P. 1
Sekolah Pendidikan Khas

Sekolah Pendidikan Khas

|Views: 313|Likes:
Dipublikasikan oleh mohd_afiq_76

More info:

Published by: mohd_afiq_76 on Jul 20, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

Sekolah Pendidikan Khas

Takrif Sekolah Khas

Pendidikan khas Kementerian Pelajaran Malaysia dilaksanakan melalui:
y y

Sekolah Khas bagi murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran. Program Pendidikan Khas Integrasi disediakan untuk murid-murid berkeperluan khas bermasalah pembelajaran, bermasalah pendengaran dan bermasalah penglihatan. la diwujudkan di sekolah harian biasa rendah dan menengah dan sekolah menengah teknik/vokasional yang menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara pengasingan dan separa inklusif.

Di antara program yang ditawarkan ialah: Prasekolah

Syarat kemasukan murid ke Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain. Pelajaran Rendah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: berumur 6+ hingga 14+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain

Sabah Tempoh Pengajian Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas rendah adalah enam (6) tahun.Semua sekolah rendah pendidikan khas mengikuti aliran akademik. Sumber Maklumat: Kementerian Pelajaran Malaysia . ii) Program Pendidikan Khas Integrasi Masalah Pendengaran y y y y y y Sekolah Menengah Vokasional (EAT) Azizah. Pelajaran Menengah Syarat kemasukan murid ke Program Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia ialah: Berumur 13+ hingga 19+ tahun disahkan oleh pengamal perubatan dan boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain Pelajaran menengah menyediakan 2 jenis aliran iaitu akademik dan vokasional. Kemudahan-kemudahan yang disediakan di peringkat sekolah rendah termasuklah asrama dan makan minum percuma. Murid yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi boleh mengikuti kurikulum kebangsaan atau kurikulum alternatif. Tempoh ini boleh dilanjutkan hingga dua (2) tahun maksimum di mana-mana peringkat iaitu sarna ada rendah atau menengah mengikut keperluan murid berkenaan. Kedah Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat. Perak Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah. Johor Sekolah Menengah Vokasional Bagan Serai. Pendidikan Teknik dan Vokasional i) Sekolah Khas Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang menawarkan elektif mata pelajaran vokasional (MPV) manakala Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia. Johor Baru Sekolah Menengah Teknik Langkawi. Kelantan Sekolah Menengah Vokasional Keningau. Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas menengah adalah lima (5) tahun.

³««« Kanak-kanak yang berbeza dari kanak-kanak sederhana atau biasa (1) dalam ciri-ciri mental (2) keupayaan-keupayaan deria (3) dalam ciri-ciri saraf dan otot atau fizikal (4) dalam tingkahlaku sosial atau emosi (5) dalam keupayaan komunikasi atau (6) dalam pelbagai kekurangan sehinggakan ia memerlukan amalan-amalan sekolah yang diubahsuai. et. fizikal. atau perkhidmatan-perkhidmatan pendidikan khas .PENDIDIKAN KHAS Pendidikan Khas ialah program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan murid khas.al. ³Educating Exceptional Children´. Kirk. Chua Tee Tee. teknik p & p mengikut tahap kebolehan & keupayaan pelajar:y y y Perkembangan mental Kestabilan emosi Integrasi sosial KANAK-KANAK KHAS Merupakan kanak-kanak yang telah dikenal pasti dan disahkan oleh pakar professional klinikal sebagai mengalami masalah yang mengganggu proses pembelajaran.A. supaya ia boleh berkembang sehingga kemampuan yang maksimum ´. PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Program pendidikan khas di Malaysia dilaksanakan melalui:y y y y y Sekolah Khas Progam pendidikan Khas Integrasi (pengasingan/inklusif) Pemulihan Khas Program Disleksia Pendidikan Vokasional sekolah khas/integrasi(teknik/Vokasional) KATEGORI PENDIDIKAN KHAS . peralatan khas. sosial dan emosi tidak mencapai pertumbuhanpertumbuhan biasa hingga mereka tidak dapat faedah sepenuhnya dari rancangan sekolah biasa ³. termasuk penggunaan bahan khas. S. 1981 Apa Dia Pendidikan Khas ? ««« Pengajaran yang bercorak individu direka untuk memenuhi keperluan-keperluan pendidikan yang berkaitan dengan murid-murid kurang upaya. Pendidikan Khas yang menyediakan peluang-peluang pembelajaran yang tidak disediakan dalam kurikulum yang baku atau biasa atau perkhidmatanperkhidmatan sekolah biasa ³. 1993 Apa Dia kanak-kanak Khas ? «««« ³Kanak-kanak yang dari segi intelek.

Mungkin anda sebagai ibu bapa mempunyai impian melihat anak ±anak anda menjadi pilot. berupaya. Ini sudah pastinya meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri dalam diri individu. Dengan minat yang ada. ibu bapa seharusnya memberi kepercayaan dan galakan kepada mereka dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. golongan istimewa juga mampu melakukan tugas seperti orang lain malah kadangkala lebih baik lagi! . Meskipun golongan istimewa mempunyai kebolehan yang terbatas. Apa yang penting. sudah tentunya ia akan membuahkan hasil dan menampakkan kejayaan. Sejarah telah membuktikan. beriman. kepuasan dalam bidang yang diceburi mengikut minat masing-masing. KEJAYAAN ORANG-ORANG ISTIMEWA Setiap orang mempunyai impian dan cita-cita tersendiri. mereka masih dapat mengecap nikmat kehidupan dengan gembiranya. berhaluan. doktor. orang-orang istimewa mampu beroleh kejayaan. anda seharusnya tidak berputus asa kerana meskipun mereka dilahirkan dengan keadaan yang tidak sempurna. mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. berdikari. Dengan pendidikan dan latihan yang sepatutnya. Jika diberi peluang pastinya mereka dapat meneroka dan memperkembangkan minat masing-masing. Persoalannya apakah jawatan tersebut sesuai dengan kemampuan anak anda yang mempunyai sifat-sifat yang terbatas? Namun begitu.Kanak-kanak yang berada dalam program Pendidikan khas adalah mereka yang menghadapi masalah untuk belajar di dalam aliran biasa. Terdapat tiga aliran : y y y Masalah Pembelajaran Masalah Pendengaran Masalah Penglihatan Falsafah Pendidikan Khas Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran. peguam dan menjawat jawatan yang tinggi.

UNIT PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI PENDIDIKAN KHAS BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS TELAH DITUBUHKAN PADA BULAN MEI 2011 DAN KETUA UNIT PERTAMA TELAH DILANTIK PADA 13 MEI 2011.10 MENYELARAS PELAKSANAAN KHIDMAT SOKONGAN 2..5 MENYELARAS HAL EHWAL GURU 1.8 MENYELARAS FUNGSI PEMBANTU PENGURUSAN MURID 1.1 MENERIMA DAN MENGUMPUL ISU PPKI 2. MESYUARAT PENYELARASAN PENGURUSAN PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS BERSAMA KETUA UNIT PENDIDIKAN KHAS NEGERI BIL. MENYELARAS PERANCANGAN PROGRAM PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 1. IANYA PERMULAAN SEJARAH SEBAGAI LANGKAH PERTAMA PERKEMBANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI/PPKI NEGARA.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA.9 MENYELARAS PROGRAM KERJASAMA PINTAR 1.7 MENYELARAS PERANCANGAN DAN PELAKSANAAN PEMBANGUNAN DAN PERALATAN PPKI 1.1.6 MENYELARAS HAL EHWAL MURID 1. BELIAU IALAH ENCIK WAN ZULKIFLI BIN HAJI WAN MUDA YANG SEBELUM INI MENJAWAT JAWATAN KETUA UNIT PENGURUSAN INTRUKSIONAL.SALAM DAN TAHNIAH. MENYELARAS DAN MENGURUSELIA ISU-ISU PPKI 3.4 MENYELARAS AKTIVITI KO-KURIKULUM PPKI 1.3 MENYELARAS PELAKSANAAN KURIKULUM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN 1. BATU FERINGGHI PULAU PINANG. MENYELARAS PEMANTAUAN PPKI 4. BAHAGIAN PENDIDIKAN KHAS . MENYELARAS PENDIDIKAN INKLUSIF BIDANG TUGAS 1.2 MENYELARAS TINDAKAN .1/2011 TELAH BERJAYA DILAKSANAKAN PADA 6 HINGGA 8 JUN 2011 DI D'FERINGGHI HOTEL.2 MENYELARAS PERMOHONAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS PPKI 1. ISU PPKI 2. CAWANGAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS. PENGURUSAN 1. FUNGSI UNIT PPKI BPKHAS KPM 1. MENYELARAS PENGURUSAN PPKI PERINGKAT NEGERI/NEGARA 2.

10 PERJAWATAN GPK PENDIDIKAN KHAS DAN PENYELARAS PROGRAM 1.2.8 PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS 1.4 2.11 BAYARAN INSENTIF MENGAJAR KANAK-KANAK CACAT 1.5 2.2 JAWATANKUASA KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.12 PENEMPATAN MURID PENDIDIKAN KHAS MENGIKUT KEFUNGSIAN 2.4 MENGAWAL SELIA SUKAN.6 JAWATANKUASA PEMULIHAN KHAS(LINUS) 1.7 2.1 MENGAWAL SELIA PELAKSANAAN PENDIDIKAN INKLUSIF DIJALANKAN MENGIKUT GARIS PANDUAN YANG DITETAPKAN 4.4 MENYELARAS ISU PARLIMEN PPKI 2.2 MENYELARAS PERANCANGAN PERLUASAN PENDIDIKAN INKLUSIF 2.7 JAWATANKUASA DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS 1.1 MEMANTAU PENGURUSAN PPKI JPN 3.6 2.1 JAWATANKUASA KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 1.9 PEMBUKAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS 1.2 2.3 2. MENYELARAS BIDANG TUGAS GURU PPKI 2.8 PENOLONG KANAN/PENYELARAS PROGRAM SETIAUSAHA PROGRAM PENDIDIKAN KHAS BENDAHARI PENDIDIKAN KHAS GURU KELAS PENDIDIKAN KHAS GURU PENOLONG KANAN AKADEMIK BIASA PENDIDIKAN KHAS GURU MATA PELAJARAN GURU DISIPLIN PENDIDIKAN KHAS GURU STOK DAN ASET .3 MENGAWAL SELIA PEMANTAUAN P&P PROGRAM PPKI 3. 1.3 JAWATANKUASA PROGRAM INKLUSIF 1.3 MENYELARAS MAKLUMBALAS 2.2 MEMANTAU DAN MEMASTIKAN PELAKSANAAN DASAR PPKI JPN 3.5 JAWATANKUASA PRASEKOLAH PENDIDIKAN KHAS 1.1 2.4 JAWATANKUASA PROGRAM DISLEKSIA 1. PENGURUSAN PENDIDIKAN INKLUSIF 4.3 MENYELARAS PERANCANGAN DAN KECEMERLANGAN PENDIDIKAN INKLUSIF FUNGSI DAN BIDANG TUGAS UNIT PENDIDIKAN KHAS( SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS) DI JABATAN PELAJARAN NEGERI TERHADAP PROGRAM PPKI.5 MENYELARAS PERLUASAN PPKI 3. KO-KURIKULUM DAN KESENIAAN PPKI 4. MENYELARAS HAL-HAL PENTADBIRAN PPKI 1. PEMANTAUAN PPKI 3.

8 FAIL AM PENDIDIKAN KHAS FAIL PANITIA PENDIDIKAN KHAS FAIL KURIKULUM FAIL LAPORAN STATUS PROGRAM PENDIDIKAN KHAS FAIL PROFIL MURID FAIL RPI FAIL KOKURIKULUM FAIL DISIPLIN 4. MENYELARAS PENGURUSAN KELAS PPKI 6.6 3.2 DATA GURU DAN PPM 5.7 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS DISLEKSIA DI PPKI 7.1 3.9 GURU PENDIDIKAN KHAS BERTUGAS MINGGUAN 3.2 3.1 PENDAFTARAN MASUK MURID PRASEKOLAH DAN MURID PPKI SEMUA KATEGORI 7.1 PENYELARASAN JADUAL WAKTU KELAS PENDIDIKAN KHAS 6.4 TEMPOH PERSEKOLAHAN MURID PENDIDIKAN KHAS 8. MENYELARAS KOKURIKULUM PPKI 8.6 KEPERLUAN PELAKSANAAN PROGRAM INKLUSIF DI PPKI 6.5 KEPERLUAN UJIAN.4 3.PEPERIKSAAN DALAMAN DAN PEPERIKSAAN AWAM 6.1 TUNTUTAN PCG PENDIDIKAN KHAS 5.3 PERTUKARAN MURID PENDIDIKAN KHAS KE LUAR DAN KE DALAM NEGERI 7.4 PENCERAPAN GURU PENOLONG KANAN DAN GURU PENDIDIKAN KHAS 6.3 3. 6.5 3.1 LAPORAN STATUS PPKI 4.2.1 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 8.2 PENGGUNAAN PERUNTUKAN GERAN PERKAPITA PENDIDIKAN KHAS UNTUK AKTIVITI PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH MENENGAH DAN RENDAH. MEMOHON GERAN PERKAPITA PCG PPKI 5. MENYELARAS PENGURUSAN FAIL-FAIL PPKI 3.2 MERANCANG AKTIVITI KO-AKADEMIK PENDIDIKAN KHAS . MENYELARAS DATA PPKI 4.2 PENYELARASN AGIHAN MATAPELAJARAN YANG SESUAI IKUT KEBOLEHAN MURID 6.7 3.3 PENYELARASAN KEPERLUAN GURU IKUT MATA PELAJARAN 6. MENYELARAS HAL EHWAL MURID PPKI 7.2 PENGURUSAN DAN PERMOHONAN ELAUN MURID KHAD (EMK) 7.

1 9.1 MENYEDIAKAN KERTAS CADANGAN PERMOHONAN KEMUDAHAN FIZIKAL KELAS. MENYELARAS HAL EHWAL GURU PPKI 9.2 MENYEDIAKAN ANGGARAN BELANJA MENGURUS (ABM) KEWANGAN DAN PERJAWATAN .2 9.6 9. PERALATAN DAN BAHAN BANTU MENGAJAR (BBM) 10. .7 9.5 8.4 9.3 9. PENGURUSAN DAN PEMBANGUNAN DAN PEROLEHAN PPKI 10.8.4 8.3 8.8 PENGURUSAN PERTUKARAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN PENEMPATAN GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN BIMBINGAN PEMANTAUAN P&P PENDIDIKAN KHAS KURSUS GURU PPKI PEMANTAUAN PROGRAM PRASEKOLAH PPKI MENGANALIS MAKLUMAT DATA PPKI DAN PEMULIHAN KHAS PENGURUSAN KENAIKAN PANGKAT GURU PENDIDIKAN KHAS PENGURUSAN GURU CEMERLANG PENDIDIKAN KHAS 10.7 MEMOHON PERUNTUKAN KEAWANGAN MELAKSANAKAN AKTIVITI KOKURIKULUM MENYEDIAKAN LAPORAN AKTIVITI PROGRAM MOTIVASI MURID PPKI MELAKSANAKAN HARI ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM 9.6 8.5 9.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->