Anda di halaman 1dari 7

(paan, utk yg ni aq da ade dye nyer slide..so kirenye nilai etika bereh dh ase..uke x law ni je?

law uke so kte tggal pendidikan jep..uke?) NILAI MORAL DALAM PELBAGAI TAMADUN- TAMADUN JEPUN • Di pengaruhi oleh agama Pribumi iaitu Shinto yg merupakan kepercayaan animisme, tidak mempunyai prinsip moral dan doktrin falsafah. Ia lebih menekankan kepada upacara penyembahan dan pensucian kerana “KAMI” yg dianggap Tuhan tidak menyukai kekotoran. Dan ia dipercayai melebihi kebaikan atau moral serta mengandungi tingkat akhlak yg tertentu. Shinto juga menekankan beb.konsep dan etika dalam bermasyarakat seperti bushido(keberanian), giri(menjalankan kewajipan), ninjo(sifat perikemanusian) serta karuna(kasih sayang). Sebenarnya, kemasukan pengaruh kebudayaan China melalui Buddhisme dan Confusianisme telah melahirkan prinsip-prinsip moral dan etika masyarakat Jepun. Kandungan Artikel 17(Zen Buddhisme) yang dikuatkuasakan oleh Putera Shotoku pada tahun 604 telah menekankan kpd prinsip moral dan etika dalam politik.

KANDUNGAN ARTIKEL 17 • DI KALANGAN PEMIMPIN

 Menghindari perasaan tamak dan adil terhadap aduan yg diterima,  Menjadi contoh yg baik kepada rakyat  Menjatuhkan hukuman mengikut landasan yg betul  Mendahulukan kepentingan awam drpd kepentingan peribadi  Pandangan rakyat harus diambil kira dalam keputusan penting • DI KALANGAN RAKYAT

 Mematuhi arahan pemerintah  Taat kepada satu kuasa sahaja • SECARA BERSAMA

 Menghormati Buddha dan ajarannya

 menahan perasaan marah  mengelakkan perasaan dengki dan irihati .

. bersawah padi.Keluarga Fujiwara pemerintah Jepun selama 200 tahun Zaman pra moden Jepun Zaman Keshogunan Kamakura 1185. membuat senjata China juga diikuti oleh Jepun zaman ini Zaman Heian: 794-1185M .Dianggap bermulanya zaman feudalisme.1333 M . beradab.Pengeluaran tembikar dimulakan.Merupakan kerajaan bentuk tentera yg paling lama berkuasa di jepun . TAMADUN JEPUN TAMADUN JEPUN Zaman Yayoi.Memperkenalkan sistem pengairan utk pertanian.Menggulingkan kamakura .Pemerintahan bercorak 2 hala Zaman Keshogunan Ashikaga .Pengaruh budaya bekerja bertani. pemerintah tuan tanah sehingga wujud estet persendirian “syo” .Telah dapat dikesan pengaruh tamadun China dinasti Han dalam masy. .zaman penuh dgn tradisi Jepun perhatian kpd cara hidup.Tuan-tuan tanah yg kaya menjadi Shogun yang memimipin samurai ( tentera) . dan menekankan peraturan yg baik/ sopan .neolitik 300S.yg ln2 ni kite kne pilih2 la mane ley msok kan dlm slide.Kelemahannya kerap berlaku peperangan di kalangan tuan tanah@ daimyo yg merebut kuasa dan nama Zaman Keshogunan Tokugawa .M – 300M . Jepun antara lain kemasukan agama Buddha.. demikian perlombongan diperkenalkan .Pemimpin paling terkenal ialah Tokugawa Ieyasu yang tealah menyatukan negara .

Jepun . maharaja sebagai kuasa tertinggi’ .Runtuh krn pembesar bermewah.Era menjalankan hubungan diplomatik dan perdagangan dengan kuasa barat .Maharaja Meiji paling terkenal :Mutsuhito 1868-1912 dengan sikap lebih terbuka mengizinkan rakyat meneroka ilmu pengetahuan barat demi kemajuan .Sistem feudalisme dihapuskan memperkenalkan perlembagaan baru jepun . menyediakan kod etika mengukuhkan kedudukan berdasarkan kekayaan.Pemerintahan masih bercorak feudal namun terdapat 3 tahap pentadbiran: Tairo ( majlis penasihat agung).membazir. . rasuah dan tiada pemimpin bijak Zaman Pemodenan Jepun –Meiji . Roju ( majlis Tertua)dan Hyojosho ( majlis kehakiman)Membentuk dasar baru mengekang kuasa tuan tanah: mengelakkan: komplot. berpaling tadah.Menggunakan pendekatan agama moral yang tinggi “shinto”.

.Menyimpan stok dalam gudang spt hasil padi .Menekankan sistem pertanian moden.Perlombongan dan pembuatan wang syiling dari logam turut diperkenalkan..32 sek men. sistem penanaman dan penuaian yg diperbaiki .1871 Kementerian Pelajaran ditubuhkan dan negara itu dibahagi kpd 8 wilayah pelajaran.Beratus penuntut dihantar keluar negara menimba ilmu dlm pelbagai bidang sains. sekolah menengah menawarkan kursus selama empat tahun. senjata kerja sampingan . pemilihan tanah dan baja serta bijih benih ..Pada tahun 1886 Mori Arinori ( menteri pelajaran 1885 -89) telah memulakan sistem pelajaran sekolah rendah selama lapan tahun.agenda utama negara menandingi kemajuan barat ... .KESAN DAN PENGARUH TAMADUN JEPUN Pekerjaan .. alatan perang. sistem batas. .Seni tembikar dan pembuatan barangan logam spt alat pertanian.dan 210 sek rendah . Kegiatan perdagangan mulai berkembang. Di setiap wilayah wujud sebuah universiti. pentadbiaran dan teknologi . membina kapal.penggunaan peralatan moden.Memperkenalkan teknik pengairan yg cekap.Barang-barang keluaran industri diiktiraf di dunia Pendidikan Zaman Meiji : .

Keluarga Jepun yang mempunyai anak membelanjakan bahagian yang sangat besar daripada belanjawan isi rumah mereka untuk pendidikan seperti ini.Seni Bina Kuil :. .Seni Lukis Tradisional :.merupakan seni bina paling tua dan masih dikekalkan .seni lukis Jepun dipengaruhi oleh kesusasteraan Cina dan unsur – unsur agama..Pada tahun 1980 perintah Diraja mengenai pelajaran yang menghuraikan mengenai kepatuhan dan penghormatan kepada maharaja harus diterapkan di dalam kurikulum sekolah dan intitusi pengajian tinggi di Jepun. ..Pendidikan moden wujud di Jepun selepas Pembaharuan Meiji dan tradisi pendidikan wajib serta pendidikan tinggi dibentuk dalam tahun – tahun seterusnya.Seni Tulis :. Kesenian Tradisi Masyarakat Jepun .struktur bahasa Jepun agak serupa dengan bahasa Korea. .seni pembinaan rumah Jepun bermula pada zaman Jormon .Seni Susunan Bunga :.susunan bunga – bungaan Jepun iaitu Ikebana merupakan susunan yang yang berlandaskan konsep harmoni dan susunan linear. warna.Untuk memasuki sekolah tinggi yang bagus.Terdapat perkataan yang sama dalam bahasa Cina . . seseorang itu perlu lulus daripada sekolah menengah rendah yang baik dan dengan ini persaingan dalam sistem pendidikan wujud terus sejak dari tadika lagi. . bahasa Mongolia dan bahasa Turki tetapi tiada hubungan yang rapat. . . .namun Jepun tetap memberi penekanan dan tumpuan dalam bidang pendidikan. bahasa Korea dan bahasa Jepun dan ini berkaitan dengan pengaruh bahasa Cina. .Sistem ini telah diubah selepas Perang Dunia Kedua iaitu mengikut sistem yang berasaskan sistem Amerika Syarikat.Walaupun Jepun dah bergelar negara membagun .Seni Bina Rumah :.

Struktur Sosial Masyarakat Jepun .