Anda di halaman 1dari 12

OLEH

 Mackey(1965), berpendapat bahawa pernyataan lisan merangkumi semua unsur kefahaman mendengar serta penggunaan unsur-unsur bunyi bahasa yang betul dalam pola pola nada dan intonasi yang betul  Selain itu, merangkumi juga pemilihan kata-kata dan unsur-unsur infleksi serta penyusunan unsur-unsur tersebut dengan betul supaya tergambar makna yang betul.

 Pendekatan situasi yang berlandaskan teori bahasa struktural dan teori pembelajaran behaviouris beranggapan bahawa penguasaan kemahiran lisan memerlukan seseorang penutur  Bertujuan untuk menguasai beberapa kemahiran kecil bagi menangkap, mengingat serta menyebut sistem bunyi dan struktur dalam sesuatu bahasa yang betul.

 Pendekatan ini berpendapat bahawa pengajaran kemahiran mestilah berlandaskan prinsip pengajaran berikut: Pengajaran kemahiran lisan memerlukan usaha guru yang banyak.Tiap2 gerak balas yang betul perlu diteguhkan supaya gerak balas itu diulangi lagi. Murid-murid tidak boleh bertutur dengan lancar kalau mereka hanya mendengar pertuturan orang lain sahaja. Jadi, beri mereka peluang mereka untuk bertutur

LATIH TUBI

 Latih tubi dijalankan bagi melatih murid menguasai bahasa, sebutan dan pola yang digunakan oleh guru.  Mulakan dengan penyebutan guru, kemudian murid meniru dan mengulangi sebutan tersebut.  Sekiranya murid masih bermasalah dengan sebutan tersebut, murid harus ulanginya lagi.

 Latih tubi meliputi penyebutan ayat, frasa, perkataan, suku kata dan bunyi-bunyi fonem yang diambil dibahagian dialog kemudian dibaca oleh murid.  Pasangan perkataan yang mempunyai perbezaan yang paling kecil tetapi dapat menghasilkan makna digunakan. Contoh: daki dengan laki, tari dengan lari, malu dengan balu.

DIALOG DAN NYANYIAN

Dialog atau perbualan merupakan bahan yang sering digunakan dalam latihan lisan. Bahagian-bahagian dialog akan dilatih tubi oleh guru sebelum guru dapat menyuruh murid meniru dan menghafal dialog. Aktiviti nyanyian dapat membantu murid-murid menguasai kemahiran lisan kerana menyanyi memerlukan penyebutan bunyi-bunyi dengan betul, mengikut rentak, nada yang betul.

"Bangun Pagi"
 Bangun Pagi Gosok Gigi, Cuci Muka Terus Mandi, Pakai Baju Minum Susu, Salam Ayah Dan Ibu, Pergi Sekolah Jalan Kaki, Jumpa Cikgu Depan Pintu, Selamat Pagi Cikgu Sa'amah, Selamat Pagi Cikgu Aishah,

 Rajin Belajar Cikgu Ajar, Pandai Tulis, Pandai Lukis, Pandai Nyanyi, Baca Buku, Semua Orang Suka Hati, Kalau Kita Rajin Usaha, Ibubapa Gembira, Mari Kawan Sama-Sama, Pasti Kita Berjaya !

LATIHAN PANDANG DAN SEBUT

 Gambar-gambar boleh digunakan bagi menghasilkan pertuturan.  Latihan pandang dan sebut merupakan latih tubi bertutur dengan menggunakan gambar-gambar yang dimasukkan dalam teks latihan.  Carta bergambar, bahagian filem dan slaid juga

digunakan.  Semua alat digunakan supaya murid-murid dapat

CONTOH