Anda di halaman 1dari 3

RANCANGAN MENGAJAR

Ibadah
1. Tema Pelajaran / Topik ( Lesson Theme / Topic )

Rukun Solat Solat :Rukun Qalbi,Qauli dan fili solat (enam rukun pertama)

1.Pelajar dapat menjelaskan maksud rukun dan menyenaraikan 6 rukun solat yang pertama satu persatu

2.

Objektif Pembelajaran ( Learning Objectives )

2.Kepentingan mengetahui rukun solat. 3.Dapat melakukan rukun Fili dengan betul dan teratur. 4.Melakukan rukun Qauli dengan baik dan betul. 5. . Memahami apa yang dimaksudkan dengan rukun Qalbi.

Di akhir P & P murid-murid dapat: Aras 1 1.Menjelaskan erti solat 2.Menjelaskan apa yang dimaksudkan dengan rukun fili ,Qauli dan Qalbi. Aras 2

3.

Hasil Pembelajaran ( Learning Outcomes )

1. Cara berniat yang betul. Murid mendengar dan memerhati. 2.Membaca AL-fatihah dengan baik. 3.Melakukan rukun Fili yang pertama iaitu berdiri,kedua bertakbir Ketiga ruku dan keempat Itidal Aras 3 1.Mampu melakukan solat dengan baik tanpa pengawasan guru. 2.Memupuk rasa bertanggungjawab untuk melaksanakan ibadah solat 3.Melahirkan rasa kesyukuran.

1. Adakah topik ini sesuai untuk melibatkan pengintegrasian TMK secara langsung kepada pelajar? 2. Adakah perancangan yang dibuat mampu dilaksanakan secara efektif ? 3. Adakah slide BBM yang dihasilkan menarik dan dapat difahami oleh pelajar? 4. Penilaian / Refleksi (Evaluation / Reflection) 4. Adakah pelajar dapat menjawab soalan secara interaktif ? 5.Adakah pengintegrasian TMK dapat membantu pelajar memahami topik dengan lebih cepat? 6.Mampukah pelajar mengaplikasikan TMK yang disediakan? 7.Adakah semua pelajar dapat mengikuti proses P&P yang disedikan dengan baik? 8.Adakah guru sempat memantau para pelajar dalam masa satu jam yang ditetapakan? 5. Peruntukan Masa 2 X 30 minit (Satu Jam)

NOTA: Jika anda membina Rancangan Mengajar dalam Bahasa Inggeris, sila gunakan Ciri-ciri yang ada di dalam tanda kurungan ( )