Anda di halaman 1dari 8

Kesatuan Turki Islam akan menjadi penyelamat umat Islam Pattani

Penindasan dan keganasan terhadap umat Islam di Pattani, satu republik autonomi yang bergabung dengan Thailand, dalam penaklukan sangat sedikit diketahui dunia. Tetapi penganiayaan yang dahsyat ini di tanah subur dan kaya di Asia Tenggara telah pun berlangsung selama kira-kira 200 tahun. Penindasan umat Islam Pattani bermula dengan dinasti Rama yang mengambil alih pentadbiran Pattani dalam 1782. Dinasti ini menjadikan Bangkok ibu kota dan menubuhkan satu pentadbiran berpusat. Sejak itulah konflik antara Muslim Pattani dan penduduk tempatan yang dikenali sebagai orang Siam meletus. Banyak bandarbandar Pattani telah dibakar dan musnah semasa konflik, banyak posisi pertahanan ketenteraan musnah dan seramai 4000 umat Islam Pattani telah ditawan oleh Kerajaan Siam.

Kerana kelewatan membawa perpaduan Islam, ketika masjid-masjid di Pattani yang diserbu oleh tentera Thai dan umat Islam mati syahid ketika mereka berdoa, ketika umat Islam telah syahid dibunuh dengan kejam, tanpa membezakan lelaki, wanita, kanak-kanak atau warga tua, apabila umat Islam ditembak di kepala semasa melakukan solat, dan berkelakuan seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku, akan menghadapi tanggungjawab yang berat di hadapan Allah. Orang Siam mengenakan seksaan yang dahsyat kepada umat Islam yang mereka tawan. Mereka menjahit telinga dan kaki mereka bersama dengan satu tali yang kuat diperbuat daripada sejenis pohon ganja. Umat Islam yang mereka bawa ke Bangkok yang dianiaya dengan dahsyat kemudiannya dipaksa bekerja sebagai hamba-hamba yang menggali parit dengan tiada alat atau peralatan. Sultan Pattani telah dibunuh dengan kejam oleh Siam pada akhir perang. Selepas perang itu, Pattani dibahagikan kepada 7 wilayah oleh Thailand dan dipaksa membayar cukai-cukai dan akan memakan masa 70 tahun lagi untuk berada di bawah pemerintahan Siam.

Pada tahun 1909, Siam telah memberikan Pattani semacam kemerdekaan nominal, tetapi penindasan oleh pentadbiran Thai diteruskan pada kadar yang sama seperti sebelumnya. Umat Islam Pattani bangkit berkali-kali untuk mendapatkan kemerdekaan penuh, tetapi telah dibunuh dengan ganas pada setiap cubaan. Terdapat peningkatan migrasi yang besar ke Malaysia pada masa itu.

Pentadbiran Thai mengikuti satu dasar tekanan dan asimilasi bertujuan untuk memusnahkan identiti keIslaman rakyat Pattani. Langkah pertama ialah untuk mengharamkan sepenuhnya aktiviti-aktiviti institusi pendidikan Islam pada tahun 1932. Pada tahun 1944, pelbagai kempen kemusnahan telah dimulakan, dengan para pemimpin Muslim Pattani dan keluarga mereka dibunuh dengan kejam oleh penganut Buddha. Mereka dilarang untuk mematuhi undang-undang Islam atau melibatkan diri dalam ibadah Islam, manakala kepercayaan Buddha juga diserapkan ke atas umat Islam. Buddhisme diajar secara paksa di sekolah-sekolah, dan pelajar-pelajar Islam dipaksa untuk mengikut ajaran Buddha.

Tentera Thai menahan anak anak muda dan lelaki Pattani Islam, meniarapkan mereka sambil telanjang di jalanan dan menggari tangan mereka di belakang. Masyarakat di Pattani, yang telah menerima Islam sejak abad ke15, terdedah kepada penindasan dan keganasan setiap hari. Pentadbiran Thai juga melakukan pembunuhan umat Islam beramai-ramai yang dahsyat di pelbagai ketika. Pada tahun 1944, 125 keluarga Islam telah dibakar hiduphidup di rantau Belukar Samak sahaja. Dasar-dasar asimilasi pentadbiran Thai tampak dalam segala aspek kehidupan. Banyak masjid di Pattani telah dirobohkan. Sebaliknya, penganut Buddha digalakkan berhijrah ke wilayah Pattani dalam rangka kerja dasar asimilasi ini, dan keseimbangan populasi penduduk diubah. Patung Buddha terbesar di Thailand telah didirikan di Pattani. Penduduk Islam dipaksa menyembah patung-patung Buddha. Sebahagian daripada mereka yang enggan telah mati syahid dan dibuang ke dalam Sungai Kota. Beribu-ribu orang di Pattani dikenakan siksaan yang tidak berperikemanusiaan. Ulama-ulama Islam yang menonjol telah mati syahid kerana sebab-sebab yang mencurigakan di institusi kesihatan yang ditubuhkan oleh rejim Thai dan pembunuhan misteri serta kehilangan telah pun menjadi sebahagian daripada kehidupan harian rakyat Pattani. Hari ini, umat Islam dilucutkan segala hak politik dan budaya di Pattani, yang mempunyai penduduk Islam kira-kira 5 juta. Populasi adalah tertakluk kepada serangan oleh tentera Thailand yang pada asasnya hampir setiap hari. Menurut maklumat dari ketua Pattani Islam, purata 7 atau 8 orang mati syahid ditangan tentera Thailand setiap hari. Mereka yang tidak mati syahid sama ada diambil untuk kem-kem tahanan ataupun hilang, tidak pernah didengar lagi. Ramai orang dipaksa meninggalkan rumah masing-masing, dan mereka yang membantah penghijrahan ini telah mati syahid. Terdapat kira-kira 30,000 janda dan 40,000 kanak-kanak yatim di Pattani, di mana sebahagian besar wanita telah dirogol, di mana masjid-masjid

