Anda di halaman 1dari 9

Berikut adalah teks lengkap Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketrampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara. Dalam mencapai kemakmuran negara, rakyat yang dilahirkan adalah seimbang dari segi ilmu pengetahuan, ketrampilan, berakhlak, berkeupayaan mensejahterakan diri sendiri dan memberi manfaat kepada masyarakat dan negera keseluruhannya. Kanak-kanak khas juga termasuk ahli komuniti yang termasuk dalam alur sebarang perancangan / dasar pendidikan negara. Mari kita lihat pula Falsafah Pendidikan Khas Falsafah Pendidikan Khas Pendidikan Khas di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan untuk melahirkan insan yang berkemahiran, berhaluan, berupaya, beriman, berdikari, mampu merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai seorang individu dan ahli masyarakat yang seimbang dan produktif selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara, Falsafah Pendidikan Khas adalah usaha untuk melahirkan insan yang BERKEMAHIRAN, BERHALUAN, BERUPAYA, BERIMAN, BERDIKARI, MAMPU MERANCANG DAN MENGURUSKAN KEHIDUPAN SERTA MENYEDARI POTENSI DIRI. Dalam melahirkan insan khas yang ada sifat yang dinyatakan harus ada usaha yang selari, usaha satu alur antara penggubal dan pelaksana dalam perancangan satu satu program yang ingin diperkenalkan dan dilaksanakan.

http://www.ceritarasahati2.com/category/pendidikan-khas-learning-disability/

Potensi anak Sindrom Down


Oleh Lailetaty A Rahman bminggu @bharian.com.my 2010/03/21

Anak-anak Sindrom Down diberi pendidikan awal bagi meningkatkan kemahiran komunikasi mereka.

Sokongan, pendidikan awal mampu serlah kebolehan si kecil istimewa TANGGAL 21 Mac amat bermakna kepada masyarakat istimewa sindrom down (SD). Pada hari ini, seluruh dunia meraikan Hari Sindrom Down yang diadakan bagi meraikan golongan ini selain meningkatkan kesedaran orang ramai agar memahami mereka. Ini kerana, selain mempunyai hati dan perasaan, penghidap SD ini juga sebenarnya mampu dibantu untuk pulih ke tahap paling maksimum dan menjalani kehidupan seperti insan normal lain. Syaratnya, mereka haruslah diberi pendedahan dan pendidikan awal pada usia seawal mungkin.

Apakah yang dimaksudkan dengan sindrom down ini? Berbanding individu normal yang memiliki 23 pasang kromosom, kanakkanak SD ini pula memiliki tiga kromosom pada pasangan kromosom yang ke 21 dan ini yang membuatkan mereka dilahirkan sebagai anak istimewa. Dan tarikh 21 Mac itu dipilih sebagai melambangkan keistimewaan 21 kromosom penghidap sindrom ini. Di Malaysia saja, dianggarkan satu kes bagi setiap 600 kelahiran. Perlu diingat, sindrom ini bukannya bertumpu kepada satu-satu bangsa tertentu sebaliknya berlaku kepada semua bangsa di seluruh dunia. Dan, biarpun berbeza bangsa mereka sekali pun, rupa dan sifat mereka kelihatan sama. Ini berkait rapat dengan ciri fizikal yang ketara seperti bertubuh pendek, kepala kecil, mata agak senget, hidung kecil dan agak leper. Tahap perkembangan mental dan fizikal kanak-kanak SD juga agak lambat berbanding kanak-kanak biasa. Tidak cukup dengan itu, mereka juga berisiko mempunyai masalah kesihatan seperti jantung berlubang, mudah dijangkiti selesema, kurang pendengaran, masalah pertuturan dan penglihatan kurang jelas. Biarpun dunia menyaksikan perkembangan teknologi kesihatan yang memberangsangkan, sayangnya, masalah SD ini memang tidak boleh diubati. Namun itu tidak bererti mereka tidak layak menikmati kehidupan, sebaliknya apa yang lebih penting bagi penghidap SD adalah perangsang dan sokongan bagi membantu mereka menempuh kehidupan. Masih ada ibu bapa yang enggan membawa anak mereka keluar dari rumah. Perkara berlaku kerana ibu bapa perlu memberi ruang kepada anak ini Angie Heng Pengarah Pentadbiran

Pusat Kebangsaan Yayasan Sindrom Down Kimanis Malah penawar sebenar golongan ini adalah pendedahan awal bagi meningkatkan perkembangan mereka. Malangnya, tidak ramai ibu bapa yang mahu tampil mendapatkan bantuan, sebaliknya lebih suka memerapkan anak di rumah. Jika ada pun, ia membabitkan mereka di usia remaja yang sukar dibentuk. Menyedari kepentingan ini, pertubuhan seperti Pusat Kebangsaan Yayasan Sindrom Down Kiwanis (KSDF) menjadi tempat rujukan ibu bapa memastikan anak kesayangan mendapat pendidikan khas seawal mungkin. Pengarah Pentadbirannya, Angie Heng, berkata dalam apa keadaan pun, apa yang lebih penting adalah sikap ibu bapa itu sendiri. Masih ada ibu bapa yang enggan membawa nak mereka keluar dari rumah. Perkara ini tak sepatutnya berlaku kerana ibu bapa perlu memberi ruang kepada anak ini. Mereka sepatutnya dibenarkan untuk bercampur dengan orang lain selain adik beradik dan melayan mereka seperti kanak-kanak normal lain, katanya. Menurut Heng, di pusat itu misalnya, mereka menerima kanak-kanak berusia seawal dua bulan. Bagi Program Simulasi Bayi terbuka kepada usia baru lahir hingga 18 bulan, manakala Program Kanak-Kanak pula bermula usia 18 bulan hingga dua tahun. Program biasa membabitkan kanak-kanak berusia empat hingga enam tahun yang melatih kanak-kanak SD meningkatkan kemahiran komunikasi dan sosial mereka. Kita menetapkan yuran Program Simulasi Bayi berjumlah RM130 sebulan dan Program Biasa pula RM160. Namun ibu bapa boleh membuat rayuan dan berbincang dengan pihak Kiwanis bagi mengurangkan yuran berkenaan, katanya. Heng berkata, pendidikan awal sehingga mencapai usia enam tahun ini amat penting kerana ia sebenarnya melatih kanak-kanak SD ini agar lebih berdikari dan bercampur gaul dengan rakan lain bagi meningkatkan kemahiran sosial mereka. Masyarakat juga, katanya, perlu mengubah persepsi negatif mereka yang beranggapan golongan SD ini tidak berguna. Ramai kanak-kanak SD yang berjaya memasuki sekolah biasa dan menjalani kehidupan seperti kanak-kanak normal lain. Ada juga yang berjaya memasuki sekolah kerajaan dan menduduki peperiksaan ujian awam seperti Sijil Pelajaran Malaysia. Malah ada yang bekerja di sektor swasta, katanya. Setakat ini, Kiwanis mempunyai tujuh cawangan dengan bilangan 300 pelajar sekolah di seluruh negara. Yayasan yang ditubuhkan lebih 21 tahun lalu bermatlamat membantu kanak-kanak istimewa ini mengoptimumkan potensi mereka. Sempena sambutan Hari Sindrom Down Sedunia, Heng berkata, pusat itu mengadakan pelbagai acara termasuk pertunjukan peragaan, persembahan nyanyian dan kebudayaan. Sebelum ini sambutan diadakan di pusat perubatan bagi menyedarkan warga hospital dan orang ramai mengenai SD. FAKTA: Sindrom Down Sindrom ini mengambil nama Dr Langdon Down, orang pertama yang menjelaskan penyakit ini pada tahun 1866

Masalah ini disebabkan kelainan kromosom menyebabkan seseorang kanak-kanak itu menunjukkan sifat fizikal khusus yang boleh dikenali sewaktu bayi lagi. Berlaku dalam satu kelahiran bayi bagi setiap 700 hingga 1,000 kelahiran.

