Anda di halaman 1dari 9

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH 31150 HULU KINTA PERAK DARUL RIDZUAN

EDU 3103 MURID DAN ALAM BELAJAR


PENSYARAH: DR. MIOR AHMAD TERMIZI BIN AHMAD IDRIS

DISEDIAKAN OLEH: MOHD NAJIB BIN IBRAHIM MOHAMAD AZRUL EFFENDI BIN SAMSUDDIN
TUTORIAL MINGGU 2

Page 1

PERMAINAN TRADISIONAL : TENG TENG

TUTORIAL MINGGU 2

Page 2

PENGENALAN
Dimainkan oleh sekumpulan kanakkanak terdiri daripada dua hingga empat orang setiap gelanggang. Tiada peraturan tetap dengan jumlah pemain bagi setiap gelanggang

TUTORIAL MINGGU 2

Page 3

GELANGGANG

TUTORIAL MINGGU 2

Page 4

PERATURAN PERMAINAN
Permainan dimulakan dengan membaling gundu ke dalam petak yang pertama. Jika gundu tidak masuk ke dalam petak yang ditentukan atau terkeluar dianggap mati dan hilang giliran.

TUTORIAL MINGGU 2

Page 5

Pemain dikehendaki melompat ke dalam kesemua petak dengan sebelah kaki. Pemain tidak dibenarkan melompat ke dalam petak yang mengandungi gundu. Jika pemain terpijak garisan, dianggap mati dan hilang giliran. Setiap pemain tidak dibenarkan memijak petak di mana gundu berada di dalamnya, sama ada kepunyaan sendiri atau pihak lawan.

TUTORIAL MINGGU 2

Page 6

MEMBINA RUMAH
Untuk mendapatkan rumah, pemain berdiri membelakangkan kesemua petak di garisan permulaan dan mencampakkan gundu dalam mana-mana petak. Setiap pemain hendaklah memijak dengan kedua belah kaki di petak rumah dan pemain lain tidak dibenarkan berbuat demikian. Jika pemain lain memijak atau tuan rumah sendiri lupa memijak dengan kedua belah kakinya dikira mati.

TUTORIAL MINGGU 2

Page 7

KELEBIHAN
ASPEK KELEBIHAN Kanak-kanak akan menggunakan perancangan untuk mendapat kemenangan dalam permainan. Selain itu, mereka akan merangka strategi bagi mengalahkan lawan. Kanak-kanak bersabar dalam menunggu giliran. Mereka juga menerima kekalahan dengan hati terbuka. Mereka juga memberi motivasi kepada diri sendiri bagi mendapat kemenangan. Pergerakan lokomotor banyak digunakan dalam permainan teng teng seperti melompat. Page 8 PERKEMBANGAN INTELEK

PERKEMBANGAN SOSIOEMOSI

PERKEMBANGAN FIZIKAL

TUTORIAL MINGGU 2

SEKIAN TERIMA KASIH


TUTORIAL MINGGU 2

Page 9