Anda di halaman 1dari 2

PENGURUSAN MASA

Kepentingan Masa Masa amat penting untuk semua makhluk di dunia ini. Di dalam al Quran banyak ayat yang menyentuh tentang pentingnya mengurus masa. Salah satu ayat al Quran yang menyentuh kepentingan masa adalah seperti berikut. Maksdunya: "Demi masa.Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian. Kecuali merka yang beriman dan beramal soleh serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran"

Pembahagian Masa Pembahagian masa kepada semua manusia adalah sama banyak. Setiap orang akan menerima masa yang sama dalam sehari iaitu 24 jam. Penggunaan masa dalam sehari, seminggu,sebulan dan seterusnya akan memberi faedah hanya kepada merka yang pandai mengurus masa. Dalam hal ini Rasullulah s.a.w berpesan:Bersedialah 1. 2. 3. 4. 5. Masa Masa Masa Masa Masa hidup sebelum mati sihat sebelum sakit muda sebelum tua kaya sebelum miskin senang sebelum susah

Peringatan ini kepada semua pihak terutamanya kepada para pelajar yang akan menempuh alam peperiksaan.Persediaan masa belajar diperingkat awal akan memudahkan pelajar menghadapi persediaan peperiksaan pada peringkat akhir.Jika penggunaan masa dapat diatur dengan bijak sudah pasti akan membawa kejayaan yang cemerlang.

Faktor-Faktor Pengurusan masa. Sebelum dapat mengurus masa dengan bijak, terdapat beberapa perkara atau faktor yang boleh menyebabkan seseorang kehilangan masa dengan cara tidak berfaedah. Misalnya:

1. 2. 3. 4. 5.

keluarga rakan-rakan aktiviti yang tidak berfaedah pengaruh media massa sikap

Cara mengurus masa Terdapat beberapa kaedah mengurus masa agar tidak terbuang begitu saja. Misalnya: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. senaraikan semua aktiviti yang dijalankan dalam satu hari. susun atur aktiviti berdasarkan kepentingannya. elakan menyenarai aktiviti yang tidak berfaedah. agihkan masa dalam sehari untuk setiap aktiviti. buat satu jadual untuk aktiviti anda dengan masa yang diperuntukkan. Disiplinkan diri melakukan semua aktiviti yang telah anda tetapkan. Jika berjaya dalam sehari,cuba buat jadual aktiviti dalam masa seminnggu.

Jika amalan di atas dapat dilakukan dengan teratur dan berdisiplin,sudah pasti para pelajar dapat menggunakan masa dengan baik.