MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN [LDK

]

-PROGRAM KEPIMPINANKELAB SAHABAT SISWA (KESAS) [SKUAD1] INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia, Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

Peserta diminta untuk berada di dalam besar dan berjalan mengelilingi bulatan sambil diiringi muzik. Aktiviti ini dilaksanankan bertujuan untuk memastikan setiap peserta mampu bersuai kenal dengan peserta lain walaupun dalam masa yang singkat. Sebagai pemimpin yang berdedikasi. 2. Semasa peserta berjalan.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 1 (LDK 1) ¶ICE BREAKING !!· PELAKSANAAN: 1. . 3. arahan akan disampaikan dan peserta dikehendaki untuk mengikut arahan yang diberi. 2. mereka haruslah saling mengenali antara satu sama lain untuk memastikan kepimpinan mereka menjadi hebat serta dihormati. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 1. Antara arahan-arahan yang digunakan ialah: OBJEKTIF: Peserta diminta berkumpul mengikut pangkal abjad pada nama Peserta diminta berkumpul mengikut bulan dilahirkan Peserta diminta berkumpul mengikut warna kegemaran Peserta diminta berkumpul mengikut hobi. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

Meningkatkan kemahiran komunikasi antara ahli kumpulan dan perasaan percaya terhadap satu sama lain. Menanam semangat kepimpinan dalam diri peserta. Melatih peserta untuk menerima arahan daripada orang lain dan memberi arahan dengan jelas kepada orang lain. sebiji telur dan kain hitam. Setiap kumpulan diberi sehelai kertas mahjong. Semua peserta kecuali ketua kumpulan perlu memegang kertas mahjong dan diletakkan telur di atas kertas tersebut. Semua ahli kumpulan kecuali konduktor perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. 2. 3.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 2 (LDK 2) ¶FOLLOW ME!!· OBJEKTIF: 1. Peserta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing 2. . peserta tidak dibenarkan untuk bercakap sesama ahli kumpulan. Semasa bergerak. 5. 4. 3. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Setiap kumpulan perlu memilih seorang konduktor. 4. 5. Membina keyakinan dalam diri peserta untuk lebih yakin kepada gerak hati. 6. Peserta perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat sambil memegang kertas mahjong mengikut arahan konduktor. 7. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). PERLAKSANAAN: 1. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kumpulan.

10. 3. Konduktor memainkan peranan dalam member arahan kepada peserta yang lain agar telur yang dibawa tidak akan pecah. Konduktor tidak dibenarkan menggunakan arahan ³kanan. Kumpulan yang berjaya membawa telur dengan selamat akan dianggap sebagai pemenang. Kumpulan yang tidak berjaya dianggap gagal menguruskan kumpulan mereka. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 9.depan. PERALATAN y y y Kertas mahjong Pen marker Kain hitam Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil lukisan mereka. Ahli kumpulan tidak boleh menyentuh ketua kumpulan. 6. 4. Selepas beberapa minit. 2. Setiap ketua kumpulan perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam.kiri. peserta perlu menyiapkan lukisan mereka. PERALATAN: 1) Kertas mahjong ± 15 helai 2) Telur ± 15 biji 3) Kain hitam ¶ARAHAN MU LUKISAN KU· (BACKUP) PELAKSANAAN 1. dan belakang´ untuk bergerak dan arahan yang diberi mestilah ditukar mengikut kreativiti setiap kumpulan. Ahli kumpulan yang lain perlu memberi arahan kepada ketua kumpulan untuk melukis sebuah lukisan. 11. Setiap kumpulan akan dibekalkan sehelai kertas mahjong dan sebatang marker. 5. . hanya memberi arahan lisan.8.

Ahli tersebut diberikan masa selama 2 minit sahaja untuk mengingati keseluruhan peta tersebut. Untuk menguji tahap penerimaan dan kepekaan terhadap arahan yang diberikan oleh seorang pemimpin.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 3 (LDK 3) ¶PULAU GERSANG· OBJEKTIF: 1. Untuk melatih dan memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. Seorang ahli dari setiap kumpulan akan dipilih oleh ahli kumpulan itu sendiri untuk menerima arahan daripada fasilitator yang bertugas. . Untuk melatih para peserta memberi arahan dengan lebih tepat 3. Jika sempat. PERALATAN 1) Kertas mahjong (15 helai) Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 4. Setiap kumpulan akan diberi kertas mahjong dan magic colour 2. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 3. 5. Ahli yang terpilih akan dibawa oleh fasililator ke satu tempat untuk melihat satu peta yang telah dilukis. PELAKSANAAN: 1. 6. 4. setiap ahli dari setiap kumpulan akan dipanggil keluar untuk meneruskan permainan. Untuk menguji tahap kecekapan dan ingatan para peserta 2. Ahli itu akan kembali semula kepada kumpulan masing-masing dan menerangkan secara lisan kepada ahli yang lain untuk melukis kembali apa yang dilihat oleh ahli tersebut tanpa pertolongannya.