dirobohkan dan umat Islam diseksa oleh babi yang dilepaskan ke dalam rumah dan tanah masing-masing. Lebih daripada 400 orang telah hilang di bawah undang-undang mempertahankan diri yang dikuatkuasakan sejak 3 tahun yang lalu, kira-kira 2,300 telah mati syahid dan 4,000 lagi ditahan atas sebab-sebab menyalahi undang-undang. Pada masa ini terdapat 30,000 orang ditahan di kem-kem tahanan. Keadaan kem-kem tersebut telah dinyatakan seperti berikut didalam akhbar: Kebanyakan banduan yang ditahan secara berbogel di dalam kem itu menampakkan tanda-tanda pukulan pada badan mereka, dan tahanan Pattani kelihatan letih, lemah dan dukacita. Di samping itu, askar telah menulis nombor pada badan tahanan. Apabila tentera Thai mahu memanggil tahanan Pattani mereka menggunakan nombor ini dan bukannya memanggil mereka dengan nama. Tahanan wanita Pattani ditahan terutamanya di kem tahanan berhampiran Kampung Galuvo, dalam wilayah Narativa. Orang Pattani berkata bahawa wanita dalam kem ini, yang menampung lebih daripada 100 banduan wanita, dirogol secara sistematik oleh askar. Umat Islam diharamkan menggunakan nama Islam, dan ada juga yang dipaksa menggunakan nama-nama dengan makna jahiliah. Pengharaman komunikasi menyukarkan saudara Muslim Pattani kita untuk memberitahu dunia tentang penganiayaan ini. Akhbar-akhbar asing adalah dilarang untuk memasuki rantau ini dan mengambil gambar, sementara penggunaan internet awam adalah sangat terlarang.

Tiga puluh ribu umat Islam pada masa ini ditahan dalam kem-kem tahanan oleh pentadbiran Thai. Tentera Thai menulis nombor pada badan-badan umat Islam, dan memanggil mereka dengan nombor tersebut. Apa yang umat Islam lalui di kem-kem tahanan ini, dapat digambarkan dengan ketara melalui tanda-tanda pukulan keras seperti gambar-gambar di atas.

Walaupun wanita dan kanak-kanak ditahan di kem-kem tahanan. Adalah penting untuk dunia Islam bersatu jika kita mahu penderitaan rakyat yang tidak bersalah ini berakhir. Apa yang Bentuk Perjuangan Terhadap Kesulitan Saudara Pattani Kita Yang Perlu Dilakukan? Ramai orang di dunia Islam boleh jadi tidak sedar apa yang sedang berlaku di Pattani. Tetapi hakikatnya saudara-saudara Pattani kita cuba untuk terus hidup di bawah penindasan yang teruk. Walau bagaimanapun, perlu dinyatakan bahawa tindak balas yang dipaparkan oleh saudara-saudara kita di Pattani yang dianiaya ini mesti serasi dengan nilai-nilai moral Al-Quran dan Sunnah Nabi kita (semoga Allah merahmatinya dan memberinya keamanan). Reaksi berdasarkan keganasan disebabkan oleh pengaruh dan penyesuaian oleh penyokong Darwin, ideologi materialis dan komunis adalah bertentangan dengan al-Quran, dan Allah tidak akan kurniakan kejayaan apa-apa atas perjuangan tersebut. Keganasan melahirkan lebih banyak keganasan, dan perjuangan yang berdasarkan keganasan hanya akan mendedahkan saudara Pattani kita untuk menanggung lebih banyak keganasan. Perjuangan untuk saudara Pattani kita yang sah 'hanya boleh berjaya jika perjuangan bersenjata digantikan oleh keintelektualan dan disokong oleh program pendidikan yang mantap. Oleh itu, rakyat Pattani terdesak memerlukan satu pasukan yang berpendidikan tinggi, berbudaya, mahir dalam undang-undang, diplomasi dan dasar antarabangsa dan bertindak menurut nilai-nilai moral Al-Quran.

