Sekolah Pendidikan Khas

Takrif Sekolah Khas

Pendidikan khas Kementerian Pelajaran Malaysia dilaksanakan melalui:
y y

Sekolah Khas bagi murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran. Program Pendidikan Khas Integrasi disediakan untuk murid-murid berkeperluan khas bermasalah pembelajaran, bermasalah pendengaran dan bermasalah penglihatan. la diwujudkan di sekolah harian biasa rendah dan menengah dan sekolah menengah teknik/vokasional yang menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara pengasingan dan separa inklusif.

Di antara program yang ditawarkan ialah: Prasekolah

Syarat kemasukan murid ke Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain. Pelajaran Rendah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain

Perak Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah. Tempoh ini boleh dilanjutkan hingga dua (2) tahun maksimum di mana-mana peringkat iaitu sarna ada rendah atau menengah mengikut keperluan murid berkenaan. Kedah Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat. Sumber Maklumat: Kementerian Pelajaran Malaysia . Pendidikan Teknik dan Vokasional i) Sekolah Khas Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang menawarkan elektif mata pelajaran vokasional (MPV) manakala Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia. Kelantan Sekolah Menengah Vokasional Keningau. Johor Sekolah Menengah Vokasional Bagan Serai. Johor Baru Sekolah Menengah Teknik Langkawi.Semua sekolah rendah pendidikan khas mengikuti aliran akademik. Sabah Tempoh Pengajian Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas rendah adalah enam (6) tahun. ii) Program Pendidikan Khas Integrasi Masalah Pendengaran y y y y y y Sekolah Menengah Vokasional (EAT) Azizah. Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas menengah adalah lima (5) tahun. Murid yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi boleh mengikuti kurikulum kebangsaan atau kurikulum alternatif. Pelajaran Menengah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: Berumur 13+ hingga 19+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain Pelajaran menengah menyediakan 2 jenis aliran iaitu akademik dan vokasional. Kemudahan-kemudahan yang disediakan di peringkat sekolah rendah termasuklah asrama dan makan minum percuma.

termasuk penggunaan bahan khas. S.A.al. Pendidikan Khas yang menyediakan peluang-peluang pembelajaran yang tidak disediakan dalam kurikulum yang baku atau biasa atau perkhidmatanperkhidmatan sekolah biasa ³. ³Educating Exceptional Children´. supaya ia boleh berkembang sehingga kemampuan yang maksimum ´. fizikal. peralatan khas. et. teknik p & p mengikut tahap kebolehan & keupayaan pelajar:y y y Perkembangan mental Kestabilan emosi Integrasi sosial KANAK-KANAK KHAS Merupakan kanak-kanak yang telah dikenal pasti dan disahkan oleh pakar professional klinikal sebagai mengalami masalah yang mengganggu proses pembelajaran. atau perkhidmatan-perkhidmatan pendidikan khas . Kirk. ³««« Kanak-kanak yang berbeza dari kanak-kanak sederhana atau biasa (1) dalam ciri-ciri mental (2) keupayaan-keupayaan deria (3) dalam ciri-ciri saraf dan otot atau fizikal (4) dalam tingkahlaku sosial atau emosi (5) dalam keupayaan komunikasi atau (6) dalam pelbagai kekurangan sehinggakan ia memerlukan amalan-amalan sekolah yang diubahsuai. 1981 Apa Dia Pendidikan Khas ? ««« Pengajaran yang bercorak individu direka untuk memenuhi keperluan-keperluan pendidikan yang berkaitan dengan murid-murid kurang upaya. Chua Tee Tee. PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Program pendidikan khas di Malaysia dilaksanakan melalui:y y y y y Sekolah Khas Progam pendidikan Khas Integrasi (pengasingan/inklusif) Pemulihan Khas Program Disleksia Pendidikan Vokasional sekolah khas/integrasi(teknik/Vokasional) KATEGORI PENDIDIKAN KHAS . 1993 Apa Dia kanak-kanak Khas ? «««« ³Kanak-kanak yang dari segi intelek.PENDIDIKAN KHAS Pendidikan Khas ialah program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid khas. sosial dan emosi tidak mencapai pertumbuhanpertumbuhan biasa hingga mereka tidak dapat faedah sepenuhnya dari rancangan sekolah biasa ³.

Apa yang penting. Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai impian melihat anak ±anak anda menjadi pilot. kepuasan dalam bidang yang diceburi mengikut minat masing-masing. Sejarah telah membuktikan. berupaya. orang-orang istimewa mampu beroleh kejayaan. beriman. peguam dan menjawat jawatan yang tinggi. Jika diberi peluang pastinya mereka dapat meneroka dan memperkembangkan minat masing-masing. sudah tentunya ia akan membuahkan hasil dan menampakkan kejayaan. Dengan minat yang ada. golongan istimewa juga mampu melakukan tugas seperti orang lain malah kadangkala lebih baik lagi! . Terdapat tiga aliran : y y y Masalah Pembelajaran Masalah Pendengaran Masalah Penglihatan Falsafah Pendidikan Khas Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran. Dengan pendidikan dan latihan yang sepatutnya. doktor. mereka masih dapat mengecap nikmat kehidupan dengan gembiranya. berhaluan. anda seharusnya tidak berputus asa kerana meskipun mereka dilahirkan dengan keadaan yang tidak sempurna. KEJAYAAN ORANG-ORANG ISTIMEWA Setiap orang mempunyai impian dan cita-cita tersendiri. Ini sudah pastinya meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri dalam diri individu. berdikari.Kanak-kanak yang berada dalam program Pendidikan khas adalah mereka yang menghadapi masalah untuk belajar di dalam aliran biasa. Meskipun golongan istimewa mempunyai kebolehan yang terbatas. mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Persoalannya apakah jawatan tersebut sesuai dengan kemampuan anak anda yang mempunyai sifat-sifat yang terbatas? Namun begitu. ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan dan galakan kepada mereka dalam apa jua bidang yang mereka ceburi.

BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS .1/2011 TELAH BERJAYA DILAKSANAKAN PADA 6 HINGGA 8 JUN 2011 DI D'FERINGGHI HOTEL. PENGURUSAN 1. FUNGSI UNIT PPKI BPKHAS KPM 1.2 MENYELARAS PERMOHONAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS PPKI 1. BELIAU IALAH ENCIK WAN ZULKIFLI BIN HAJI WAN MUDA YANG SEBELUM INI MENJAWAT JAWATAN KETUA UNIT PENGURUSAN INTRUKSIONAL. MENYELARAS DAN MENGURUSELIA ISU-ISU PPKI 3.2 MENYELARAS TINDAKAN . MENYELARAS PERANCANGAN PROGRAM PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 1. CAWANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS. ISU PPKI 2. BATU FERINGGHI PULAU PINANG.1 MENERIMA DAN MENGUMPUL ISU PPKI 2.6 MENYELARAS HAL EHWAL MURID 1. MENYELARAS PEMANTAUAN PPKI 4.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA.8 MENYELARAS FUNGSI PEMBANTU PENGURUSAN MURID 1..5 MENYELARAS HAL EHWAL GURU 1.9 MENYELARAS PROGRAM KERJASAMA PINTAR 1.10 MENYELARAS PELAKSANAAN KHIDMAT SOKONGAN 2.7 MENYELARAS PERANCANGAN DAN PELAKSANAAN PEMBANGUNAN DAN PERALATAN PPKI 1.UNIT PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI PENDIDIKAN KHAS BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS TELAH DITUBUHKAN PADA BULAN MEI 2011 DAN KETUA UNIT PERTAMA TELAH DILANTIK PADA 13 MEI 2011.SALAM DAN TAHNIAH.3 MENYELARAS PELAKSANAAN KURIKULUM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN 1.4 MENYELARAS AKTIVITI KO-KURIKULUM PPKI 1. MENYELARAS PENDIDIKAN INKLUSIF BIDANG TUGAS 1. IANYA PERMULAAN SEJARAH SEBAGAI LANGKAH PERTAMA PERKEMBANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI/PPKI NEGARA. MESYUARAT PENYELARASAN PENGURUSAN PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS BERSAMA KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS NEGERI BIL.1. MENYELARAS PENGURUSAN PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 2.

7 2.4 JAWATANKUASA PROGRAM DISLEKSIA 1.3 MENYELARAS PERANCANGAN DAN KECEMERLANGAN PENDIDIKAN INKLUSIF FUNGSI DAN BIDANG TUGAS UNIT PENDIDIKAN KHAS( SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS) DI JABATAN PELAJARAN NEGERI TERHADAP PROGRAM PPKI. MENYELARAS BIDANG TUGAS GURU PPKI 2. 1.12 PENEMPATAN MURID PENDIDIKAN KHAS MENGIKUT KEFUNGSIAN 2.2 2.11 BAYARAN INSENTIF MENGAJAR KANAK-KANAK CACAT 1.6 JAWATANKUASA PEMULIHAN KHAS(LINUS) 1.8 PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS 1.4 MENGAWAL SELIA SUKAN.2.3 JAWATANKUASA PROGRAM INKLUSIF 1.1 MENGAWAL SELIA PELAKSANAAN PENDIDIKAN INKLUSIF DIJALANKAN MENGIKUT GARIS PANDUAN YANG DITETAPKAN 4.6 2.9 PEMBUKAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS 1.5 2. MENYELARAS HAL-HAL PENTADBIRAN PPKI 1.3 2. PEMANTAUAN PPKI 3.3 MENYELARAS MAKLUMBALAS 2.4 2.2 JAWATANKUASA KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.1 2.7 JAWATANKUASA DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS 1.4 MENYELARAS ISU PARLIMEN PPKI 2.2 MENYELARAS PERANCANGAN PERLUASAN PENDIDIKAN INKLUSIF 2.3 MENGAWAL SELIA PEMANTAUAN P&P PROGRAM PPKI 3. KO-KURIKULUM DAN KESENIAAN PPKI 4. PENGURUSAN PENDIDIKAN INKLUSIF 4.10 PERJAWATAN GPK PENDIDIKAN KHAS DAN PENYELARAS PROGRAM 1.1 JAWATANKUASA KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.1 MEMANTAU PENGURUSAN PPKI JPN 3.5 MENYELARAS PERLUASAN PPKI 3.2 MEMANTAU DAN MEMASTIKAN PELAKSANAAN DASAR PPKI JPN 3.8 PENOLONG KANAN/PENYELARAS PROGRAM SETIAUSAHA PROGRAM PENDIDIKAN KHAS BENDAHARI PENDIDIKAN KHAS GURU KELAS PENDIDIKAN KHAS GURU PENOLONG KANAN AKADEMIK BIASA PENDIDIKAN KHAS GURU MATA PELAJARAN GURU DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS GURU STOK DAN ASET .5 JAWATANKUASA PRASEKOLAH PENDIDIKAN KHAS 1.

MENYELARAS HAL EHWAL MURID PPKI 7. MENYELARAS DATA PPKI 4. MENYELARAS KOKURIKULUM PPKI 8.2 3.9 GURU PENDIDIKAN KHAS BERTUGAS MINGGUAN 3.6 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM INKLUSIF DI PPKI 6. 6.3 PENYELARASAN KEPERLUAN GURU IKUT MATA PELAJARAN 6.5 KEPERLUAN UJIAN.2 DATA GURU DAN PPM 5.1 PENDAFTARAN MASUK MURID PRASEKOLAH DAN MURID PPKI SEMUA KATEGORI 7.1 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 8.2 PENGGUNAAN PERUNTUKAN GERAN PERKAPITA PENDIDIKAN KHAS UNTUK AKTIVITI PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH MENENGAH DAN RENDAH.1 PENYELARASAN JADUAL WAKTU KELAS PENDIDIKAN KHAS 6.2 PENYELARASN AGIHAN MATAPELAJARAN YANG SESUAI IKUT KEBOLEHAN MURID 6.2 PENGURUSAN DAN PERMOHONAN ELAUN MURID KHAD (EMK) 7.6 3.4 TEMPOH PERSEKOLAHAN MURID PENDIDIKAN KHAS 8.8 FAIL AM PENDIDIKAN KHAS FAIL PANITIA PENDIDIKAN KHAS FAIL KURIKULUM FAIL LAPORAN STATUS PROGRAM PENDIDIKAN KHAS FAIL PROFIL MURID FAIL RPI FAIL KOKURIKULUM FAIL DISIPLIN 4. MENYELARAS PENGURUSAN FAIL-FAIL PPKI 3.4 3.1 LAPORAN STATUS PPKI 4.1 3.7 3.7 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS DISLEKSIA DI PPKI 7.PEPERIKSAAN DALAMAN DAN PEPERIKSAAN AWAM 6.3 PERTUKARAN MURID PENDIDIKAN KHAS KE LUAR DAN KE DALAM NEGERI 7.2 MERANCANG AKTIVITI KO-AKADEMIK PENDIDIKAN KHAS .1 TUNTUTAN PCG PENDIDIKAN KHAS 5. MEMOHON GERAN PERKAPITA PCG PPKI 5.5 3.3 3.4 PENCERAPAN GURU PENOLONG KANAN DAN GURU PENDIDIKAN KHAS 6. MENYELARAS PENGURUSAN KELAS PPKI 6.2.

7 MEMOHON PERUNTUKAN KEAWANGAN MELAKSANAKAN AKTIVITI KOKURIKULUM MENYEDIAKAN LAPORAN AKTIVITI PROGRAM MOTIVASI MURID PPKI MELAKSANAKAN HARI ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM 9.1 9.6 9.3 8. PERALATAN DAN BAHAN BANTU MENGAJAR (BBM) 10.8. MENYELARAS HAL EHWAL GURU PPKI 9.4 9. PENGURUSAN DAN PEMBANGUNAN DAN PEROLEHAN PPKI 10.2 MENYEDIAKAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS (ABM) KEWANGAN DAN PERJAWATAN .5 8.6 8.5 9.1 MENYEDIAKAN KERTAS CADANGAN PERMOHONAN KEMUDAHAN FIZIKAL KELAS.7 9. .4 8.2 9.8 PENGURUSAN PERTUKARAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN PENEMPATAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN BIMBINGAN PEMANTAUAN P&P PENDIDIKAN KHAS KURSUS GURU PPKI PEMANTAUAN PROGRAM PRASEKOLAH PPKI MENGANALIS MAKLUMAT DATA PPKI DAN PEMULIHAN KHAS PENGURUSAN KENAIKAN PANGKAT GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN GURU CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS 10.3 9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful