Anda di halaman 1dari 7

AWAS ADA TANGAN TERSEMBUNYI

MUKADIMAH TAMPIL sederhana, bersongkok dan berkemeja batik, TAN SRI RAHIM NOOR, 68, terpanggil berkongsi keprihatinan serta kebimbangannya terhadap perkembangan mutakhir politik negara ekoran perhimpunan haram anjuran S. Ambiga, Sabtu minggu lepas (9 Julai 2011). Bagi Rahim: "Saya bercakap sebagai manusia yang prihatin dalam soal kehidupan dan individu yang pernah mengharungi kehidupan sebagai Ketua Polis Negara. "Juga darah daging saya apabila dibuka topi polis sebagai humanist di mana jiwa raga saya tidak boleh dipisahkan dengan isu-isu politik." Rahim ketika bercakap kepada wartawan Mingguan Malaysia, DATUK AZIZ ISHAK, NORAINI ABD. RAZAK dan RIDZWAN MOHD. IMAN turut menekankan bahawa setiap kenyataannya adalah kerana rasa cinta kepada negara tidak kira buruk atau baik. Beliau juga bimbang melihat perpecahan di kalangan orang Melayu yang semakin merebak, lantas disorotnya isu hak asasi manusia yang disifatkan sebagai gelombang abad ke-21. Isu tersebut menurut bekas Pengarah Cawangan Khas itu dieksploitasi sepenuhnya oleh pihak-pihak tertentu untuk kepentingan mereka sendiri. Malangnya, orang Melayu dan sebahagian rakyat negara ini tidak sedar akibat terlalu terpesona dengan perjuangan hak asasi manusia yang sebenarnya
1

dij di tl

l t t

t j di P dana

f nt i.

t t

MI : Pandangan an Sri terhadap perhimpunan haram perarakan yang dipimpin mbiga dan nwar Ibrahim baru-baru ini?

erta

IM : P tamanya, aya ingin membawa erbincangan ini epada iri t nj perasaan leh mpulan serpihan seperti Bendera di akarta. Ingin saya maklumkan saya sendiri telah bersumpah tidak akan menginjakkan kaki di Indonesia selepas kumpulan tersebut memaki hamun, memperlekeh, malah membaling najis ke kedutaan alaysia, memijak dan membakar bendera negara. Saya lihat tidak ada seorang pun anggota ajlis Perwakilan akyat, atau ketua polis di sana betul betul bertindak atau menasihat kan supaya perbuatan seumpama itu tidak dilakukan. alah apa yang saya ketahui tidak seorang pun penunjuk pera saan yang merobek maruah kita dengan melempar najis ke ketuanan kita iaitu kedutaan kita dihadapkan ke mahkamah.

Begitu juga dengan kumpulan wartawan di sana yang sering memperlekehkan negara kita. Apabila berlaku perhimpunan haram di alaysia mereka memberi liputan besar-besaran kononnya alaysia di ambang revolusi. ereka seolah-olah ada agenda konsisten untuk memperlekeh dan alaysia dengan sentiasa mencari isu -isu untuk menunjukkan membodohkan bahawa negara ini kucar-kacir. Ingin saya katakan kadang-kadang mereka semacam tidak boleh dipercayai, merendah dan memperlekehkan kita seolah -olah diupah untuk mempromosikan idea dan agenda politik pihak tertentu. Saya percaya tiada ap a yang percuma sekarang ini, malah jika saya ke akarta berjumpa media di sana saya yakin seratus peratus akan di-siarkan, disebarkan, asalkan ada upahnya.
dakah gerakan di Jakarta itu bertujuan merangsang rakyat Malaysia untuk bertindak yang sama? IM : Setiap abad ada gelombangnya. sekarang ini gelombang hak asasi manusia manakala abad ke-19 dan ke-20 menyaksikan gelombang fahaman sosialis yang melahirkan cara hidup baru selepas kejatuhan empayar Eropah.

Sebagai negara yang pernah dijajah adalah lu mrah kita merasakan bahang gelombang ini. Kita sudah merdeka dengan cara kita dan kita berjaya. etapi tiba gelombang hak asasi manusia dan jika dilihat di sebalik segala benda sekarang ini dikaitkan dengan perkara itu misalnya hubungan dagang Amerika Syar ikat dan hina, isu hak asasi manusia turut disentuh.
ak asasi manusia kini menjadi agama dan ideologi yang kemudiannya digunakan untuk 'mengrongrong', merubah dan merobek segala prins ip atau
2

order yang telah wujud. Percayakah anda di abatan egara AS, sebuah jabatan ditubuhkan khusus untuk mengawasi hak asasi di negara -negara lain.

Hak asasi manusia ini kemudiannya dijadikan alasan untuk menyerang negara berkenaan. Itu adakah gelombang sekarang ini, jadi kita pun n ampaknya tidak dapat mengelak bukan hanya tempias malah terpaksa menerima hujan lebat ini. Sebab itu kita lihat prinsip asas kita iaitu Perlembagaan yang dipersetujui semua kaum sebelum negara mencapai kemerdekaan sekarang cuba dirobek, dirongrong dan dipersoal dengan cara mengaitkannya dengan hak asasi manusia. Sama ada rakyat sedar atau tidak apabila ada gelombang seumpama itu , tentunya ahli politik dan permikir nampak macam mana isu tersebut boleh dimanfaatkan, digembleng dan digarap demi mencapai matlamat politik mereka. Kalau saya seorang ahli politik saya akan garap sepenuh -penuhnya isu-isu yang dilihat bertentangan dengan hak asasi manusia. uga akan membangkitkan kajian semula terhadap kontrak sosial yang telah dipersetujui supaya bersesuaian dengan gelombang sekarang. Ini bukan berlaku di negara kita saja. uma apabila berhadapan deng an persoalan ini adakah ahli poli tik yang menggunakan isu hak asasi manusia tahu apa yang mereka buat. acam Ambiga adakah dia ikhlas berbuat demikian atau ada matlamat lain atau dia mengambil kesempatan dalam gelombang ini untuk mengeksploitasi isu tersebut? Berbalik kepada isu akarta, saya ingin bertanya kumpulan -kumpulan yang bercakap soal hak asasi seperti Ambiga, separuh Ambiga atau tiga suku Ambiga, di mana anda ketika bendera kita dipijak dan dibakar. Di mana mereka ketika kedutaan kita (yang merupakan simbol negara) dilempar dengan najis dan pagarnya dirempuh, jika mereka benar -benar sayangkan negara tidak kira baik atau buruk.
Isunya sekarang bukan mengeksploitasi perkara itu? mempeduangkan hak asasi tetapi

IM : Ahli-ahli politik silap langkah dan mudah terperangkap. Kita ingat kita pergunakan orang tengok -tengok kita dipergunakan orang malah lebih daripada kita mempergunakan orang itu.

Demi mencapai cita-cita politik jangka pendek, sederhana atau panjang mereka eksploitasi isu hak asasi. Sama ada secara sedar atau tidak kita dipergunakan orang yang kita gunakan, lebih -lebih lagi orang luar yang ada agenda global terhadap kita. Kita ingat kita pandai, orang politik lain bodoh tetapi tanpa kita sedar ada tangan ter sembunyi menggunakan kita sehingga kita terpesona. isalnya dalam Perlembagaan, jika kita kental tentang hak asasi kita akan melihat daripada muka Surat satu hingga ke akhimya ada saja yang boleh dik aitkan dengan hak

asasi. Sedangkan kita tahu kontrak sosial itu telah dipersetujui, atau mereka mahu jadi bangsa. Dan masalahnya apabila mereka mula menyebarkannya, mula timbulkan ketegangan dan masalah dengan mempersoalkan perkara -perkara yang telah dipersetujui. Atau adakah mereka ini mahu menjadi bangsa yang bersetuju dahulu dan apabila sudah dapat mereka mahu lebih lagi dengan cara mempersoalkan dan meminta kajian semula. Usaha ini bukan hanya mempersendakan Perlembagaan malah lebuh daripada itu.
Mereka bercakap mengenai kebebasan bersuara dan berhimpun, bukankah itu memang diizinkan dalam Perlembagaan? kebebasan

IM : ereka tidak membaca sepenuhnya Perlembagaan. Sesudah Perlembagaan berkata mengenai hak bersuara dan hak berhimpun, tidak jauh daripada peruntukan itu Perlembagaan menyebut pula bagaimanapun Perlembagaan membenarkan undang -undang digubal demi menjamin keselamatan ketenteraman awam.

ereka bising polis tidak bagi permit untuk berhimpun tetapi mereka senyapkan peruntukan Perlembagaan yang secara terang-terangan mahu menjaga ketenteraman awam. Polis melaksanakan keputusan berdasarkan undang -undang dan jika mereka tidak bersetuju maka pergi ke Parlimen buang undang -undang ini.
an Sri sebut mengenai ahli politik yang diperg una dan memperguna, boleh huraikan? IM : Sebenarnya istilah hak asasi manusia lahir daripada Ghetto of the Jews, pandangan ini berdasarkan pengamatan dan bacaaan saya. Di mana jika kita lihat bangsa Yahudi mengalami tekanan, penin dasan oleh pelbagai kuasa besar untuk beratus tahun lamanya sehingga tertubuhnya negara Israel pada 1948. Akibat daripada hidup tersisih dalam buangan mereka melahirkan arus pemikiran menerusi penulisan malah ada yang menyebut revolusi Perancis tercetus akibat bibit-bibit tulisan pemikir Yahudi di Eropah.

Kita sebagai orang tepi menerima bahangnya sekarang kerana saya yakin dan percaya bibit sejarah penderitaan orang Yahudi yang dizahirkan menerusi tulisan telah di hijacked oleh pelbagai pihak termasuk AS. Saya percaya ada satu yang kita tak nampak di peringkat antarabangsa bertujuan mahu menentukan survival Yahudi dalam memastikan 'the pro ise l d' yang disebut dalam kitab -kitab dalam genggaman mereka. Saya yakin di sebalik tirai yang dipanggil hak asasi iaitu dengan cara menjuarai isu tersebut sebenarnya ada puak yang menen tukan supaya mana-mana negara yang menentang Yahudi dan Israel akan jatuh dan alaysia adalah salah sebuah negara tersebut.
4

Pihak itu akan gunakan segala daya dan menjadikan orang politik tempatan yang telah dikaji latar belakangnya sebagai sasaran atau alat menghalalkan cara mereka. Saya yakin ada tangan yang tersembunyi menggunakan soal hak asasi untuk menentukan kerajaan sesuatu negara yang ghairah membaham Israel akan jatuh. Kumpulan ini 'faceless dan bergerak di mana-mana dan bagi saya AS kini menjadi Israel terbesar di dunia. anakala tangan tersembunyi mencari mana -mana individu yang boleh dijadikan puppet, mereka boleh berpangkalan di mana -mana baik di Washington, Paris, akarta atau di mana sa ja. idak perlu ramai, mereka mungkin hanya tiga tokoh yang faceless dan merekrut beberapa wakil beberapa orang secara tidak sedar untuk menyebarkan kerosakan dan menyalurkan dana yang bukan sedikit. Saya bimbang orang tempatan yang di gunakan akan fikir mereka lebih pandai umpama cerita Do e i yang nak kenakan Pak ebai untuk makan percuma akhirnya mereka yang kena. adi saya bimbang kelompok ini akibat terlalu ghairah mereka tidak dapat melihat apa kaitan isu dalaman seperti pilihan raya dengan tangan-tangan tersembunyi itu. Sedangkan mereka sangat bijak, sangat kaya dan mengawal media termasuk dunia hiburan antarabangsa. Sebenarnya kite boleh lihat siapa hiddden hand itu jika kita betul-betul mahu lihat. Isu ini tidak akan selesai terutamanya apabila kua sa besar seperti AS menaungi orang begin i.
Sejauh mana gerakan ini berjaya mere sap di kalangan rakyat negara ini? IM : ereka tidak masuk secara terang-terangan. Segala-galanya bersahaja dan mengikut gelomba ng. ereka ada di mana-mana sama seperti gelombang lain satu ma sa dahulu. dakah bermakna perhimpunan hara m akan berterusan? IM : Kita ada Parlimen, pembangkang mempunyai ramai wakil di ereka sepatutnya menggunakan saluran itu untuk mengusulkan situ. Perlembagaan baru atau memansuhkan Akta Pilihanraya atau membuat pindaan. Perkara itu boleh dibahaskan tetapi dalam pengetahuan saya me reka tidak pernah mahu berbuat demikian, tidak ada satu ayat pindaan cuma hu ha sana sini. Kalau sudah diusulkan tetapi ditolak maka tunggu pilihan raya seterus nya untuk dapat lebih suara dan menumbangkan kerajaan. angan menjadi kurang ajar apabila kehendak mereka tidak dipenuhi dan budaya mengugut seperti yang ditegaskan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan aya, berbincang dengan kumpulan itu seperti diletakkan pistol di kepala. Polis dipanggil puaka dan pelbagai lagi malah saya pernah dipanggil the r nning dog Dr. Mahathir, kalau mereka mengata saya, empat jari lagi menuding diri mereka sendiri. Matlamat menghalalkan cara membuat apa saja?

kini

menjadi amalan pembangkang

RAHIM R: Saya ingin menarik perhatian mengenai ulama dan pemimpin agama dalam Pas terutama Datuk ik Aziz ik at dan Datuk Seri Abdul Hadi O Awang. ereka mempunyai amalan mengkafirkan orang lain seperti jika undi U tak masuk syurga. alah Abdul Hadi dalam amanatnya yang sehingga sekarang tidak ditarik balik secara terang-terangan mengkafirkan orang lain tetapi sekarang mereka bekerjasama dengan orang bukan Islam. Wahai orang Melayu dan orang Islam, tidakkah anda lihat ulama seperti ini yang mengkafirkan orang lain. agi saya mereka seolah -olah ibu dan bapa kafir. abi uhammad SAW mempunyai bapa saudara yang sehingga ke akhir hayat tidak memeluk Islam tetapi Baginda tidak pern ah bercakap soal kafir jauh sekali menghina mereka.

Saya nak tegaskan kepada orang elayu dan orang Islam di negara ini,dalam politik terutama kepimpinan yang buat dasar, jangan lupa adakalanya kere ta api tergelincir, maknanya dia terlalu kuat nafsunya untuk mencapai kuasa sehingga menghalalkan cara sehingg a tergamak memecah-belahkan perpaduan dan penyatuan. Apa punya ketua dan kepimpinan seperti ini.
agaimana an Sri melihat gerakan menggunakan pertubuhan bukan ) dalam menghasut dan menimbulkan kebencian rakyat kerajaan ( terhadap kerajaan? RAHIM R: GO-ngo itu mempunyai kepentingan masing -masing dan mengizinkan diri mereka digunakan oleh kuasa tertentu. Saya ambil contoh bekas Presiden Iraq yang digunakan oleh AS secara terang -terangan untuk mewujudkan permusuhan dengan Iran. Ini kerana AS yang satu ketika begitu rapat dengan Shah Iran tidak dapat menerima republik Islam di bawah Ayatollah Khomeini dan mengetahui Iraq sendiri ada pertentangan dengan Iran maka AS menggunakan kesempatan tersebut. AS menyalurkan kewangan yang bukan sedikit kepada Saddam untuk menggugat penubuhan republik Islam Iran yang baru. Kita tengok apa terjadi? Akhirnya tercetus perang Iraq -Iran berlarutan sehingga 10 tahun yang akhirnya membawa kepada kemusnahan Iraq dan Saddam itu sendiri. Ini adalah contoh terbaik. Anwar digunakan oleh AS yang menggunakan GO tertentu untuk mendalangi aktiviti mereka sebab itu apabila berlaku sesuatu mereka akan bertindak pantas memberi sokongan kepada Anwar. Anwar sendiri begitu bijak meletak dan mempromosi dirinya di mata dunia sehingga diangga p penyelamat. Kita lihat bagaimana tulisan memuji Anwar terpampang di majalah barat seperti di imes sedangkan kita tidak pula mengkaji latar belakang si penulis. Sejauh mana ancaman gerakan seperti ini terhadap keselamatan negara? RAHIM R: Sememangnya ia merupakan ancaman. Bagi saya setiap organisasi mempunyai pemimpin kanan. Bagaimana kita hendak memastikan gerakan itu tidak menjadi ancaman adalah dengan mematahka n pemimpin kanan
6

tersebut. aka anggota badan yang lain akan jadi lemah dan akhirnya lumpu h. etapi untuk melaksanakannya tidak mudah. Ia menuntut kerjasama jitu antara pelbagai pihak iaitu kerajaan, media dan pelbagai lagi terutamanya dalam keadaan dunia semakin canggih dan maklumat serta propaganda disebarkan sekelip mata.
Mingguan Malaysia , Ahad 17 ulai 2011