P. 1
Model Rph Pendidikan Kesihatan Kump 2

Model Rph Pendidikan Kesihatan Kump 2

|Views: 831|Likes:
Dipublikasikan oleh Ezzan Ujang

More info:

Published by: Ezzan Ujang on Jul 31, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR

)
TARIKH : 03 JANUARI 2011
KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI

Kumpulan 2 Modul 1
HARI : ISNIN

1 ARIF 08.20 08-50 Pagi (30 minit) M1.KESIHATAN FIZIKAL KESIHATAN DIRI DAN REPRODUKTIF 1.2 MENGETAHUI PENJAGAAN KEBERSIHAN DIRI 1.2.1 MEMAHAMI KEPENTINGAN MENJAGA KEBERSIHAN DIRI TMK Menyayangi Diri Sendiri Dengan Menjaga Kebersihan Diri. LANGKAH 1 - Guru membawa dan mempamirkan model berus gigi, ubat gigi kepada murid. - Bersoal jawab antara Murid dengan guru - Contoh Soalan Ini apa? (Contoh jawapan: Berus Gigi, Ubat Gigi) LANGKAH 2 - Murid bandingkan/bayangkan Murid duduk dengan kawan Yang tidak memberus gigi atau tak mandi selama beberapa hari, Apa kamu rasa? Apa yang akan kamu alami? LANGKAH 3 - Bagaimana menjaga kebersihan gigi/ diri dengan betul. - Murid tampil ke depan untuk menunjukkan Cara-cara penjagaan gigi yang BETUL (Klik YA/TIDAK) Keadaan Gigi yang SIHAT /TIDAK( slaid powerpoint) LANGKAH 4 - Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan dengan penjagaan gigi yang betul. - Melukis gambar Gigi,berus gigi dan ubat gigi di PAINTBRUSH

BBM

REFLEKSI P&P

Model Berus Gigi dan ubat gigi Komputer Riba (Liptop) LCD Projektor Lembaran Kerja. Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang.

.Guru bertanya kepada Murid.Guru Memperdengarkan lagu Keluarga Bahagia . Sikap Prihatin dan Memupuk hubungan berkekalan. tiada teman bermain) LANGKAH 4 .Guru bertanya murid tentang pertalian kekeluargaan Kamu anak yang keberapa? Bayangkan perasaan kamu bila berjauhan dengan keluarga?( rindu.Murid diminta mencipta lagu mudah dan menyanyikan dengan cara dan gaya tersendiri berkaitan kasih sayang sambil barmain alat genderang. RAKAN SEBAYA DAN INDIVIDU LAIN. RAKAN SEBAYA DAN ORANG LAIN.Guru meminta pendapat murid tentang kepentingan hubungan kekeluargaan. Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang. Alat Genderang Senikata Lagu Keluarga Bahagia Lembaran Kerja Salasilah Keluarga. Siapakah yang disebutkan dalam senikata lagu tersebut? (contoh: Ibubapa.4 MENGETAHUI PERHUBUNGAN DENGAN IBU BAPA/PENJAGA. KREATIVITI Kasih Sayang dalam Keluarga.MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR) TARIKH : 04 JANUARI 2011 KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI Kumpulan 2 Modul 2 HARI : SELASA BBM REFLEKSI P&P 1 JAUHARI 07. ( Hormat-menghormati. hormat.30 08-00 pagi (30 minit) M2 KESIHATAN MENTAL. AHLI KELUARGA.1 MENJALIN HUBUNGAN BERKEKALAN DENGAN IBU BAPA . sunyi.4.leka.Guru menyanyi bersama murid.ambil berat) . EMOSI DAN SOSIAL PERHUBUNGAN 2.Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan dengan Salasilah Keluarga dan mengarahkan murid mengisi petak kosong yang disediakan. ibubapa dan adik-beradik. taat. guru dan keluarga) Apakah amalan-amalan mulia yang disebutkan dalam lagu? (Contoh: Kasih sayang.membuang masa) LANGKAH 3 . LANGKAH 1 . 2.tolong-menolong. Contoh: Saya sayang mama Saya sayang bapa Kakak dan adik sayang semuanya Radio dan Rakaman Lagu. LANGKAH 2 . . AHLI KELUARGA. bimbing) Apakah amalan-amalan yang tidak baik yang disebut dalam lagu tersebut?(Jangan Menderhaka.

Guru meminta murid membayangkan rupa bentuk kuman.1. . Lembaran Kerja.30 04-00 petang (30 minit) M3 KESIHATAN PERSEKITARAN PENYAKIT 3.Guru menyoal murid tentang jenis-jenis penyakit yang mereka tahu. . LANGKAH 3 . BBM REFLEKSI P&P Beberapa keping gambar dengan pelbagai situasi. Apakah yang kamu Nampak dalam gambar ini? Kenapa jadi begini? LANGKAH 2 .Pertandingan dalam kumpulan.Guru menerangkan tentang KUMAN yang menyebabkan penyakit.2 MENCERITAKAN CARA KUMAN MEREBAK KEUSAHAWANAN Bersyukur. Carta langkah-langkah pencegahan penyakit. . . (Contoh : Selsema kuman jenis Virus) (Penyakit Cirit-birit kuman jenis Bakteria) .Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan penyakit dan kuman. Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang.1 MENGETAHUI KUMAN 3.Murid diminta melukiskan rupa bentuk kuman yang mereka tahu. LANGKAH 1 .MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR) TARIKH : 05 JANUARI 2011 KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI Kumpulan 2 Modul 3 HARI : RABU 1 BESTARI 03. Gambar-gambar jenis penyakit.Guru mempamirkan gambar-gambar beberapa jenis penyakit akibat jangkitan kuman dan menguji dengan beberapa soalan. Mempromosi Kaedah Pencegahan Jangkitan Kuman. Tidak Cuci Tangan) LANGKAH 4 . Berwaspada dan saling Ingat-mengingat. Sabun Cecair Pencuci Tangan.Menjawab lembaran kerja yang disediakan. . Carta Pembiakan Kuman. Berjual Beli alat pencegahan jangkitan kuman.Guru menceritakan bagaimana KUMAN membiak dan merebak (pamir carta ) (Contoh : Tempat Kotor.Guru bersoal jawab dengan murid mengenai Punca-punca penyakit. (contoh soalan: Siapa tahu bagaimana rupa kuman?) .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->