Sekolah Pendidikan Khas

Takrif Sekolah Khas

Pendidikan khas Kementerian Pelajaran Malaysia dilaksanakan melalui:
y y

Sekolah Khas bagi murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran. Program Pendidikan Khas Integrasi disediakan untuk murid-murid berkeperluan khas bermasalah pembelajaran, bermasalah pendengaran dan bermasalah penglihatan. la diwujudkan di sekolah harian biasa rendah dan menengah dan sekolah menengah teknik/vokasional yang menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara pengasingan dan separa inklusif.

Di antara program yang ditawarkan ialah: Prasekolah

Syarat kemasukan murid ke Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain. Pelajaran Rendah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain

Johor Sekolah Menengah Vokasional Bagan Serai. Sabah Tempoh Pengajian Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas rendah adalah enam (6) tahun. Kelantan Sekolah Menengah Vokasional Keningau. Perak Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah. Pendidikan Teknik dan Vokasional i) Sekolah Khas Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang menawarkan elektif mata pelajaran vokasional (MPV) manakala Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia. Pelajaran Menengah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: Berumur 13+ hingga 19+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain Pelajaran menengah menyediakan 2 jenis aliran iaitu akademik dan vokasional. ii) Program Pendidikan Khas Integrasi Masalah Pendengaran y y y y y y Sekolah Menengah Vokasional (EAT) Azizah. Johor Baru Sekolah Menengah Teknik Langkawi. Tempoh ini boleh dilanjutkan hingga dua (2) tahun maksimum di mana-mana peringkat iaitu sarna ada rendah atau menengah mengikut keperluan murid berkenaan. Sumber Maklumat: Kementerian Pelajaran Malaysia . Kedah Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat.Semua sekolah rendah pendidikan khas mengikuti aliran akademik. Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas menengah adalah lima (5) tahun. Kemudahan-kemudahan yang disediakan di peringkat sekolah rendah termasuklah asrama dan makan minum percuma. Murid yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi boleh mengikuti kurikulum kebangsaan atau kurikulum alternatif.

PENDIDIKAN KHAS Pendidikan Khas ialah program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid khas.A. 1981 Apa Dia Pendidikan Khas ? ««« Pengajaran yang bercorak individu direka untuk memenuhi keperluan-keperluan pendidikan yang berkaitan dengan murid-murid kurang upaya. peralatan khas. sosial dan emosi tidak mencapai pertumbuhanpertumbuhan biasa hingga mereka tidak dapat faedah sepenuhnya dari rancangan sekolah biasa ³. fizikal. Chua Tee Tee. termasuk penggunaan bahan khas. Pendidikan Khas yang menyediakan peluang-peluang pembelajaran yang tidak disediakan dalam kurikulum yang baku atau biasa atau perkhidmatanperkhidmatan sekolah biasa ³.al. PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Program pendidikan khas di Malaysia dilaksanakan melalui:y y y y y Sekolah Khas Progam pendidikan Khas Integrasi (pengasingan/inklusif) Pemulihan Khas Program Disleksia Pendidikan Vokasional sekolah khas/integrasi(teknik/Vokasional) KATEGORI PENDIDIKAN KHAS . ³Educating Exceptional Children´. S. et. ³««« Kanak-kanak yang berbeza dari kanak-kanak sederhana atau biasa (1) dalam ciri-ciri mental (2) keupayaan-keupayaan deria (3) dalam ciri-ciri saraf dan otot atau fizikal (4) dalam tingkahlaku sosial atau emosi (5) dalam keupayaan komunikasi atau (6) dalam pelbagai kekurangan sehinggakan ia memerlukan amalan-amalan sekolah yang diubahsuai. Kirk. 1993 Apa Dia kanak-kanak Khas ? «««« ³Kanak-kanak yang dari segi intelek. supaya ia boleh berkembang sehingga kemampuan yang maksimum ´. teknik p & p mengikut tahap kebolehan & keupayaan pelajar:y y y Perkembangan mental Kestabilan emosi Integrasi sosial KANAK-KANAK KHAS Merupakan kanak-kanak yang telah dikenal pasti dan disahkan oleh pakar professional klinikal sebagai mengalami masalah yang mengganggu proses pembelajaran. atau perkhidmatan-perkhidmatan pendidikan khas .

