MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN [LDK

]

-PROGRAM KEPIMPINANKELAB SAHABAT SISWA (KESAS) [SKUAD1] INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia, Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 2. Peserta diminta untuk berada di dalam besar dan berjalan mengelilingi bulatan sambil diiringi muzik. arahan akan disampaikan dan peserta dikehendaki untuk mengikut arahan yang diberi. 1. . Aktiviti ini dilaksanankan bertujuan untuk memastikan setiap peserta mampu bersuai kenal dengan peserta lain walaupun dalam masa yang singkat. 2. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 1 (LDK 1) ¶ICE BREAKING !!· PELAKSANAAN: 1. 3. mereka haruslah saling mengenali antara satu sama lain untuk memastikan kepimpinan mereka menjadi hebat serta dihormati. Sebagai pemimpin yang berdedikasi. Antara arahan-arahan yang digunakan ialah: OBJEKTIF: Peserta diminta berkumpul mengikut pangkal abjad pada nama Peserta diminta berkumpul mengikut bulan dilahirkan Peserta diminta berkumpul mengikut warna kegemaran Peserta diminta berkumpul mengikut hobi. Semasa peserta berjalan.

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 5. Setiap kumpulan perlu memilih seorang konduktor. Menanam semangat kepimpinan dalam diri peserta. Semua peserta kecuali ketua kumpulan perlu memegang kertas mahjong dan diletakkan telur di atas kertas tersebut. Melatih peserta untuk menerima arahan daripada orang lain dan memberi arahan dengan jelas kepada orang lain. Setiap kumpulan diberi sehelai kertas mahjong. 6. Semasa bergerak. Semua ahli kumpulan kecuali konduktor perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. 5. 7. 2. Peserta perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat sambil memegang kertas mahjong mengikut arahan konduktor. 4. peserta tidak dibenarkan untuk bercakap sesama ahli kumpulan. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). PERLAKSANAAN: 1.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 2 (LDK 2) ¶FOLLOW ME!!· OBJEKTIF: 1. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kumpulan. 3. Peserta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing 2. Membina keyakinan dalam diri peserta untuk lebih yakin kepada gerak hati. sebiji telur dan kain hitam. 3. Meningkatkan kemahiran komunikasi antara ahli kumpulan dan perasaan percaya terhadap satu sama lain. 4. .

depan. 3. Ahli kumpulan yang lain perlu memberi arahan kepada ketua kumpulan untuk melukis sebuah lukisan. 2. hanya memberi arahan lisan. Setiap ketua kumpulan perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. 9. 6. Konduktor tidak dibenarkan menggunakan arahan ³kanan. 5. PERALATAN: 1) Kertas mahjong ± 15 helai 2) Telur ± 15 biji 3) Kain hitam ¶ARAHAN MU LUKISAN KU· (BACKUP) PELAKSANAAN 1. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). dan belakang´ untuk bergerak dan arahan yang diberi mestilah ditukar mengikut kreativiti setiap kumpulan. Ahli kumpulan tidak boleh menyentuh ketua kumpulan. 10. Setiap kumpulan akan dibekalkan sehelai kertas mahjong dan sebatang marker. PERALATAN y y y Kertas mahjong Pen marker Kain hitam Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Kumpulan yang tidak berjaya dianggap gagal menguruskan kumpulan mereka. Selepas beberapa minit. Kumpulan yang berjaya membawa telur dengan selamat akan dianggap sebagai pemenang. 11. Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil lukisan mereka. 4. peserta perlu menyiapkan lukisan mereka. .kiri. Konduktor memainkan peranan dalam member arahan kepada peserta yang lain agar telur yang dibawa tidak akan pecah.8.

4. Untuk melatih dan memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. Seorang ahli dari setiap kumpulan akan dipilih oleh ahli kumpulan itu sendiri untuk menerima arahan daripada fasilitator yang bertugas. 6. setiap ahli dari setiap kumpulan akan dipanggil keluar untuk meneruskan permainan. Untuk menguji tahap penerimaan dan kepekaan terhadap arahan yang diberikan oleh seorang pemimpin. PERALATAN 1) Kertas mahjong (15 helai) Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Untuk menguji tahap kecekapan dan ingatan para peserta 2.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 3 (LDK 3) ¶PULAU GERSANG· OBJEKTIF: 1. 5. Ahli itu akan kembali semula kepada kumpulan masing-masing dan menerangkan secara lisan kepada ahli yang lain untuk melukis kembali apa yang dilihat oleh ahli tersebut tanpa pertolongannya. . 3. Ahli tersebut diberikan masa selama 2 minit sahaja untuk mengingati keseluruhan peta tersebut. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). PELAKSANAAN: 1. Untuk melatih para peserta memberi arahan dengan lebih tepat 3. Ahli yang terpilih akan dibawa oleh fasililator ke satu tempat untuk melihat satu peta yang telah dilukis. 4. Jika sempat. Setiap kumpulan akan diberi kertas mahjong dan magic colour 2.

Bersembang Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Ketawa b. 2. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Fasilitator akan memberi arahan tugas kepada ketua kumpulan untuk bercerita di dalam dewan. PELAKSANAAN: 1. Melatih murid bekerjasama di dalam kumpulan. . Apabila ketua-ketua kumpulan sedang bercerita. Melatih murid untuk bercakap di khalayak ramai. ahli lain di dalam dewan akan melakukan arahan yang disuruh. 3. 3. 4.2) Pen marker 3) Magic colour (12 batang) (5 batang) ¶LAYAN TAK LAYAN· (BACKUP) OBJEKTIF: 1. 2. Murid dapat belajar memahami perasaan orang lain. Booo!! c. Ketua-ketua kumpulan dipanggil untuk keluar dari dewan. a. Tepuk tangan d. Murid dapat membina keyakinan diri.

Peserta diminta untuk membayangkan bahawa mereka sedang berada di atas sebuah kapal. Peserta diminta memberikan lidi kepada sesiapa yang layak untuk diselamatkan berdasarkan kriteria yang dimiliki dengan harapan orang itu boleh memberi sumbangan yang besar kepada dunia. 6. Peserta diminta membuat satu bulatan.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 4 (LDK 4) ¶KARAM· PELAKSANAAN: 1. lihat wajah/mata dan sebutkan nama . 7. Minta mereka ke hadapan untuk memberikan ucapan untuk membalas kepercayaan peserta lain. Peserta diberi peluang untuk bersuka ria. 2. 5. 3. peserta diberitahu kapal yang mereka naiki bakal karam. kemudian jika beri kata ³awak layak´. Peserta dimaklumkan bahawa hanya 1 µsampan¶ sahaja yang boleh dinaiki dan hanya boleh memuatkan 4-5 orang sahaja. Kemudian. 4. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Peserta di beri 2-5 straw setiap seorang. Kumpulkan 4 peserta yang berjaya mendapatkan lidi yang paling banyak. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). . Berhadapan. jika tidak ³maaf. awak tidak layak´.

kita akan dinilai sama ada layak atau tidak layak untuk menajdi pemimpin. Dapat menilai diri bahawa selama ini ada memberi sumbangan atau tidak. 2. . Sebagai pemimpin. PERALATAN: 1. Straw 2.OBJEKTIF: 1. Bersedia untuk menjadi seorang pemimpin dan memegang tanggungjawab besar. 3. Latar belakang muzik yang sesuai. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

Jika tidak berjaya. b) Kawad senyap Seorang komender akan dipilih dari kalangan kumpulan. Menara yang dibina mestilah kukuh dan boleh menampung air yang telah diisi di dalam botol. setia kawan dan dapat menguasai komunikasi yang baik. PELAKSANAAN: 1. Komander akan memberikan arahan kawad secara senyap berdasarkan 4 keping kad yang disediakan. 2. Menanamkan nilai-nilai kepimpinan dalam diri.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 5 (LDK 5) ¶MINI EXPLORES· OBJEKTIF: 1. kumpulan akan didenda penalty masa iaitu 5 minit ataupun sebarang denda yang dianggap bersesuaian. berfikiran jauh. Meyedarkan bahawa setiap individu itu memimpin dan dipimpin. Antaranya ialah: a) Towering straw Pelajar akan diminta untuk mendirikan menara dalam masa sepuluh minit menggunakan alatan yang dibekalkan. . Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). kreatif. 3. Jika berjaya. Bertujuan untuk melahirkan pemimpin yang cerda. 2. Memperkukuhkan sifat-sifat kepimpinan sedia ada 4. akan mendapat mata sebanyak 5 point. Kawasan permainan dibahagikan kepada beberapa checkpoint.

4. Fasilitator akan memberikan beberapa ayat untuk disampaikan kepada rakan-rakan yang beratur tersebut. Mana-mana kumpulan yang tidak melalui kesemua checkpoint tidak layak dikira sebagai pemenang. Setiap botol mewakili 2 mata Jika kumpulan gagal menjatuhkan botol. Tape Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. c) Bowling Sebanyak 8 botol mineral yang diisi dengan air disusun dengan jarak 20 langkah dari tempat balingan. Jika mereka gagal. 3. mengikut arahan. Straw 2. Pemenang akan dikira mengikut jumlah mata yang terkumpul.- Jika anak buah gagal. ALATAN: 1. . kumpulan tersebut akan didenda dan jika berjaya akan mendapat 5 markah terkumpul juga. Peserta akan dikenakan penalty berdasarkan jumlah perkataan yang mereka salah semasa menyampaikan ayat tersebut. e) Radio Buruk Setiap kumpulan dikehendaki beratur dalam barisan yang panjang. maka 1 mata akan ditolak. penalty lima minit akan dikenakan. d) Tali Kasih Pelajar akan dibekalkan dengan sehelai kertas A4 Mereka dikehendaki membuatkan satu rantai yang dapat dipegang oleh kesemua ahli kumpulan mereka tanpa memutuskan helaian kertas tersebut. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

Botol air mineral 4. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Kertas A4 6. Kad manila 5. Bola y Jumlah checkpoint adalah berdasarkan kawasan sekitar sekolah.3.

Kumpulan binaan yang menampung paling banyak batu bata menang. Sediakan satu binaan yang menggunakan kertas A4 yang mampu menampung batu bata. . setiap binaan akan cuba untuk menampung batu-bata sebanyak yang mungkin 5. Menanam sikap tidak berputus asa.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 6 (LDK 6) ¶BOLEH KE TAK BOLEH· Objektif y y y y Alatan y y y Kertas A4 Gam Batu bata Meningkatkan daya kretiviti para murid. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 4. Setelah selesai. Masa selama 15 minit diberikan kepada setiap kumpulan. 3. Prosedur. 1. Membantu murid berfikir secara kreatif. Setiap kumpulan diberikan 15 helai kertas A4 dan gam 2. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 7 (LDK 7) ¶THE LAST GENERATION!!· Objektif y y y y y y Alatan y y y Kertas mahjong Marker Kertas A4 Meningkatkan daya kretiviti para murid. Arkitek 6. Membantu murid untuk lebih rasional dalam melakukan sesuatu keputusan. Menyemai sikap berani untuk mempertahankan sesuatu yang benar Membantu murid berfikir secara kreatif. Jurutera Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Fasilitator akan menyenaraikan beberapa watak yang harus dipilih oleh murid. Peserta dibayangkan bahawa bumi yang menjadi tempat tinggal mereka akan musnah tidak lama lagi dan hanya beberapa sahaja yang dibenarkan untuk menaiki roket untuk ke tempat lain. 2. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan sehelai kertas mahjong dan juga marker pen. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Disana mereka akan membina tamadun yang baru. 5. 4. Antara watak tersebut ialah: 1. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. 1. Ibu mengandung 2. 3. Tentera . Menguji kepekaan murid Prosedur.

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.Imam 5. Diantara 10 watak yang dibekalkan. Peta tersebut akan dibentangkan dan setiap pemilihan watak yang dilakukan akan disoal kepentingan watak tersebut oleh fasilitator. Kesimpulan: Setiap individu memainkan peranan yang penting dalam sesebuah organisasi. Polis 4. Bomba 5. Petani 9.3. peserta perlu memilih 4 sahaja untuk dibawa ketempat baru.Anak yang soleh 8. Setiap individu akan menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat. . Untuk memastikan murid faham dengan pilihan mereka dan mampu untuk menyatakan keputusan pemilihan mereka. Jururawat 10. Peserta juga dikehendaki melukis peta atau plan tamadun mereka yang baru beserta dengan organisasi pentadbiran tamadun tersebut. 7. Guru 7. Setiap watak memainkan peranan yang berlainan. 6. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Doktor 6.

serta surat khabar lama. Mereka dikehendaki mencipta satu beg yang paling cantik dan mereka juga dikehendaki mencari perkataan nila-nilai murni seperti baik. sayang dan sebagainya. . 2. Alatan y y y y Kertas mahjong Gam Surat Khabar Lama Gunting Prosedur. Memastikan nilai-nilai tersebut perlu diterapkan dalam diri sebagai seorang pemimpin. Menyemaikan nilai-nilai murni terhadap diri mereka melalui aktiviti permainan Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Membantu murid untuk mengenal pasti nilai-nilai murni.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 8 (LDK 8) ¶THE BEAUTIFUL BEG!!· Objektif y y y y y Meningkatkan daya kretiviti para murid. 1. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan kertas mahjong. gam. gunting. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

Fasilitator akan meminta setiap kumpulan membuat cabutan atau undian.Pelajar mengetahui bahawa perlunya sifat dan semangat kepimpinan dalam diri setiap waktu dan situasi. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 2. . Setiap perkataan yang telah mereka kumpul.Memupuk semangat kepimpinan dalam diri pelajar sewaktu mengendalikan aktiviti bersama-sama. MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 9 (LDK 9) ¶ MALAM KEBUDAYAAN!!· Aktiviti: Lakonan Tema: Kepimpinan Objektif: . Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Mereka perlu melakonkan babak yang bersesuai dengan konsep kepimpinan dengan dibantu oleh fasilitstor. . Perlaksanaan: 1. hendaklah ditampalkan dibeg mereka.Memupuk semangat dan budaya kepimpinan .3.

Fasilitator memberikan nasihat yang bersesuaian dengan tahap dan masalah yang dihadapi oleh murid Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Memberi peluang kepada fasi untuk lebih mesra dengan murid. Mampu untuk bersama-sama berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. . Pelaksanaan: Fasilitator berada bersama ahli kumpulan dan sama-sama berbincang tentang kepimpinan dan nilai-nilai kepimpinan.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 10 (LDK 10) ¶PERKONGSIAN ILMU!!· Objektif: Membantu murid untuk meluahkan masalah. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Bersama-sama berkongsi cerita.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful