Sekolah Pendidikan Khas

Takrif Sekolah Khas

Pendidikan khas Kementerian Pelajaran Malaysia dilaksanakan melalui:
y y

Sekolah Khas bagi murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran. Program Pendidikan Khas Integrasi disediakan untuk murid-murid berkeperluan khas bermasalah pembelajaran, bermasalah pendengaran dan bermasalah penglihatan. la diwujudkan di sekolah harian biasa rendah dan menengah dan sekolah menengah teknik/vokasional yang menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara pengasingan dan separa inklusif.

Di antara program yang ditawarkan ialah: Prasekolah

Syarat kemasukan murid ke Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain. Pelajaran Rendah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain

Murid yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi boleh mengikuti kurikulum kebangsaan atau kurikulum alternatif. ii) Program Pendidikan Khas Integrasi Masalah Pendengaran y y y y y y Sekolah Menengah Vokasional (EAT) Azizah. Pelajaran Menengah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: Berumur 13+ hingga 19+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain Pelajaran menengah menyediakan 2 jenis aliran iaitu akademik dan vokasional. Kedah Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat. Pendidikan Teknik dan Vokasional i) Sekolah Khas Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang menawarkan elektif mata pelajaran vokasional (MPV) manakala Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia. Sumber Maklumat: Kementerian Pelajaran Malaysia . Kelantan Sekolah Menengah Vokasional Keningau. Johor Baru Sekolah Menengah Teknik Langkawi. Tempoh ini boleh dilanjutkan hingga dua (2) tahun maksimum di mana-mana peringkat iaitu sarna ada rendah atau menengah mengikut keperluan murid berkenaan. Kemudahan-kemudahan yang disediakan di peringkat sekolah rendah termasuklah asrama dan makan minum percuma. Perak Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah.Semua sekolah rendah pendidikan khas mengikuti aliran akademik. Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas menengah adalah lima (5) tahun. Johor Sekolah Menengah Vokasional Bagan Serai. Sabah Tempoh Pengajian Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas rendah adalah enam (6) tahun.

³««« Kanak-kanak yang berbeza dari kanak-kanak sederhana atau biasa (1) dalam ciri-ciri mental (2) keupayaan-keupayaan deria (3) dalam ciri-ciri saraf dan otot atau fizikal (4) dalam tingkahlaku sosial atau emosi (5) dalam keupayaan komunikasi atau (6) dalam pelbagai kekurangan sehinggakan ia memerlukan amalan-amalan sekolah yang diubahsuai. Kirk. S. termasuk penggunaan bahan khas. et.A. fizikal.al.PENDIDIKAN KHAS Pendidikan Khas ialah program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid khas. PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Program pendidikan khas di Malaysia dilaksanakan melalui:y y y y y Sekolah Khas Progam pendidikan Khas Integrasi (pengasingan/inklusif) Pemulihan Khas Program Disleksia Pendidikan Vokasional sekolah khas/integrasi(teknik/Vokasional) KATEGORI PENDIDIKAN KHAS . 1981 Apa Dia Pendidikan Khas ? ««« Pengajaran yang bercorak individu direka untuk memenuhi keperluan-keperluan pendidikan yang berkaitan dengan murid-murid kurang upaya. peralatan khas. ³Educating Exceptional Children´. Chua Tee Tee. sosial dan emosi tidak mencapai pertumbuhanpertumbuhan biasa hingga mereka tidak dapat faedah sepenuhnya dari rancangan sekolah biasa ³. Pendidikan Khas yang menyediakan peluang-peluang pembelajaran yang tidak disediakan dalam kurikulum yang baku atau biasa atau perkhidmatanperkhidmatan sekolah biasa ³. teknik p & p mengikut tahap kebolehan & keupayaan pelajar:y y y Perkembangan mental Kestabilan emosi Integrasi sosial KANAK-KANAK KHAS Merupakan kanak-kanak yang telah dikenal pasti dan disahkan oleh pakar professional klinikal sebagai mengalami masalah yang mengganggu proses pembelajaran. atau perkhidmatan-perkhidmatan pendidikan khas . 1993 Apa Dia kanak-kanak Khas ? «««« ³Kanak-kanak yang dari segi intelek. supaya ia boleh berkembang sehingga kemampuan yang maksimum ´.

berhaluan. Dengan pendidikan dan latihan yang sepatutnya. kepuasan dalam bidang yang diceburi mengikut minat masing-masing. berupaya. peguam dan menjawat jawatan yang tinggi. mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Meskipun golongan istimewa mempunyai kebolehan yang terbatas. Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai impian melihat anak ±anak anda menjadi pilot. golongan istimewa juga mampu melakukan tugas seperti orang lain malah kadangkala lebih baik lagi! . ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan dan galakan kepada mereka dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. orang-orang istimewa mampu beroleh kejayaan. mereka masih dapat mengecap nikmat kehidupan dengan gembiranya. beriman.Kanak-kanak yang berada dalam program Pendidikan khas adalah mereka yang menghadapi masalah untuk belajar di dalam aliran biasa. doktor. berdikari. KEJAYAAN ORANG-ORANG ISTIMEWA Setiap orang mempunyai impian dan cita-cita tersendiri. Persoalannya apakah jawatan tersebut sesuai dengan kemampuan anak anda yang mempunyai sifat-sifat yang terbatas? Namun begitu. Ini sudah pastinya meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri dalam diri individu. Dengan minat yang ada. Sejarah telah membuktikan. Jika diberi peluang pastinya mereka dapat meneroka dan memperkembangkan minat masing-masing. Terdapat tiga aliran : y y y Masalah Pembelajaran Masalah Pendengaran Masalah Penglihatan Falsafah Pendidikan Khas Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran. anda seharusnya tidak berputus asa kerana meskipun mereka dilahirkan dengan keadaan yang tidak sempurna. Apa yang penting. sudah tentunya ia akan membuahkan hasil dan menampakkan kejayaan.

UNIT PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI PENDIDIKAN KHAS BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS TELAH DITUBUHKAN PADA BULAN MEI 2011 DAN KETUA UNIT PERTAMA TELAH DILANTIK PADA 13 MEI 2011. MENYELARAS DAN MENGURUSELIA ISU-ISU PPKI 3.2 MENYELARAS PERMOHONAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS PPKI 1. ISU PPKI 2.2 MENYELARAS TINDAKAN .7 MENYELARAS PERANCANGAN DAN PELAKSANAAN PEMBANGUNAN DAN PERALATAN PPKI 1.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA. BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS .5 MENYELARAS HAL EHWAL GURU 1. MENYELARAS PENDIDIKAN INKLUSIF BIDANG TUGAS 1. BELIAU IALAH ENCIK WAN ZULKIFLI BIN HAJI WAN MUDA YANG SEBELUM INI MENJAWAT JAWATAN KETUA UNIT PENGURUSAN INTRUKSIONAL. BATU FERINGGHI PULAU PINANG.3 MENYELARAS PELAKSANAAN KURIKULUM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN 1.1 MENERIMA DAN MENGUMPUL ISU PPKI 2. MENYELARAS PENGURUSAN PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 2.1/2011 TELAH BERJAYA DILAKSANAKAN PADA 6 HINGGA 8 JUN 2011 DI D'FERINGGHI HOTEL.10 MENYELARAS PELAKSANAAN KHIDMAT SOKONGAN 2. IANYA PERMULAAN SEJARAH SEBAGAI LANGKAH PERTAMA PERKEMBANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI/PPKI NEGARA. PENGURUSAN 1. CAWANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS.6 MENYELARAS HAL EHWAL MURID 1.4 MENYELARAS AKTIVITI KO-KURIKULUM PPKI 1. MENYELARAS PERANCANGAN PROGRAM PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 1.. MENYELARAS PEMANTAUAN PPKI 4.9 MENYELARAS PROGRAM KERJASAMA PINTAR 1.8 MENYELARAS FUNGSI PEMBANTU PENGURUSAN MURID 1.1. FUNGSI UNIT PPKI BPKHAS KPM 1. MESYUARAT PENYELARASAN PENGURUSAN PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS BERSAMA KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS NEGERI BIL.SALAM DAN TAHNIAH.

3 MENYELARAS MAKLUMBALAS 2.3 MENYELARAS PERANCANGAN DAN KECEMERLANGAN PENDIDIKAN INKLUSIF FUNGSI DAN BIDANG TUGAS UNIT PENDIDIKAN KHAS( SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS) DI JABATAN PELAJARAN NEGERI TERHADAP PROGRAM PPKI.7 JAWATANKUASA DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS 1.2 2.6 JAWATANKUASA PEMULIHAN KHAS(LINUS) 1.7 2.6 2.4 MENYELARAS ISU PARLIMEN PPKI 2.4 JAWATANKUASA PROGRAM DISLEKSIA 1.10 PERJAWATAN GPK PENDIDIKAN KHAS DAN PENYELARAS PROGRAM 1.5 JAWATANKUASA PRASEKOLAH PENDIDIKAN KHAS 1.1 MENGAWAL SELIA PELAKSANAAN PENDIDIKAN INKLUSIF DIJALANKAN MENGIKUT GARIS PANDUAN YANG DITETAPKAN 4.5 2.1 JAWATANKUASA KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.9 PEMBUKAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS 1.1 MEMANTAU PENGURUSAN PPKI JPN 3. MENYELARAS BIDANG TUGAS GURU PPKI 2.3 MENGAWAL SELIA PEMANTAUAN P&P PROGRAM PPKI 3.8 PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS 1.3 2. KO-KURIKULUM DAN KESENIAAN PPKI 4.2 MEMANTAU DAN MEMASTIKAN PELAKSANAAN DASAR PPKI JPN 3.12 PENEMPATAN MURID PENDIDIKAN KHAS MENGIKUT KEFUNGSIAN 2.8 PENOLONG KANAN/PENYELARAS PROGRAM SETIAUSAHA PROGRAM PENDIDIKAN KHAS BENDAHARI PENDIDIKAN KHAS GURU KELAS PENDIDIKAN KHAS GURU PENOLONG KANAN AKADEMIK BIASA PENDIDIKAN KHAS GURU MATA PELAJARAN GURU DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS GURU STOK DAN ASET .2. PEMANTAUAN PPKI 3. 1.3 JAWATANKUASA PROGRAM INKLUSIF 1.4 2.2 JAWATANKUASA KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.4 MENGAWAL SELIA SUKAN. MENYELARAS HAL-HAL PENTADBIRAN PPKI 1.5 MENYELARAS PERLUASAN PPKI 3. PENGURUSAN PENDIDIKAN INKLUSIF 4.11 BAYARAN INSENTIF MENGAJAR KANAK-KANAK CACAT 1.2 MENYELARAS PERANCANGAN PERLUASAN PENDIDIKAN INKLUSIF 2.1 2.