Dengan minat yang ada. orang-orang istimewa mampu beroleh kejayaan. mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Dengan pendidikan dan latihan yang sepatutnya. peguam dan menjawat jawatan yang tinggi. berupaya. golongan istimewa juga mampu melakukan tugas seperti orang lain malah kadangkala lebih baik lagi! . KEJAYAAN ORANG-ORANG ISTIMEWA Setiap orang mempunyai impian dan cita-cita tersendiri. Ini sudah pastinya meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri dalam diri individu. doktor. sudah tentunya ia akan membuahkan hasil dan menampakkan kejayaan. berdikari. Terdapat tiga aliran : y y y Masalah Pembelajaran Masalah Pendengaran Masalah Penglihatan Falsafah Pendidikan Khas Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran.Kanak-kanak yang berada dalam program Pendidikan khas adalah mereka yang menghadapi masalah untuk belajar di dalam aliran biasa. Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai impian melihat anak ±anak anda menjadi pilot. berhaluan. beriman. Persoalannya apakah jawatan tersebut sesuai dengan kemampuan anak anda yang mempunyai sifat-sifat yang terbatas? Namun begitu. Meskipun golongan istimewa mempunyai kebolehan yang terbatas. Sejarah telah membuktikan. anda seharusnya tidak berputus asa kerana meskipun mereka dilahirkan dengan keadaan yang tidak sempurna. Apa yang penting. ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan dan galakan kepada mereka dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. mereka masih dapat mengecap nikmat kehidupan dengan gembiranya. Jika diberi peluang pastinya mereka dapat meneroka dan memperkembangkan minat masing-masing. kepuasan dalam bidang yang diceburi mengikut minat masing-masing.

4 MENYELARAS AKTIVITI KO-KURIKULUM PPKI 1.2 MENYELARAS TINDAKAN . MENYELARAS PEMANTAUAN PPKI 4. MENYELARAS DAN MENGURUSELIA ISU-ISU PPKI 3. PENGURUSAN 1.9 MENYELARAS PROGRAM KERJASAMA PINTAR 1. MENYELARAS PENDIDIKAN INKLUSIF BIDANG TUGAS 1. MENYELARAS PERANCANGAN PROGRAM PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 1.1/2011 TELAH BERJAYA DILAKSANAKAN PADA 6 HINGGA 8 JUN 2011 DI D'FERINGGHI HOTEL.2 MENYELARAS PERMOHONAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS PPKI 1. IANYA PERMULAAN SEJARAH SEBAGAI LANGKAH PERTAMA PERKEMBANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI/PPKI NEGARA. BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS .8 MENYELARAS FUNGSI PEMBANTU PENGURUSAN MURID 1..1.10 MENYELARAS PELAKSANAAN KHIDMAT SOKONGAN 2. BELIAU IALAH ENCIK WAN ZULKIFLI BIN HAJI WAN MUDA YANG SEBELUM INI MENJAWAT JAWATAN KETUA UNIT PENGURUSAN INTRUKSIONAL.7 MENYELARAS PERANCANGAN DAN PELAKSANAAN PEMBANGUNAN DAN PERALATAN PPKI 1.5 MENYELARAS HAL EHWAL GURU 1.1 MENERIMA DAN MENGUMPUL ISU PPKI 2.UNIT PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI PENDIDIKAN KHAS BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS TELAH DITUBUHKAN PADA BULAN MEI 2011 DAN KETUA UNIT PERTAMA TELAH DILANTIK PADA 13 MEI 2011.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA.SALAM DAN TAHNIAH. ISU PPKI 2.3 MENYELARAS PELAKSANAAN KURIKULUM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN 1. FUNGSI UNIT PPKI BPKHAS KPM 1. CAWANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS. BATU FERINGGHI PULAU PINANG. MESYUARAT PENYELARASAN PENGURUSAN PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS BERSAMA KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS NEGERI BIL. MENYELARAS PENGURUSAN PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 2.6 MENYELARAS HAL EHWAL MURID 1.

4 MENYELARAS ISU PARLIMEN PPKI 2.1 2.6 2.3 JAWATANKUASA PROGRAM INKLUSIF 1.4 MENGAWAL SELIA SUKAN.2 MEMANTAU DAN MEMASTIKAN PELAKSANAAN DASAR PPKI JPN 3.4 JAWATANKUASA PROGRAM DISLEKSIA 1. 1.3 2.12 PENEMPATAN MURID PENDIDIKAN KHAS MENGIKUT KEFUNGSIAN 2.7 2.3 MENYELARAS MAKLUMBALAS 2.1 JAWATANKUASA KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.11 BAYARAN INSENTIF MENGAJAR KANAK-KANAK CACAT 1.5 MENYELARAS PERLUASAN PPKI 3.5 2.2 JAWATANKUASA KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.2. PEMANTAUAN PPKI 3.2 2.3 MENGAWAL SELIA PEMANTAUAN P&P PROGRAM PPKI 3.6 JAWATANKUASA PEMULIHAN KHAS(LINUS) 1. MENYELARAS HAL-HAL PENTADBIRAN PPKI 1.8 PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS 1.3 MENYELARAS PERANCANGAN DAN KECEMERLANGAN PENDIDIKAN INKLUSIF FUNGSI DAN BIDANG TUGAS UNIT PENDIDIKAN KHAS( SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS) DI JABATAN PELAJARAN NEGERI TERHADAP PROGRAM PPKI.1 MEMANTAU PENGURUSAN PPKI JPN 3.1 MENGAWAL SELIA PELAKSANAAN PENDIDIKAN INKLUSIF DIJALANKAN MENGIKUT GARIS PANDUAN YANG DITETAPKAN 4.8 PENOLONG KANAN/PENYELARAS PROGRAM SETIAUSAHA PROGRAM PENDIDIKAN KHAS BENDAHARI PENDIDIKAN KHAS GURU KELAS PENDIDIKAN KHAS GURU PENOLONG KANAN AKADEMIK BIASA PENDIDIKAN KHAS GURU MATA PELAJARAN GURU DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS GURU STOK DAN ASET . MENYELARAS BIDANG TUGAS GURU PPKI 2.10 PERJAWATAN GPK PENDIDIKAN KHAS DAN PENYELARAS PROGRAM 1.9 PEMBUKAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS 1.4 2.7 JAWATANKUASA DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS 1. KO-KURIKULUM DAN KESENIAAN PPKI 4. PENGURUSAN PENDIDIKAN INKLUSIF 4.5 JAWATANKUASA PRASEKOLAH PENDIDIKAN KHAS 1.2 MENYELARAS PERANCANGAN PERLUASAN PENDIDIKAN INKLUSIF 2.

3 PERTUKARAN MURID PENDIDIKAN KHAS KE LUAR DAN KE DALAM NEGERI 7.6 3.9 GURU PENDIDIKAN KHAS BERTUGAS MINGGUAN 3. MEMOHON GERAN PERKAPITA PCG PPKI 5.3 3. MENYELARAS DATA PPKI 4.PEPERIKSAAN DALAMAN DAN PEPERIKSAAN AWAM 6.4 3.4 TEMPOH PERSEKOLAHAN MURID PENDIDIKAN KHAS 8. MENYELARAS PENGURUSAN KELAS PPKI 6.7 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS DISLEKSIA DI PPKI 7.1 3. 6. MENYELARAS KOKURIKULUM PPKI 8. MENYELARAS HAL EHWAL MURID PPKI 7.8 FAIL AM PENDIDIKAN KHAS FAIL PANITIA PENDIDIKAN KHAS FAIL KURIKULUM FAIL LAPORAN STATUS PROGRAM PENDIDIKAN KHAS FAIL PROFIL MURID FAIL RPI FAIL KOKURIKULUM FAIL DISIPLIN 4.2 PENGGUNAAN PERUNTUKAN GERAN PERKAPITA PENDIDIKAN KHAS UNTUK AKTIVITI PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH MENENGAH DAN RENDAH.2.1 PENDAFTARAN MASUK MURID PRASEKOLAH DAN MURID PPKI SEMUA KATEGORI 7.6 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM INKLUSIF DI PPKI 6.1 PENYELARASAN JADUAL WAKTU KELAS PENDIDIKAN KHAS 6.2 DATA GURU DAN PPM 5. MENYELARAS PENGURUSAN FAIL-FAIL PPKI 3.4 PENCERAPAN GURU PENOLONG KANAN DAN GURU PENDIDIKAN KHAS 6.5 KEPERLUAN UJIAN.7 3.1 TUNTUTAN PCG PENDIDIKAN KHAS 5.2 PENYELARASN AGIHAN MATAPELAJARAN YANG SESUAI IKUT KEBOLEHAN MURID 6.2 PENGURUSAN DAN PERMOHONAN ELAUN MURID KHAD (EMK) 7.1 LAPORAN STATUS PPKI 4.2 3.5 3.1 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 8.3 PENYELARASAN KEPERLUAN GURU IKUT MATA PELAJARAN 6.2 MERANCANG AKTIVITI KO-AKADEMIK PENDIDIKAN KHAS .

6 8. MENYELARAS HAL EHWAL GURU PPKI 9.3 9. PENGURUSAN DAN PEMBANGUNAN DAN PEROLEHAN PPKI 10.6 9.5 8.3 8.8 PENGURUSAN PERTUKARAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN PENEMPATAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN BIMBINGAN PEMANTAUAN P&P PENDIDIKAN KHAS KURSUS GURU PPKI PEMANTAUAN PROGRAM PRASEKOLAH PPKI MENGANALIS MAKLUMAT DATA PPKI DAN PEMULIHAN KHAS PENGURUSAN KENAIKAN PANGKAT GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN GURU CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS 10. . PERALATAN DAN BAHAN BANTU MENGAJAR (BBM) 10.8.7 9.7 MEMOHON PERUNTUKAN KEAWANGAN MELAKSANAKAN AKTIVITI KOKURIKULUM MENYEDIAKAN LAPORAN AKTIVITI PROGRAM MOTIVASI MURID PPKI MELAKSANAKAN HARI ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM 9.2 9.4 8.2 MENYEDIAKAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS (ABM) KEWANGAN DAN PERJAWATAN .1 MENYEDIAKAN KERTAS CADANGAN PERMOHONAN KEMUDAHAN FIZIKAL KELAS.4 9.5 9.1 9.