Anda di halaman 1dari 23

Nama kumpulan: ANG BOON HONG :TIONG LI INN

Tangram Merupakan bahan bantu mengajar yang boleh diaplikasikan dalam tajuk-tajuk Geometri seperti Luas Dan Perimeter , Bentuk-bentuk 2D , dan seumpamanya. Setiap tan dicantum dan disusun untuk membentuk pelbagai imej seperti orang, haiwan, huruf-huruf serta objek-objek lain.

Media yang boleh disediakan oleh guru dan murid sendiri Media yang dibekalkan dan boleh menambahkan keberkesanan pengajaran pembelajaran dalam bilik darjah tanpa memerlukan kos tambahan Proses yang terlibat dalam penghasilan media tersebut adalah mudah dan murah

Mengandungi berbagai jenis carta yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran sains (Fizik, Kimia dan Biologi) Guru tidak perlu lagi menyediakan sendiri carta, cuma mereka perlu memilih dan menilai carta manakah yang sesuai untuk digunakan.

Gambar-gambar dalam poster dapat meransangkan sikap-sikap yang murni dalam kalangan murid seperti poster yang berunsur cinta akan negara.

Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa: 1. kita ingat 10 % apayang dibaca 2. kita ingat 20% apa yang didengar 3. kita ingat 50 % apa yang didengar & dilihat 4. kita ingat 70% apa yang dicakapkan 5. kita ingat 90% setelah dipraktikkan

Menerangkan dengan jelas konsep-konsep abstrak kepada idea-idea yang maujud dan formal Mudah didapati dan mudah dihasilkan Penggunaan foto boleh disesuaikan dengan semua peringkat P&P dari set induksi hingga penutup. Boleh dipersembahkan dimana-mana situasi. Boleh memasukkan pelbagai isi dalam satu permukaan.

Lubrik kubus Mendapat formula-formula matematik melalui permainan lubrik kubus. Bahan 3D yang berwarna-warni boleh menarik perhatian murid.

Model keratan rentas telinga manusia yang dapat membantu murid memahami bagaimana fungsi telinga untuk mendengar.

Model sebenar rangka haiwan mamalia berkaki empat.

Boneka dapat digunakan untuk bermain secara berperanan dalam sesuatu situasi. Cara ini dapat meransang murid untuk memahami peranan-peranan yang mereka sedang digunakan.

Kubus dan Kuboid yang besar dan 3D dapat memberi peluang kepada murid untuk memahami konsep kubus dan juga kuboid dengan jelas dan tepat.

Konsep yang betul dibina kerana murid melihat benda yang sebenar Memberi pengalaman tentang keadaan sebenar sesuatu bahan atau benda itu Menggalakkan murid membuat kajian lanjut mengenai sesuatu kejadian atau hasilan. Memberi lebih banyak peluang kepada murid berinteraksi antara satu sama lain. Meransang murid untuk berfikir secara kritis.