Anda di halaman 1dari 3

Batang sinus (sine bar) Maksud dan kegunaan

Bar sinus adalah alat yang digunakan untuk mengukur sudut dalam kerja logam.

Ia daripada badan mengeras, tanah ketepatan dengan dua silinder tanah ketepatan yang ditetapkan pada hujung. Jarak antara pusat-pusat silinder dikawal dengan tepat, dan bahagian atas bar adalah selari dengan garis melalui pusatpusat kedua-dua penggelek.Dimensi antara kedua-dua penggelek memilih untuk menjadi nombor bulat (untuk memudahkan pengiraan kemudian) dan membentuk hipotenus segi tiga apabila digunakan. Imej menunjukkan inci 10 dan 100 mm sinus bar, bagaimanapun, di Amerika Syarikat, 5 sinus bar inci adalah yang paling biasa digunakan di sana.
Hipotenus adalah satu dimensi malar - (100 mm atau 10 inci dalam contoh-

contohyang ditunjukkan). Ketinggian adalah diperolehi dari dimensi antara bahagian bawah satu roller danpermukaan meja. Sudut yang dikira dengan menggunakan peraturan sinus. Beberapa buah bukurujukan kejuruteraan dan kerja logam mengandungi jadual yang menunjukkan dimensi yang diperlukan untuk mendapatkan sudut 0-90 darjah, incremented oleh 1minit.

Gambarajah sinus bar

Tolok bongkah Maksud dan kegunaan


Tolok bongkah juga dikenali

sebagai blok tolok Johansson, tolok slip, atau Joblok adalah suatu alasan yang tepat dan standard mengukur panjang lapped.Dicipta pada tahun 1896 oleh Sweden masinis, Carl E. Johansson, mereka digunakan sebagai rujukan untuk kalibrasi peralatan mengukur yang digunakan di kedai-kedai mesin, seperti mikrometer, bar sinus, kaliber, dan penunjuk dail (apabila digunakan dalam peranan pemeriksaan ). Blok mengukur cara utamastandardisasi panjang y ang digunakan oleh industri.
Tolok bongkah, dikenali juga sebagai "Blok Jo", telah dibangunkan oleh itupe

ncipta Sweden Carl Edvard Johansson. Johansson telah bekerja pada tahun 1888 sebagai inspektor pembuat senjata 1 oleh negeri senjata Carl Gustafs stadsGevrsfaktori [Rifle Kilang Ca rl Gustaf Stad.] di bandar Eskilstuna, Sweden. Beliauprihatin dengan alat-alat yang mahal untuk mengukur bahagianbahagian untuksenapang Remington dalam pengeluaran di bawah lesen pada Carl Gustaf.Apabila Sweden mengguna pakai varian direka carbine Mauser pada tahun 1894,Johansson sangat teruja mengenai peluang untuk mengkaji kaedah Mausermengukur, sebagai persediaan untuk pengeluaran di bawah lesen di Carl Gustaf(yang bermula beberapa tahun kemudian). Walau bagaimanapun, lawatan kekilang Mauser di Oberndorf am Neckar, Jerman, ternyata menjadi kekecewaan.Rumah kereta api, dia berfikir tentang masalah, dan dia datang dengan idea satu set blok yang boleh digabungkan untuk membuat apa-apa langkah.

Gambarajah tolok bongkah

Auto collimator

Maksud dan kegunaan


Dalam bidang optik, collimator boleh terdiri

daripada cermin melengkung ataukanta dengan beberapa jenis sumber cahaya dan / atau imej pada fokusnya. Iniboleh digunakan untuk mengulangi sasaran di infiniti tanpa parallax. Collimators optik boleh digunakan untuk menentukurkan peranti optik yang lain, untuk memeriksa jika semua unsur-unsur adalah selari pada paksi optik, untuk menetapkan unsur-unsur pada fokus yang betul, atau untuk menyelaraskan dua atau lebih peranti seperti teropong dan meriam tong / gunsights. kamera ukurboleh collimator dengan menetapkan penanda fidusiarinya supaya merekamenentukan titik ibu, seperti dalam fotogrametri.

Autocollimator merupakan

instrumen optik untuk pengukuran sudut yang bukan-kontak. Mereka biasany a digunakan untuk menyelaraskan komponen dan mengukur pesongan dalam sistem optik atau mekanikal. Autocollimator Suatu bekerja dengan menonjolkan imej ke cermin sasaran, dan mengukur pesongan imej dikembalikan terhadap skala, sama ada penglihatan atau dengan carapengesan elektronik. Autocollimator visual boleh mengukur sudut yang kecil seperti0,5 arcsecond, manakala autocollimator elektronik boleh sehingga 100 kali lebih tepat. .

Gambarajah Auto collimator.