Anda di halaman 1dari 8

DISEDIAKAN: 1. NURHAFIZA BTE ABDULLAH 2. NUR IZZATI BTE MD SAREF 3. MASTURAH BTE MADZLAN 4.

NOORIDAYU BINTI ROSLAN

.KBSR. 2. Mata pelajaran Pendidikan Seni Visual digubal selaras dengan perkembangan terkini ke arah mencapai hasrat FPK. Pendidikan Seni Visual 1. Matlamat mata pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah sebagaimana yang digariskan oleh PPK padaa tahun 2000 adalah untuk melahirkan insan yang harmonis. kritis. 3. kreatif dan produktif menerusi pemupukan asas seni visual. Merupakan mata pelajaran wajib yang mesti dipelajari oleh semua murid.

‡ menghargai keindahan alam persekitaran. Kandungan kurikulum berupaya membantu murid ‡ meningkatkan rasa kesyukuran terhadap Tuhan. keindahan seni dan warisan bangsa serta ‡ perkembang diri seseorang individu melalui nilai peribadi individu ‡ pemupukan kesedaran terhadap seni dalam kehidupan sehari-hari serta .4.

‡ Terdapat empat bidang yang terkandung di dalam mata pelajaran Pendidikan Seni Visual seperti berikut : (a) Melukis dan membuat gambar (b) Membuat corak dan rekaan (c) Membentuk dan membuat binaan (d) Mengenal kraf tradisional . masyarakat dan Negara selaras dengan hasrat FPK. keluarga.‡ sikap dalam menghargai hasilan seni sebagai sumbangan kepada warisan budaya dan identiti bangsa ‡ menyumbang ke arah pembangunan diri.

kaedah dan isi kandungan yang lebih mantap dan akan dapat menarik minat lebih ramai pelajar. Pendekatan. . ‡ Objektif ‡ Pendekatan ‡ Kaedah dan isi kandungan mata pelajaran.Perubahan-perubahan meliputi aspek ‡ Falsafah ‡ Matlamat.

perkembangan potensi diri dan keupayaan diri sebagai seorang murid yang inovatif dan produktif dalam seni visual.‡ Kandungan kurikulum PSV digubal dengan memastikan keseimbangan penekanan kepada kandungan sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual. . beberapa kemahiran generik.

Perkembangan daya cipta dan nilai seni dan budaya menerusi sejarah dan apresiasi seni visual. Penguasan kemahiran dan teknologi buatan serta penghasilan Seni Visual. 3. 2.‡ Tiga aspek utama modul telah dikenalpasti iaitu: 1. Perkembangan nilai diri telah dikenalpasti iaitu: pendidikan dengan aktif. .

SEKIAN TERIMA KASIH .