5 3.2 DATA GURU DAN PPM 5.1 LAPORAN STATUS PPKI 4.1 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 8.PEPERIKSAAN DALAMAN DAN PEPERIKSAAN AWAM 6.1 TUNTUTAN PCG PENDIDIKAN KHAS 5. MENYELARAS HAL EHWAL MURID PPKI 7. MEMOHON GERAN PERKAPITA PCG PPKI 5. MENYELARAS PENGURUSAN FAIL-FAIL PPKI 3.2 MERANCANG AKTIVITI KO-AKADEMIK PENDIDIKAN KHAS .6 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM INKLUSIF DI PPKI 6.7 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS DISLEKSIA DI PPKI 7.6 3.3 3.4 PENCERAPAN GURU PENOLONG KANAN DAN GURU PENDIDIKAN KHAS 6.1 3.3 PENYELARASAN KEPERLUAN GURU IKUT MATA PELAJARAN 6.2 PENGGUNAAN PERUNTUKAN GERAN PERKAPITA PENDIDIKAN KHAS UNTUK AKTIVITI PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH MENENGAH DAN RENDAH.8 FAIL AM PENDIDIKAN KHAS FAIL PANITIA PENDIDIKAN KHAS FAIL KURIKULUM FAIL LAPORAN STATUS PROGRAM PENDIDIKAN KHAS FAIL PROFIL MURID FAIL RPI FAIL KOKURIKULUM FAIL DISIPLIN 4. MENYELARAS DATA PPKI 4. MENYELARAS PENGURUSAN KELAS PPKI 6.9 GURU PENDIDIKAN KHAS BERTUGAS MINGGUAN 3.2 PENGURUSAN DAN PERMOHONAN ELAUN MURID KHAD (EMK) 7.3 PERTUKARAN MURID PENDIDIKAN KHAS KE LUAR DAN KE DALAM NEGERI 7.7 3.5 KEPERLUAN UJIAN.1 PENYELARASAN JADUAL WAKTU KELAS PENDIDIKAN KHAS 6.1 PENDAFTARAN MASUK MURID PRASEKOLAH DAN MURID PPKI SEMUA KATEGORI 7. MENYELARAS KOKURIKULUM PPKI 8.4 TEMPOH PERSEKOLAHAN MURID PENDIDIKAN KHAS 8.2 3.2 PENYELARASN AGIHAN MATAPELAJARAN YANG SESUAI IKUT KEBOLEHAN MURID 6.4 3. 6.2.

6 9.5 8.1 9.8 PENGURUSAN PERTUKARAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN PENEMPATAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN BIMBINGAN PEMANTAUAN P&P PENDIDIKAN KHAS KURSUS GURU PPKI PEMANTAUAN PROGRAM PRASEKOLAH PPKI MENGANALIS MAKLUMAT DATA PPKI DAN PEMULIHAN KHAS PENGURUSAN KENAIKAN PANGKAT GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN GURU CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS 10.1 MENYEDIAKAN KERTAS CADANGAN PERMOHONAN KEMUDAHAN FIZIKAL KELAS.2 9. . PERALATAN DAN BAHAN BANTU MENGAJAR (BBM) 10. PENGURUSAN DAN PEMBANGUNAN DAN PEROLEHAN PPKI 10.6 8.2 MENYEDIAKAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS (ABM) KEWANGAN DAN PERJAWATAN .8.4 9.5 9. MENYELARAS HAL EHWAL GURU PPKI 9.7 MEMOHON PERUNTUKAN KEAWANGAN MELAKSANAKAN AKTIVITI KOKURIKULUM MENYEDIAKAN LAPORAN AKTIVITI PROGRAM MOTIVASI MURID PPKI MELAKSANAKAN HARI ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM 9.4 8.7 9.3 9.3 8.