Anda di halaman 1dari 12

Disampaikan oleh: Shafiq bin Sahar Wan Muhammad Faris bin Wan Zawawi Mohamad Basri bin Nadzeri

Muhd Farid bin Mohamad

IT tidak begitu memerlukan pencapaian akedemik yang tinggi Kurang bersifat akademik serta kurang menerima sokongan sosial dan bimbingan yang sewajarnya untuk menjadi pelajar cemerlang akademik Golongan perempuan ² bidang yang diminati menjurus kepada bahan bacaan akademik dan bidang-bidang bersifat perempuan seperti menjahit. pemasangan .Populasi wanita yang lebih ramai di negara ini berbanding lelaki Golongan lelaki . pembuatan.perubatan dan rekaan fesyen . menganyam.bidang teknologi. undang-undang.

Keseimbangan Jantina Aspek utama pemilihan kemasukan pelajar ke institut pengajian tinggi dan bukannya kelayakan akademik yang dicapai Pesepsi masyarakat seperti ini menjejaskan peluang pendidikan yang mana pelajar cepat berputus asa sebelum mencuba terutama bagi golongan wanita. .

Selalu berpegang pada prinsip ´sepandai mana anak perempuan itu.Keluarga dan Latar Belakang Seseorang Individu Keluarga mencorak cara pemikiran dan cara hidup seseorang individu itu Anak perempuan selalu dinafikan hak mereka dalam mendapat peluang pendidikan. Namun. anak perempuan dan anak lelaki mendapat layanan yang sama rata. . dalam dunia serba maju hari ini. akhirnya duduk di dapur jugaµ.

. manakala untuk kemasukan pelajar wanita pula terpaksa diketatkan.Pencapaian Akademik Pelajar Perempuan yang Cemerlang Berbanding Lelaki Rekod Universiti Malaya pada tahun 2006 contohnya.0 dan ke atas dan pelajar perempuan sebaliknya Tahap akademik wanita dan lelaki perbezaannya agak jauh dan membuatkan universiti-universiti ini mengambil langkah dengan bersikap lebih terbuka kepada kaum lelaki ke kursus-kursus yang memerlukan banyak tenaga lelaki seperti kejuruteraan. statistik menunjukkan 40% sahaja pelajar lelaki yang diterima masuk melalui Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM) memperoleh CGPA 3.

namun ianya masih perlu dilakukan untuk menyeimbangkan populasi satu-satu kursus itu. manakala kaum adam ini pula akan kurang berusaha serta tidak menggunakan potensi diri dengan semaksimum mungkin .Walaupun perkara ini dilihat tidak adil. Hal ini menyebabkan wanita pada zaman kini lebih kompetitif dan berusaha dengan lebih keras untuk memasuki kursus yang diingini.

Ketaksamaan Peluang Pendidikan di IPT Kemasukan pelajar ke IPT adalah tidak seimbang dari sudut kursus serta kekosongannya Bidang yang dimonopoli oleh kaum lelaki iaitu kejuruteraan Bidang masakan pula kebanyakkannya adalah dari golongan wanita .

.

. golongan lelaki akan merasa tercabar dan berusaha dengan lebih gigih untuk memajukan diri manakala golongan wanita pula akan cuba untuk meningkat usaha mereka dalam bersaing untuk menempatkan diri dalam bidang yang ingin mereka ceburi.INDIVIDU Menjejaskan peluang pelajar untuk meningkatkan pengetahuan dan taraf hidup Sudut yang negatif. golongan lelaki akan mudah berasa rendah diri dengan kelayakan atau pencapaian akademik yang mereka peroleh manakala golongan wanita pula mudah berputus asa dengan peluang yang tidak setimpal dengan usaha yang mereka lakukan Sudut yang positif.

KELUARGA Aspek negatif.Keluarga mendesak supaya anak-anak perempuan mereka supaya tidak meneruskan pengajian di peringkat IPT kerana saingan yang terlalu tinggi serta dan mereka akan memberi keutamaan yang lebih kepada kaum lelaki shaja untuk meneruskan pengajian ke Universiti Aspek positif .Keluarga akan menumpukan lebih perhatian kepada anak-anak perempuan mereka dengan memberi motivasi serta sering mengingatkan anak-anak perempuan ini supaya berusaha dengan lebih keras jika mahu memasuki ke kursus yang diminati atas dasar saingan yang lebih sengit dan akan menghalakan anakanak perempuan ini untuk mereka untuk berusaha ke arah itu .

harta dan kelulusan Golongan wanita akan bekerja manakala golongan lelaki duduk di rumah Peluang untuk mendapat pekerjaan tipis .MASYARAKAT Lelaki takut untuk meminang wanita dengan alasan segala-galanya yang tinggi seperti gaji.

maka bilangan wanita cerdik pandai semakin bertambah di negara ini maka harga diri dan nilai wanita itu sendiri semakin tinggi Tenaga kerja manusia di negara ini turut meningkat dan ini secara tidak langsung memberi kesan terhadap sistem dan perkembangan ekonomi negara .NEGARA Bertambahnya bilangan wanita di IPT tempatan.