SEKOLAH KEBANGSAAN CONVENT MUAR

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2009
PENDIDIKAN MORAL
TAHUN 5

6

7

8

9

5. Apakah aktiviti yang boleh dilakukan
Semasa melawat rumah anak-anak
Yatim?
A Menceritakan kemewahan nidup
B Bercerita tentang cerita berunsur
Moral
C Menggosok baju anak-anak yatim
D Makan bersama-sama mereka

10. Agensi seperti polis, tentera dan
bomba dan penyelamat
bertanggungjawab untuk
A mengekalkan keamanan Negara
B menangkap penjenayah
C mengeluarkan saman kepada
penjenayah
D mengawal kesesakan lalu lintas

17.. Syurga di bawah ………………………………………………………………. ………………………………………………………. Beringat sebelum kena. Fikir dulu ……………………………………………………………. . 20.. Tanggungjawab terhadap masyarakat Patuh kepada peraturan dan undang-undang Menyayangi alam sekitar Kejujuran Hormat dan taat Ikhlas 16. Pandu cermat. 19. …………………………………………………………………. tulis nilai yang betul berdasarkan definisi nilai yang digunakan. ……………………………………………………………... 18.Untuk soalan 11 hingga 15... sesal kemudian tidak berguna.

......... Soalan 2(a) hingga 2 (c) berdasarkan gambar di bawah (a) Nyatakan dua nilai yang patut diamalkan oleh murid dalam gambar di atas........ .................... ii. ... i...... (c) Bagaimanakah cara untuk mengurangkan daripada berlakunya perbuatan seperti dalam gambar di atas.................................................................................... …………………………………………………………………………………………..... …………………………………………………………………………………………...................................2.................................... …………………………………………………………………………………………...................... ...... (b) Berikan dua sebab mengapa perbuatan murid tersebut adalah salah.

3. Tuliskan nama pemimpin negara di dalam gambar di bawah. • Tun Hussien Onn • Tunku Abdul Rahman • Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi • Tun Abd Razak • Tun Dr Mahathir Mohammad .

.

.

............................................... ii) ................................................................... Siapakah yang dikenali sebagai Bapa Kemerdekaan Malaysia? ......................................................... Apakah tugas sebagai seorang murid? .... 5......... i) ..................... ii) ........................................................................... iii) .. - SELAMAT MENJAWAB - ................. Johor i) ................................................ 6......................................................................................................................................................................................... 7................. Melaka i) ........................................................................................................................................4....................................................................................................................................................................................................... ii) ............ Namakan tempat-tempat menarik yang boleh dilawati oleh pelancong di negara kita di negeri-negeri yang berikut................................................. Sabah i) ........................................................................................................................................................ ii) ..................................... Berikan tiga cara kita menjaga alam sekitar...................................................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful