Anda di halaman 1dari 4

Kesedaran Masyarakat terhadap Ais Krim

Ais krim diminati oleh golongan kanak kanak, pemuda pemudi. Hal ini kerana ais krim mempunyai pelbagai perisa yang dapat menarik minat mereka. Ais krim yang bersifat sejuk menyegarkan mereka terutama pada hari yang panas terik. Tanpa disedari mereka, ais krim mengandungi bahan pewarna, pemanis yang sebenarnya akan mendatangkan kesan negatif terhadap kesihatan mereka jika ais krim dimakan dalam jangka masa yang panjang. Golongan muda kebiasaanya tidak mempunyai kesedaran terhadap kandungan ais krim yang dinikmati.

Kesedaran Masyarakat terhadap Minuman Ringan


Digemari oleh masyarakat yang terdiri daripada golongan muda, remaja dan kanak kanak. Golongan tersebut kebanyakkannya tidak mengambil peduli dan tidak mengambil berat tentang ramuan minuman ringan yang terdiri daripada bahan tambahan seperti pemanis dan caffeine yang berlebihan. Mereka menyukai minuman ringan yang dapat melegakan dan menghilangkan rasa dahaga terutama pada hari yang panas terik.

Di samping itu, syarikat minuman ringan seperti Pepsi, Coca Cola sering akan memaparkan iklan- iklan yang menarik dalam televisyen untuk menarik minat pemuda pemudi untuk mempunyai keinginan untuk menikmati minuman tersebut. Selain itu, restoran segera seperti KFC, MAC DONALD, Pizza Hut mensajikan minuman ringan seperti Pepsi, Coca Cola sebagai minuman sampingan set menu.

Kesedaran Masyarakat terhadap Roti


Roti merupakan makanan sampingan. Ia digemari kerana harganya murah, sedap dimakan dan mudah kenyang selepas memakannya. Biasanya, orang ramai kurang mengambil tahu tentang ramuan roti yang terdiri daripada bahan pengawet. Masyarakat menganggap roti adalah makanan yang sihat kerana ia mengandungi tenaga, karbohidrat, tenaga, protein.Olen itu, orang ramai menganggap pengambilan roti adalah selamat.