Sudah tentu terdapat ramai di kalangan penduduk Pattani dengan tahap budaya yang tinggi dan minda terbuka. Apa yang penting adalah untuk para intelektual ini dibimbing dengan betul-betul sedar dan berpanduan, dan untuk kerja-kerja yang akan dilakukan untuk membantu membawa masalah Pattani di mata masyarakat antarabangsa. Aktiviti-aktiviti ini akan memainkan peranan yang sangat penting supaya rakyat Pattani sedar nilai-nilai moral Islam sebenar, terus meningkatkan tahap budaya dan pendidikan dan dunia diberitahu masalah Pattani secara sah dengan cara yang terbaik mungkin. Oleh itu, adalah amat penting bagi saudara-saudara Pattani kita untuk memajukan diri dari segi budaya dan melibatkan diri dalam aktiviti antipenyokong Darwin, anti-kebendaan dan anti-komunis. Tiap-tiap Umat Islam Mempunyai Tanggungjawab Berusaha untuk Pembebasan Saudara Pattani Kita Seluruh dunia Islam mempunyai tanggungjawab untuk berusaha bagi pihak wanita dan kanak-kanak malang, dan tawanan warga tua yang ditahan di Pattani, yang diseksa, yang tempat umat Islam beribadat dimusnahkan, dan orang yang tidak bersalah dengan kejam dipaksa bekerja di kem-kem tahanan. Allah mendedahkan bagaimana umat Islam mempunyai tanggungjawab untuk berusaha bagi pihak orangorang yang telah dianiaya di dalam ayat 75 surah-Nisa': Dan apakah Yang menghalang kamu (maka kamu) tidak mahu berperang pada jalan Allah (untuk menegakkan ugama Islam) dan (untuk menyelamatkan) orang-orang Yang tertindas dari kaum lelaki, perempuan dan kanak-kanak, Iaitu mereka Yang selalu (berdoa dengan) berkata: "Wahai Tuhan kami! keluarkanlah Kami dari negeri ini, Yang penduduknya (kaum kafir musyrik) Yang zalim, dan Jadikanlah bagi Kami dari pihakMu seorang pemimpin Yang mengawal (keselamatan ugama kami), dan Jadikanlah bagi Kami dari pihakMu seorang pemimpin Yang membela Kami (dari ancaman musuh)". Perkara yang paling penting dan mustahak untuk dilakukan umat Islam untuk pembebasan rakyat Pattani, dan juga dengan izin Allah, yang paling berkesan adalah untuk membawa perpaduan dunia Islam. Apabila 1.5 bilion orang dalam dunia Islam bersatu, apabila ia bertindak sebagai blok tunggal, maka tiada sehelai rambut di atas kepala seorang Islam baik di Pattani, Burma, Palestin, Iraq atau di mana sahaja akan dibenarkan untuk dianiaya. Tetapi jika dunia Islam tersebar dan berpecah-belah seperti sekarang ini, maka akan tiada akhir bagi kesakitan dan penderitaan ini. Atas sebab itu, umat Islam perlu menerima ada bahagian-bahagian yang berpunca daripada faktor-faktor seperti perbezaan mazhab dan masyarakat, bangsa, bahasa dan kumpulan etnik, dan mereka tidak harus menganggap ini sebagai unsur-unsur pecah-belah. Semua umat Islam, Syiah, Sunni, Jaferis, Alawit atau Wahabbi mesti bertindak dalam kesedaran bahawa mereka semua bersaudara. (http://www.turkishislamicunion.com/) Nabi kita (semoga Allah merahmatinya dan memberinya keamanan) telah mendedahkan bahawa tidak dapat diterima untuk seorang Islam untuk meninggalkan saudaranya yang dalam kesukaran. Adalah tidak patut mana-mana Muslim untuk membuang masa tentang perbezaan apabila umat Islam di Pattani mengalami penyeksaan dan tidak mampu untuk bersuara untuk didengar, apabila darah mengalir

di sungai setiap hari di Afghanistan, Iraq, Turkestan Timur dan Palestin dan apabila beratus-ratus ribu umat Islam memanggil merayu untuk diselamatkan. Ini adalah satu peringkat apabila semua umat Islam mesti bersatu-padu antara satu sama lain umpama bangunan yang dipateri bersama-sama. Allah mengenakan ini sebagai satu kewajipan agama. Dan semua umat Islam perlu teliti dalam mematuhinya. Gambar-gambar dalam artikel ini menunjukkan bahawa tidak ada satu hari pun lagi yang perlu diabaikan bagi orang Islam untuk menubuhkan Kesatuan Turki-Islam. Dengan izin Allah, apabila Kesatuan Turki-Islam ditubuhkan, maka akan ada yang bergembira di Pattani, yang pernah menjadi wilayah Turki Uthmaniyyah, seperti di seluruh dunia. Orang-orang di Pattani, yang inginkan masa-masa Uthmaniyyah, akan mencapai keamanan, keselamatan, keselesaan, kebebasan dan kemudahan mereka kehendaki. Jul 30, 2010

Sumber: http://us1.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/29038/THE_TURKISHISLAMIC_UNION_WILL_BE_THE_SALVATION_OF_THE_PATTANI_MUSLI MS