Anda di halaman 1dari 17

.

Sepeninggalan Cempaka. . Peter memberitahu Mak Jah tentang minatnya terhadap sejarah. Prof. Peter berbualbual dengan Mak Jah tentang Zaman yang dikatakan keras kepala sambil bertanya tentang Cempaka apabila melihat gambar Cempaka di dinding. dan berniaga adalah sunah nabi. Kedua-dua anak-beranak itu sungguh teruja dengan kepulangan Zaman kerana Zaman sudah lama tidak pulang ke kampung. Campaka pun berlari pulang mengambil parang kerana dia mahu Zaman mengambilkannya bunga kenanga. Peter meminta diri sambil memberitahu Mak Jah yang dia ingin melihat-lihat di sekitar kampung. Peter dan Malik. Selepas itu. perlunya usaha gigih untul tidak berputih mata. Kedua-dua beranak mengintai dari lubang pintu dan mendapati seorang leleki seperti orang putih. Prof. Peter dan Malik pergi manakala Zaman tertanya-tanya sebab Prof. Peter datang ke kampungnya itu. Orang itu ialah Prof. Cempaka memberitahu Malik kini sudah berubah. Tiba-tiba terdengar orang memanggil di luar rumah. Zaman berbual-bual dengan Prof. Zaman dan adiknya iaitu Cempaka telah masuk ke sebuah belukar di kampungnya. Zaman menyuruh Cempaka pulang ke rumah mengambil parang. iaitu sahabat Zaman yang tidak bersekolah tinggi. Cempaka menyedari perubahan Zaman lalu bertanyakan sebabnya. Kemudian. Zaman dan Cempaka berbual-bual tentang bonsa. Prof. Sejurus itu. Kemudian. Cempaka datang semula sambil membawa parang. Zaman didatangi Prof. Mak Jah menyuruh Cempaka bersembunyi di dalam bilik sebelum membuka pintu.Mak Jah dan Cempaka sedang mengemas rumah sambil menanti kepulangan Zaman yang sedang belajar di universiti di Kuala Lumpur. Peter dan Malik. Perbualan mereka kadang kala menimbulkan pertelingkahan. Prof. Peter dibenarkan masuk ke dalam rumah. Prof. Peter memperkenalkan dirinya sebagai pensyarah kepada Zaman. Zaman bertanya tentang Malik.

Prof. Peter kerana Prof. Prof. Cempakan rebah dan Mak Jah meraung apabila melihat keadaan Cempaka yang berlumuran . Wujud pertengkaran sekali lagi antara mereka. Peter mengatakan bahawa ibunya telah menyorokkan adiknya di tebing sungai Bukit Putih dan mengatakan adiknya ditemui oleh Mak Jah . Peter terlihat seekor ular di atas kepala Cempaka lalu melepaskan tembakan. Prof. Lantas Prof. Kemudian Mak Jah pun tiba sambil memarahi Prof.Ketika Zaman megambilkan adiknya itu bunga kenanga. Peter ingin mengetahui perihal rambut perang Cempaka dan memberitahu Zaman bahawa Cempaka bukan adiknya. Prof. Peter dan Malik mucul lagi. Peter mengatakan bahawa Cempaka adalah adiknya dan dia mahu adiknya hidup dalam keluarganya. Peter mengimbas peristiwa semasa perang Jepun kepada semua. Prof. Oleh itu. Peter ingin menyakiti hatinya dan merampas Cempaka. Sewaktu pertengkaran itu berlaku.

1. Sejarah yang telah berlaku penting sebagai iktibar oleh setiap orang. Kesombongan diri telah membuat seseorang itu tiday bertindak dengan bijaksana dan rasional serta membawa kepada kegagalan. 4. Kepentingan pendidikan untuk mengubah dan membela nasib diri dan keluarga. Kasih sayang sesama insan tidak mengenal keturunan dan agama. Setiap orang mempunyai hak tetapi hak itu mesti dibela dan ditahankan dengan cara yang betul. 5. .Kesungguhan mempertahankan hak dan maruah keluarga. 3. 2.

.

Zaman .

Peter dengan baik. Peter yang tidak dikenalinya datang. Dia sangat sayang akan Cempaka berusaha untuk mempertahankan Cempaka daripada dirampas oleh abangnya. ‡ Dia seorang yang berhati-hati. . Dia segera menyuruh Cempaka bersembunyi apabila Prof.‡ Mak Jah adalah ibu kepada Zaman dan ibu angkat Cempaka. ‡ Dia mempunyai iman yang kaut kerana dia segera menyebut nama Allah apabila terdengar letupan senapang. ‡ Mak Jah bersopan santun. ‡ Mak Jah berasa rendah diri dan takut pada orang putih dan memanggil orang putih sebagai tuan. iaitu Prof. ‡ Mak Jah adalah ibu yang penyanyang. Dia melayan tetamunya.

.

Peter berbangsa Inggeris. . ‡ Prof. Peter tidak cekap menggunakan senapang apabila tembakannya tidak mengenai sasaran sebaliknya mengenai Cempaka. ‡ Prof. Peter adalah pensyarah Zaman. ‡ Prof. Peter sombong apabila menghina kampung Mak Jah.‡ Profesor dalam bidang antrapologi dan sosialogi di sebuah universiti di Kuala Lumpur. ‡ Prof. ‡ Dia tidak bijak melaksanakan masalahnya apabila sanggup berbalah dengan Zaman dan Mak Jah untuk mendapatkan Cempaka.

.

.

iaitu Zaman yang akan pulang bercuti. Zaman mengambilkan Cempaka bunga kenanga dan bergelut dengan Prof. dan rotan dijual . Letaknya universiti Zaman dan tempat ukiran kayu mati. Mak Jah dan Cempaka sedang mengemas sambil berbual-bual tentang ananknya. ‡ Di banglo buruk. Peter telah menyembunyikan adiknya daripada tenteta Jepun. Ibu Prof.‡ Rumah Mak Jah. Prof. ‡ Di tebing sungai Bukit Putih. ‡ Di pinggir belukar. Peter pulang ke banglo buruk di Estet Putih pada setiap tahun untuk mencari adiknya. tunggul buluh. Tiba-tiba seorang yang tinggi seperti orang putih memanggil dari luar. kayu laut. ‡ Di Kuala Lumpur. Peter.

.Latar Masa ‡ Masa cuti pengajian. ‡ Waktu pagi menjelang tengah hari. Zaman pulang ke kampung pada penggal pengajian akhir tahunnya. Mak Jah mengemas rumah bersama-sama dengan Cempaka. ‡ Petang. Zaman dan Cempaka ke belukar mencari bunga kenanga dan mencari akar-akar kayu tumbang di tebing sungai.

Latar Masyarakat ‡ Masyarakat yang sombong. Mak Jah seorang yang penyayang apabila menyayangi Zaman dan Cempaka. Mak Jah dan Cempaka adalah masyarakat kampung yang terlalu menghormati orang putih walaupung bangsa itu pernah menjajah mereka. ‡ Masyarakat kampung. . Prof. ‡ Masyarakat penyayang. Zaman pandai mengambil peluang untuk memperoleh rezeki dengan mengambil akar-akar kayu mati untuk diukir serta dijual di Kuala Lumpur. Peter. ‡ Masyarakat yang pandai mengambil peluang. ‡ Masyarakat yang lupa diri. Malik seorang telah lupa diri apabila terpengaruh oleh kata-kata Prof. Peter bersikap sombong apabila memandang hina kampung Mak Jah dan tidak menghargai Mak Jah yang memelihara Cempaka yang didakwa sebagai adiknya.

.

.Binaan Plot ‡ Plot drama ini terbahagi kepada dua babak cerita.