P. 1
MODUL LATIHAN LDK

MODUL LATIHAN LDK

|Views: 3,712|Likes:
Dipublikasikan oleh Shafiq Azli

More info:

Published by: Shafiq Azli on Aug 13, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/13/2014

pdf

text

original

MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN [LDK

]

-PROGRAM KEPIMPINANKELAB SAHABAT SISWA (KESAS) [SKUAD1] INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia, Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

mereka haruslah saling mengenali antara satu sama lain untuk memastikan kepimpinan mereka menjadi hebat serta dihormati. arahan akan disampaikan dan peserta dikehendaki untuk mengikut arahan yang diberi. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Peserta diminta untuk berada di dalam besar dan berjalan mengelilingi bulatan sambil diiringi muzik. 3. Semasa peserta berjalan.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 1 (LDK 1) ¶ICE BREAKING !!· PELAKSANAAN: 1. Sebagai pemimpin yang berdedikasi. 1. Antara arahan-arahan yang digunakan ialah: OBJEKTIF: Peserta diminta berkumpul mengikut pangkal abjad pada nama Peserta diminta berkumpul mengikut bulan dilahirkan Peserta diminta berkumpul mengikut warna kegemaran Peserta diminta berkumpul mengikut hobi. Aktiviti ini dilaksanankan bertujuan untuk memastikan setiap peserta mampu bersuai kenal dengan peserta lain walaupun dalam masa yang singkat. 2. . 2.

Meningkatkan kemahiran komunikasi antara ahli kumpulan dan perasaan percaya terhadap satu sama lain. Semua peserta kecuali ketua kumpulan perlu memegang kertas mahjong dan diletakkan telur di atas kertas tersebut. 3. Semasa bergerak. 2. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Peserta perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat sambil memegang kertas mahjong mengikut arahan konduktor. 3. 6. Membina keyakinan dalam diri peserta untuk lebih yakin kepada gerak hati. Setiap kumpulan diberi sehelai kertas mahjong. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kumpulan. Semua ahli kumpulan kecuali konduktor perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. 5. Setiap kumpulan perlu memilih seorang konduktor. PERLAKSANAAN: 1.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 2 (LDK 2) ¶FOLLOW ME!!· OBJEKTIF: 1. peserta tidak dibenarkan untuk bercakap sesama ahli kumpulan. sebiji telur dan kain hitam. 4. Peserta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing 2. . 4. Menanam semangat kepimpinan dalam diri peserta. 5. Melatih peserta untuk menerima arahan daripada orang lain dan memberi arahan dengan jelas kepada orang lain. 7. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

10. 11. 3. Selepas beberapa minit. Konduktor memainkan peranan dalam member arahan kepada peserta yang lain agar telur yang dibawa tidak akan pecah. hanya memberi arahan lisan. dan belakang´ untuk bergerak dan arahan yang diberi mestilah ditukar mengikut kreativiti setiap kumpulan. 9. 5. Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil lukisan mereka.depan. 6.kiri. Konduktor tidak dibenarkan menggunakan arahan ³kanan. peserta perlu menyiapkan lukisan mereka.8. . Setiap kumpulan akan dibekalkan sehelai kertas mahjong dan sebatang marker. Kumpulan yang berjaya membawa telur dengan selamat akan dianggap sebagai pemenang. PERALATAN y y y Kertas mahjong Pen marker Kain hitam Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Ahli kumpulan tidak boleh menyentuh ketua kumpulan. 2. Ahli kumpulan yang lain perlu memberi arahan kepada ketua kumpulan untuk melukis sebuah lukisan. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). PERALATAN: 1) Kertas mahjong ± 15 helai 2) Telur ± 15 biji 3) Kain hitam ¶ARAHAN MU LUKISAN KU· (BACKUP) PELAKSANAAN 1. Setiap ketua kumpulan perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. 4. Kumpulan yang tidak berjaya dianggap gagal menguruskan kumpulan mereka.

4. PELAKSANAAN: 1.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 3 (LDK 3) ¶PULAU GERSANG· OBJEKTIF: 1. Setiap kumpulan akan diberi kertas mahjong dan magic colour 2. 3. setiap ahli dari setiap kumpulan akan dipanggil keluar untuk meneruskan permainan. Untuk melatih para peserta memberi arahan dengan lebih tepat 3. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Ahli yang terpilih akan dibawa oleh fasililator ke satu tempat untuk melihat satu peta yang telah dilukis. Seorang ahli dari setiap kumpulan akan dipilih oleh ahli kumpulan itu sendiri untuk menerima arahan daripada fasilitator yang bertugas. Untuk melatih dan memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. Untuk menguji tahap penerimaan dan kepekaan terhadap arahan yang diberikan oleh seorang pemimpin. . Jika sempat. 6. PERALATAN 1) Kertas mahjong (15 helai) Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Ahli tersebut diberikan masa selama 2 minit sahaja untuk mengingati keseluruhan peta tersebut. 5. Ahli itu akan kembali semula kepada kumpulan masing-masing dan menerangkan secara lisan kepada ahli yang lain untuk melukis kembali apa yang dilihat oleh ahli tersebut tanpa pertolongannya. 4. Untuk menguji tahap kecekapan dan ingatan para peserta 2.

ahli lain di dalam dewan akan melakukan arahan yang disuruh. Bersembang Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Melatih murid untuk bercakap di khalayak ramai. Melatih murid bekerjasama di dalam kumpulan. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Tepuk tangan d. a. Murid dapat membina keyakinan diri. . Ketawa b. 3. Apabila ketua-ketua kumpulan sedang bercerita. PELAKSANAAN: 1. Fasilitator akan memberi arahan tugas kepada ketua kumpulan untuk bercerita di dalam dewan. 2. Murid dapat belajar memahami perasaan orang lain. Ketua-ketua kumpulan dipanggil untuk keluar dari dewan. 4. 3. 2. Booo!! c.2) Pen marker 3) Magic colour (12 batang) (5 batang) ¶LAYAN TAK LAYAN· (BACKUP) OBJEKTIF: 1.

Peserta diberi peluang untuk bersuka ria. . Peserta diminta membuat satu bulatan. 4. 3. Berhadapan. Minta mereka ke hadapan untuk memberikan ucapan untuk membalas kepercayaan peserta lain. 6. kemudian jika beri kata ³awak layak´. jika tidak ³maaf. Peserta diminta memberikan lidi kepada sesiapa yang layak untuk diselamatkan berdasarkan kriteria yang dimiliki dengan harapan orang itu boleh memberi sumbangan yang besar kepada dunia. lihat wajah/mata dan sebutkan nama . Kumpulkan 4 peserta yang berjaya mendapatkan lidi yang paling banyak. 5. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 2. Peserta dimaklumkan bahawa hanya 1 µsampan¶ sahaja yang boleh dinaiki dan hanya boleh memuatkan 4-5 orang sahaja.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 4 (LDK 4) ¶KARAM· PELAKSANAAN: 1. awak tidak layak´. 7. Peserta diminta untuk membayangkan bahawa mereka sedang berada di atas sebuah kapal. peserta diberitahu kapal yang mereka naiki bakal karam. Peserta di beri 2-5 straw setiap seorang. Kemudian. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

. Sebagai pemimpin. Straw 2. 2. Latar belakang muzik yang sesuai.OBJEKTIF: 1. PERALATAN: 1. kita akan dinilai sama ada layak atau tidak layak untuk menajdi pemimpin. Bersedia untuk menjadi seorang pemimpin dan memegang tanggungjawab besar. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dapat menilai diri bahawa selama ini ada memberi sumbangan atau tidak. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 3.

kumpulan akan didenda penalty masa iaitu 5 minit ataupun sebarang denda yang dianggap bersesuaian. Komander akan memberikan arahan kawad secara senyap berdasarkan 4 keping kad yang disediakan. Menara yang dibina mestilah kukuh dan boleh menampung air yang telah diisi di dalam botol. Kawasan permainan dibahagikan kepada beberapa checkpoint. . Meyedarkan bahawa setiap individu itu memimpin dan dipimpin. Jika tidak berjaya. kreatif. 2.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 5 (LDK 5) ¶MINI EXPLORES· OBJEKTIF: 1. 3. berfikiran jauh. Menanamkan nilai-nilai kepimpinan dalam diri. b) Kawad senyap Seorang komender akan dipilih dari kalangan kumpulan. 2. akan mendapat mata sebanyak 5 point. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Bertujuan untuk melahirkan pemimpin yang cerda. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Memperkukuhkan sifat-sifat kepimpinan sedia ada 4. Antaranya ialah: a) Towering straw Pelajar akan diminta untuk mendirikan menara dalam masa sepuluh minit menggunakan alatan yang dibekalkan. PELAKSANAAN: 1. Jika berjaya. setia kawan dan dapat menguasai komunikasi yang baik.

Mana-mana kumpulan yang tidak melalui kesemua checkpoint tidak layak dikira sebagai pemenang. e) Radio Buruk Setiap kumpulan dikehendaki beratur dalam barisan yang panjang. ALATAN: 1. . 3. maka 1 mata akan ditolak. penalty lima minit akan dikenakan. d) Tali Kasih Pelajar akan dibekalkan dengan sehelai kertas A4 Mereka dikehendaki membuatkan satu rantai yang dapat dipegang oleh kesemua ahli kumpulan mereka tanpa memutuskan helaian kertas tersebut. Pemenang akan dikira mengikut jumlah mata yang terkumpul. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). c) Bowling Sebanyak 8 botol mineral yang diisi dengan air disusun dengan jarak 20 langkah dari tempat balingan. Straw 2. Setiap botol mewakili 2 mata Jika kumpulan gagal menjatuhkan botol.- Jika anak buah gagal. Peserta akan dikenakan penalty berdasarkan jumlah perkataan yang mereka salah semasa menyampaikan ayat tersebut. Jika mereka gagal. 4. Tape Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Fasilitator akan memberikan beberapa ayat untuk disampaikan kepada rakan-rakan yang beratur tersebut. mengikut arahan. kumpulan tersebut akan didenda dan jika berjaya akan mendapat 5 markah terkumpul juga.

