Sekolah Pendidikan Khas

Takrif Sekolah Khas

Pendidikan khas Kementerian Pelajaran Malaysia dilaksanakan melalui:
y y

Sekolah Khas bagi murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran. Program Pendidikan Khas Integrasi disediakan untuk murid-murid berkeperluan khas bermasalah pembelajaran, bermasalah pendengaran dan bermasalah penglihatan. la diwujudkan di sekolah harian biasa rendah dan menengah dan sekolah menengah teknik/vokasional yang menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara pengasingan dan separa inklusif.

Di antara program yang ditawarkan ialah: Prasekolah

Syarat kemasukan murid ke Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain. Pelajaran Rendah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain

Murid yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi boleh mengikuti kurikulum kebangsaan atau kurikulum alternatif. Kelantan Sekolah Menengah Vokasional Keningau. Johor Sekolah Menengah Vokasional Bagan Serai.Semua sekolah rendah pendidikan khas mengikuti aliran akademik. Perak Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah. Sumber Maklumat: Kementerian Pelajaran Malaysia . Kedah Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat. ii) Program Pendidikan Khas Integrasi Masalah Pendengaran y y y y y y Sekolah Menengah Vokasional (EAT) Azizah. Pendidikan Teknik dan Vokasional i) Sekolah Khas Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang menawarkan elektif mata pelajaran vokasional (MPV) manakala Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia. Sabah Tempoh Pengajian Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas rendah adalah enam (6) tahun. Tempoh ini boleh dilanjutkan hingga dua (2) tahun maksimum di mana-mana peringkat iaitu sarna ada rendah atau menengah mengikut keperluan murid berkenaan. Pelajaran Menengah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: Berumur 13+ hingga 19+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain Pelajaran menengah menyediakan 2 jenis aliran iaitu akademik dan vokasional. Kemudahan-kemudahan yang disediakan di peringkat sekolah rendah termasuklah asrama dan makan minum percuma. Johor Baru Sekolah Menengah Teknik Langkawi. Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas menengah adalah lima (5) tahun.

³««« Kanak-kanak yang berbeza dari kanak-kanak sederhana atau biasa (1) dalam ciri-ciri mental (2) keupayaan-keupayaan deria (3) dalam ciri-ciri saraf dan otot atau fizikal (4) dalam tingkahlaku sosial atau emosi (5) dalam keupayaan komunikasi atau (6) dalam pelbagai kekurangan sehinggakan ia memerlukan amalan-amalan sekolah yang diubahsuai. ³Educating Exceptional Children´. Kirk. 1993 Apa Dia kanak-kanak Khas ? «««« ³Kanak-kanak yang dari segi intelek. peralatan khas. Pendidikan Khas yang menyediakan peluang-peluang pembelajaran yang tidak disediakan dalam kurikulum yang baku atau biasa atau perkhidmatanperkhidmatan sekolah biasa ³. S. Chua Tee Tee. PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Program pendidikan khas di Malaysia dilaksanakan melalui:y y y y y Sekolah Khas Progam pendidikan Khas Integrasi (pengasingan/inklusif) Pemulihan Khas Program Disleksia Pendidikan Vokasional sekolah khas/integrasi(teknik/Vokasional) KATEGORI PENDIDIKAN KHAS . atau perkhidmatan-perkhidmatan pendidikan khas .A. fizikal. 1981 Apa Dia Pendidikan Khas ? ««« Pengajaran yang bercorak individu direka untuk memenuhi keperluan-keperluan pendidikan yang berkaitan dengan murid-murid kurang upaya.al. termasuk penggunaan bahan khas. teknik p & p mengikut tahap kebolehan & keupayaan pelajar:y y y Perkembangan mental Kestabilan emosi Integrasi sosial KANAK-KANAK KHAS Merupakan kanak-kanak yang telah dikenal pasti dan disahkan oleh pakar professional klinikal sebagai mengalami masalah yang mengganggu proses pembelajaran. sosial dan emosi tidak mencapai pertumbuhanpertumbuhan biasa hingga mereka tidak dapat faedah sepenuhnya dari rancangan sekolah biasa ³. supaya ia boleh berkembang sehingga kemampuan yang maksimum ´.PENDIDIKAN KHAS Pendidikan Khas ialah program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid khas. et.

