MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN [LDK

]

-PROGRAM KEPIMPINANKELAB SAHABAT SISWA (KESAS) [SKUAD1] INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia, Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

Semasa peserta berjalan. Antara arahan-arahan yang digunakan ialah: OBJEKTIF: Peserta diminta berkumpul mengikut pangkal abjad pada nama Peserta diminta berkumpul mengikut bulan dilahirkan Peserta diminta berkumpul mengikut warna kegemaran Peserta diminta berkumpul mengikut hobi. . Sebagai pemimpin yang berdedikasi. 1. 2. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Aktiviti ini dilaksanankan bertujuan untuk memastikan setiap peserta mampu bersuai kenal dengan peserta lain walaupun dalam masa yang singkat.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 1 (LDK 1) ¶ICE BREAKING !!· PELAKSANAAN: 1. mereka haruslah saling mengenali antara satu sama lain untuk memastikan kepimpinan mereka menjadi hebat serta dihormati. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Peserta diminta untuk berada di dalam besar dan berjalan mengelilingi bulatan sambil diiringi muzik. arahan akan disampaikan dan peserta dikehendaki untuk mengikut arahan yang diberi. 3. 2.

Peserta perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat sambil memegang kertas mahjong mengikut arahan konduktor. 6. . PERLAKSANAAN: 1.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 2 (LDK 2) ¶FOLLOW ME!!· OBJEKTIF: 1. 4. Menanam semangat kepimpinan dalam diri peserta. 3. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Membina keyakinan dalam diri peserta untuk lebih yakin kepada gerak hati. Peserta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing 2. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. sebiji telur dan kain hitam. 5. Setiap kumpulan perlu memilih seorang konduktor. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kumpulan. Meningkatkan kemahiran komunikasi antara ahli kumpulan dan perasaan percaya terhadap satu sama lain. 4. 2. Semua peserta kecuali ketua kumpulan perlu memegang kertas mahjong dan diletakkan telur di atas kertas tersebut. Setiap kumpulan diberi sehelai kertas mahjong. Semua ahli kumpulan kecuali konduktor perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. peserta tidak dibenarkan untuk bercakap sesama ahli kumpulan. 3. 5. Semasa bergerak. 7. Melatih peserta untuk menerima arahan daripada orang lain dan memberi arahan dengan jelas kepada orang lain.

depan. Kumpulan yang tidak berjaya dianggap gagal menguruskan kumpulan mereka. 3. 6. peserta perlu menyiapkan lukisan mereka. Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil lukisan mereka. Ahli kumpulan yang lain perlu memberi arahan kepada ketua kumpulan untuk melukis sebuah lukisan. 4. 10. Ahli kumpulan tidak boleh menyentuh ketua kumpulan. 2. 9. PERALATAN y y y Kertas mahjong Pen marker Kain hitam Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.kiri.8. Konduktor tidak dibenarkan menggunakan arahan ³kanan. hanya memberi arahan lisan. 11. 5. Kumpulan yang berjaya membawa telur dengan selamat akan dianggap sebagai pemenang. Setiap ketua kumpulan perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. Konduktor memainkan peranan dalam member arahan kepada peserta yang lain agar telur yang dibawa tidak akan pecah. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). PERALATAN: 1) Kertas mahjong ± 15 helai 2) Telur ± 15 biji 3) Kain hitam ¶ARAHAN MU LUKISAN KU· (BACKUP) PELAKSANAAN 1. Setiap kumpulan akan dibekalkan sehelai kertas mahjong dan sebatang marker. . Selepas beberapa minit. dan belakang´ untuk bergerak dan arahan yang diberi mestilah ditukar mengikut kreativiti setiap kumpulan.

PERALATAN 1) Kertas mahjong (15 helai) Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Untuk melatih dan memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. Jika sempat. 4. 3. PELAKSANAAN: 1. Untuk menguji tahap kecekapan dan ingatan para peserta 2. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Ahli yang terpilih akan dibawa oleh fasililator ke satu tempat untuk melihat satu peta yang telah dilukis. Ahli tersebut diberikan masa selama 2 minit sahaja untuk mengingati keseluruhan peta tersebut. 5. 6. . setiap ahli dari setiap kumpulan akan dipanggil keluar untuk meneruskan permainan. 4. Ahli itu akan kembali semula kepada kumpulan masing-masing dan menerangkan secara lisan kepada ahli yang lain untuk melukis kembali apa yang dilihat oleh ahli tersebut tanpa pertolongannya. Untuk menguji tahap penerimaan dan kepekaan terhadap arahan yang diberikan oleh seorang pemimpin. Seorang ahli dari setiap kumpulan akan dipilih oleh ahli kumpulan itu sendiri untuk menerima arahan daripada fasilitator yang bertugas.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 3 (LDK 3) ¶PULAU GERSANG· OBJEKTIF: 1. Untuk melatih para peserta memberi arahan dengan lebih tepat 3. Setiap kumpulan akan diberi kertas mahjong dan magic colour 2.

