Anda di halaman 1dari 42

KEMAHIRAN MENGANALISIS SITUASI (S.W.O.

T) DAN MENGANALISIS DATA UNTUK MENGGUBAL STRATEGI DAN PELAN TINDAKAN

ANALISIS S.W.O.T
Mengenalpasti kekuatan dan kelemahan yang terdapat di dalam organisasi di samping mengetahui ancaman dan peluang yang terdapat di luar organisasi. S = Strengths (Kekuatan) W = Weaknesses (Kelemahan) O = Opportunities (Peluang) T = Threats (Ancaman)

ANALISIS S.W.O.T
Ketelusan dalam merancang Mewujudkan budaya berfikir dalam pengurusan Melihat sekeliling kita sebelum melangkah ke hadapan. Proses mencari penambahbaikan

Faktor Luaran –(Tidak boleh dikawal) Sosial, Ekonomi, Politik, Teknologi, Persekitaran. Analisis persekitaran dalaman dan luaran boleh dilakukan secara : pemerhatian, pengalaman yang dilalui dan soal selidik. Boleh dilihat dalam bentuk analisis “tulang ikan ishikawa”

Merupakan langkah-langkah penting dalam proses perancangan strategik. budaya (permuafakatan) . Menganalisis maklumat tentang Persekitaran dalaman dan luaran organisasi Faktor Dalaman – (Faktor yang boleh dikawal) Guru. kewangan. murid. sumber (kewangan). Stail Kepimpinan.

W.S Matriks. M.O. T Misi dan Visi Perancangan Strategik boleh dilaksana dan dicapai. Mendapat strategi yang tepat setelah menyediakan T. A.O.T Membolehkan program dirancang secara S. R.W.Kepentingan Analisis S. .

R. bila ? Matlamat dan objektif ? M = Measurable Boleh diukur dan dinilai Objektif yang eksplisit Objektif tingkahlaku Hasil akhir . A. T S = Spesifik Tepat & Pasti Jelas untuk siapa ?.M.S . berapa ?.

sesuai dengan Mampu dilakukan. boleh diterima Memenuhi keperluan akal.A = Achievable / Accesible Boleh dicapai Mampu dicapai R = Realistic Benar menepati objektif Munasabah. keperluan dan kemampuan T = Time frame Dalam tempoh masa Dapat dilaksanakan mengikut masa .

OBJEKTIF KHUSUS: Pada akhir tahun 2006. Tempoh Masa: Pada akhir tahun 2006. Realistik: Guru boleh menghadirinya. Spesifik: Kursus P&P Measureable: Semua guru Achievable: Boleh kerana sekali sahaja. . semua guru telah mengikuti kursus P&P sekurang-kurangnya sekali.Contoh: MISI: MENGHASILKAN PELAJAR YANG CEMERLANG DALAM KURIKULUM MATLAMAT STRATEGIK: Memastikan guru-guru mempunyai kemahiran pengajaran dan pembelajaran.

dll. Aliran teknikal Kelas khas. . MPV. Koku dll. kelas Aliran Agama. Perancangan HEM.Contoh Penggunaan Analisis SWOT Peningkatan prestasi subjek-subjek Peningkatan Prestasi UPSR/PMR/SPM/STPM Pembukaan kelas-kelas Tkn 6 Pembukaan kelas aliran sains tulin.

Analisis Jurang Organisasi menilai perbezaan antara kedudukan semasa dengan apa yang diinginkan pada masa hadapan. Hasilnya organisasi dapat membina strategi yang spesifik dan memperuntukkan sumber untuk merapatkan jurang. (Data peperiksaan).2. . TOV dan ETR dapat ditentukan.

dan taktik ialah cara bermain untuk mencapai kemenangan. . Penjanaan Matlamat Strategik Menentukan isu-isu strategik berasaskan visi dan misi dalam kerangka persekitaran dan analisis yang lain. Matlamat strategik juga dipanggil taktik untuk mencapai misi organisasi. Visi Perlis untuk menang. (Contoh : Dalam perlawanan akhir Piala Malaysia.4.

3. . organisasi dapat membina matlamat dan sasarannya. Penanda Arasan Mengukur dan membanding operasi. Boleh mengambil unsur-unsur yang baik sebagai panduan. amalan dan pelaksanaan dengan sekolah lain. Melalui penanda arasan yang sistematik.

Inggeris S3. Inggeris di rumah. Inggeris W2. Peluang (O) Ancaman (T) O1. Bilik darjah adalah mencukupi bagi jumlah murid S4. O4. . Inggeris adalah lemah. Terdapat 1 orang guru cemerlang bagi Bah. Waris tidak langsung menggunakan Bah. Guru tidak menguasai Bahasa Inggeris Kelemahan (W) W1. Kerajaan Negeri sedia memberi peruntukan untuk T2. Ibu bapa kurang memotivasikan anak ke arah kecemerlangan Program Peningkatan Prestasi Pelajar (4P) akademik. W4. S2. Sokongan moral drpd PIBG kuat T3. 5 daripada 7 guru adalah terlatih dan berpengalaman. Sokongan kewangan daripada PIBG dan Persatuan Bekas Pelajar O3. Ada sebuah makmal komputer yang lengkap.ANALISIS SWOT Kekuatan (S) S1. Hubungan baik pihak JPN Negeri dengan sekolah T1. Inggeris tidak penting O2. 40 % murid tidak bermotivasi dan lemah dalam Bah. Masyarakat sekitar masih menganggap Bah. W3. BBM tidak mencukupi dan banyak yang telah rosak. Keadaan kewangan sekolah dan peruntukan untuk panitia Bah.

Kekuatan (S) S1. 5 daripada 7 guru adalah terlatih dan berpengalaman. Bilik darjah adalah mencukupi bagi jumlah murid S4. Ada sebuah makmal komputer yang lengkap. Inggeris S3. S2. . Terdapat 1 orang guru cemerlang bagi Bah.

Guru tidak menguasai Bahasa Inggeris . W3. Inggeris adalah lemah.Kelemahan (W) W1. Inggeris W2. Keadaan kewangan sekolah dan peruntukan untuk panitia Bah. BBM tidak mencukupi dan banyak yang telah rosak. W4. 40 % murid tidak bermotivasi dan lemah dalam Bah.

Hubungan baik pihak JPN Negeri dengan sekolah O2. Sokongan moral drpd PIBG kuat . Sokongan kewangan daripada PIBG dan Persatuan Bekas Pelajar O3. Kerajaan Negeri sedia memberi peruntukan untuk Program Peningkatan Prestasi Pelajar (4P) O4.Peluang (O) O1.

Waris tidak langsung menggunakan Bah. Inggeris tidak penting T2. Ibu bapa kurang memotivasikan anak ke arah kecemerlangan akademik. .Ancaman (T) T1. Inggeris di rumah. T3. Masyarakat sekitar masih menganggap Bah.

Kekuatan 4. Kelemahan 4. PELUANG (O) 1. 2. STRATEGI (WT) Kurangkan kelemahan dan elak ancaman . Ancaman 4. Senaraikan 3. 2. 2. Peluang 4. ANCAMAN (T) 1. KELEMAHAN (W) STRATEGI (SO) Gunakan kekuatan untuk merebut Peluang STRATEGI (ST) Gunakan kekuatan untuk menghadapi ancaman STRATEGI (WO) Atasi kelemahan dengan mengambil Peluang.TOWS MATRIKS (Analisis dalaman / persekitaran dalam menentukan/memilih strategi ) 1. 2. Senaraikan 3. Senaraikan 3. KEKUATAN (S) 1. Senaraikan 3.

WT KELEMAHAN DIATASI DAN ANCAMAN DIELAK (KOMPETITIF) . WO MEMADANKAN PELUANG DENGAN KELEMAHAN AGAR KELEMAHAN DAPAT DIATASI (AGRESIF) ST KEKUATAN DIGUNAKAN UNTUK MENGELAK ANCAMAN ATAU MENGATASINYA (DEFENSIF).SO MEMADANKAN PELUANG DENGAN KEKUATAN YANG ADA (KONSERVATIF).

O1.T2. S2. Inggeris W3. Inggeris adalah lemah. Ada sebuah makmal komputer yang lengkap.O4 sekolah Meminta JPN menghantar guru-guru O2. Kerajaan Negeri sedia memberi peruntukan untuk Program Peningkatan Prestasi S2. 5 daripada 7 guru adalah terlatih dan berpengalaman.W3. Ibu bapa kurang memotivasikan anak ke arah kecemerlangan akademik. Kelemahan (W) W1.S3. Sokongan kewangan daripada PIBG dan berkursus menggunakan ICT dalam Persatuan Bekas Pelajar pengajaran Bah. . W4. WO (mini-maxi) W1. Sokongan moral drpd PIBG kuat dibiayai oleh kerajaan negeri/PIBG Ancaman (T) T1. W3.S4. Terdapat 1 orang guru cemerlang bagi Bah. 40 % murid tidak bermotivasi dan lemah dalam Bah.T1. Inggeris semasa memberi arahan. Hubungan baik pihak JPN Negeri dengan S1. Guru tidak menguasai Bahasa Inggeris Peluang (O) SO (maxi-maxi) O1.O2. BBM tidak mencukupi dan banyak yang telah rosak.TOWS MATRIKS – BAHASA INGGERIS Kekuatan (S) S1. Keadaan kewangan sekolah dan peruntukan untuk panitia Bah.O2. ST (maxi-mini) S4.O3 Adakan kelas tambahan/tuisyen yang dibiayai oleh kerajaan negeri/PIBG W2.T1.T3 Wujudkan Kelab Komputer dan ICT serta terapkan penggunaan Bah. mengajar mata pelajaran Bah. Masyarakat sekitar masih menganggap Bah.O1. Inggeris dgn menggunakan ICT WT (mini-mini) W1.S4. Inggeris W2. Inggeris S3.O2 Adakan bengkel membuat BBM dengan bantuan kewangan PIBG S2. Gunakan kepakaran guru cemerlang untuk Inggeris di rumah.T3 T3. Inggeris O3. Inggeris tidak penting T2.T2 Dapatkan bantuan JPN dan Kerajaan Negeri untuk program sekolah. Pelajar tidak langsung menggunakan Bah.T2 Anjurkan perkhemahan kecemerlangan pelajar untuk mendapat pendedahan penuh dalam Bah. Bilik darjah adalah mencukupi bagi jumlah murid * S4.O4 Pelajar (4P) Adakan kelas bimbingan/tambahan yg O4.

O2.S3. (AKTIVITI) Adakan kelas bimbingan/tambahan yg dibiayai oleh kerajaan negeri / PIBG . Inggeris S2.O4 (STRATEGI) Meningkatkan prestasi akademik pelajar dengan sokongan kerajaan negeri.S4.O1.SO (maxi-maxi) S1.O4 (STRATEGI) Meningkatkan kemahiran guru menggunakan ICT dalam P&P dengan sokongan JPN / PPD (AKTIVITI)Meminta JPN menghantar guru-guru berkursus menggunakan ICT dalam pengajaran Bah.

O3 STRATEGI Meningkatkan motivasi pelajar dengan kerjasama PIBG (AKTIVITI 1) Adakan kelas tambahan / tuisyen yang dibiayai oleh kerajaan negeri/PIBG WO(mini-maxi) W2.02 (STRATEGI) Meningkatkan bilangan BBM dengan bantuan kew PIBG (AKTIVITI 1) Adakan bengkel membuat BBM dengan bantuan kewangan PIBG .W3.01.WO (mini-maxi) W1.O2.

T3 Wujudkan Kelab Komputer dan ICT serta terapkan penggunaan Bah. S4.ST (maxi-mini) STRATEGI .T1.Meningkatkan pencapaian BI dengan menggunakan ICT. S2.T3 Gunakan kepakaran guru cemerlang untuk mengajar mata pelajaran Bah.T2.S4.T1. Inggeris dgn menggunakan ICT . Inggeris semasa memberi arahan.

.T2 (AKTIVITI) Anjurkan program sekolah dengan bantuan JPN dan Kerajaan Negeri. Inggeris W3.T2 (AKTIVITI) Anjurkan perkhemahan kecemerlangan pelajar untuk mendapat pendedahan penuh dalam Bah.WT (mini-mini) STRATEGI Meningkatkan pencapaian pelajar dalam akademik khisusnya BI W1.

03 Strategi 2 Strategi 3 Strategi 4 Strategi 5 RM 1800 6 Hari Sebulan Selama 6 bulan Guru dan waris G.Cmlang / Dewan P.W3. 02. kertas Sekolah .MATRIK RANKING (TIMBANGTARA) Strategi/ Program Kos Masa Penerimaan Kepakaran Kemudahan Jumlah skor Strategi 1 W1.

ANALISIS DATA ‫ ڤ‬ANALISIS DATA PEPERIKSAAN AWAM / DALAMAN. ‫ ڤ‬ANALISIS DATA GURU/ STAF SOKONGAN ‫ ڤ‬ANALISIS DATA MURID ‫ ڤ‬ANALISIS DATA IBU BAPA/ WARIS ‫ ڤ‬ANALISIS DATA KEMUDAHAN SEKOLAH/FASILITI. .

Data perlu dikutip (faktor dalaman). dibanding. Perlu untuk menyokong kenyataan kita supaya lebih spesifik – tidak umum. diinterpretasi / tafsir. dianalisis (analisis dalaman). .ANALISIS DATA Penting untuk menjadikan perancangan kita adalah STRATEGIK.

Umur. Bahan-Bahan Sains dll. minat. ABM/BBM.DATA-DATA PENTING Guru – Pengalaman. Komputer Riba. PSS – Bilangan Buku. Latihan. Makmal Komputer. Kemudahan di Makmal Sains – Radas Sains. Kebolehan khas Murid – Latarbelakang keluarga. Lampu. Kipas. Makmal Sains. Kekerapan Penggunaan . prestasi akademik (headcounts) Kemudahan P&P – Bilik darjah. Troli dll.