Persoalannya apakah jawatan tersebut sesuai dengan kemampuan anak anda yang mempunyai sifat-sifat yang terbatas? Namun begitu. Dengan minat yang ada. Ini sudah pastinya meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri dalam diri individu. Sejarah telah membuktikan. berupaya. mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.Kanak-kanak yang berada dalam program Pendidikan khas adalah mereka yang menghadapi masalah untuk belajar di dalam aliran biasa. KEJAYAAN ORANG-ORANG ISTIMEWA Setiap orang mempunyai impian dan cita-cita tersendiri. berhaluan. Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai impian melihat anak ±anak anda menjadi pilot. doktor. Meskipun golongan istimewa mempunyai kebolehan yang terbatas. Apa yang penting. mereka masih dapat mengecap nikmat kehidupan dengan gembiranya. peguam dan menjawat jawatan yang tinggi. anda seharusnya tidak berputus asa kerana meskipun mereka dilahirkan dengan keadaan yang tidak sempurna. orang-orang istimewa mampu beroleh kejayaan. berdikari. kepuasan dalam bidang yang diceburi mengikut minat masing-masing. sudah tentunya ia akan membuahkan hasil dan menampakkan kejayaan. beriman. Dengan pendidikan dan latihan yang sepatutnya. ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan dan galakan kepada mereka dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. Jika diberi peluang pastinya mereka dapat meneroka dan memperkembangkan minat masing-masing. golongan istimewa juga mampu melakukan tugas seperti orang lain malah kadangkala lebih baik lagi! . Terdapat tiga aliran : y y y Masalah Pembelajaran Masalah Pendengaran Masalah Penglihatan Falsafah Pendidikan Khas Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran.

8 MENYELARAS FUNGSI PEMBANTU PENGURUSAN MURID 1.6 MENYELARAS HAL EHWAL MURID 1.4 MENYELARAS AKTIVITI KO-KURIKULUM PPKI 1.7 MENYELARAS PERANCANGAN DAN PELAKSANAAN PEMBANGUNAN DAN PERALATAN PPKI 1. BELIAU IALAH ENCIK WAN ZULKIFLI BIN HAJI WAN MUDA YANG SEBELUM INI MENJAWAT JAWATAN KETUA UNIT PENGURUSAN INTRUKSIONAL. MENYELARAS PEMANTAUAN PPKI 4.5 MENYELARAS HAL EHWAL GURU 1. PENGURUSAN 1.1 MENERIMA DAN MENGUMPUL ISU PPKI 2. MENYELARAS PENDIDIKAN INKLUSIF BIDANG TUGAS 1. MESYUARAT PENYELARASAN PENGURUSAN PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS BERSAMA KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS NEGERI BIL. BATU FERINGGHI PULAU PINANG. BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS .2 MENYELARAS PERMOHONAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS PPKI 1. IANYA PERMULAAN SEJARAH SEBAGAI LANGKAH PERTAMA PERKEMBANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI/PPKI NEGARA.3 MENYELARAS PELAKSANAAN KURIKULUM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN 1.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA. MENYELARAS DAN MENGURUSELIA ISU-ISU PPKI 3.9 MENYELARAS PROGRAM KERJASAMA PINTAR 1. ISU PPKI 2.2 MENYELARAS TINDAKAN . MENYELARAS PENGURUSAN PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 2.10 MENYELARAS PELAKSANAAN KHIDMAT SOKONGAN 2.UNIT PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI PENDIDIKAN KHAS BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS TELAH DITUBUHKAN PADA BULAN MEI 2011 DAN KETUA UNIT PERTAMA TELAH DILANTIK PADA 13 MEI 2011. MENYELARAS PERANCANGAN PROGRAM PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 1..1. CAWANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS.SALAM DAN TAHNIAH. FUNGSI UNIT PPKI BPKHAS KPM 1.1/2011 TELAH BERJAYA DILAKSANAKAN PADA 6 HINGGA 8 JUN 2011 DI D'FERINGGHI HOTEL.

2 JAWATANKUASA KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.6 JAWATANKUASA PEMULIHAN KHAS(LINUS) 1.11 BAYARAN INSENTIF MENGAJAR KANAK-KANAK CACAT 1.3 2.5 JAWATANKUASA PRASEKOLAH PENDIDIKAN KHAS 1.1 MEMANTAU PENGURUSAN PPKI JPN 3. MENYELARAS HAL-HAL PENTADBIRAN PPKI 1.4 MENYELARAS ISU PARLIMEN PPKI 2.9 PEMBUKAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS 1.1 JAWATANKUASA KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.12 PENEMPATAN MURID PENDIDIKAN KHAS MENGIKUT KEFUNGSIAN 2.3 MENGAWAL SELIA PEMANTAUAN P&P PROGRAM PPKI 3.4 2. KO-KURIKULUM DAN KESENIAAN PPKI 4.2 MEMANTAU DAN MEMASTIKAN PELAKSANAAN DASAR PPKI JPN 3. PENGURUSAN PENDIDIKAN INKLUSIF 4. 1.7 2.3 JAWATANKUASA PROGRAM INKLUSIF 1. MENYELARAS BIDANG TUGAS GURU PPKI 2.3 MENYELARAS MAKLUMBALAS 2.3 MENYELARAS PERANCANGAN DAN KECEMERLANGAN PENDIDIKAN INKLUSIF FUNGSI DAN BIDANG TUGAS UNIT PENDIDIKAN KHAS( SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS) DI JABATAN PELAJARAN NEGERI TERHADAP PROGRAM PPKI.2.8 PENOLONG KANAN/PENYELARAS PROGRAM SETIAUSAHA PROGRAM PENDIDIKAN KHAS BENDAHARI PENDIDIKAN KHAS GURU KELAS PENDIDIKAN KHAS GURU PENOLONG KANAN AKADEMIK BIASA PENDIDIKAN KHAS GURU MATA PELAJARAN GURU DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS GURU STOK DAN ASET .6 2.5 2.10 PERJAWATAN GPK PENDIDIKAN KHAS DAN PENYELARAS PROGRAM 1.1 MENGAWAL SELIA PELAKSANAAN PENDIDIKAN INKLUSIF DIJALANKAN MENGIKUT GARIS PANDUAN YANG DITETAPKAN 4.4 JAWATANKUASA PROGRAM DISLEKSIA 1.1 2.5 MENYELARAS PERLUASAN PPKI 3.7 JAWATANKUASA DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS 1. PEMANTAUAN PPKI 3.8 PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS 1.2 2.4 MENGAWAL SELIA SUKAN.2 MENYELARAS PERANCANGAN PERLUASAN PENDIDIKAN INKLUSIF 2.