3. 2. Tepuk tangan d. Booo!! c. Melatih murid bekerjasama di dalam kumpulan. Ketua-ketua kumpulan dipanggil untuk keluar dari dewan. Murid dapat belajar memahami perasaan orang lain. ahli lain di dalam dewan akan melakukan arahan yang disuruh. 3. 4. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).2) Pen marker 3) Magic colour (12 batang) (5 batang) ¶LAYAN TAK LAYAN· (BACKUP) OBJEKTIF: 1. Apabila ketua-ketua kumpulan sedang bercerita. Bersembang Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Fasilitator akan memberi arahan tugas kepada ketua kumpulan untuk bercerita di dalam dewan. Murid dapat membina keyakinan diri. Ketawa b. 2. Melatih murid untuk bercakap di khalayak ramai. PELAKSANAAN: 1. . a.

jika tidak ³maaf. kemudian jika beri kata ³awak layak´. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 5. 7. 4. 3. 6. Kemudian. Peserta diminta membuat satu bulatan. Peserta diberi peluang untuk bersuka ria. Minta mereka ke hadapan untuk memberikan ucapan untuk membalas kepercayaan peserta lain. Berhadapan. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Peserta diminta untuk membayangkan bahawa mereka sedang berada di atas sebuah kapal. Kumpulkan 4 peserta yang berjaya mendapatkan lidi yang paling banyak. lihat wajah/mata dan sebutkan nama . Peserta di beri 2-5 straw setiap seorang. Peserta dimaklumkan bahawa hanya 1 µsampan¶ sahaja yang boleh dinaiki dan hanya boleh memuatkan 4-5 orang sahaja. Peserta diminta memberikan lidi kepada sesiapa yang layak untuk diselamatkan berdasarkan kriteria yang dimiliki dengan harapan orang itu boleh memberi sumbangan yang besar kepada dunia. awak tidak layak´. peserta diberitahu kapal yang mereka naiki bakal karam. 2.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 4 (LDK 4) ¶KARAM· PELAKSANAAN: 1. .

Bersedia untuk menjadi seorang pemimpin dan memegang tanggungjawab besar. . Sebagai pemimpin. 3. PERALATAN: 1. Dapat menilai diri bahawa selama ini ada memberi sumbangan atau tidak.OBJEKTIF: 1. Straw 2. 2. Latar belakang muzik yang sesuai. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. kita akan dinilai sama ada layak atau tidak layak untuk menajdi pemimpin.

Kawasan permainan dibahagikan kepada beberapa checkpoint. . b) Kawad senyap Seorang komender akan dipilih dari kalangan kumpulan. Komander akan memberikan arahan kawad secara senyap berdasarkan 4 keping kad yang disediakan. 2. Jika berjaya. Jika tidak berjaya. Menanamkan nilai-nilai kepimpinan dalam diri. Memperkukuhkan sifat-sifat kepimpinan sedia ada 4. 2. Bertujuan untuk melahirkan pemimpin yang cerda. PELAKSANAAN: 1. Antaranya ialah: a) Towering straw Pelajar akan diminta untuk mendirikan menara dalam masa sepuluh minit menggunakan alatan yang dibekalkan. 3.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 5 (LDK 5) ¶MINI EXPLORES· OBJEKTIF: 1. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). kreatif. kumpulan akan didenda penalty masa iaitu 5 minit ataupun sebarang denda yang dianggap bersesuaian. Menara yang dibina mestilah kukuh dan boleh menampung air yang telah diisi di dalam botol. akan mendapat mata sebanyak 5 point. setia kawan dan dapat menguasai komunikasi yang baik. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Meyedarkan bahawa setiap individu itu memimpin dan dipimpin. berfikiran jauh.

kumpulan tersebut akan didenda dan jika berjaya akan mendapat 5 markah terkumpul juga. Tape Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Jika mereka gagal. c) Bowling Sebanyak 8 botol mineral yang diisi dengan air disusun dengan jarak 20 langkah dari tempat balingan.- Jika anak buah gagal. Setiap botol mewakili 2 mata Jika kumpulan gagal menjatuhkan botol. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 3. 4. mengikut arahan. . Pemenang akan dikira mengikut jumlah mata yang terkumpul. e) Radio Buruk Setiap kumpulan dikehendaki beratur dalam barisan yang panjang. Peserta akan dikenakan penalty berdasarkan jumlah perkataan yang mereka salah semasa menyampaikan ayat tersebut. maka 1 mata akan ditolak. Fasilitator akan memberikan beberapa ayat untuk disampaikan kepada rakan-rakan yang beratur tersebut. Straw 2. Mana-mana kumpulan yang tidak melalui kesemua checkpoint tidak layak dikira sebagai pemenang. penalty lima minit akan dikenakan. d) Tali Kasih Pelajar akan dibekalkan dengan sehelai kertas A4 Mereka dikehendaki membuatkan satu rantai yang dapat dipegang oleh kesemua ahli kumpulan mereka tanpa memutuskan helaian kertas tersebut. ALATAN: 1.

Kertas A4 6. Bola y Jumlah checkpoint adalah berdasarkan kawasan sekitar sekolah. .3. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Kad manila 5. Botol air mineral 4.

Kumpulan binaan yang menampung paling banyak batu bata menang. Menanam sikap tidak berputus asa. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Setelah selesai. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. setiap binaan akan cuba untuk menampung batu-bata sebanyak yang mungkin 5. 4. Membantu murid berfikir secara kreatif. Setiap kumpulan diberikan 15 helai kertas A4 dan gam 2. Masa selama 15 minit diberikan kepada setiap kumpulan. 3. Sediakan satu binaan yang menggunakan kertas A4 yang mampu menampung batu bata.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 6 (LDK 6) ¶BOLEH KE TAK BOLEH· Objektif y y y y Alatan y y y Kertas A4 Gam Batu bata Meningkatkan daya kretiviti para murid. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. 1. Prosedur.

5.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 7 (LDK 7) ¶THE LAST GENERATION!!· Objektif y y y y y y Alatan y y y Kertas mahjong Marker Kertas A4 Meningkatkan daya kretiviti para murid. 4. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Menguji kepekaan murid Prosedur. Disana mereka akan membina tamadun yang baru. Menyemai sikap berani untuk mempertahankan sesuatu yang benar Membantu murid berfikir secara kreatif. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. 3. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan sehelai kertas mahjong dan juga marker pen. 2. Arkitek 6. Jurutera Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Membantu murid untuk lebih rasional dalam melakukan sesuatu keputusan. Tentera . Peserta dibayangkan bahawa bumi yang menjadi tempat tinggal mereka akan musnah tidak lama lagi dan hanya beberapa sahaja yang dibenarkan untuk menaiki roket untuk ke tempat lain. Antara watak tersebut ialah: 1. 1. Fasilitator akan menyenaraikan beberapa watak yang harus dipilih oleh murid. Ibu mengandung 2.

Anak yang soleh 8. peserta perlu memilih 4 sahaja untuk dibawa ketempat baru. Setiap individu akan menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat. Petani 9. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Peserta juga dikehendaki melukis peta atau plan tamadun mereka yang baru beserta dengan organisasi pentadbiran tamadun tersebut.Imam 5. Polis 4. Doktor 6. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Untuk memastikan murid faham dengan pilihan mereka dan mampu untuk menyatakan keputusan pemilihan mereka. Jururawat 10. Guru 7. 7. Peta tersebut akan dibentangkan dan setiap pemilihan watak yang dilakukan akan disoal kepentingan watak tersebut oleh fasilitator.3. 6. . Setiap watak memainkan peranan yang berlainan. Diantara 10 watak yang dibekalkan. Bomba 5. Kesimpulan: Setiap individu memainkan peranan yang penting dalam sesebuah organisasi.

Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan kertas mahjong. 1. Menyemaikan nilai-nilai murni terhadap diri mereka melalui aktiviti permainan Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 8 (LDK 8) ¶THE BEAUTIFUL BEG!!· Objektif y y y y y Meningkatkan daya kretiviti para murid. . gam. Membantu murid untuk mengenal pasti nilai-nilai murni. Alatan y y y y Kertas mahjong Gam Surat Khabar Lama Gunting Prosedur. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. sayang dan sebagainya. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). serta surat khabar lama. Mereka dikehendaki mencipta satu beg yang paling cantik dan mereka juga dikehendaki mencari perkataan nila-nilai murni seperti baik. gunting. 2. Memastikan nilai-nilai tersebut perlu diterapkan dalam diri sebagai seorang pemimpin.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). .Memupuk semangat kepimpinan dalam diri pelajar sewaktu mengendalikan aktiviti bersama-sama. Fasilitator akan meminta setiap kumpulan membuat cabutan atau undian. Perlaksanaan: 1. 2.Memupuk semangat dan budaya kepimpinan .3. hendaklah ditampalkan dibeg mereka. MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 9 (LDK 9) ¶ MALAM KEBUDAYAAN!!· Aktiviti: Lakonan Tema: Kepimpinan Objektif: . Mereka perlu melakonkan babak yang bersesuai dengan konsep kepimpinan dengan dibantu oleh fasilitstor.Pelajar mengetahui bahawa perlunya sifat dan semangat kepimpinan dalam diri setiap waktu dan situasi. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. . Setiap perkataan yang telah mereka kumpul.

Mampu untuk bersama-sama berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Bersama-sama berkongsi cerita. Memberi peluang kepada fasi untuk lebih mesra dengan murid. . Fasilitator memberikan nasihat yang bersesuaian dengan tahap dan masalah yang dihadapi oleh murid Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Pelaksanaan: Fasilitator berada bersama ahli kumpulan dan sama-sama berbincang tentang kepimpinan dan nilai-nilai kepimpinan.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 10 (LDK 10) ¶PERKONGSIAN ILMU!!· Objektif: Membantu murid untuk meluahkan masalah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful