Anda di halaman 1dari 4

LAPORAN KEM BESTARI SOLAT SIRI PERTAMA 2 APRIL 2011 SEKOLAH KEBANGSAAN DANAU KOTA, KUALA LUMPUR Pada

2 April 2011 yang lalu, Kem Bestari Solat siri yang pertama pada tahun ini telah diadakan di Dewan Sri Danau, Sekolah Kebangsaan Danau kota. Kem ini adalah salah satu daripada aktiviti yang terdapat di dalam kompinen j-QAF. Kem ini dilakukan atas kesedaran tentang peri pentingnya solat dalam kehidupan kita sebagai seorang muslim. Pendedahan, kefahaman, dan tunjuk cara perlu disampaikan kepada pelajar bagi memastikan objektif program ini tercapai dengan jayanya. Kem siri pertama ini disertai oleh murid-murid tahun 2 dan 3 sahaja. Ekoran dari itu, Kem Bestari Solat siri seterusnya akan dijalankan bagi murid-murid tahun 4,5, dan 6 dan tidak dilupakan juga tahun 1. Kem ini dilaksanakan untuk memastikan murid dapat berwuduk dan menunaikan solat dengan sempurna dari segi bacaan, perbuatan, ilmu pengetahuan dan penghayatan. Bagi menambahkan keberkesanan kem ini, murid-murid dipecahkan mengikut tahun kerana objektifnya berbeza antara tahun 2 dan 3. Tahun-tahun ini dipecahkan kepada kumpulan-kumpulan berskala kecil mengikut kelas. Setiap kumpulan mempunyai 2 orang fasilitator. Pecahan kepada kumpulan kecil ini adalah untuk menambahkan penumpuan dan memastikan keberkesanan ke atas murid di bawah seliaanya. Jumlah peserta kem ini adalah seramai 214 orang dan terdiri daripada 102 orang murid Islam tahun 2, dan 112 orang murid Islam tahun 3. 16 buah kumpulan telah dibentuk bagi melancarkan perjalanan program ini. Secara amnya, Matlamat kem ini adalah untuk memastikan murid-murid dapat mengambil wuduk dengan sempurna dan mengetahui tentang kewajipan menunaikan solat semenjak mereka masih kecil lagi. Selain ia jjuga untuk memastikanmurid dapat memahami serta menghayati rukun Islam yang kedua iaitu solat 5 waktu sehari semalam. Dengan adanya kem ini, ia diharapkan dapat menyumbang sedikit sebanyak bagi melahirkan murid yang berilmu dan beriman serta bertaqwa yang boleh dijadikan contoh kepada masyarakat. Keran asegalanya itu bermula dengan tiang agama iaitu solat. Latihan dalam kumpulan (LDK) juga dilakukan bagi memastikan keberkesanan serta pengisian itu dapat diaplikasi dengan baik oleh setiap murid. Disamping itu, murid-murid yang lemah dan memerlukan bimbingan lebih juga dapat dikenalpasti melalui LDK ini. Dalam masa yang sama, ianya juga dapat mengeratkan lagi hubungan di kalangan guru dan murid.

Antara objektif spesifik yang diharapkan dapat dicapai mengikut tahun murid ialah: 1.0 TAHUN 2

1.1 Murid dapat membezakan angota rukun dan sunat wuduk. 1.2 Murid dapat menghafal doa selepas wuduk dengan sempurna. 1.3 Murid dapat berwuduk dengan sempurna. 1.4 Murid dapat menghafal doa iftitah dengan sempurna. 1.5 Murid dapat menghafal dengan betul dan lancar bacaan dalam solat. 1.6 Murid dapat membaca dan menghafaz surah al-Ikhlas, al-Falaq dan al-Nas.

2.0

TAHUN 3

2.1 Murid dapat melafazkan niat solat berjamaah dengan betul dan lancar. 2.2 Murid dapat melafazkan bacaan tahiyat awal dan akhir dengan betul dan lancar. 2.3 Murid dapat membaca dan menghafaz surah al-Masaad, al-Nasr, al-Kafiruun dan al-Kausar dengan betul dan lancar. 2.4 Murid dapat melafazkan bacaan qunut dengan betul dan lancar. 2.5 Murid dapat melafazkan bacaan dalam solat dengan betul dan lancar. 2.6 Murid dapat menyatakan perkara-perkara yang membatalkan wuduk dan solat. 2.7 Murid dapat menunaikan solat berjamaah dengan sempurna.