Ramai pakar menyatakan usia lanjut ibu iaitu berumur 35 tahun ke atas sebagai risiko tinggi melahirkan anak Sindrom Down. Namun, ibu ibu muda juga tidak terkecuali daripada risiko itu. Sindrom ini ada pada semua bangsa di seluruh dunia. Biar apa bangsa mereka sekali pun, rupa dan sifat mereka kelihatan sama. Ciri fizikalnya termasuk bertubuh pendek, kepala kecil, mata agak senget, hidung pendek dan leper. Pertumbuhan yang lambat.

(Read Comments: 2)

Kaedah Fonetik Dalam Pengajaran Membaca Anak Sindrom Down


aribiy2010 on March 18th, 2010. Under Bahan Rujukan, Sindrom Down

(Read Comments: 0)

Ciri ciri memberi gambaran awal


aribiy2010 on April 8th, 2009. Under Sindrom Down

Berdasarkan apa yang dilaporkan Kosmo hari ini Seorang ibu terkejut apabila anaknya mati dengan tiba tiba. Apatah lagi setelah beberapa minit beliau menghantar anaknya ke sekolah. Kematiannya anak ini dikatakan disebabkan oleh masalah jantung. Sindrom down dan masalah jantung sangat berkaitan.. berdasarkan research ekspress saya, mereka berisiko tinggi dilahirkan dengan penyakit jantung berbanding dengan anak lain. Anak ini juga berkemungkinan mempunyai atresia (penyempitan) intestin dan mudah dapat jangkitan. Masalah jantung yang paling kerap berlaku ialah jantung berlubang seperti Ventricular Septal Defect (VSD) iaitu jantung berlubang diantara bilik jantung kiri dan kanan atau Atrial Septal Defect (ASD) iaitu jantung berlubang diantara atria kiri dan kanan. Masalah lain adalah termasuk salur ateriosis yang berkekalan (Patent Ductus Ateriosis / PDA). Bagi kanak-kanak sindrom down boleh mengalami masalah jantung berlubang jenis kebiruan (cynotic spell) dan susah bernafas. MASALAH-MASALAH BERKAITAN SINDROM DOWN DAN RAWATAN 1. Pertumbuhan yang lambat, kesukaran untuk belajar dan bertutur => Kanak-kanak berkeadaan lembik semasa lahir, tumbesaran terbantut di peringkat bayi dan kanak-kanak. => Lambat atau sukar dalam pembelajaran => Lambat dalam pertuturanKanak-kanak ini akan mendapat faedah yang besar dari program pengesanan awal, pendidikan khas dan rawatanpertuturan. Dapatkan maklumat dari doktor atau jururawat anda tentang kemudahan perkhidmatan pemulihankanak-kanak berkeperluan khas yang paling hampir dengan tempat tinggal. 2. Penyakit jantung kongenital => Kanak-kanak Sindrom Down biasanya lebih berisiko tinggi untuk dilahirkan dengan penyakit jantungberbanding dengan kanak-kanak biasaDoktor akan membuat saringan terhadap kanak-kanak Sindrom Down untuk mengesan sebarang penyakit jantungkongenital dan merujuk untuk penilaian lanjut jika perlu. Penyakit ini mungkin memerlukan rawatan perubatan ataupembedahan.

3. Kecacatan pertumbuhan perut => Intestinal atresia => Tiada dubur. Biasanya kecacatan ini dapat dikesan selepas lahir dan perlu di bedah. Walaupun jarang berlaku, tetapi kadarkejadian ini tinggi berbanding dengan kanak-kanak biasa. 4. Mudah mendapat jangkitan => Pemberian imunisasi boleh diberi mengikut jadual. Bawalah berjumpa dengan doktor segera bila demam ataunampak kurang sihat. 5. Masalah pendengaran dan penglihatan => Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada masalah yang dikesan. 6. Gangguan fungsi Tiroid => Pengeluaran hormon yang rendah, hipotiroid. Perlu rawatan penambahan hormon, contohnya tiroxin. => Pengeluaran hormon yang berlebihan, hipertiroid. Perlu rawatan untuk mengawal pengeluaran hormon. 7. Barah (kanser) => Leukemia akut lebih mudah berlaku kepada Sindrom Down berbanding kanakkanak biasa.

(Read Comments: 0)

Hari Sindrom Down Sedunia.


aribiy2010 on March 20th, 2009. Under Sindrom Down

http://www.worlddownsyndromed ay.org/

Hari Sindrom Down Sedunia

Oleh Profesor Madya Dr. Sharifah Zainiyah Syed Yahya Presiden Persatuan Sindrom Down Malaysia BUAT kali ketiga, penduduk di Malaysia dan seluruh dunia bakal menyambut Hari Sindrom Down Sedunia yang diraikan pada 21 Mac setiap tahun. Uniknya, tarikh tersebut diambil bersempena nama lain bagi sindrom tersebut iaitu trisomy 21 (tiga set kromosom ke-21). Sambutan tahun ini juga penuh bermakna bagi Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM), yang kini berusia lapan tahun, dan ahli-ahli dengan Sindrom Down yang bakal menikmati kualiti pendidikan yang lebih baik melalui Program Khas Bermasalah Pembelajaran (PKBP) di sekolahsekolah aliran perdana. PKBP bakal dilaksanakan melalui Pelan Tindakan, Program Peningkatan Kualiti Pendidikan Murid Sindrom Down, yang telah dibentangkan Bahagian Pendidikan Khas, Kementerian Pelajaran Malaysia kepada Ahli Majlis PSDM dan lapan ahli-ahli gabungannya dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Terengganu dan Sarawak dalam satu mesyuarat pada 2 Mac lalu. Kandungan pelan tindakan tersebut telah dibangunkan bersama oleh pegawai-pegawai dari Bahagian Pendidikan Khas dan Ahli Majlis PSDM sendiri pada 2008. Sememangnya kami di Persatuan Sindrom Down Malaysia serta semua ibubapa kepada anakanak dengan Sindrom Down di seluruh Malaysia amat berterima kasih kepada semua pihak yang bertanggungjawab dan berusaha keras dalam memberi peluang pendidikan dan latihan kepada murid-murid dengan Sindrom Down di seluruh negara melalui inisiatif murni ini. Seikhlas hati kami berpendapat pegawai-pegawai di Bahagian Pendidikan Khas, Kementerian Pelajaran Malaysia amat prihatin dan percaya kesemua golongan sasar akan diberi peluang yang saksama untuk menikmati dan menyertai sistem pendidikan negara. Ini dilihat hasil inisiatif bahagian berkenaan membina perhubungan pintar dengan pelbagai agensi kerajaan serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti PSDM. Melalui pelan tindakan tersebut, diharapkan kanak-kanak dengan Sindrom Down di seluruh negara kini dapat menikmati peningkatan kualiti dalam sistem penyampaian pendidikan khas. Ini seterusnya membolehkan kanak-kanak ini menikmati kualiti hidup yang lebih baik kelak kerana pendidikan akan mengubah nasib serta masa depan seseorang individu, tidak kira sama ada mereka kurang upaya ataupun tidak. Dengan itu, marilah kita meraikan Hari Sindrom Down Sedunia 2009 pada 21 Mac ini dengan penuh kesyukuran dan harapan untuk masa depan anak-anak yang lebih cerah dan terbela.
Utusan: Kesihatan/15 mac 2009

****Mungkin ramai diantara kita tidak tahu akan ada satu hari yang indah bagi mereka ini, SERIBU WAJAH****

(Read Comments
http://www.ceritarasahati2.com/category/sindrom-down/