Anda di halaman 1dari 13

Disediakan oleh: Nur Adnin bt Shahruddin Nurhidayati bt Abdullah Nik Nur Suhaira bt Nik Soh

DEFINISI
y Menurut American Association on Mental Retardation (AAMR) individu yang mempunyai had tertentu dari segi fungsi mental, di samping kemahiran yang rendah dari aspek tingkah laku penyesuaian.(Tingkah laku penyesuaian melibatkan kemahiran penjagaan diri seperti memakai pakaian, makan, mengemas diri) y Individuals with Disabilities Education (IDEA) mendefinisikan kerencatan akal sebagai fungsi intelek (IQ) yang rendah serta kekurangan dalam tingkah laku sosial sepanjang tempoh perkembangan yang memberi kesan kepada perkembangan pendidikan kanak-kanak

y Fungsi intelek (IQ) lazimnya diukur melalui ujian skor

IQ. Skor purata ialah 100. Individu yang memperolehi skor bawah 70-75 dikenal pasti mengalami kerencatan akal.

Apakah yang menyebabkan kerencatan akal?


y Kerencatan akal berlaku akibat masalah kegagalan

otak berfungsi. Kerencatan akal yang berlaku pada individu bukan sahaja melibatkan batasan fungsi mental tetapi turut melibatkan masalah emosi. y Kemampuan kognitif kanak-kanak ini juga terganggu. Ini bermakna, kanak-kanak ini lambat menerima sesuatu maklumat yang disampaikan kepada mereka dan sukar untuk memahami konsep-konsep kompleks.

Perkara yang perlu dilihat sebelum memastikan seorang kanak-kanak itu mengalami kerencatan akal
y Kebolehan mental untuk belajar, berfikir,

menyelesaikan masalah dan fungsi intelek (IQ). y Kebolehan sosial yang dimiliki untuk membolehkan hidup berdikari atau lebih dikenali sebagai tingkah laku adaptif seperti memakai pakaian, mandi, menguruskan diri dan sebagainya.

Tanda kanak-kanak terencat akal


y Menghadapi masalah pertuturan y Kesukaran untuk mengingati y Sukar memahami peraturan-peraturan sosial y Tidak dapat membezakan kesan dan akibat y Menghadapi masalah dalam proses penyelesaian

masalah y Menghadapi masalah untuk berfikir secara logik Tiada rawatan khusus untuk kerencatan akal.

Kategori kecacatan mental


Terencat akal ringan (skor IQ 50-75)
Berpotensi utk berkembang segi akademik sosial dan vokasional. Sukar mengikuti proses biasa perlu pendidikan yang sesuai dengan mereka. Berpotensi berdikari jika diberi pendidikan yang sesuai. Boleh berfungsi dan berinteraksi dgn baik dgn kanak-kanak normal yg 1-2 tahun lebih muda. Boleh menerima 9 bulan dari 12 bulan tempoh pembelajaran.

Terencat akal teruk dan sangat teruk ( Skor IQ 30 ke bawah)


Perlu pesekitaran dan program yang khusus Perlu lebih banyak pengulangan dalam pembelajaran Perlu bantuan dalam rutin harian Biasanya mempunyai kecacatan lain seperti masalah pendengaran, penglihatan ataupun perubatan. Mengalami masalah bahasa dan komunikasi Sukar beri tumpuan Perlu arahan lisan yang jelas dan mudah Tugasan perlu dipecahkan supaya mudah dicapai Pujian kepada tingkah laku yang baik Digalakkan penglibatan dgn kanak-kanak normal (buddy system) Boleh menerima 3-4 bulan dari 12 bulan tempoh pembelajaran

Punca-punca kerencatan akal


FAKTOR GENETIK  Kerencatan akal boleh berlaku di sebabkan keabnormalan gen sindrom X.  Kromosom X yg rapuh dikesan dlm kromosom yg menentukan jantina merupakan punca utama kerencatan akal.  Gen tunggal seperti phenylkenoturia (PKU) dan kegagalan metabolisme sewaktu janin dlm kandungan juga antara faktor kerencatan akal sekiranya tidak dikesan pd peringkat awal.  Mutasi dalam perkembangan gen.

KEROSAKAN / KECEDERAAN OTAK y Boleh berlaku apabila ibu hamil menghidapi tekanan darah tinggi (hypertension) atau keracunan dlm darah (toxemia) akn menyebabkan oksigen kpd fetus berkurangan. Ini memberi kesan kpd otak fetus. y Proses kelahiran yg menyebabkn kecacatan fizikal di bahagian kepala, otak dan sistem saraf tunjang.

JANGKITAN y Kernicterus merupakan kerosakan otak yg berlaku apabila bayi yg baru dilahirkan mengalami masalah jaundice atau kekuningan. y Jangkitan bakteria (penyakit Hib), batuk yg berpanjangan/batuk kokol, chickenpox dan campak merupakan antara jangkitan yg boleh menyebabkan kerencatan akal sekiranya rawatan awal gagal diberikan. y Gegaran otak yg kuat di bahagian kepala.

FAKTOR PERSEKITARAN y Kekurangan zat makanan y Hidup dlm persekitaran yg tidak sihat tanpa penjagaan kesihatan sempurna y Penderaan atau pengabaian emosi