Anda di halaman 1dari 14

BAHASA MELAYU PENGUMUMAN

DISEDIAKAN OLEH: CHONG HOI PING KEK TAIN CHAO LAW YA QIN

DEFINISI
Pengumuman ialah perihal memaklumkan kepada orang ramai. Pengumuman dibuat sama ada secara lisan atau tulisan melalui elektronik atau media cetak.

Kandungan

tegas dan tepat kepada maksud. Satu atau dua

Perkara

Sifat

Ringkas tetapi padat

Bahasa

Jelas, mudah difahami dan diterima umum. Ayat pasif. Lancar, tidak meleretleret dan berbalik-balik Lancar. Sebutan, intonasi dan gaya pengucapan yang baik.

Penyampaian

KEKUATAN PENGUMUMAN
Dapat memberitahu khalayak mengenai perkara-perkara yang berlaku. Dapat disampaikan dengan pelbagai media elektronik. Bahasanya yang ringkas dan mudah difahami menyenangkan khalayak untuk memahami pengumuman.

KELEMAHAN PENGUMUMAN
Keberkesanan pengumuman tidak dapat diketahui kerana tiada tindakan susulan pengumuman diberikan. Pembaca atau pendengar yang tidak mempunyai kemudahan seperti media elektronik atau media cetak mungkin tidak dapat menerima pengumuman.

PENGUMUMAN

PENGUMUMAN LISAN

PENGUMUMAN BERTULIS

PEMBERITAHUAN

SEBARAN

FORMAT

PENGUMUMAN LISAN
Bergantung kepada situasi tertentu atau situasi berlainan dan mengikut logik akal. Mengandungi:  Kumpulan sasaran  Tujuan atau agenda  Tarikh  Masa  Lokasi/ Tempat pertemuan

PENGUMUMAN PEMBERITAHUAN
CONTOH: Perhatian kepada saudari Sarah (kumpulan sasaran), anda dikehendaki berjumpa dengan En. Kamal (tujuan), pada 5 Julai 2011 (tarikh), pukul 12 tengah hari (masa) bertempat di pejabat (lokasi).

PENGUMUMAN SEBARAN
Perhatian kepada orang ramai (kumpulan sasaran), anda dijemput hadir beramai-ramai ke pameran buku (tujuan), pada 15 Mei 2011 (tarikh), dari jam 9 pagi hingga 5.30 malam (masa), bertempat di SMK Sultanah Asma, Alor Star (lokasi).

Melalui surat pekeliling atau surat pengumuman Surat pekeliling dipanjangkan kepada pihak berkenaan. Senarai nama dilampirkan dan ditandatangani Surat pengumuman pemberitahuan kepada umum atau pihak tertentu.

FORMAT PENGUMUMAN BERTULIS


Alamat pengirim Alamat penerima Tarikh Nombor telefon Rujukan kami/rujukan tuan Perkataan menghadap surat Tajuk Isi surat Penutup Tandatangan

TERIMA KASIH