P. 1
Sang Kancil&Buaya

Sang Kancil&Buaya

|Views: 1,247|Likes:
Dipublikasikan oleh Sutera Kasih

More info:

Published by: Sutera Kasih on Jul 27, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2013

pdf

text

original

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) Tahun 3 Mata pelajaran Tahun Tarikh Masa Bilangan Murid Tema Tajuk Hasil

Pembelajaran: Fokus Utama 2.1 Bercerita dengan menggunakan kata, frasa, ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. Aras 3 i. Bercerita dengan menggunakan sebutan, intonasi yang betul dan gaya penyampaian yang sesuai. : Bahasa Malaysia : 3 Cerdas : 14 April 2011 : 9.00 pagi – 10.00 pagi (60 minit) : 25 orang : Kisah dan teladan : Kisah Sang Kancil dan Buaya

Fokus Sampingan 7.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Aras 2(i). Menyatakan maksud ayat dalam perenggan. 8.1 Membina dan menulis perkataan, ayat tunggal dan ayat majmuk. Aras 2(i). Melengkapkan ayat majmuk dengan kata hubung yang sesuai.

ayat majmuk Kosa kata : bijaksana.perbincangan Bahan Bantu Mengajar: • Petikan cerita “Sang Kancil dan Sang Buaya” Pengetahuan Sedia Ada: . i. . ii. berterima kasih Kemahiran Berfikir : Menghubung kait Belajar cara belajar : Bacaan luncuran. Sistem Bahasa: Tatabahasa : kata hubung. Membina 5 ayat majmuk dengan menggunakakata hubung yang sesuai. bantu membantu. pintar Pengisian Kurikulum: • • • • Ilmu Nilai : Kajian Tempatan. ayat tunggal. iii. intonasi yang betul dan gaya penyampaian yang sesuai. mendengar aktif. Pendidikan Islam : bekerjasama.Objektif Pelajaran: Pada akhir pelajaran ini murid dapat. Menyampaikan cerita dengan menggunakan sebutan. Membaca pantas ayat dan perkataan dengan dan intonasi yang betul berdasarkan teks yang bertajuk ‘Sang Kancil dengan Buaya’.

4. 2. Guru dengan apa bersoal murid perkaitan antara kedua-dua haiwan Langkah 1 Membaca Sang Buaya. Guru gambar dengan Kancil memaparkan Catatan KB: Menghubungkait Nilai : Murid meneliti dan • Bijaksana menghayati gambar. Sang Buaya. Guru meminta murid membentuk beberapa kumpulan kecil. Guru meminta murid membaca petikan secara senyap.• Murid pernah mendengar dan menonton cerita animasi Sang Kancil dengan Sang Buaya. 3. Guru mengedarkan petikan Sang Kancil dan Sang Buaya. 3. 2. Guru meminta Buaya Kontekstual Kecerdasan Pelbagai • Interpersonal . petikan dan cerita Aktiviti 1 Sang 1. jawab tentang tersebut. Isi Gambar Sang Kancil dan Sang Buaya Nilai murni : • • • Tolong-menolong Berbuat baik Bijaksana Strategi Set Induksi 1.

Setiap wakil kumpulan diminta tampil ke hadapan untuk membentangkan hasil kerja masing-masing. 6. Setiap kumpulan akan diberikan gambar tunggal yang sama. Aktiviti 2 1. 2. Dalam lakonan murid-murid mesti mempunyai nilai murni.beberapa orang murid tampil ke hadapan. 3. Aktiviti 3 1. Dalam kumpulan murid diminta berbincang tentang cerita dan lakonan yang boleh dicipta berdasarkan gambar tunggal yang diberikan oleh guru. . Murid-murid diminta melakonkan watak yang diberi dengan betul. 5. Setiap orang murid diberi watak masing-masing.

teks 3. Murid membaca bersama-sama guru. Movie perakam Semua kumpulan menghantar Maker kaset atau yang hendaklah . Langkah 2 Teks ‘Sang Kancil dengan Aktiviti 1 Buaya’ ‘ Sang Kancil merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan dan cerita ini bagaimana Sang untuk buahan sungai. dahulu. Guru tersebut membaca terlebih Merakam bacaan Mencirikan memperdayakan memakan kemudian rakam Movie bacaan mereka dengan menggunakan Maker. berhasrat buahseberang Aktiviti 2 1. Murid membentangkan kerja dalam bentuk bercerita atau lakonan. Guru Nilai: Bijaksana mengedarkan teks yang Belajar cara belajar bertajuk Sang Kancil dan • Buaya..2. • 2.’ Kancil di mengisahkan dia telah buaya... Aktiviti 3 1. Rakaman bacaan kuat Murid teks diminta dengan membaca 1.

Dalam bentuk guru teks diminta perkataan kumpulan. 2. sambil. 2. 2. Belajar Cara Belajar • • Membuat rujukan Mencirikan Kecerdasan Pelbagai: • Interpersonal ayat majmuk dan kata perkataan Kata Hubung kecuali. untuk bacaan masing- Langkah 3 Teks Buaya’ Ayat Majmuk 1.( Ayat Majmuk ) Kata Hubung 1.digunakan merakam kumpulan masing. Guru menulis beberapa ayat di papan tulis dan murid diminta menulis semula. . mengedarkan kepada murid-murid. tetapi. seraya dan lain-lain. Guru tentang menerangkan hubung. Guru mengedarkan teks pada setiap kumpulan. tunggal oleh atau. Contoh : Razak mengambil sebuah buku cerita lalu membaca buku itu. ‘Sang Kancil dan Aktiviti 1 1. Ayat Majmuk ialah ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat ayat disambungkan seperti dan. 3. Ayat ini juga dikenali Aktiviti 2 sebagai ayat Selapis. Murid menulis 5 ayat majmuk berdasarkan yang dihitamkan.

satu Sang Guru Kecerdasan Pelbagai • bersoal • dengan murid tentang yang Guru nilai Interpersonal Intrapersonal untuk menguji kefahaman terdapat menyuruh membuat tentang yang dalam klip video itu. murid-murid karangan Kancil . tetapi. lalu. Contoh Kata Hubung Dan. dengan. Contoh Ayat 1. hingga. Setiap kumpulan Power bagi hasil dikehendaki menggunakan Point membentangkan kerja masing-masing. dan ke Malek Pulau serta. perkataan digunakan menggabungkan perkataan dengan perkataan rangkai kata rangkai kata ayat dengan ayat. Penutup Karangan yang bertajuk ‘Sang Kancil yang bijaksana’ Kognitif 1. yang. kalau. ketika. jika. kerana.1. ialah Kata hubung yang Aktiviti 3 untuk dengan 1. jawab mereka murni 2. kemudian. Azhar pergi Pinang.

.bijaksana. Sosial 1. Murid-murid diminta membuat lakonan seperti di dalam klip video tersebut. 2. Guru video menayangkan tersebut sekali lagi.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->