Booo!! c. ahli lain di dalam dewan akan melakukan arahan yang disuruh. Apabila ketua-ketua kumpulan sedang bercerita. 3. 2. Fasilitator akan memberi arahan tugas kepada ketua kumpulan untuk bercerita di dalam dewan. Tepuk tangan d.2) Pen marker 3) Magic colour (12 batang) (5 batang) ¶LAYAN TAK LAYAN· (BACKUP) OBJEKTIF: 1. . 3. Melatih murid bekerjasama di dalam kumpulan. PELAKSANAAN: 1. 4. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Melatih murid untuk bercakap di khalayak ramai. Murid dapat membina keyakinan diri. 2. Ketawa b. Murid dapat belajar memahami perasaan orang lain. Bersembang Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. a. Ketua-ketua kumpulan dipanggil untuk keluar dari dewan.

awak tidak layak´. Kemudian. Peserta di beri 2-5 straw setiap seorang. kemudian jika beri kata ³awak layak´. Peserta diberi peluang untuk bersuka ria. Kumpulkan 4 peserta yang berjaya mendapatkan lidi yang paling banyak. Peserta diminta membuat satu bulatan. Peserta diminta untuk membayangkan bahawa mereka sedang berada di atas sebuah kapal. . 2. Peserta diminta memberikan lidi kepada sesiapa yang layak untuk diselamatkan berdasarkan kriteria yang dimiliki dengan harapan orang itu boleh memberi sumbangan yang besar kepada dunia. Minta mereka ke hadapan untuk memberikan ucapan untuk membalas kepercayaan peserta lain. Berhadapan. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 4. Peserta dimaklumkan bahawa hanya 1 µsampan¶ sahaja yang boleh dinaiki dan hanya boleh memuatkan 4-5 orang sahaja. 5.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 4 (LDK 4) ¶KARAM· PELAKSANAAN: 1. peserta diberitahu kapal yang mereka naiki bakal karam. 6. lihat wajah/mata dan sebutkan nama . jika tidak ³maaf. 3. 7. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

. kita akan dinilai sama ada layak atau tidak layak untuk menajdi pemimpin. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 3. Latar belakang muzik yang sesuai. Straw 2. Bersedia untuk menjadi seorang pemimpin dan memegang tanggungjawab besar. 2. Dapat menilai diri bahawa selama ini ada memberi sumbangan atau tidak. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.OBJEKTIF: 1. Sebagai pemimpin. PERALATAN: 1.

PELAKSANAAN: 1. 2. 3. b) Kawad senyap Seorang komender akan dipilih dari kalangan kumpulan. Jika berjaya. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Jika tidak berjaya. 2. Bertujuan untuk melahirkan pemimpin yang cerda. setia kawan dan dapat menguasai komunikasi yang baik. Menara yang dibina mestilah kukuh dan boleh menampung air yang telah diisi di dalam botol.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 5 (LDK 5) ¶MINI EXPLORES· OBJEKTIF: 1. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Komander akan memberikan arahan kawad secara senyap berdasarkan 4 keping kad yang disediakan. Antaranya ialah: a) Towering straw Pelajar akan diminta untuk mendirikan menara dalam masa sepuluh minit menggunakan alatan yang dibekalkan. akan mendapat mata sebanyak 5 point. Kawasan permainan dibahagikan kepada beberapa checkpoint. kreatif. kumpulan akan didenda penalty masa iaitu 5 minit ataupun sebarang denda yang dianggap bersesuaian. Menanamkan nilai-nilai kepimpinan dalam diri. . berfikiran jauh. Memperkukuhkan sifat-sifat kepimpinan sedia ada 4. Meyedarkan bahawa setiap individu itu memimpin dan dipimpin.

Pemenang akan dikira mengikut jumlah mata yang terkumpul. 3. maka 1 mata akan ditolak. Tape Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). penalty lima minit akan dikenakan. .- Jika anak buah gagal. 4. Setiap botol mewakili 2 mata Jika kumpulan gagal menjatuhkan botol. kumpulan tersebut akan didenda dan jika berjaya akan mendapat 5 markah terkumpul juga. Straw 2. Mana-mana kumpulan yang tidak melalui kesemua checkpoint tidak layak dikira sebagai pemenang. e) Radio Buruk Setiap kumpulan dikehendaki beratur dalam barisan yang panjang. Peserta akan dikenakan penalty berdasarkan jumlah perkataan yang mereka salah semasa menyampaikan ayat tersebut. mengikut arahan. c) Bowling Sebanyak 8 botol mineral yang diisi dengan air disusun dengan jarak 20 langkah dari tempat balingan. d) Tali Kasih Pelajar akan dibekalkan dengan sehelai kertas A4 Mereka dikehendaki membuatkan satu rantai yang dapat dipegang oleh kesemua ahli kumpulan mereka tanpa memutuskan helaian kertas tersebut. Fasilitator akan memberikan beberapa ayat untuk disampaikan kepada rakan-rakan yang beratur tersebut. Jika mereka gagal. ALATAN: 1.

Bola y Jumlah checkpoint adalah berdasarkan kawasan sekitar sekolah. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Kertas A4 6. . Kad manila 5. Botol air mineral 4.3.

Kumpulan binaan yang menampung paling banyak batu bata menang. Setiap kumpulan diberikan 15 helai kertas A4 dan gam 2. Membantu murid berfikir secara kreatif. Menanam sikap tidak berputus asa. 4. setiap binaan akan cuba untuk menampung batu-bata sebanyak yang mungkin 5. 1.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 6 (LDK 6) ¶BOLEH KE TAK BOLEH· Objektif y y y y Alatan y y y Kertas A4 Gam Batu bata Meningkatkan daya kretiviti para murid. Setelah selesai. Sediakan satu binaan yang menggunakan kertas A4 yang mampu menampung batu bata. . 3. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Prosedur. Masa selama 15 minit diberikan kepada setiap kumpulan. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan sehelai kertas mahjong dan juga marker pen. Disana mereka akan membina tamadun yang baru. 2. Tentera . Arkitek 6.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 7 (LDK 7) ¶THE LAST GENERATION!!· Objektif y y y y y y Alatan y y y Kertas mahjong Marker Kertas A4 Meningkatkan daya kretiviti para murid. Antara watak tersebut ialah: 1. Fasilitator akan menyenaraikan beberapa watak yang harus dipilih oleh murid. Menyemai sikap berani untuk mempertahankan sesuatu yang benar Membantu murid berfikir secara kreatif. Jurutera Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Ibu mengandung 2. Menguji kepekaan murid Prosedur. 1. 3. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 5. Membantu murid untuk lebih rasional dalam melakukan sesuatu keputusan. Peserta dibayangkan bahawa bumi yang menjadi tempat tinggal mereka akan musnah tidak lama lagi dan hanya beberapa sahaja yang dibenarkan untuk menaiki roket untuk ke tempat lain. 4.

Untuk memastikan murid faham dengan pilihan mereka dan mampu untuk menyatakan keputusan pemilihan mereka. Setiap individu akan menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat. Diantara 10 watak yang dibekalkan. 7. Bomba 5. . Peta tersebut akan dibentangkan dan setiap pemilihan watak yang dilakukan akan disoal kepentingan watak tersebut oleh fasilitator. Guru 7. Kesimpulan: Setiap individu memainkan peranan yang penting dalam sesebuah organisasi. 6. Doktor 6. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. peserta perlu memilih 4 sahaja untuk dibawa ketempat baru.3. Polis 4.Anak yang soleh 8.Imam 5. Jururawat 10. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Setiap watak memainkan peranan yang berlainan. Petani 9. Peserta juga dikehendaki melukis peta atau plan tamadun mereka yang baru beserta dengan organisasi pentadbiran tamadun tersebut.

Membantu murid untuk mengenal pasti nilai-nilai murni. gunting. . Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. serta surat khabar lama. gam. Alatan y y y y Kertas mahjong Gam Surat Khabar Lama Gunting Prosedur. Mereka dikehendaki mencipta satu beg yang paling cantik dan mereka juga dikehendaki mencari perkataan nila-nilai murni seperti baik. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 2. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan kertas mahjong. sayang dan sebagainya.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 8 (LDK 8) ¶THE BEAUTIFUL BEG!!· Objektif y y y y y Meningkatkan daya kretiviti para murid. 1. Memastikan nilai-nilai tersebut perlu diterapkan dalam diri sebagai seorang pemimpin. Menyemaikan nilai-nilai murni terhadap diri mereka melalui aktiviti permainan Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong.

Pelajar mengetahui bahawa perlunya sifat dan semangat kepimpinan dalam diri setiap waktu dan situasi. MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 9 (LDK 9) ¶ MALAM KEBUDAYAAN!!· Aktiviti: Lakonan Tema: Kepimpinan Objektif: . Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. .Memupuk semangat dan budaya kepimpinan . . Setiap perkataan yang telah mereka kumpul. 2. hendaklah ditampalkan dibeg mereka. Perlaksanaan: 1. Fasilitator akan meminta setiap kumpulan membuat cabutan atau undian.3. Mereka perlu melakonkan babak yang bersesuai dengan konsep kepimpinan dengan dibantu oleh fasilitstor. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).Memupuk semangat kepimpinan dalam diri pelajar sewaktu mengendalikan aktiviti bersama-sama.

Mampu untuk bersama-sama berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 10 (LDK 10) ¶PERKONGSIAN ILMU!!· Objektif: Membantu murid untuk meluahkan masalah. Fasilitator memberikan nasihat yang bersesuaian dengan tahap dan masalah yang dihadapi oleh murid Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Memberi peluang kepada fasi untuk lebih mesra dengan murid. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Bersama-sama berkongsi cerita. Pelaksanaan: Fasilitator berada bersama ahli kumpulan dan sama-sama berbincang tentang kepimpinan dan nilai-nilai kepimpinan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful