Anda di halaman 1dari 9

TAJUK : PERKEMBANGAN PERSURATAN MELAYU AHLI KUMPULAN 2 : 1 . VISHNU KHEERTHY 2 .

IZZAT HAKIMI

JOHOR DIKENALI SEBAGAI PUSAT PERSURATAN MELAYU SEJAK ABAD KE-17.TUN SRI LANANG BERJAYA MENYUSUN SEJARAH MELAYU PADA TAHUN 1612 .

PADA ABAD KE- 17, HIKAYAT HANG TUAH DIHASILKAN.HIKAYAT INI MENCERITAKAN KEPAHLAWNAN ORANG MELAYU YANG DITONJOLKAN MELALUI HANG TUAH DAN RAKAN-RAKANNYA.HIKAYAT INI TURUT MENGAGUNGKAN NAMA KESULTANAN MELAYU MELAKA ( KMM ) SEBAGAI SEBUAH EMPAYER MELAYU YANG AGUNG PADA MASA ITU.

RIAU MENJADI PUSAT KERAAJAN JOHOR PADA ABAD KE- 18.RIAU TELAH MENGHASILKAN BANYA KARYA SEJARAH , BAHASA , DAN BUKU AGAMA ISLAM . DUA ORANG PENGARANG YANG TERKENAL PADA MASA ITU IALAH: 1 . RAJA HAJI AHMAD 2 . RAJA ALI HAJI 3. 4.

NASKAH YANG DIHASILKAN ADALAH DALAM TULISAN JAWI BERTULIS TANGAN DAN KEMUDIANNYA DICETA PADA ABAD KE-19 DENGAN KAEDAH CAP BATU SEBAHAGIAN DARIPADA KARYA YANG DIHASILKAN PAD ABAD KE -18 DAN19 IALAH :

1 . TUHFAT AL NAFIS ( HADIAH YANG BERNILAI) 2 . SALASILAH MELAYU DAN BUGIS , SEKELIAN RAJA - RAJANYA 3 . HIKAYAT JOHOR SERTA PAHANG 4 . PERINGATAN SEJARAH NEGERI JOHOR 5 . ATURAN SETIA BUGIS DAN MELAYU 6 . SYAIR SULTAN MAHMUD LINGGA 7 . KITAB PENGETAHUAN BAHASA 8 . BUSTANUL KATIBIN LISSUBYANILMUTAALIMI

9.

JOHOR TERKENAL SEBAGAI PUSAT PENGAJIAN ILMU AGAMA ISLAM SEJAK ABAD KE-17. MAKAM TAUHID MENJADI PUSAT PEMERINTAHAN JOHOR PADA MASA ITU. TRADISI ITU DITERUSKAN DI RIAU PADA ABAD BERIKUTNYA.

SOALAN. 1. APAKAH KAEDAH YANG DIGUNAKAN UNTUK MENCETAK KARYA NASKAH PADA ABAD KE-19 ? 2. APAKAH PUSAT KERAJAAN JOHOR PADA ABAD KE17 ? 3. siAPAKAH NAMA KEDUA-DUA PENGARANG YANG TERKENAL PADA MASA ITU ? 4. SIAPAKAH TOKOH YANG MENYUSUN SEJARAH MELAYU ? 5. HIKAYAT APAKAH YANG MENGAGUNGKAN NAMA KMM SEBAGAI SEBUAH EMPAYAR YANG AGUNG PADA MASA ITU ?