Kem Bestari Solat ini bermula dengan pendaftaran murid pada jam 7.30 pagi. Di antara pengisian yang terdapat di dalam kem ini ialah ceramah, latihan dalam kumpulan (LDK), sesi amali wuduk dan solat. 3.0 PENGISIAN 3.1 3.2 3.3 Ceramah Latihan dalam kumpulan (LDK) Sesi amali

Selepas sesi pendaftaran selesai, semua murid tahun 2 dan 3 berkumpul di Dewan Sri Danau bagi memulakan slot pertama iaitu pengisian ceramah. Ceramah disampaikan oleh penceramah luar iaitu Ustaz Amran bin Arifin, Penolong Pengarah sektor Pengajian Islam. Ceramah yang disampaikan adalah berkenaan dengan solat, kelebihannya, dan caracara menyempurnakan fardu solat ini sendiri baik dari segi rukun fili mahupun qauli. Slot ceramah ini selesai pada jam 8.30 pagi. Setelah slot ceramah, murid-murid diminta berada di dalam kumpulan mengikut kelas yang telah ditetapkan kerana slot selepasnya adalah slot latihan dalam kumpulan (LDK)1. Modul yang telah dibekalkan kepada fasilitator adalah berkenaan dengan rukun wuduk, sunat berwuduk dan cara-cara berwuduk dengan sempurna bagi tahun 2. Manakala bagi tahun 3 pula adalah berkaitan dengan niat solat. Murid-murid di ajar dan di uji secara bergilir-gilir. Murid-murid dan fasilitaor dibekalkan dengan buku Modul Kem Bistari Solat terbitan fergoes.LDK 1 ini telah selesai pada jam 9.30 pagi. Kem ini berehat seketika sehingga jam 10.00 pagi. Makanan dan minuman telah disediakan untuk semua pelajar, fasilitator serta jawatankuasa yang terlibat. Kem Bestari Solat ini diteruskan lagi selepas rehat dengan LDK 2. LDK 2 bermula pada jam 10.00 pagi hingga 11.00 pagi. LDK ini merangkumi tajuk menghafal doa iftitah, surah al-fatihah, perbuatan takbiratul ihram, rukuk, itidal dan duduk antara dua sujud bagi tahun 2. Tajuk LDK tahun 3 pula ialah doa qunut, takbiratul ihram, dan perbuatan ruku, itidal, sujud dan duduk antara dua sujud. LDK 3 diteruskan sejurus sahaja selesai sukatan LDK 2. Bagi tahun 2, LDK 3 adalah amali solat.fasilitator menunjuk cara solat yang betul dan memerhatikan setiap murid dapat menghafal dan mengamalkan seperti yang ditunjukkan. Sementara bagi tahun 3 pula, LDK 3 berbentuk hafalan 3 surah iaitu surah al-masad, al-kafirun dan surah an-nasr. Dengan berakhirnya LDK 3 pada jam 12.30 maka berakhirlah Kem Bestari Solat siri pertama ini. Murid-murid berkumpul semula di dewan dan buku-buku mudul tersebut dikumpul semula selepas ditulis nama dan di asingkan mengikut kelas masing-masing. Majlis ditutup dengan tasbih kafarah dan surah al-asr. Secara keseluruhannya, Kem Bestari Solat yang telah dirancang selama ini telah berjaya mencapai objektif yang telah digariskan. Murid-murid lebih terdedah dan juga memahami apa yang telah mereka pelajari seperti berwuduk dan menunaikan solat dengan sempurna dari segi bacaan, perbuatan, ilmu pengetahuan dan penghayatan. Walau

bagaimanapun, kehadiran murid-murid pada siri pertama ini amat mendukacitakan. Hanya 214 orang murid sahaja daripada 475 orang yang dapat mengdhadirkan diri. Diharapkan kehadiran pelajar pada siri yang akan datang dapat lebih dipertingkatkan. Semoga dengan pengisian yang berguna di dalam kem seperti ini di masa akan datang, dapat melahirkan insan yang mantap dari segi akhlak, sahsiah dan peribadi unggul untuk menjadi makhluk yang cintakan Allah.