P. 1
ABM Peralihan Formatif 2

ABM Peralihan Formatif 2

4.0

|Views: 3,210|Likes:
Dipublikasikan oleh Izhar Muhammad

More info:

Published by: Izhar Muhammad on Aug 10, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

SULIT ABM 2 Tingkatan Peralihan UJIAN FORMATIF 2 2011 1 Jam 30 minit

SEKOLAH MENENGAH JENIS KEBANGSAAN PULAU SEBANG 73000 TAMPIN MELAKA UJIAN FORMATIF 2 TINGKATAN PERALIHAN

AMALAN BAHASA MELAYU 2
1 JAM 30 MIN JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab KESEMUA soalan.

Kertas ini mengandungi 8 halaman bercetak.

Lihat Sebelah
© 2011 Hakcipta Terpelihara Panitia ABM SMJKPS

a.1. Perlis = = = = = = SELANGOR TERENGGANU PERAK ______HANG SARA ______ ______LIS (6 markah) 2 . Sarawak f. (4 markah) 2. Pahang e. Rajah di bawah merupakan bendera Negara Malaysia. Labelkan WARNA bagi setiap ruangan yang telah disediakan. ___rengganu c. Pe ________ d. Se ____ ngor b. Isi ruang kosong di bawah dengan jawapan yang betul.

Arah yang BERTENTANGAN dengan timur adalah ________ (barat / utara) d. 3 . Rajah di bawah merupakan sebuah kompas. Fungsi kompas adalah untuk menentukan ______________ b. TOKOH-TOKOH PEJUANG TANAH AIR. Pilih jawapan yang betul berkaitan dengan kompas. Isikan ruang kosong dengan jawapan yang betul. Kompas dibaca dengan merujuk kepada _________nya 4. Suaikan (6 markah) Keris (penutup / jarum) Congkak Tekat Labu Sayong Gasing Wau 5. Anak panah kompas sentiasa menunjukkan arah _________ (arah / berat) (timur / selatan) c.3. (4 markah) a.

4 . Sambanthan Dato’ Onn bin Jaafar Tun Tan Cheng Lock ______________________________________ _______________________________________ ______________________________________ ______________________________________ ______________________________________ (5 markah) 6.Dato’ Maharaja Lela Tun V.T. Rajah di bawah merupakan peristiwa penubuhan sebuah kerajaan yang masyhur suatu ketika dahulu.

Apakah haiwan yang menendang anjing pada rajah tersebut? _______________ d. Siapakah pemerintah PERTAMA kerajaan tersebut? ______________________ c. (5 markah) kere_____pi 5 . Apakah nama pokok yang disandar oleh pemerintah tersebut? _______________ e.a. Isi ruang kosong dengan jawapan yang betul berdasarkan rajah. Kerajaan tersebut ialah kerajaan ____________________ b. Dari negara manakah pemerintah tersebut berasal? ________________________ (5 markah) 7.

sam______ kapal ter______ _____reta moto____kal 6 .

TEKA SILANGKATA (5 markah) 1 4 3 2 5 PEMBAYANG Menegak 1. Cikgu mengajar bola saya bermain sepak __________________________________________________________________________ c. (10 markah) a. ibu saya sekolah ke menghantar __________________________________________________________________________ b.8. 4. lelaki pengetua sekolah itu saya __________________________________________________________________________ d. Susun perkataan menjadi ayat yang betul. Negeri jelapang padi Negeri di bawah bayu Melintang 2. 5. Negeri yang mencapai status maju tahun 2010 Negeri yang terletak paling utara di Semenanjung Malaysia Negeri terbesar di Semenanjung Malaysia 9. saya Hobi setem mengumpul 7 . 3.

AZIZ BIN ABDULLAH) GKMP BAHASA 8 . Sebang Pulau tinggal saya di __________________________________________________________________________ ===========KERTAS SOALAN TAMAT============ Disediakan oleh: Disemak oleh: ……………………… (MOHD ZIZI ZUL IZHAR BIN MISRY) Guru ABM 2 ………………………… (HJ.__________________________________________________________________________ e.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->