. Botol air mineral 4. Bola y Jumlah checkpoint adalah berdasarkan kawasan sekitar sekolah.3. Kad manila 5. Kertas A4 6. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Prosedur. Kumpulan binaan yang menampung paling banyak batu bata menang. Sediakan satu binaan yang menggunakan kertas A4 yang mampu menampung batu bata. 1. .MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 6 (LDK 6) ¶BOLEH KE TAK BOLEH· Objektif y y y y Alatan y y y Kertas A4 Gam Batu bata Meningkatkan daya kretiviti para murid. Setelah selesai. 4. 3. Setiap kumpulan diberikan 15 helai kertas A4 dan gam 2. Menanam sikap tidak berputus asa. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. setiap binaan akan cuba untuk menampung batu-bata sebanyak yang mungkin 5. Membantu murid berfikir secara kreatif. Masa selama 15 minit diberikan kepada setiap kumpulan. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

Peserta dibayangkan bahawa bumi yang menjadi tempat tinggal mereka akan musnah tidak lama lagi dan hanya beberapa sahaja yang dibenarkan untuk menaiki roket untuk ke tempat lain. Arkitek 6. Ibu mengandung 2. 1. Membantu murid untuk lebih rasional dalam melakukan sesuatu keputusan. Jurutera Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 7 (LDK 7) ¶THE LAST GENERATION!!· Objektif y y y y y y Alatan y y y Kertas mahjong Marker Kertas A4 Meningkatkan daya kretiviti para murid. Disana mereka akan membina tamadun yang baru. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Antara watak tersebut ialah: 1. 3. Fasilitator akan menyenaraikan beberapa watak yang harus dipilih oleh murid. Menguji kepekaan murid Prosedur. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan sehelai kertas mahjong dan juga marker pen. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. 2. Menyemai sikap berani untuk mempertahankan sesuatu yang benar Membantu murid berfikir secara kreatif. 4. Tentera . 5.

Jururawat 10. Setiap watak memainkan peranan yang berlainan. Guru 7.Imam 5. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Untuk memastikan murid faham dengan pilihan mereka dan mampu untuk menyatakan keputusan pemilihan mereka. Peta tersebut akan dibentangkan dan setiap pemilihan watak yang dilakukan akan disoal kepentingan watak tersebut oleh fasilitator. Petani 9. 6. peserta perlu memilih 4 sahaja untuk dibawa ketempat baru. Polis 4. Bomba 5.3. Diantara 10 watak yang dibekalkan. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Kesimpulan: Setiap individu memainkan peranan yang penting dalam sesebuah organisasi.Anak yang soleh 8. Doktor 6. . 7. Setiap individu akan menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat. Peserta juga dikehendaki melukis peta atau plan tamadun mereka yang baru beserta dengan organisasi pentadbiran tamadun tersebut.

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Mereka dikehendaki mencipta satu beg yang paling cantik dan mereka juga dikehendaki mencari perkataan nila-nilai murni seperti baik. Menyemaikan nilai-nilai murni terhadap diri mereka melalui aktiviti permainan Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. sayang dan sebagainya. 2. Membantu murid untuk mengenal pasti nilai-nilai murni. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan kertas mahjong. . 1. Alatan y y y y Kertas mahjong Gam Surat Khabar Lama Gunting Prosedur. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 8 (LDK 8) ¶THE BEAUTIFUL BEG!!· Objektif y y y y y Meningkatkan daya kretiviti para murid. gam. Memastikan nilai-nilai tersebut perlu diterapkan dalam diri sebagai seorang pemimpin. serta surat khabar lama. gunting.

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.Memupuk semangat kepimpinan dalam diri pelajar sewaktu mengendalikan aktiviti bersama-sama. Mereka perlu melakonkan babak yang bersesuai dengan konsep kepimpinan dengan dibantu oleh fasilitstor. Perlaksanaan: 1. 2. Fasilitator akan meminta setiap kumpulan membuat cabutan atau undian.Memupuk semangat dan budaya kepimpinan . hendaklah ditampalkan dibeg mereka. . MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 9 (LDK 9) ¶ MALAM KEBUDAYAAN!!· Aktiviti: Lakonan Tema: Kepimpinan Objektif: . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).Pelajar mengetahui bahawa perlunya sifat dan semangat kepimpinan dalam diri setiap waktu dan situasi. Setiap perkataan yang telah mereka kumpul.3. .

MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 10 (LDK 10) ¶PERKONGSIAN ILMU!!· Objektif: Membantu murid untuk meluahkan masalah. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Bersama-sama berkongsi cerita. . Fasilitator memberikan nasihat yang bersesuaian dengan tahap dan masalah yang dihadapi oleh murid Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Mampu untuk bersama-sama berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Memberi peluang kepada fasi untuk lebih mesra dengan murid. Pelaksanaan: Fasilitator berada bersama ahli kumpulan dan sama-sama berbincang tentang kepimpinan dan nilai-nilai kepimpinan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->