6 3.7 3.3 PERTUKARAN MURID PENDIDIKAN KHAS KE LUAR DAN KE DALAM NEGERI 7.3 3. 6.2 PENGURUSAN DAN PERMOHONAN ELAUN MURID KHAD (EMK) 7. MENYELARAS DATA PPKI 4.2 PENYELARASN AGIHAN MATAPELAJARAN YANG SESUAI IKUT KEBOLEHAN MURID 6.2 PENGGUNAAN PERUNTUKAN GERAN PERKAPITA PENDIDIKAN KHAS UNTUK AKTIVITI PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH MENENGAH DAN RENDAH.3 PENYELARASAN KEPERLUAN GURU IKUT MATA PELAJARAN 6.4 3.1 TUNTUTAN PCG PENDIDIKAN KHAS 5. MENYELARAS KOKURIKULUM PPKI 8.5 3.2 MERANCANG AKTIVITI KO-AKADEMIK PENDIDIKAN KHAS .1 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 8.6 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM INKLUSIF DI PPKI 6. MENYELARAS HAL EHWAL MURID PPKI 7.8 FAIL AM PENDIDIKAN KHAS FAIL PANITIA PENDIDIKAN KHAS FAIL KURIKULUM FAIL LAPORAN STATUS PROGRAM PENDIDIKAN KHAS FAIL PROFIL MURID FAIL RPI FAIL KOKURIKULUM FAIL DISIPLIN 4.4 PENCERAPAN GURU PENOLONG KANAN DAN GURU PENDIDIKAN KHAS 6.1 PENDAFTARAN MASUK MURID PRASEKOLAH DAN MURID PPKI SEMUA KATEGORI 7.2 3.1 LAPORAN STATUS PPKI 4.1 PENYELARASAN JADUAL WAKTU KELAS PENDIDIKAN KHAS 6.7 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS DISLEKSIA DI PPKI 7.9 GURU PENDIDIKAN KHAS BERTUGAS MINGGUAN 3.2. MENYELARAS PENGURUSAN KELAS PPKI 6.4 TEMPOH PERSEKOLAHAN MURID PENDIDIKAN KHAS 8.2 DATA GURU DAN PPM 5.PEPERIKSAAN DALAMAN DAN PEPERIKSAAN AWAM 6. MENYELARAS PENGURUSAN FAIL-FAIL PPKI 3.1 3.5 KEPERLUAN UJIAN. MEMOHON GERAN PERKAPITA PCG PPKI 5.

3 8.6 8.6 9.3 9.2 9.8.1 MENYEDIAKAN KERTAS CADANGAN PERMOHONAN KEMUDAHAN FIZIKAL KELAS.1 9. MENYELARAS HAL EHWAL GURU PPKI 9.7 9. .5 8.7 MEMOHON PERUNTUKAN KEAWANGAN MELAKSANAKAN AKTIVITI KOKURIKULUM MENYEDIAKAN LAPORAN AKTIVITI PROGRAM MOTIVASI MURID PPKI MELAKSANAKAN HARI ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM 9.5 9.2 MENYEDIAKAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS (ABM) KEWANGAN DAN PERJAWATAN .4 9. PERALATAN DAN BAHAN BANTU MENGAJAR (BBM) 10. PENGURUSAN DAN PEMBANGUNAN DAN PEROLEHAN PPKI 10.8 PENGURUSAN PERTUKARAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN PENEMPATAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN BIMBINGAN PEMANTAUAN P&P PENDIDIKAN KHAS KURSUS GURU PPKI PEMANTAUAN PROGRAM PRASEKOLAH PPKI MENGANALIS MAKLUMAT DATA PPKI DAN PEMULIHAN KHAS PENGURUSAN KENAIKAN PANGKAT GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN GURU CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS 10.4 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful