Anda di halaman 1dari 4

Tajuk: Konsep dan latar belakang Seni dalam Pendidikan 1.1 Konsep ‡ Pengenalan ‡ Matlamat ‡ Objektif 1.

2 Latar belakang Seni dalam Pendidikan ‡ Teori Pembelajaran ‡ Isu-isu berkaitan Seni dalam Pendidikan ‡ Pendapat tokoh-tokoh pendidikan 1.3 Kepentingan ‡ Peranan Ekspresi ‡ Peranan Emosi ‡ Keseronokan dalam pembelajaran Tajuk: Pengetahuan Asas dalam Seni Visual 2.1 Pengenalan Seni Visual ‡ Konsep asas ‡ Bidang-bidang dalam Seni Visual ‡ Nilai estetik dalam Seni Visual 2.2 Asas Seni Reka ‡ Unsur Seni ‡ Prinsip rekaan ‡ Penerapan unsur seni secara tidak langsung di sekolah rendah 2.3 Aktiviti Seni Visual ‡ Menggambar dan membuat corak ‡ Membentuk dan membuat binaan ‡ Kraf tradisional Tajuk: Pengetahuan Asas dalam Muzik 3.1 Pengenalan Asas Muzik ‡ Maksud Muzik ‡ Kepentingan Muzik dalam P&P ‡ Prinsip P&P Muzik 3.2 Konsep ‡ 7 Unsur Muzik dan komponennya ‡ Kemahiran muzikal 3.3 Penyampaian konsep Muzik dalam Aktiviti Muzikal ‡ Nyanyian

masa dan daya Tajuk: Kanak-kanak dan Seni 5.2 Memperoleh pengalaman .3 Perkembangan diri kanak-kanak melalui Seni ‡ Kreativiti ‡ Pemahaman ‡ Kesedaran kendiri Tajuk: Penerokaan. ruang.1 Pergerakan Asas ‡ Lokomotor ‡ Bukan Lokomotor ‡ Manipulasi Alatan 4.1 Keperluan dan keinginan asas kanak-kanak ‡ Jasmani ‡ Emosi ‡ Rohani ‡ Intelek ‡ Sosial 5.3 Pendidikan Kreatif ‡ Interpretasi Idea ‡ Perasaan dan tanggapan deria ‡ Unsur pergerakan ± tubuh badan.1 Penerokaan ‡ Meneroka alat dan bahan ‡ Meneroka pengolahan cara ‡ Meneroka idea dan isi kandungan 6.2 Pendidikan Pergerakan ‡ Gimnastik Pendidikan ‡ Gimnastik Irama ‡ Gimnastik Artistik 4.‡ Muzik dengan gerakan ‡ Permainan alat ‡ Pengabungjalinan Tajuk: Pengetahuan Asas dalam Pergerakan 4. memperoleh pengalaman dan ekspresi 6.2 Perkembangan dan Pertumbuhan kanak-kanak ‡ Peringkat perkembangan ‡ Ciri-ciri perkembangan 5.

3 Jenis Tema ‡ Persekitaran ‡ Masyarakat ‡ Komunikasi Tajuk: Penghubungkaitan 9.3 Aktiviti ‡ Mengalami melalui deria ‡ Penggabungjalinan aktiviti Tajuk: Pendekatan Bertema 8.1 Pengenalan ‡ Sentuhan ‡ Dengar ‡ Lihat ‡ Rasa ‡ Hidu 7.1 Pengenalan ‡ Pendekatan Bertema ‡ Pemilihan dan penentuan tema ‡ Kelebihan dan kekurangan 8.‡ Pelbagai strategi memperoleh pengalaman ‡ Aktiviti memperoleh pengalaman ‡ Kepentingan pengalaman secara langsung 6.1 Pengenalan .2 Penghubungkaitan tema dengan mata pelajaran ‡ Tema dengan isi kandungan matapelajaran ‡ Tema dengan kemahiran ‡ Penggabungjalinan aktiviti dengan menggunakan Pendekatan bertema 8.2 Kepentingan kepekaan deria ‡ Persekitaran ‡ Dalam proses pengajaran dan pembelajaran ‡ Perkembangan nilai estetika 7.3 Ekspresi ‡ Bentuk Ekspresi ‡ Unsur perasaan dalam ekspresi ‡ Aktiviti Ekspresi Tajuk: Deria dan Seni 7.

3 Integrasi dalam mata pelajaran lain ‡ Kemahiran-kemahiran dalam Seni Visual. Tajuk: Integrasi 10. Muzik dan Pergerakan ‡ Integrasi Seni Visual dengan Muzik ‡ Integrasi Seni Visual dengan Pergerakan ‡ Integrasi Muzik dengan Pergerakan 10. Muzik dan Pergerakan yang boleh dihubungkaitkan dalam P&P ‡ Aktiviti penghubungkaitan dalam Seni Visual.2 Integrasi dalam Seni Visual. Muzik dan Pergerakan yang boleh dihubungkaitkan dalam P&P ‡ Sumber pembelajaran dalam Seni Visual.2 Contoh aktiviti dari pelbagai sumber ‡ Laman web ‡ Bahan bercetak 9. Muzik dan Pergerakan dalam mata pelajaran lain .1 Pengenalan ‡ Pengertian Integrasi ‡ Integrasi pengetahuan ‡ Integrasi kemahiran 10.‡ Pengertian Penghubungkaitan ‡ Penghubungkaitan semua benda ‡ Kelebihan Penghubungkaitan 9. Muzik dan Pergerakan yang boleh diintegrasikan dalam P&P ‡ Aktiviti mengintegrasikan Seni Visual. Muzik dan Pergerakan dengan mata pelajaran lain. Muzik dan Pergerakan yang boleh diintegrasikan dalam P&P ‡ Alat Bantu Mengajar dalam Seni Visual.3 Aktiviti Penghubungkaitan ‡ Seni Visual.