) dalam tingkahlaku sosial atau emosi (5) dalam keupayaan komunikasi atau (6) dalam pelbagai kekurangan sehinggakan ia memerlukan amalan-amalan sekolah yang diubahsuai. sosial dan emosi tidak mencapai pertumbuhanpertumbuhan biasa hingga mereka tidak dapat faedah sepenuhnya dari rancangan sekolah biasa ³.

Meskipun golongan istimewa mempunyai kebolehan yang terbatas. berhaluan. Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai impian melihat anak ±anak anda menjadi pilot. golongan istimewa juga mampu melakukan tugas seperti orang lain malah kadangkala lebih baik lagi! . Dengan pendidikan dan latihan yang sepatutnya. Sejarah telah membuktikan. Dengan minat yang ada. Terdapat tiga aliran : y y y Masalah Pembelajaran Masalah Pendengaran Masalah Penglihatan Falsafah Pendidikan Khas Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran. mereka masih dapat mengecap nikmat kehidupan dengan gembiranya. Persoalannya apakah jawatan tersebut sesuai dengan kemampuan anak anda yang mempunyai sifat-sifat yang terbatas? Namun begitu. peguam dan menjawat jawatan yang tinggi. Ini sudah pastinya meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri dalam diri individu. Jika diberi peluang pastinya mereka dapat meneroka dan memperkembangkan minat masing-masing. mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. orang-orang istimewa mampu beroleh kejayaan. kepuasan dalam bidang yang diceburi mengikut minat masing-masing. berdikari. ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan dan galakan kepada mereka dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. beriman. berupaya. KEJAYAAN ORANG-ORANG ISTIMEWA Setiap orang mempunyai impian dan cita-cita tersendiri. anda seharusnya tidak berputus asa kerana meskipun mereka dilahirkan dengan keadaan yang tidak sempurna.Kanak-kanak yang berada dalam program Pendidikan khas adalah mereka yang menghadapi masalah untuk belajar di dalam aliran biasa. Apa yang penting. sudah tentunya ia akan membuahkan hasil dan menampakkan kejayaan. doktor.

6 MENYELARAS HAL EHWAL MURID 1.4 MENYELARAS AKTIVITI KO-KURIKULUM PPKI 1.5 MENYELARAS HAL EHWAL GURU 1.9 MENYELARAS PROGRAM KERJASAMA PINTAR 1. MENYELARAS PEMANTAUAN PPKI 4.1 MENERIMA DAN MENGUMPUL ISU PPKI 2..10 MENYELARAS PELAKSANAAN KHIDMAT SOKONGAN 2. MENYELARAS PERANCANGAN PROGRAM PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 1. MESYUARAT PENYELARASAN PENGURUSAN PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS BERSAMA KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS NEGERI BIL.2 MENYELARAS TINDAKAN . IANYA PERMULAAN SEJARAH SEBAGAI LANGKAH PERTAMA PERKEMBANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI/PPKI NEGARA. MENYELARAS DAN MENGURUSELIA ISU-ISU PPKI 3.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA. MENYELARAS PENGURUSAN PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 2. BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS . BELIAU IALAH ENCIK WAN ZULKIFLI BIN HAJI WAN MUDA YANG SEBELUM INI MENJAWAT JAWATAN KETUA UNIT PENGURUSAN INTRUKSIONAL. CAWANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS.UNIT PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI PENDIDIKAN KHAS BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS TELAH DITUBUHKAN PADA BULAN MEI 2011 DAN KETUA UNIT PERTAMA TELAH DILANTIK PADA 13 MEI 2011. BATU FERINGGHI PULAU PINANG. ISU PPKI 2. PENGURUSAN 1.2 MENYELARAS PERMOHONAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS PPKI 1.SALAM DAN TAHNIAH.3 MENYELARAS PELAKSANAAN KURIKULUM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN 1.1.7 MENYELARAS PERANCANGAN DAN PELAKSANAAN PEMBANGUNAN DAN PERALATAN PPKI 1. MENYELARAS PENDIDIKAN INKLUSIF BIDANG TUGAS 1.8 MENYELARAS FUNGSI PEMBANTU PENGURUSAN MURID 1. FUNGSI UNIT PPKI BPKHAS KPM 1.1/2011 TELAH BERJAYA DILAKSANAKAN PADA 6 HINGGA 8 JUN 2011 DI D'FERINGGHI HOTEL.

5 MENYELARAS PERLUASAN PPKI 3.4 JAWATANKUASA PROGRAM DISLEKSIA 1.5 JAWATANKUASA PRASEKOLAH PENDIDIKAN KHAS 1. MENYELARAS HAL-HAL PENTADBIRAN PPKI 1.8 PENOLONG KANAN/PENYELARAS PROGRAM SETIAUSAHA PROGRAM PENDIDIKAN KHAS BENDAHARI PENDIDIKAN KHAS GURU KELAS PENDIDIKAN KHAS GURU PENOLONG KANAN AKADEMIK BIASA PENDIDIKAN KHAS GURU MATA PELAJARAN GURU DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS GURU STOK DAN ASET .12 PENEMPATAN MURID PENDIDIKAN KHAS MENGIKUT KEFUNGSIAN 2.2 2.6 JAWATANKUASA PEMULIHAN KHAS(LINUS) 1.5 2. PEMANTAUAN PPKI 3.2 MENYELARAS PERANCANGAN PERLUASAN PENDIDIKAN INKLUSIF 2.4 2.3 2.3 JAWATANKUASA PROGRAM INKLUSIF 1.1 2. 1.2 MEMANTAU DAN MEMASTIKAN PELAKSANAAN DASAR PPKI JPN 3.4 MENYELARAS ISU PARLIMEN PPKI 2.2 JAWATANKUASA KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.3 MENYELARAS PERANCANGAN DAN KECEMERLANGAN PENDIDIKAN INKLUSIF FUNGSI DAN BIDANG TUGAS UNIT PENDIDIKAN KHAS( SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS) DI JABATAN PELAJARAN NEGERI TERHADAP PROGRAM PPKI.4 MENGAWAL SELIA SUKAN.1 JAWATANKUASA KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.3 MENGAWAL SELIA PEMANTAUAN P&P PROGRAM PPKI 3.10 PERJAWATAN GPK PENDIDIKAN KHAS DAN PENYELARAS PROGRAM 1.7 JAWATANKUASA DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS 1.2. MENYELARAS BIDANG TUGAS GURU PPKI 2. PENGURUSAN PENDIDIKAN INKLUSIF 4.9 PEMBUKAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS 1.1 MENGAWAL SELIA PELAKSANAAN PENDIDIKAN INKLUSIF DIJALANKAN MENGIKUT GARIS PANDUAN YANG DITETAPKAN 4.7 2.8 PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS 1.6 2.11 BAYARAN INSENTIF MENGAJAR KANAK-KANAK CACAT 1.1 MEMANTAU PENGURUSAN PPKI JPN 3.3 MENYELARAS MAKLUMBALAS 2. KO-KURIKULUM DAN KESENIAAN PPKI 4.

6.2 3.2 PENGURUSAN DAN PERMOHONAN ELAUN MURID KHAD (EMK) 7.5 3.5 KEPERLUAN UJIAN.7 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS DISLEKSIA DI PPKI 7.4 3. MEMOHON GERAN PERKAPITA PCG PPKI 5.6 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM INKLUSIF DI PPKI 6.1 TUNTUTAN PCG PENDIDIKAN KHAS 5.9 GURU PENDIDIKAN KHAS BERTUGAS MINGGUAN 3.4 TEMPOH PERSEKOLAHAN MURID PENDIDIKAN KHAS 8. MENYELARAS PENGURUSAN FAIL-FAIL PPKI 3.4 PENCERAPAN GURU PENOLONG KANAN DAN GURU PENDIDIKAN KHAS 6.2.2 PENYELARASN AGIHAN MATAPELAJARAN YANG SESUAI IKUT KEBOLEHAN MURID 6.PEPERIKSAAN DALAMAN DAN PEPERIKSAAN AWAM 6. MENYELARAS DATA PPKI 4.2 DATA GURU DAN PPM 5.2 PENGGUNAAN PERUNTUKAN GERAN PERKAPITA PENDIDIKAN KHAS UNTUK AKTIVITI PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH MENENGAH DAN RENDAH.7 3.1 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 8.1 LAPORAN STATUS PPKI 4.3 3.1 PENYELARASAN JADUAL WAKTU KELAS PENDIDIKAN KHAS 6.2 MERANCANG AKTIVITI KO-AKADEMIK PENDIDIKAN KHAS .1 PENDAFTARAN MASUK MURID PRASEKOLAH DAN MURID PPKI SEMUA KATEGORI 7. MENYELARAS HAL EHWAL MURID PPKI 7.3 PERTUKARAN MURID PENDIDIKAN KHAS KE LUAR DAN KE DALAM NEGERI 7. MENYELARAS KOKURIKULUM PPKI 8.8 FAIL AM PENDIDIKAN KHAS FAIL PANITIA PENDIDIKAN KHAS FAIL KURIKULUM FAIL LAPORAN STATUS PROGRAM PENDIDIKAN KHAS FAIL PROFIL MURID FAIL RPI FAIL KOKURIKULUM FAIL DISIPLIN 4.6 3. MENYELARAS PENGURUSAN KELAS PPKI 6.1 3.3 PENYELARASAN KEPERLUAN GURU IKUT MATA PELAJARAN 6.

PERALATAN DAN BAHAN BANTU MENGAJAR (BBM) 10.1 9.2 MENYEDIAKAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS (ABM) KEWANGAN DAN PERJAWATAN .1 MENYEDIAKAN KERTAS CADANGAN PERMOHONAN KEMUDAHAN FIZIKAL KELAS.5 8. .7 9. MENYELARAS HAL EHWAL GURU PPKI 9.3 9.6 8.7 MEMOHON PERUNTUKAN KEAWANGAN MELAKSANAKAN AKTIVITI KOKURIKULUM MENYEDIAKAN LAPORAN AKTIVITI PROGRAM MOTIVASI MURID PPKI MELAKSANAKAN HARI ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM 9.5 9.8 PENGURUSAN PERTUKARAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN PENEMPATAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN BIMBINGAN PEMANTAUAN P&P PENDIDIKAN KHAS KURSUS GURU PPKI PEMANTAUAN PROGRAM PRASEKOLAH PPKI MENGANALIS MAKLUMAT DATA PPKI DAN PEMULIHAN KHAS PENGURUSAN KENAIKAN PANGKAT GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN GURU CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS 10.6 9.4 8. PENGURUSAN DAN PEMBANGUNAN DAN PEROLEHAN PPKI 10.2 9.4 9.8.3 8.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->