P. 1
Sang Kancil&Buaya

Sang Kancil&Buaya

|Views: 1,247|Likes:
Dipublikasikan oleh Sutera Kasih

More info:

Published by: Sutera Kasih on Jul 27, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2013

pdf

text

original

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) Tahun 3 Mata pelajaran Tahun Tarikh Masa Bilangan Murid Tema Tajuk Hasil

Pembelajaran: Fokus Utama 2.1 Bercerita dengan menggunakan kata, frasa, ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. Aras 3 i. Bercerita dengan menggunakan sebutan, intonasi yang betul dan gaya penyampaian yang sesuai. : Bahasa Malaysia : 3 Cerdas : 14 April 2011 : 9.00 pagi – 10.00 pagi (60 minit) : 25 orang : Kisah dan teladan : Kisah Sang Kancil dan Buaya

Fokus Sampingan 7.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Aras 2(i). Menyatakan maksud ayat dalam perenggan. 8.1 Membina dan menulis perkataan, ayat tunggal dan ayat majmuk. Aras 2(i). Melengkapkan ayat majmuk dengan kata hubung yang sesuai.

ii. Membina 5 ayat majmuk dengan menggunakakata hubung yang sesuai. ayat majmuk Kosa kata : bijaksana. berterima kasih Kemahiran Berfikir : Menghubung kait Belajar cara belajar : Bacaan luncuran. Sistem Bahasa: Tatabahasa : kata hubung. pintar Pengisian Kurikulum: • • • • Ilmu Nilai : Kajian Tempatan. intonasi yang betul dan gaya penyampaian yang sesuai. Menyampaikan cerita dengan menggunakan sebutan. ayat tunggal. mendengar aktif. i. . Pendidikan Islam : bekerjasama. bantu membantu. iii. Membaca pantas ayat dan perkataan dengan dan intonasi yang betul berdasarkan teks yang bertajuk ‘Sang Kancil dengan Buaya’.perbincangan Bahan Bantu Mengajar: • Petikan cerita “Sang Kancil dan Sang Buaya” Pengetahuan Sedia Ada: .Objektif Pelajaran: Pada akhir pelajaran ini murid dapat.

4. Guru gambar dengan Kancil memaparkan Catatan KB: Menghubungkait Nilai : Murid meneliti dan • Bijaksana menghayati gambar. Isi Gambar Sang Kancil dan Sang Buaya Nilai murni : • • • Tolong-menolong Berbuat baik Bijaksana Strategi Set Induksi 1. jawab tentang tersebut.• Murid pernah mendengar dan menonton cerita animasi Sang Kancil dengan Sang Buaya. 3. petikan dan cerita Aktiviti 1 Sang 1. Guru meminta murid membaca petikan secara senyap. Guru mengedarkan petikan Sang Kancil dan Sang Buaya. Guru dengan apa bersoal murid perkaitan antara kedua-dua haiwan Langkah 1 Membaca Sang Buaya. Guru meminta Buaya Kontekstual Kecerdasan Pelbagai • Interpersonal . 2. 3. Sang Buaya. Guru meminta murid membentuk beberapa kumpulan kecil. 2.

Setiap kumpulan akan diberikan gambar tunggal yang sama. Aktiviti 2 1. Dalam lakonan murid-murid mesti mempunyai nilai murni. Dalam kumpulan murid diminta berbincang tentang cerita dan lakonan yang boleh dicipta berdasarkan gambar tunggal yang diberikan oleh guru. Aktiviti 3 1. 2. 6. 5. Murid-murid diminta melakonkan watak yang diberi dengan betul. Setiap wakil kumpulan diminta tampil ke hadapan untuk membentangkan hasil kerja masing-masing. Setiap orang murid diberi watak masing-masing. . 3.beberapa orang murid tampil ke hadapan.

. Movie perakam Semua kumpulan menghantar Maker kaset atau yang hendaklah . berhasrat buahseberang Aktiviti 2 1. Rakaman bacaan kuat Murid teks diminta dengan membaca 1... Langkah 2 Teks ‘Sang Kancil dengan Aktiviti 1 Buaya’ ‘ Sang Kancil merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan dan cerita ini bagaimana Sang untuk buahan sungai. Guru Nilai: Bijaksana mengedarkan teks yang Belajar cara belajar bertajuk Sang Kancil dan • Buaya. Guru tersebut membaca terlebih Merakam bacaan Mencirikan memperdayakan memakan kemudian rakam Movie bacaan mereka dengan menggunakan Maker.2. Murid membaca bersama-sama guru. Aktiviti 3 1. teks 3. • 2.’ Kancil di mengisahkan dia telah buaya. dahulu. Murid membentangkan kerja dalam bentuk bercerita atau lakonan.

Ayat ini juga dikenali Aktiviti 2 sebagai ayat Selapis. 2. mengedarkan kepada murid-murid. seraya dan lain-lain. 2. 3. 2. sambil. .digunakan merakam kumpulan masing. ‘Sang Kancil dan Aktiviti 1 1. Belajar Cara Belajar • • Membuat rujukan Mencirikan Kecerdasan Pelbagai: • Interpersonal ayat majmuk dan kata perkataan Kata Hubung kecuali. Murid menulis 5 ayat majmuk berdasarkan yang dihitamkan. Guru mengedarkan teks pada setiap kumpulan. tetapi. Contoh : Razak mengambil sebuah buku cerita lalu membaca buku itu. Ayat Majmuk ialah ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat ayat disambungkan seperti dan. Dalam bentuk guru teks diminta perkataan kumpulan. untuk bacaan masing- Langkah 3 Teks Buaya’ Ayat Majmuk 1. Guru menulis beberapa ayat di papan tulis dan murid diminta menulis semula.( Ayat Majmuk ) Kata Hubung 1. tunggal oleh atau. Guru tentang menerangkan hubung.

murid-murid karangan Kancil . perkataan digunakan menggabungkan perkataan dengan perkataan rangkai kata rangkai kata ayat dengan ayat. jawab mereka murni 2. jika. ketika.1. Azhar pergi Pinang. tetapi. lalu. ialah Kata hubung yang Aktiviti 3 untuk dengan 1. dengan. kerana. Contoh Ayat 1. kalau. dan ke Malek Pulau serta. Penutup Karangan yang bertajuk ‘Sang Kancil yang bijaksana’ Kognitif 1. hingga. yang. satu Sang Guru Kecerdasan Pelbagai • bersoal • dengan murid tentang yang Guru nilai Interpersonal Intrapersonal untuk menguji kefahaman terdapat menyuruh membuat tentang yang dalam klip video itu. Setiap kumpulan Power bagi hasil dikehendaki menggunakan Point membentangkan kerja masing-masing. kemudian. Contoh Kata Hubung Dan.

Murid-murid diminta membuat lakonan seperti di dalam klip video tersebut. Sosial 1. 2.bijaksana. Guru video menayangkan tersebut sekali lagi. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->