Anda di halaman 1dari 10

SULIT

NAMA : ...............................................................

TAHUN: ....................................

SEKOLAH KEBANGSAAN BAMBANGAN TAMBUNAN SABAH PEPERIKSAAN SEMESTER 1 PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 =============================================================== JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. 2. 3. Kertas soalan ini mengandungi 2 bahagian iaitu Bahagian A dan B Jawab semua soalan Jawab dengan membaca dahulu arahan yang diberi

4. Tulis dengan menggunakan pensil pada ruangan yang disediakan 5. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan jawapan kamu kemudian, tulis jawapan yang baru.

______________________________________________________________________ Kertas soalan ini mengandungi 10 halaman bercetak
A. BULATKAN JAWAPAN YANG BETUL

1

apakah yang akan kamu lakukan apabila guru sedang bermesyuarat? A. D. Supaya cikgu gembira B. Gambar di atas berkaitan dengan perlakuan A. C. B. Menelefon rakan sekolah D. Apakah aktiviti yang sesuai dilakukan pada waktu senggang A. Bimbang dimarahi oleh guru jika melanggar peraturan Supaya guru-guru menyenangi dan menghormati kita Supaya kita tidak diejek oleh rakan-rakan Mewujudkan suasana harmoni dan mengutamakan keselamatan 5. Mengulang kaji pelajaran dan membuat kerja rumah Menconteng papan hitam Berbual-bual bersama rakan Mengusik murid-murid lain. adat 4. Mengapakah kita perlu jadual waktu belajar? A. Berehat sambil berangan-angan B. berbudi pekerti C. Supaya masa untuk membantu ibu boleh dikurangkan C. C. adab D. B. Tidur Soalan 3 berdasarkan Gambar 1 Gambar 1 3. D. Mengapakah kita harus mematuhi peraturan sekolah? A. Murid yang mempunyai disiplin diri akan sentiasa menunjukkan ciri-ciri yang berikut kecuali 2 . Sebagai pelajar yang berdedikasi dan bijak menghargai masa.1. Supaya dapat merancang waktu belajar dengan lebih sistematik D. peraturan B. Membantu ibu menyiram pokok bunga C. Supaya masa belajar kita tidak terlalu lama 6. 2.

bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan B. III dan IV II. kurang selera makan B. membazir masa dengan perkara yang tidak berfaedah Soalan 8 berdasarkan Gambar 2 Gambar 2 8. II dan IV I. apakah peraturan yang patut kita patuhi? I Menutup aurat II Duduk dengan sopan III Membuang sampah merata-rata IV Menanggalkan kasut A. Mematuhi peraturan B. adik-beradik yang lain marah C. 7.A. III dan IV 9. Petah bercakap D. Berbudi pekerti mulia Pada hari cuti. berbual-bual Soalan 10 berdasarkan Jadual 1 3 . Berdasarkan Gambar 2. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. Apakah akibat daripada perbuatan Fariz? A. beriadah D. Beradab C. mengulang kaji pelajaran C. tidak membantu ibu di dapur D. D. Fariz bermain permainan komputer dari pagi hingga petang. C. I dan II I. B.

30 petang 5. IV C. rehat Mengulang kaji pelajaran Menonton televisyen Beriadah Makan malam Solat Belajar Tidur Jadual 1 10. I. III D.00 malam Aktivit Pulang dari sekolah Makan. solat. II. kecuali A. Jadual belajar di atas merupakan jadual belajar Amir. Keluarga asas terdiri daripada _____________________ 12. C. B. 2 jam C. 4 jam 11. I bapa II ibu III anak IV nenek A. mengkritik guru yang sedang mengajar membantu ibu bapa membersihkan rumah menyapu sampah di dalam kelas memberi ucapan salam kepada orang dewasa. Berapa jamkah Amir belajar dalam sehari semasa belajar di rumah? A.30 petang 7.45 petang 2.30 malam 8. II.00 malam 7. I dan III B.Masa 1.00 malam 10. Bapa ialah ketua keluarga 4 . 1 jam B. Di bawah adalah contoh berbudi pekerti. D. III.30 petang 3. I.30 petang 1. 3 jam D. IV 13. III.

Bapa bertanggungjawab membuat keputusan dan memimpin anggota keluarga C.” C. Apakah tanggungjawab anak? 5 . sepupu B. Bapa mempunyai ciri-ciri seorang ketua 14. Bapa seorang yang kuat D. Apakah hubungan kamu dengan anak adik lelaki bapa kamu? A. “Makcik dari mana?” 17. anak buah 16. “Biar saya tolong makcik bawa barang-barang ini.Tanggungjawab ibu yang lain termasuklah A. Membuat sesuatu keputusan penting D. datuk D. Mendidik anak-anak 15. Gambar 3 Berdasarkan gambar 3. Bapa menjaga keselamatan keluarga B.Manakah antara yang berikut merujuk pada pernyataan di atas? A. Bapa kamu mempunyai adik lelaki. “Apakah yang makcik beli?” B. bapa saudara C. Menghantar anak ke sekolah dan menjemputnya pulang C. Sentiasa memerhatikan dan mengawasi anak-anak B. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A. Ibu ialah orang yang bertanggungjawab membantu bapa dalam menguruskan rumah tangga. “Makcik berjalan terlalu lambat” D.

II dan IV I. Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa. kecuali A. Guru kelas kamu sedang membawa buku yang banyak. D. B. apakah yang boleh kamu lakukan pada hari tersebut? I II III IV A. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. C. memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah B. 21. Memarahi rakan sekelas B.I II III IV A. III dan IV 19. memaksa mereka mematuhi kehendak kita D. C. Mengawal pergerakan rakan sekelas D. Menjaga kelas dan membantu guru C. D. II dan III I. membantu mereka meringankan beban 20. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. III dan IV II. Apakah kata-kata yang wajar kamu ucapkan ? 6 . belajar bersunguh-sungguh bekerja menyara keluarga menyediakan makan minum untuk keluarga menghormati ayah dan ibu I dan II II dan III III dan IV I dan IV Soalan 18 berdasarkan Gambar 4 Gambar 4 18. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A. Sebagai menghargai ahli keluarga kamu. B. memaklumkan kepada mereka aktiviti kita C. Memerhati aktiviti guru. memberi kad ucapan kepadanya pura-pura lupa akan tarikh tersebut meraikan hari jadinya memberinya hadiah I.

I. Tindakan kamu ialah 7 . Aktiviti manakah yang sesuai dilakukan secara bergotong-royong A. Membersihkan surau D. Semasa berada di rumah. Jiran kamu menggemari masakan di atas. Orang yang berhubung dengan kita • • • • Maruku Laddhu Dalcha Capati 24. Menyapu sampah B. D. antara aktiviti yang sesuai dilakukan pada hujung minggu ialah I II III IV mengulangkaji pelajaran bersarapan bersama keluarga menolong ibu mengemas rumah menonton televisyen sepanjang hari A. Membaiki kereta rosak C.A. Apakah maksud jiran? A. Orang yang mengambil berat tentang kita D. B. Orang yang tinggal berhampiran dengan rumah seseorang B. Orang yang bermusuh dengan kita C. mari saya tolong cikgu bawakan buku-buku itu. I. Mencuci tandas 26. I. C. Jiran kamu mungkin berbangsa… A. III dan IV D. Kamu bercadang untuk berkenalan dengan jiran baharu tetapi tidak tahu bagaimana untuk memulakannya. Cina B. II dan IV B.III dan IV 23.” 22. Melayu C. II dan III C. II. India D. Kadazandusun 25. Kamu mendapati rumah kosong di sebelah rumah kamu telah diduduki oleh jiran baharu. “Beratkah buku-buku itu cikgu?” “Kasihan cikgu “ “Banyaknya buku yang cikgu bawa “Cikgu.

. II dan III I. menjaga tingkah laku dan budi pekerti merosakkan harta benda jiran berkejar-kejar di dalam rumah jiran meminta makanan dengan jiran 30... C. memberi makanan kepada jiran C...II dan III II. Berdasarkan gambar. B. B. Berbual dengan jiran baharu sehingga larut malam 27. memasang televisyen atau radio dengan kuat B. C. 29. C. II. D. D. Memberitahu ibu kamu tentang kedatangan jiran baharu C. Perkara yang tidak patut kita lakukan apabila hidup berjiran ialah A. III dan IV I.III dan IV A.A.... III IV A. B. membantu jiran 28. Berhenti sebentar daripada meneruskan kerja dan keluar berkenalan dengan jiran D. B. 8 . perlakuan yang patut ditunjukkan ialah.III dan IV I. gotong-royong mengumpat senamrobik sambutan Hari Keluarga II dan III I.. D.. berbudi bahasa dengan jiran D. III dan IV B. II.. I II III IV banyak bertanya bertutur dengan sopan mendengar dengan teliti ketika orang itu sedang bercakap memberi peluang orang lain bercakap I. Ketika berinteraksi dengan orang lain. Aktiviti-aktiviti yang berikut dapat merapatkan hubungan kejiranan I.II dan IV I. jawab soalan-soalan yang berikut. Meneruskan kerja yang kamu lakukan dan melupakan niat kamu untuk berkenalan dengan jiran baharu. Semasa berada di rumah jiran kita hendaklah A.

Nyatakan tiga aktiviti lain yang dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. a) __________________________________________________________________ b) __________________________________________________________________ c) __________________________________________________________________ ( 5 markah ) 9 . Apakah kebaikan melakukan aktiviti tersebut? ______________________________________________________________________ 3.1. Apakah aktiviti yang dilakukan oleh keluarga dalam gambar di atas? _____________________________________________________________________ 2.

5. Kita tidak perlu mengenal jiran dengan lebih dekat.C. BENAR bagi pernyataan yang benar dan SALAH bagi pernyataan yang tidak 1. Selain aktiviti gotong-royong. 3. Pengurusan masa adalah amat penting kerana kita dapat membuat perkara-perkara yang penting dalam kehidupan seharian. Jika kita semua mengamalkan sikap budi pekerti. Kita boleh bercakap dengan kasar dan kuat dengan ibu bapa. ( 5 markah ) KERTAS SOALAN TAMAT 10 . Tulis benar. akan wujudlah suasana hidup yang lebih harmoni. 4. 2. beriadah bersama jiran boleh merapatkan hubungan.