Mengapa Perlu Headcount? Melihat keupayaan sedia ada murid Menilai potensi murid yang boleh digarap Merancang program yang bersesuaian dengan kebolehan murid. . Untuk tujuan post-mortem dan tindakan penambahbaikan.

KEKUATAN KONSEP HEADCOUNT • • • • MENGENAL POTENSI SETIAP PELAJAR HARAPAN TINGGI KEPADA PELAJAR P & P BERFOKUS KEPADA PELAJAR PERHATIAN DAN PENGIKTIRAFAN KEPADA PELAJAR. . • MENGENALPASTI KEUPAYAAN DAN KELEMAHAN PELAJAR SECARA PERSEORANGAN.

4A… Dalam subjek-subjek yang dipelajari Hanya mampu menjawab soalan bertahap rendah. kemahiran Sains tidak dikuasai – soalan tidak boleh dijawab. . BI mungkin menjadi penyebab kenapa konsep. Dalam PPSMI.Potensi Pelajar Kemampuan mendapat 5A. Mampu menjawab soalan HOTS Tidak memahami arahan soalan menjadi penyebab pelajar tahap (SR) tidak boleh menjawab soalan.

. 5A. B….dalam subjek. 9A. Setiap pelajar jika dianalisis secara lebih detail (Contoh Matematik – 85%) kemana hilang 15% Konsep apa tidak dikuasai ?. Kemahiran apa ?. Perlu Analisis Item. 4A …… Senaraikan pelajar-pelajar yang mendapat keputusan A.Senaraikan semua pelajar berpotensi seperti 10A.

Prestasi pelajar lelaki berbanding pelajar perempuan: Peratus lulus. Bilangan mendapat A dalam subjek dll Bilangan pelajar yang tidak menguasai 3M (Men / Rendah) .

90 5 17.71 14 50.43 6 21. 1 2 3 4 5 GRED SUBJEK BAHASA MELAYU BAHASA INGGERIS MATEMATIK SAINS PENULISAN A BIL 7 20 3 8 2 B BIL 1 2 8 5 14 C % 3.14 BIL 0 0 2 3 1 E % 0.45 % BIL % 24.57 17.45 7.57 9 32.POTENSI KEPUTUSAN UPSR MENGIKUT SUBJEK BIL.71 3.57 10.24 TH JUMLAH BIL PELAJAR 29 1 28 1 28 1 28 29 .28 BIL 0 0 1 3 7 D % 0.00 0.14 10.00 0.14 21 72.00 7.71 24.86 48.14 28.41 71.43 10.00 28.00 3.14 6.

MENYEDIA GRAF-GRAF PENCAPAIAN SECARA BANDINGAN UNTUK MENDAPAT GAMBARAN DAN MENTAFSIR ANALISIS KEPUTUSAN PEPERIKSAAN DALAMAN – MELIHAT PERKEMBANGAN/ PRESTASI PELAJAR. 5. SELAMAT. CEMERLANG. ◊ ◊ ANALISIS PELAJAR.ANALISIS DATA KEPUTUSAN PEPERIKSAAN AWAM 2002 . GPS GPK 4. CARTA DAN GRAF.3 . .2004/05 Sebagai TOV % LULUS KESELURUHAN 60% 80% DAN LAIN-LAIN.5 (Gred Purata Subjek) (Gred Purata Keseluruhan/Sekolah) KUALITI PENCAPAIAN PELAJAR/ MATAPELAJARAN ◊ MENTERJEMAH DATA DALAM BENTUK JADUAL.2 7.KUMPULAN –KUMPULAN YANG DITETAPKAN. SASARAN & LUAR SASARAN.

2005 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2003 2004 2005 BM(K) BM(P) BI SC MT .Keputusan UPSR 2003 .

2005 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2003 2004 2005 BM(K) BM(P) BI SC MT .Keputusan UPSR 2003 .

Unjuran Matematik UPSR 2006 – 2010 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 MT .

Unjuran Prestasi PMR 2006 2010 TAHUN % GPS 9A 8A 7A 6A 5A 2006 2007 2008 2009 2010 .

& PENILAIAN PROSES PERANCANGAN KAWALAN STRATEGIK PELAKSANAAN STRATEGI MATLAMAT STRATEGIK MISI VISI ANAL ISIS SWOT PELAN TINDAKAN/ PELAN TAKTIKAL TOWS MATR IKS .

T.W.O.T.BENGKEL Merujuk kepada salah sebuah sekolah dalam kumpulan anda.S Matriks Strategi-strategi mengikut keutamaan (matriks ranking) Untuk program peningkatan prestasi akademik sekolah tersebut.O.W. bincang dan sediakan : Analisis S. .