MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN [LDK

]

-PROGRAM KEPIMPINANKELAB SAHABAT SISWA (KESAS) [SKUAD1] INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia, Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

3. Peserta diminta untuk berada di dalam besar dan berjalan mengelilingi bulatan sambil diiringi muzik. . Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Sebagai pemimpin yang berdedikasi. 2. mereka haruslah saling mengenali antara satu sama lain untuk memastikan kepimpinan mereka menjadi hebat serta dihormati.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 1 (LDK 1) ¶ICE BREAKING !!· PELAKSANAAN: 1. 2. 1. Antara arahan-arahan yang digunakan ialah: OBJEKTIF: Peserta diminta berkumpul mengikut pangkal abjad pada nama Peserta diminta berkumpul mengikut bulan dilahirkan Peserta diminta berkumpul mengikut warna kegemaran Peserta diminta berkumpul mengikut hobi. Aktiviti ini dilaksanankan bertujuan untuk memastikan setiap peserta mampu bersuai kenal dengan peserta lain walaupun dalam masa yang singkat. arahan akan disampaikan dan peserta dikehendaki untuk mengikut arahan yang diberi. Semasa peserta berjalan.

Menanam semangat kepimpinan dalam diri peserta. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kumpulan. 5. Setiap kumpulan perlu memilih seorang konduktor. Melatih peserta untuk menerima arahan daripada orang lain dan memberi arahan dengan jelas kepada orang lain. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 3. 4. Semasa bergerak. Setiap kumpulan diberi sehelai kertas mahjong. Semua ahli kumpulan kecuali konduktor perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 2 (LDK 2) ¶FOLLOW ME!!· OBJEKTIF: 1. 3. . 2. 5. Peserta perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat sambil memegang kertas mahjong mengikut arahan konduktor. Membina keyakinan dalam diri peserta untuk lebih yakin kepada gerak hati. sebiji telur dan kain hitam. 4. Semua peserta kecuali ketua kumpulan perlu memegang kertas mahjong dan diletakkan telur di atas kertas tersebut. PERLAKSANAAN: 1. Meningkatkan kemahiran komunikasi antara ahli kumpulan dan perasaan percaya terhadap satu sama lain. Peserta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing 2. peserta tidak dibenarkan untuk bercakap sesama ahli kumpulan. 7. 6. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

hanya memberi arahan lisan. 10. 9.kiri. 4. dan belakang´ untuk bergerak dan arahan yang diberi mestilah ditukar mengikut kreativiti setiap kumpulan. Konduktor tidak dibenarkan menggunakan arahan ³kanan. 5. 2. Konduktor memainkan peranan dalam member arahan kepada peserta yang lain agar telur yang dibawa tidak akan pecah. PERALATAN: 1) Kertas mahjong ± 15 helai 2) Telur ± 15 biji 3) Kain hitam ¶ARAHAN MU LUKISAN KU· (BACKUP) PELAKSANAAN 1. Kumpulan yang tidak berjaya dianggap gagal menguruskan kumpulan mereka. Setiap ketua kumpulan perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam.depan. 6. 3. Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil lukisan mereka.8. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Ahli kumpulan yang lain perlu memberi arahan kepada ketua kumpulan untuk melukis sebuah lukisan. Kumpulan yang berjaya membawa telur dengan selamat akan dianggap sebagai pemenang. . PERALATAN y y y Kertas mahjong Pen marker Kain hitam Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. peserta perlu menyiapkan lukisan mereka. Ahli kumpulan tidak boleh menyentuh ketua kumpulan. Selepas beberapa minit. Setiap kumpulan akan dibekalkan sehelai kertas mahjong dan sebatang marker. 11.

Ahli itu akan kembali semula kepada kumpulan masing-masing dan menerangkan secara lisan kepada ahli yang lain untuk melukis kembali apa yang dilihat oleh ahli tersebut tanpa pertolongannya. 4. Untuk melatih dan memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. Ahli yang terpilih akan dibawa oleh fasililator ke satu tempat untuk melihat satu peta yang telah dilukis. PERALATAN 1) Kertas mahjong (15 helai) Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 6. 5. setiap ahli dari setiap kumpulan akan dipanggil keluar untuk meneruskan permainan. 4. . Untuk menguji tahap kecekapan dan ingatan para peserta 2. 3. Jika sempat. Untuk melatih para peserta memberi arahan dengan lebih tepat 3. Setiap kumpulan akan diberi kertas mahjong dan magic colour 2. Seorang ahli dari setiap kumpulan akan dipilih oleh ahli kumpulan itu sendiri untuk menerima arahan daripada fasilitator yang bertugas. Untuk menguji tahap penerimaan dan kepekaan terhadap arahan yang diberikan oleh seorang pemimpin. PELAKSANAAN: 1. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 3 (LDK 3) ¶PULAU GERSANG· OBJEKTIF: 1. Ahli tersebut diberikan masa selama 2 minit sahaja untuk mengingati keseluruhan peta tersebut.

2) Pen marker 3) Magic colour (12 batang) (5 batang) ¶LAYAN TAK LAYAN· (BACKUP) OBJEKTIF: 1. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). a. Tepuk tangan d. Fasilitator akan memberi arahan tugas kepada ketua kumpulan untuk bercerita di dalam dewan. Ketawa b. Ketua-ketua kumpulan dipanggil untuk keluar dari dewan. . Melatih murid untuk bercakap di khalayak ramai. 3. Melatih murid bekerjasama di dalam kumpulan. PELAKSANAAN: 1. 2. Apabila ketua-ketua kumpulan sedang bercerita. 3. Bersembang Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 2. ahli lain di dalam dewan akan melakukan arahan yang disuruh. Murid dapat belajar memahami perasaan orang lain. Murid dapat membina keyakinan diri. Booo!! c. 4.

Kemudian.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 4 (LDK 4) ¶KARAM· PELAKSANAAN: 1. 6. peserta diberitahu kapal yang mereka naiki bakal karam. jika tidak ³maaf. Minta mereka ke hadapan untuk memberikan ucapan untuk membalas kepercayaan peserta lain. Peserta diminta memberikan lidi kepada sesiapa yang layak untuk diselamatkan berdasarkan kriteria yang dimiliki dengan harapan orang itu boleh memberi sumbangan yang besar kepada dunia. . awak tidak layak´. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 7. 3. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Peserta diminta untuk membayangkan bahawa mereka sedang berada di atas sebuah kapal. kemudian jika beri kata ³awak layak´. Peserta diminta membuat satu bulatan. lihat wajah/mata dan sebutkan nama . Peserta diberi peluang untuk bersuka ria. Peserta dimaklumkan bahawa hanya 1 µsampan¶ sahaja yang boleh dinaiki dan hanya boleh memuatkan 4-5 orang sahaja. 5. Peserta di beri 2-5 straw setiap seorang. 4. Berhadapan. 2. Kumpulkan 4 peserta yang berjaya mendapatkan lidi yang paling banyak.

2. Sebagai pemimpin.OBJEKTIF: 1. Latar belakang muzik yang sesuai. 3. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Bersedia untuk menjadi seorang pemimpin dan memegang tanggungjawab besar. PERALATAN: 1. Straw 2. kita akan dinilai sama ada layak atau tidak layak untuk menajdi pemimpin. Dapat menilai diri bahawa selama ini ada memberi sumbangan atau tidak. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

2. setia kawan dan dapat menguasai komunikasi yang baik. PELAKSANAAN: 1. 2. Jika berjaya. Antaranya ialah: a) Towering straw Pelajar akan diminta untuk mendirikan menara dalam masa sepuluh minit menggunakan alatan yang dibekalkan. kreatif. b) Kawad senyap Seorang komender akan dipilih dari kalangan kumpulan. Komander akan memberikan arahan kawad secara senyap berdasarkan 4 keping kad yang disediakan. kumpulan akan didenda penalty masa iaitu 5 minit ataupun sebarang denda yang dianggap bersesuaian. . 3. Kawasan permainan dibahagikan kepada beberapa checkpoint. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). akan mendapat mata sebanyak 5 point. Menanamkan nilai-nilai kepimpinan dalam diri. Bertujuan untuk melahirkan pemimpin yang cerda. Jika tidak berjaya.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 5 (LDK 5) ¶MINI EXPLORES· OBJEKTIF: 1. Meyedarkan bahawa setiap individu itu memimpin dan dipimpin. Memperkukuhkan sifat-sifat kepimpinan sedia ada 4. berfikiran jauh. Menara yang dibina mestilah kukuh dan boleh menampung air yang telah diisi di dalam botol.

e) Radio Buruk Setiap kumpulan dikehendaki beratur dalam barisan yang panjang.- Jika anak buah gagal. Jika mereka gagal. kumpulan tersebut akan didenda dan jika berjaya akan mendapat 5 markah terkumpul juga. Mana-mana kumpulan yang tidak melalui kesemua checkpoint tidak layak dikira sebagai pemenang. c) Bowling Sebanyak 8 botol mineral yang diisi dengan air disusun dengan jarak 20 langkah dari tempat balingan. Setiap botol mewakili 2 mata Jika kumpulan gagal menjatuhkan botol. maka 1 mata akan ditolak. Fasilitator akan memberikan beberapa ayat untuk disampaikan kepada rakan-rakan yang beratur tersebut. d) Tali Kasih Pelajar akan dibekalkan dengan sehelai kertas A4 Mereka dikehendaki membuatkan satu rantai yang dapat dipegang oleh kesemua ahli kumpulan mereka tanpa memutuskan helaian kertas tersebut. . 3. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Straw 2. mengikut arahan. penalty lima minit akan dikenakan. 4. Peserta akan dikenakan penalty berdasarkan jumlah perkataan yang mereka salah semasa menyampaikan ayat tersebut. Tape Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Pemenang akan dikira mengikut jumlah mata yang terkumpul. ALATAN: 1.

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Bola y Jumlah checkpoint adalah berdasarkan kawasan sekitar sekolah. Kad manila 5.3. Kertas A4 6. Botol air mineral 4. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). .

Kumpulan binaan yang menampung paling banyak batu bata menang. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Prosedur. 1. Menanam sikap tidak berputus asa. Setelah selesai. Sediakan satu binaan yang menggunakan kertas A4 yang mampu menampung batu bata. Setiap kumpulan diberikan 15 helai kertas A4 dan gam 2. Membantu murid berfikir secara kreatif. 4. Masa selama 15 minit diberikan kepada setiap kumpulan. setiap binaan akan cuba untuk menampung batu-bata sebanyak yang mungkin 5.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 6 (LDK 6) ¶BOLEH KE TAK BOLEH· Objektif y y y y Alatan y y y Kertas A4 Gam Batu bata Meningkatkan daya kretiviti para murid. 3. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.

Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan sehelai kertas mahjong dan juga marker pen. Tentera . 3. Membantu murid untuk lebih rasional dalam melakukan sesuatu keputusan. Ibu mengandung 2. Fasilitator akan menyenaraikan beberapa watak yang harus dipilih oleh murid. 1. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Disana mereka akan membina tamadun yang baru. Peserta dibayangkan bahawa bumi yang menjadi tempat tinggal mereka akan musnah tidak lama lagi dan hanya beberapa sahaja yang dibenarkan untuk menaiki roket untuk ke tempat lain. Menyemai sikap berani untuk mempertahankan sesuatu yang benar Membantu murid berfikir secara kreatif. Antara watak tersebut ialah: 1. Arkitek 6. 4. Menguji kepekaan murid Prosedur.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 7 (LDK 7) ¶THE LAST GENERATION!!· Objektif y y y y y y Alatan y y y Kertas mahjong Marker Kertas A4 Meningkatkan daya kretiviti para murid. 2. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Jurutera Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 5.

7. . Setiap individu akan menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat. Bomba 5. Doktor 6. Peserta juga dikehendaki melukis peta atau plan tamadun mereka yang baru beserta dengan organisasi pentadbiran tamadun tersebut. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 6. Polis 4. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.Anak yang soleh 8. Petani 9. peserta perlu memilih 4 sahaja untuk dibawa ketempat baru. Kesimpulan: Setiap individu memainkan peranan yang penting dalam sesebuah organisasi. Peta tersebut akan dibentangkan dan setiap pemilihan watak yang dilakukan akan disoal kepentingan watak tersebut oleh fasilitator. Untuk memastikan murid faham dengan pilihan mereka dan mampu untuk menyatakan keputusan pemilihan mereka. Guru 7. Setiap watak memainkan peranan yang berlainan. Jururawat 10. Diantara 10 watak yang dibekalkan.Imam 5.3.

serta surat khabar lama. gam. 1. Memastikan nilai-nilai tersebut perlu diterapkan dalam diri sebagai seorang pemimpin. Alatan y y y y Kertas mahjong Gam Surat Khabar Lama Gunting Prosedur. Mereka dikehendaki mencipta satu beg yang paling cantik dan mereka juga dikehendaki mencari perkataan nila-nilai murni seperti baik.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 8 (LDK 8) ¶THE BEAUTIFUL BEG!!· Objektif y y y y y Meningkatkan daya kretiviti para murid. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan kertas mahjong. Membantu murid untuk mengenal pasti nilai-nilai murni. 2. gunting. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. . sayang dan sebagainya. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Menyemaikan nilai-nilai murni terhadap diri mereka melalui aktiviti permainan Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong.

Memupuk semangat kepimpinan dalam diri pelajar sewaktu mengendalikan aktiviti bersama-sama.Memupuk semangat dan budaya kepimpinan .3. hendaklah ditampalkan dibeg mereka. Setiap perkataan yang telah mereka kumpul. Perlaksanaan: 1. Mereka perlu melakonkan babak yang bersesuai dengan konsep kepimpinan dengan dibantu oleh fasilitstor. . 2.Pelajar mengetahui bahawa perlunya sifat dan semangat kepimpinan dalam diri setiap waktu dan situasi. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 9 (LDK 9) ¶ MALAM KEBUDAYAAN!!· Aktiviti: Lakonan Tema: Kepimpinan Objektif: . Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. . Fasilitator akan meminta setiap kumpulan membuat cabutan atau undian.

. Fasilitator memberikan nasihat yang bersesuaian dengan tahap dan masalah yang dihadapi oleh murid Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Bersama-sama berkongsi cerita. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Memberi peluang kepada fasi untuk lebih mesra dengan murid. Mampu untuk bersama-sama berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Pelaksanaan: Fasilitator berada bersama ahli kumpulan dan sama-sama berbincang tentang kepimpinan dan nilai-nilai kepimpinan.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 10 (LDK 10) ¶PERKONGSIAN ILMU!!· Objektif: Membantu murid untuk meluahkan masalah.