MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN [LDK

]

-PROGRAM KEPIMPINANKELAB SAHABAT SISWA (KESAS) [SKUAD1] INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia, Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

Antara arahan-arahan yang digunakan ialah: OBJEKTIF: Peserta diminta berkumpul mengikut pangkal abjad pada nama Peserta diminta berkumpul mengikut bulan dilahirkan Peserta diminta berkumpul mengikut warna kegemaran Peserta diminta berkumpul mengikut hobi. 2. arahan akan disampaikan dan peserta dikehendaki untuk mengikut arahan yang diberi. Sebagai pemimpin yang berdedikasi.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 1 (LDK 1) ¶ICE BREAKING !!· PELAKSANAAN: 1. 2. Semasa peserta berjalan. mereka haruslah saling mengenali antara satu sama lain untuk memastikan kepimpinan mereka menjadi hebat serta dihormati. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). . Peserta diminta untuk berada di dalam besar dan berjalan mengelilingi bulatan sambil diiringi muzik. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 3. 1. Aktiviti ini dilaksanankan bertujuan untuk memastikan setiap peserta mampu bersuai kenal dengan peserta lain walaupun dalam masa yang singkat.

5. Peserta perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat sambil memegang kertas mahjong mengikut arahan konduktor. 5. 3.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 2 (LDK 2) ¶FOLLOW ME!!· OBJEKTIF: 1. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 7. 2. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 4. Menanam semangat kepimpinan dalam diri peserta. Meningkatkan kemahiran komunikasi antara ahli kumpulan dan perasaan percaya terhadap satu sama lain. Semua ahli kumpulan kecuali konduktor perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. Setiap kumpulan diberi sehelai kertas mahjong. Membina keyakinan dalam diri peserta untuk lebih yakin kepada gerak hati. sebiji telur dan kain hitam. PERLAKSANAAN: 1. 3. Peserta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing 2. Semua peserta kecuali ketua kumpulan perlu memegang kertas mahjong dan diletakkan telur di atas kertas tersebut. 4. peserta tidak dibenarkan untuk bercakap sesama ahli kumpulan. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kumpulan. 6. . Setiap kumpulan perlu memilih seorang konduktor. Semasa bergerak. Melatih peserta untuk menerima arahan daripada orang lain dan memberi arahan dengan jelas kepada orang lain.

Konduktor memainkan peranan dalam member arahan kepada peserta yang lain agar telur yang dibawa tidak akan pecah. 10. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). PERALATAN: 1) Kertas mahjong ± 15 helai 2) Telur ± 15 biji 3) Kain hitam ¶ARAHAN MU LUKISAN KU· (BACKUP) PELAKSANAAN 1. 5. 6. 11. PERALATAN y y y Kertas mahjong Pen marker Kain hitam Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Setiap kumpulan akan dibekalkan sehelai kertas mahjong dan sebatang marker. hanya memberi arahan lisan. Konduktor tidak dibenarkan menggunakan arahan ³kanan. Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil lukisan mereka. dan belakang´ untuk bergerak dan arahan yang diberi mestilah ditukar mengikut kreativiti setiap kumpulan. Kumpulan yang tidak berjaya dianggap gagal menguruskan kumpulan mereka. Ahli kumpulan yang lain perlu memberi arahan kepada ketua kumpulan untuk melukis sebuah lukisan. 9. . Ahli kumpulan tidak boleh menyentuh ketua kumpulan. peserta perlu menyiapkan lukisan mereka. 2. 4.depan.kiri. Selepas beberapa minit.8. Kumpulan yang berjaya membawa telur dengan selamat akan dianggap sebagai pemenang. 3. Setiap ketua kumpulan perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam.

6. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Ahli yang terpilih akan dibawa oleh fasililator ke satu tempat untuk melihat satu peta yang telah dilukis. . Ahli tersebut diberikan masa selama 2 minit sahaja untuk mengingati keseluruhan peta tersebut. 4. Ahli itu akan kembali semula kepada kumpulan masing-masing dan menerangkan secara lisan kepada ahli yang lain untuk melukis kembali apa yang dilihat oleh ahli tersebut tanpa pertolongannya. Untuk menguji tahap kecekapan dan ingatan para peserta 2. PERALATAN 1) Kertas mahjong (15 helai) Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. setiap ahli dari setiap kumpulan akan dipanggil keluar untuk meneruskan permainan. Untuk melatih dan memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. PELAKSANAAN: 1.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 3 (LDK 3) ¶PULAU GERSANG· OBJEKTIF: 1. Setiap kumpulan akan diberi kertas mahjong dan magic colour 2. Untuk menguji tahap penerimaan dan kepekaan terhadap arahan yang diberikan oleh seorang pemimpin. 5. 3. Untuk melatih para peserta memberi arahan dengan lebih tepat 3. Jika sempat. 4. Seorang ahli dari setiap kumpulan akan dipilih oleh ahli kumpulan itu sendiri untuk menerima arahan daripada fasilitator yang bertugas.

4. 3. Booo!! c. Murid dapat belajar memahami perasaan orang lain. ahli lain di dalam dewan akan melakukan arahan yang disuruh. PELAKSANAAN: 1. 2. Ketawa b. Fasilitator akan memberi arahan tugas kepada ketua kumpulan untuk bercerita di dalam dewan. . Melatih murid untuk bercakap di khalayak ramai. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 3. Bersembang Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.2) Pen marker 3) Magic colour (12 batang) (5 batang) ¶LAYAN TAK LAYAN· (BACKUP) OBJEKTIF: 1. Tepuk tangan d. a. Ketua-ketua kumpulan dipanggil untuk keluar dari dewan. 2. Apabila ketua-ketua kumpulan sedang bercerita. Murid dapat membina keyakinan diri. Melatih murid bekerjasama di dalam kumpulan.

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Berhadapan. 6. 2. Peserta diberi peluang untuk bersuka ria.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 4 (LDK 4) ¶KARAM· PELAKSANAAN: 1. awak tidak layak´. Peserta di beri 2-5 straw setiap seorang. lihat wajah/mata dan sebutkan nama . jika tidak ³maaf. 4. Peserta diminta untuk membayangkan bahawa mereka sedang berada di atas sebuah kapal. Kumpulkan 4 peserta yang berjaya mendapatkan lidi yang paling banyak. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Peserta diminta memberikan lidi kepada sesiapa yang layak untuk diselamatkan berdasarkan kriteria yang dimiliki dengan harapan orang itu boleh memberi sumbangan yang besar kepada dunia. kemudian jika beri kata ³awak layak´. Minta mereka ke hadapan untuk memberikan ucapan untuk membalas kepercayaan peserta lain. peserta diberitahu kapal yang mereka naiki bakal karam. 3. 7. Peserta diminta membuat satu bulatan. Peserta dimaklumkan bahawa hanya 1 µsampan¶ sahaja yang boleh dinaiki dan hanya boleh memuatkan 4-5 orang sahaja. Kemudian. 5.

kita akan dinilai sama ada layak atau tidak layak untuk menajdi pemimpin.OBJEKTIF: 1. Sebagai pemimpin. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Dapat menilai diri bahawa selama ini ada memberi sumbangan atau tidak. 2. Straw 2. . Latar belakang muzik yang sesuai. 3. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Bersedia untuk menjadi seorang pemimpin dan memegang tanggungjawab besar. PERALATAN: 1.

kreatif. Menanamkan nilai-nilai kepimpinan dalam diri. Memperkukuhkan sifat-sifat kepimpinan sedia ada 4. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Meyedarkan bahawa setiap individu itu memimpin dan dipimpin. PELAKSANAAN: 1. 3. setia kawan dan dapat menguasai komunikasi yang baik. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). . Komander akan memberikan arahan kawad secara senyap berdasarkan 4 keping kad yang disediakan. Menara yang dibina mestilah kukuh dan boleh menampung air yang telah diisi di dalam botol. kumpulan akan didenda penalty masa iaitu 5 minit ataupun sebarang denda yang dianggap bersesuaian. Bertujuan untuk melahirkan pemimpin yang cerda. berfikiran jauh. 2. Antaranya ialah: a) Towering straw Pelajar akan diminta untuk mendirikan menara dalam masa sepuluh minit menggunakan alatan yang dibekalkan. Kawasan permainan dibahagikan kepada beberapa checkpoint.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 5 (LDK 5) ¶MINI EXPLORES· OBJEKTIF: 1. Jika berjaya. Jika tidak berjaya. 2. akan mendapat mata sebanyak 5 point. b) Kawad senyap Seorang komender akan dipilih dari kalangan kumpulan.

Straw 2. penalty lima minit akan dikenakan. mengikut arahan. e) Radio Buruk Setiap kumpulan dikehendaki beratur dalam barisan yang panjang. 3. Tape Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. maka 1 mata akan ditolak. . Peserta akan dikenakan penalty berdasarkan jumlah perkataan yang mereka salah semasa menyampaikan ayat tersebut. d) Tali Kasih Pelajar akan dibekalkan dengan sehelai kertas A4 Mereka dikehendaki membuatkan satu rantai yang dapat dipegang oleh kesemua ahli kumpulan mereka tanpa memutuskan helaian kertas tersebut.- Jika anak buah gagal. Setiap botol mewakili 2 mata Jika kumpulan gagal menjatuhkan botol. 4. Mana-mana kumpulan yang tidak melalui kesemua checkpoint tidak layak dikira sebagai pemenang. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Pemenang akan dikira mengikut jumlah mata yang terkumpul. c) Bowling Sebanyak 8 botol mineral yang diisi dengan air disusun dengan jarak 20 langkah dari tempat balingan. Jika mereka gagal. kumpulan tersebut akan didenda dan jika berjaya akan mendapat 5 markah terkumpul juga. ALATAN: 1. Fasilitator akan memberikan beberapa ayat untuk disampaikan kepada rakan-rakan yang beratur tersebut.

Kertas A4 6. Kad manila 5.3. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Bola y Jumlah checkpoint adalah berdasarkan kawasan sekitar sekolah. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Botol air mineral 4.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 6 (LDK 6) ¶BOLEH KE TAK BOLEH· Objektif y y y y Alatan y y y Kertas A4 Gam Batu bata Meningkatkan daya kretiviti para murid. Menanam sikap tidak berputus asa. 3. Masa selama 15 minit diberikan kepada setiap kumpulan. Sediakan satu binaan yang menggunakan kertas A4 yang mampu menampung batu bata. 1. setiap binaan akan cuba untuk menampung batu-bata sebanyak yang mungkin 5. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Membantu murid berfikir secara kreatif. Kumpulan binaan yang menampung paling banyak batu bata menang. . 4. Prosedur. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Setiap kumpulan diberikan 15 helai kertas A4 dan gam 2. Setelah selesai.

Arkitek 6. Antara watak tersebut ialah: 1. Disana mereka akan membina tamadun yang baru. Peserta dibayangkan bahawa bumi yang menjadi tempat tinggal mereka akan musnah tidak lama lagi dan hanya beberapa sahaja yang dibenarkan untuk menaiki roket untuk ke tempat lain. 4. Fasilitator akan menyenaraikan beberapa watak yang harus dipilih oleh murid. Menguji kepekaan murid Prosedur. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan sehelai kertas mahjong dan juga marker pen. 5. Ibu mengandung 2. Menyemai sikap berani untuk mempertahankan sesuatu yang benar Membantu murid berfikir secara kreatif. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Membantu murid untuk lebih rasional dalam melakukan sesuatu keputusan. Tentera . Jurutera Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 2. 3. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 7 (LDK 7) ¶THE LAST GENERATION!!· Objektif y y y y y y Alatan y y y Kertas mahjong Marker Kertas A4 Meningkatkan daya kretiviti para murid. 1.

Guru 7. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Peserta juga dikehendaki melukis peta atau plan tamadun mereka yang baru beserta dengan organisasi pentadbiran tamadun tersebut. Peta tersebut akan dibentangkan dan setiap pemilihan watak yang dilakukan akan disoal kepentingan watak tersebut oleh fasilitator. 7. Doktor 6. Setiap individu akan menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat. Jururawat 10. Diantara 10 watak yang dibekalkan. Bomba 5.Imam 5.3. Untuk memastikan murid faham dengan pilihan mereka dan mampu untuk menyatakan keputusan pemilihan mereka.Anak yang soleh 8. . Kesimpulan: Setiap individu memainkan peranan yang penting dalam sesebuah organisasi. Polis 4. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. peserta perlu memilih 4 sahaja untuk dibawa ketempat baru. Petani 9. Setiap watak memainkan peranan yang berlainan. 6.

gunting. sayang dan sebagainya. gam. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan kertas mahjong. Membantu murid untuk mengenal pasti nilai-nilai murni.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 8 (LDK 8) ¶THE BEAUTIFUL BEG!!· Objektif y y y y y Meningkatkan daya kretiviti para murid. Memastikan nilai-nilai tersebut perlu diterapkan dalam diri sebagai seorang pemimpin. 2. Menyemaikan nilai-nilai murni terhadap diri mereka melalui aktiviti permainan Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Alatan y y y y Kertas mahjong Gam Surat Khabar Lama Gunting Prosedur. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. serta surat khabar lama. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). . Mereka dikehendaki mencipta satu beg yang paling cantik dan mereka juga dikehendaki mencari perkataan nila-nilai murni seperti baik. 1.

Perlaksanaan: 1. . hendaklah ditampalkan dibeg mereka. 2. Fasilitator akan meminta setiap kumpulan membuat cabutan atau undian. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).3. Setiap perkataan yang telah mereka kumpul.Memupuk semangat kepimpinan dalam diri pelajar sewaktu mengendalikan aktiviti bersama-sama. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Mereka perlu melakonkan babak yang bersesuai dengan konsep kepimpinan dengan dibantu oleh fasilitstor.Memupuk semangat dan budaya kepimpinan .Pelajar mengetahui bahawa perlunya sifat dan semangat kepimpinan dalam diri setiap waktu dan situasi. . MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 9 (LDK 9) ¶ MALAM KEBUDAYAAN!!· Aktiviti: Lakonan Tema: Kepimpinan Objektif: .

Bersama-sama berkongsi cerita. Memberi peluang kepada fasi untuk lebih mesra dengan murid.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 10 (LDK 10) ¶PERKONGSIAN ILMU!!· Objektif: Membantu murid untuk meluahkan masalah. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). . Fasilitator memberikan nasihat yang bersesuaian dengan tahap dan masalah yang dihadapi oleh murid Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Mampu untuk bersama-sama berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Pelaksanaan: Fasilitator berada bersama ahli kumpulan dan sama-sama berbincang tentang kepimpinan dan nilai-nilai kepimpinan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful