MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN [LDK

]

-PROGRAM KEPIMPINANKELAB SAHABAT SISWA (KESAS) [SKUAD1] INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia, Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

Sebagai pemimpin yang berdedikasi. 2. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. arahan akan disampaikan dan peserta dikehendaki untuk mengikut arahan yang diberi. mereka haruslah saling mengenali antara satu sama lain untuk memastikan kepimpinan mereka menjadi hebat serta dihormati. Semasa peserta berjalan. Aktiviti ini dilaksanankan bertujuan untuk memastikan setiap peserta mampu bersuai kenal dengan peserta lain walaupun dalam masa yang singkat. 1. 3. Antara arahan-arahan yang digunakan ialah: OBJEKTIF: Peserta diminta berkumpul mengikut pangkal abjad pada nama Peserta diminta berkumpul mengikut bulan dilahirkan Peserta diminta berkumpul mengikut warna kegemaran Peserta diminta berkumpul mengikut hobi.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 1 (LDK 1) ¶ICE BREAKING !!· PELAKSANAAN: 1. 2. Peserta diminta untuk berada di dalam besar dan berjalan mengelilingi bulatan sambil diiringi muzik. .

Peserta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing 2. Setiap kumpulan perlu memilih seorang konduktor.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 2 (LDK 2) ¶FOLLOW ME!!· OBJEKTIF: 1. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 4. PERLAKSANAAN: 1. 7. Semua peserta kecuali ketua kumpulan perlu memegang kertas mahjong dan diletakkan telur di atas kertas tersebut. Peserta perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat sambil memegang kertas mahjong mengikut arahan konduktor. peserta tidak dibenarkan untuk bercakap sesama ahli kumpulan. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kumpulan. 3. . 5. 6. 2. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Membina keyakinan dalam diri peserta untuk lebih yakin kepada gerak hati. sebiji telur dan kain hitam. Meningkatkan kemahiran komunikasi antara ahli kumpulan dan perasaan percaya terhadap satu sama lain. Menanam semangat kepimpinan dalam diri peserta. Setiap kumpulan diberi sehelai kertas mahjong. Melatih peserta untuk menerima arahan daripada orang lain dan memberi arahan dengan jelas kepada orang lain. 4. Semasa bergerak. Semua ahli kumpulan kecuali konduktor perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. 5. 3.

Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil lukisan mereka. Konduktor memainkan peranan dalam member arahan kepada peserta yang lain agar telur yang dibawa tidak akan pecah. 3. Setiap ketua kumpulan perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. Konduktor tidak dibenarkan menggunakan arahan ³kanan. Kumpulan yang tidak berjaya dianggap gagal menguruskan kumpulan mereka. PERALATAN y y y Kertas mahjong Pen marker Kain hitam Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Ahli kumpulan yang lain perlu memberi arahan kepada ketua kumpulan untuk melukis sebuah lukisan. 9. Selepas beberapa minit. 6. PERALATAN: 1) Kertas mahjong ± 15 helai 2) Telur ± 15 biji 3) Kain hitam ¶ARAHAN MU LUKISAN KU· (BACKUP) PELAKSANAAN 1. Ahli kumpulan tidak boleh menyentuh ketua kumpulan. 11.depan.8. Setiap kumpulan akan dibekalkan sehelai kertas mahjong dan sebatang marker. 5. 10. hanya memberi arahan lisan. dan belakang´ untuk bergerak dan arahan yang diberi mestilah ditukar mengikut kreativiti setiap kumpulan. 2. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). peserta perlu menyiapkan lukisan mereka. 4. Kumpulan yang berjaya membawa telur dengan selamat akan dianggap sebagai pemenang. .kiri.

Untuk melatih para peserta memberi arahan dengan lebih tepat 3. 4. Seorang ahli dari setiap kumpulan akan dipilih oleh ahli kumpulan itu sendiri untuk menerima arahan daripada fasilitator yang bertugas. Ahli tersebut diberikan masa selama 2 minit sahaja untuk mengingati keseluruhan peta tersebut. Jika sempat. Untuk menguji tahap penerimaan dan kepekaan terhadap arahan yang diberikan oleh seorang pemimpin. Untuk menguji tahap kecekapan dan ingatan para peserta 2. PELAKSANAAN: 1. Ahli yang terpilih akan dibawa oleh fasililator ke satu tempat untuk melihat satu peta yang telah dilukis. 6. 5. Untuk melatih dan memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. 4. PERALATAN 1) Kertas mahjong (15 helai) Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 3. Setiap kumpulan akan diberi kertas mahjong dan magic colour 2. Ahli itu akan kembali semula kepada kumpulan masing-masing dan menerangkan secara lisan kepada ahli yang lain untuk melukis kembali apa yang dilihat oleh ahli tersebut tanpa pertolongannya. .MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 3 (LDK 3) ¶PULAU GERSANG· OBJEKTIF: 1. setiap ahli dari setiap kumpulan akan dipanggil keluar untuk meneruskan permainan.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Ketawa b. 2. Murid dapat belajar memahami perasaan orang lain. Melatih murid bekerjasama di dalam kumpulan. Bersembang Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. . Apabila ketua-ketua kumpulan sedang bercerita. 3. Ketua-ketua kumpulan dipanggil untuk keluar dari dewan. a. Melatih murid untuk bercakap di khalayak ramai. PELAKSANAAN: 1. Murid dapat membina keyakinan diri. 2.2) Pen marker 3) Magic colour (12 batang) (5 batang) ¶LAYAN TAK LAYAN· (BACKUP) OBJEKTIF: 1. 3. ahli lain di dalam dewan akan melakukan arahan yang disuruh. Tepuk tangan d. Booo!! c. 4. Fasilitator akan memberi arahan tugas kepada ketua kumpulan untuk bercerita di dalam dewan.

Peserta diminta membuat satu bulatan. lihat wajah/mata dan sebutkan nama . 2. awak tidak layak´. Peserta dimaklumkan bahawa hanya 1 µsampan¶ sahaja yang boleh dinaiki dan hanya boleh memuatkan 4-5 orang sahaja. jika tidak ³maaf. kemudian jika beri kata ³awak layak´. Minta mereka ke hadapan untuk memberikan ucapan untuk membalas kepercayaan peserta lain. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 5. 6. 7. Berhadapan. Peserta diberi peluang untuk bersuka ria. Peserta diminta memberikan lidi kepada sesiapa yang layak untuk diselamatkan berdasarkan kriteria yang dimiliki dengan harapan orang itu boleh memberi sumbangan yang besar kepada dunia. Peserta di beri 2-5 straw setiap seorang. 3. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Kumpulkan 4 peserta yang berjaya mendapatkan lidi yang paling banyak. peserta diberitahu kapal yang mereka naiki bakal karam. Kemudian.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 4 (LDK 4) ¶KARAM· PELAKSANAAN: 1. . Peserta diminta untuk membayangkan bahawa mereka sedang berada di atas sebuah kapal. 4.

PERALATAN: 1. Dapat menilai diri bahawa selama ini ada memberi sumbangan atau tidak. kita akan dinilai sama ada layak atau tidak layak untuk menajdi pemimpin. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Latar belakang muzik yang sesuai.OBJEKTIF: 1. . 3. Sebagai pemimpin. 2. Bersedia untuk menjadi seorang pemimpin dan memegang tanggungjawab besar. Straw 2.

MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 5 (LDK 5) ¶MINI EXPLORES· OBJEKTIF: 1. PELAKSANAAN: 1. Kawasan permainan dibahagikan kepada beberapa checkpoint. Bertujuan untuk melahirkan pemimpin yang cerda. Komander akan memberikan arahan kawad secara senyap berdasarkan 4 keping kad yang disediakan. b) Kawad senyap Seorang komender akan dipilih dari kalangan kumpulan. berfikiran jauh. akan mendapat mata sebanyak 5 point. 2. . 3. Menara yang dibina mestilah kukuh dan boleh menampung air yang telah diisi di dalam botol. Menanamkan nilai-nilai kepimpinan dalam diri. Jika tidak berjaya. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. setia kawan dan dapat menguasai komunikasi yang baik. Jika berjaya. 2. kreatif. kumpulan akan didenda penalty masa iaitu 5 minit ataupun sebarang denda yang dianggap bersesuaian. Memperkukuhkan sifat-sifat kepimpinan sedia ada 4. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Antaranya ialah: a) Towering straw Pelajar akan diminta untuk mendirikan menara dalam masa sepuluh minit menggunakan alatan yang dibekalkan. Meyedarkan bahawa setiap individu itu memimpin dan dipimpin.

c) Bowling Sebanyak 8 botol mineral yang diisi dengan air disusun dengan jarak 20 langkah dari tempat balingan. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Peserta akan dikenakan penalty berdasarkan jumlah perkataan yang mereka salah semasa menyampaikan ayat tersebut. 3. Jika mereka gagal.- Jika anak buah gagal. 4. mengikut arahan. d) Tali Kasih Pelajar akan dibekalkan dengan sehelai kertas A4 Mereka dikehendaki membuatkan satu rantai yang dapat dipegang oleh kesemua ahli kumpulan mereka tanpa memutuskan helaian kertas tersebut. kumpulan tersebut akan didenda dan jika berjaya akan mendapat 5 markah terkumpul juga. Fasilitator akan memberikan beberapa ayat untuk disampaikan kepada rakan-rakan yang beratur tersebut. Mana-mana kumpulan yang tidak melalui kesemua checkpoint tidak layak dikira sebagai pemenang. maka 1 mata akan ditolak. Pemenang akan dikira mengikut jumlah mata yang terkumpul. penalty lima minit akan dikenakan. ALATAN: 1. Setiap botol mewakili 2 mata Jika kumpulan gagal menjatuhkan botol. e) Radio Buruk Setiap kumpulan dikehendaki beratur dalam barisan yang panjang. Tape Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Straw 2.

Bola y Jumlah checkpoint adalah berdasarkan kawasan sekitar sekolah.3. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Kertas A4 6. Botol air mineral 4. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Kad manila 5. .

setiap binaan akan cuba untuk menampung batu-bata sebanyak yang mungkin 5. Menanam sikap tidak berputus asa. Prosedur. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Sediakan satu binaan yang menggunakan kertas A4 yang mampu menampung batu bata. 3. Masa selama 15 minit diberikan kepada setiap kumpulan. Membantu murid berfikir secara kreatif.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 6 (LDK 6) ¶BOLEH KE TAK BOLEH· Objektif y y y y Alatan y y y Kertas A4 Gam Batu bata Meningkatkan daya kretiviti para murid. Setiap kumpulan diberikan 15 helai kertas A4 dan gam 2. 1. 4. Kumpulan binaan yang menampung paling banyak batu bata menang. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Setelah selesai. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 7 (LDK 7) ¶THE LAST GENERATION!!· Objektif y y y y y y Alatan y y y Kertas mahjong Marker Kertas A4 Meningkatkan daya kretiviti para murid. Arkitek 6. Menyemai sikap berani untuk mempertahankan sesuatu yang benar Membantu murid berfikir secara kreatif. Tentera . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Jurutera Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 3. 1. Disana mereka akan membina tamadun yang baru. Membantu murid untuk lebih rasional dalam melakukan sesuatu keputusan. Fasilitator akan menyenaraikan beberapa watak yang harus dipilih oleh murid. Ibu mengandung 2. 4. Peserta dibayangkan bahawa bumi yang menjadi tempat tinggal mereka akan musnah tidak lama lagi dan hanya beberapa sahaja yang dibenarkan untuk menaiki roket untuk ke tempat lain. Antara watak tersebut ialah: 1. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. 5. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan sehelai kertas mahjong dan juga marker pen. 2. Menguji kepekaan murid Prosedur.

7. Polis 4. Setiap watak memainkan peranan yang berlainan. Doktor 6. Peta tersebut akan dibentangkan dan setiap pemilihan watak yang dilakukan akan disoal kepentingan watak tersebut oleh fasilitator. Jururawat 10. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.Anak yang soleh 8. peserta perlu memilih 4 sahaja untuk dibawa ketempat baru. Guru 7. Bomba 5. Diantara 10 watak yang dibekalkan. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 6. Peserta juga dikehendaki melukis peta atau plan tamadun mereka yang baru beserta dengan organisasi pentadbiran tamadun tersebut. Untuk memastikan murid faham dengan pilihan mereka dan mampu untuk menyatakan keputusan pemilihan mereka. Petani 9. Setiap individu akan menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat.Imam 5. Kesimpulan: Setiap individu memainkan peranan yang penting dalam sesebuah organisasi.3.

gam. . Memastikan nilai-nilai tersebut perlu diterapkan dalam diri sebagai seorang pemimpin. serta surat khabar lama.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 8 (LDK 8) ¶THE BEAUTIFUL BEG!!· Objektif y y y y y Meningkatkan daya kretiviti para murid. Membantu murid untuk mengenal pasti nilai-nilai murni. Alatan y y y y Kertas mahjong Gam Surat Khabar Lama Gunting Prosedur. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan kertas mahjong. 1. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 2. gunting. Mereka dikehendaki mencipta satu beg yang paling cantik dan mereka juga dikehendaki mencari perkataan nila-nilai murni seperti baik. Menyemaikan nilai-nilai murni terhadap diri mereka melalui aktiviti permainan Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. sayang dan sebagainya.

Perlaksanaan: 1.3.Memupuk semangat dan budaya kepimpinan . .Memupuk semangat kepimpinan dalam diri pelajar sewaktu mengendalikan aktiviti bersama-sama. Setiap perkataan yang telah mereka kumpul. Fasilitator akan meminta setiap kumpulan membuat cabutan atau undian. 2. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). hendaklah ditampalkan dibeg mereka. . Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.Pelajar mengetahui bahawa perlunya sifat dan semangat kepimpinan dalam diri setiap waktu dan situasi. Mereka perlu melakonkan babak yang bersesuai dengan konsep kepimpinan dengan dibantu oleh fasilitstor. MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 9 (LDK 9) ¶ MALAM KEBUDAYAAN!!· Aktiviti: Lakonan Tema: Kepimpinan Objektif: .

Mampu untuk bersama-sama berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Pelaksanaan: Fasilitator berada bersama ahli kumpulan dan sama-sama berbincang tentang kepimpinan dan nilai-nilai kepimpinan. Fasilitator memberikan nasihat yang bersesuaian dengan tahap dan masalah yang dihadapi oleh murid Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 10 (LDK 10) ¶PERKONGSIAN ILMU!!· Objektif: Membantu murid untuk meluahkan masalah. Memberi peluang kepada fasi untuk lebih mesra dengan murid. . Bersama-sama berkongsi cerita.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful