P. 1
MODUL LATIHAN LDK

MODUL LATIHAN LDK

|Views: 3,659|Likes:
Dipublikasikan oleh Shafiq Azli

More info:

Published by: Shafiq Azli on Aug 13, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/13/2014

pdf

text

original

MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN [LDK

]

-PROGRAM KEPIMPINANKELAB SAHABAT SISWA (KESAS) [SKUAD1] INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN

Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia, Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).

1. Aktiviti ini dilaksanankan bertujuan untuk memastikan setiap peserta mampu bersuai kenal dengan peserta lain walaupun dalam masa yang singkat. mereka haruslah saling mengenali antara satu sama lain untuk memastikan kepimpinan mereka menjadi hebat serta dihormati. arahan akan disampaikan dan peserta dikehendaki untuk mengikut arahan yang diberi. Antara arahan-arahan yang digunakan ialah: OBJEKTIF: Peserta diminta berkumpul mengikut pangkal abjad pada nama Peserta diminta berkumpul mengikut bulan dilahirkan Peserta diminta berkumpul mengikut warna kegemaran Peserta diminta berkumpul mengikut hobi. 2. Sebagai pemimpin yang berdedikasi.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 1 (LDK 1) ¶ICE BREAKING !!· PELAKSANAAN: 1. 2. Semasa peserta berjalan. Peserta diminta untuk berada di dalam besar dan berjalan mengelilingi bulatan sambil diiringi muzik. 3. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). .

Setiap kumpulan perlu memilih seorang konduktor. 5. 5. 3.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 2 (LDK 2) ¶FOLLOW ME!!· OBJEKTIF: 1. 2. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Meningkatkan kemahiran komunikasi antara ahli kumpulan dan perasaan percaya terhadap satu sama lain. Peserta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing 2. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kumpulan. 4. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). sebiji telur dan kain hitam. 6. Peserta perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat sambil memegang kertas mahjong mengikut arahan konduktor. Setiap kumpulan diberi sehelai kertas mahjong. Menanam semangat kepimpinan dalam diri peserta. PERLAKSANAAN: 1. Semasa bergerak. 4. 7. Membina keyakinan dalam diri peserta untuk lebih yakin kepada gerak hati. Semua ahli kumpulan kecuali konduktor perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. Semua peserta kecuali ketua kumpulan perlu memegang kertas mahjong dan diletakkan telur di atas kertas tersebut. 3. Melatih peserta untuk menerima arahan daripada orang lain dan memberi arahan dengan jelas kepada orang lain. . peserta tidak dibenarkan untuk bercakap sesama ahli kumpulan.

Ahli kumpulan tidak boleh menyentuh ketua kumpulan. Setiap ketua kumpulan perlu menutup mata dengan menggunakan kain hitam. 11. hanya memberi arahan lisan. 5.8. dan belakang´ untuk bergerak dan arahan yang diberi mestilah ditukar mengikut kreativiti setiap kumpulan. 6. Setiap kumpulan akan dibekalkan sehelai kertas mahjong dan sebatang marker. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Selepas beberapa minit. Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil lukisan mereka. peserta perlu menyiapkan lukisan mereka. Ahli kumpulan yang lain perlu memberi arahan kepada ketua kumpulan untuk melukis sebuah lukisan. PERALATAN: 1) Kertas mahjong ± 15 helai 2) Telur ± 15 biji 3) Kain hitam ¶ARAHAN MU LUKISAN KU· (BACKUP) PELAKSANAAN 1.kiri. 2. PERALATAN y y y Kertas mahjong Pen marker Kain hitam Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Konduktor tidak dibenarkan menggunakan arahan ³kanan. 9. Kumpulan yang berjaya membawa telur dengan selamat akan dianggap sebagai pemenang. 3. 10. Konduktor memainkan peranan dalam member arahan kepada peserta yang lain agar telur yang dibawa tidak akan pecah. 4. Kumpulan yang tidak berjaya dianggap gagal menguruskan kumpulan mereka.depan. .

Setiap kumpulan akan diberi kertas mahjong dan magic colour 2. . setiap ahli dari setiap kumpulan akan dipanggil keluar untuk meneruskan permainan. Ahli tersebut diberikan masa selama 2 minit sahaja untuk mengingati keseluruhan peta tersebut. PERALATAN 1) Kertas mahjong (15 helai) Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Untuk melatih dan memupuk sikap kerjasama dalam kumpulan. Untuk menguji tahap penerimaan dan kepekaan terhadap arahan yang diberikan oleh seorang pemimpin. 6. 4. 3. Ahli yang terpilih akan dibawa oleh fasililator ke satu tempat untuk melihat satu peta yang telah dilukis. PELAKSANAAN: 1. 4. Untuk menguji tahap kecekapan dan ingatan para peserta 2. Jika sempat. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 3 (LDK 3) ¶PULAU GERSANG· OBJEKTIF: 1. Ahli itu akan kembali semula kepada kumpulan masing-masing dan menerangkan secara lisan kepada ahli yang lain untuk melukis kembali apa yang dilihat oleh ahli tersebut tanpa pertolongannya. Seorang ahli dari setiap kumpulan akan dipilih oleh ahli kumpulan itu sendiri untuk menerima arahan daripada fasilitator yang bertugas. 5. Untuk melatih para peserta memberi arahan dengan lebih tepat 3.

Booo!! c. a. Bersembang Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.2) Pen marker 3) Magic colour (12 batang) (5 batang) ¶LAYAN TAK LAYAN· (BACKUP) OBJEKTIF: 1. PELAKSANAAN: 1. Melatih murid bekerjasama di dalam kumpulan. Murid dapat membina keyakinan diri. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). ahli lain di dalam dewan akan melakukan arahan yang disuruh. Murid dapat belajar memahami perasaan orang lain. Fasilitator akan memberi arahan tugas kepada ketua kumpulan untuk bercerita di dalam dewan. Ketua-ketua kumpulan dipanggil untuk keluar dari dewan. Melatih murid untuk bercakap di khalayak ramai. 4. Tepuk tangan d. 2. 2. 3. 3. Apabila ketua-ketua kumpulan sedang bercerita. . Ketawa b.

lihat wajah/mata dan sebutkan nama . Kumpulkan 4 peserta yang berjaya mendapatkan lidi yang paling banyak. 6. Peserta diminta membuat satu bulatan. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 4. Peserta diminta untuk membayangkan bahawa mereka sedang berada di atas sebuah kapal. Peserta diberi peluang untuk bersuka ria. Minta mereka ke hadapan untuk memberikan ucapan untuk membalas kepercayaan peserta lain. 5. Kemudian. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Peserta diminta memberikan lidi kepada sesiapa yang layak untuk diselamatkan berdasarkan kriteria yang dimiliki dengan harapan orang itu boleh memberi sumbangan yang besar kepada dunia. kemudian jika beri kata ³awak layak´.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 4 (LDK 4) ¶KARAM· PELAKSANAAN: 1. 3. Peserta di beri 2-5 straw setiap seorang. 2. peserta diberitahu kapal yang mereka naiki bakal karam. 7. awak tidak layak´. Peserta dimaklumkan bahawa hanya 1 µsampan¶ sahaja yang boleh dinaiki dan hanya boleh memuatkan 4-5 orang sahaja. jika tidak ³maaf. . Berhadapan.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 3. Bersedia untuk menjadi seorang pemimpin dan memegang tanggungjawab besar. Dapat menilai diri bahawa selama ini ada memberi sumbangan atau tidak. Sebagai pemimpin. . Straw 2. PERALATAN: 1.OBJEKTIF: 1. Latar belakang muzik yang sesuai. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 2. kita akan dinilai sama ada layak atau tidak layak untuk menajdi pemimpin.

b) Kawad senyap Seorang komender akan dipilih dari kalangan kumpulan. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. PELAKSANAAN: 1. Menanamkan nilai-nilai kepimpinan dalam diri. setia kawan dan dapat menguasai komunikasi yang baik. akan mendapat mata sebanyak 5 point. Komander akan memberikan arahan kawad secara senyap berdasarkan 4 keping kad yang disediakan. 3. Antaranya ialah: a) Towering straw Pelajar akan diminta untuk mendirikan menara dalam masa sepuluh minit menggunakan alatan yang dibekalkan.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 5 (LDK 5) ¶MINI EXPLORES· OBJEKTIF: 1. Menara yang dibina mestilah kukuh dan boleh menampung air yang telah diisi di dalam botol. 2. kreatif. kumpulan akan didenda penalty masa iaitu 5 minit ataupun sebarang denda yang dianggap bersesuaian. Bertujuan untuk melahirkan pemimpin yang cerda. . Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Meyedarkan bahawa setiap individu itu memimpin dan dipimpin. Jika tidak berjaya. 2. Jika berjaya. berfikiran jauh. Memperkukuhkan sifat-sifat kepimpinan sedia ada 4. Kawasan permainan dibahagikan kepada beberapa checkpoint.

d) Tali Kasih Pelajar akan dibekalkan dengan sehelai kertas A4 Mereka dikehendaki membuatkan satu rantai yang dapat dipegang oleh kesemua ahli kumpulan mereka tanpa memutuskan helaian kertas tersebut. penalty lima minit akan dikenakan. 3. Straw 2. Pemenang akan dikira mengikut jumlah mata yang terkumpul. Tape Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 4. e) Radio Buruk Setiap kumpulan dikehendaki beratur dalam barisan yang panjang. Peserta akan dikenakan penalty berdasarkan jumlah perkataan yang mereka salah semasa menyampaikan ayat tersebut. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). . c) Bowling Sebanyak 8 botol mineral yang diisi dengan air disusun dengan jarak 20 langkah dari tempat balingan. Mana-mana kumpulan yang tidak melalui kesemua checkpoint tidak layak dikira sebagai pemenang. Fasilitator akan memberikan beberapa ayat untuk disampaikan kepada rakan-rakan yang beratur tersebut. maka 1 mata akan ditolak. Setiap botol mewakili 2 mata Jika kumpulan gagal menjatuhkan botol. mengikut arahan. ALATAN: 1. Jika mereka gagal. kumpulan tersebut akan didenda dan jika berjaya akan mendapat 5 markah terkumpul juga.- Jika anak buah gagal.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. .3. Kertas A4 6. Kad manila 5. Bola y Jumlah checkpoint adalah berdasarkan kawasan sekitar sekolah. Botol air mineral 4.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). 1. 4. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Setelah selesai. 3. Masa selama 15 minit diberikan kepada setiap kumpulan. setiap binaan akan cuba untuk menampung batu-bata sebanyak yang mungkin 5.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 6 (LDK 6) ¶BOLEH KE TAK BOLEH· Objektif y y y y Alatan y y y Kertas A4 Gam Batu bata Meningkatkan daya kretiviti para murid. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Setiap kumpulan diberikan 15 helai kertas A4 dan gam 2. Sediakan satu binaan yang menggunakan kertas A4 yang mampu menampung batu bata. Membantu murid berfikir secara kreatif. Menanam sikap tidak berputus asa. Kumpulan binaan yang menampung paling banyak batu bata menang. Prosedur. .

Menguji kepekaan murid Prosedur. 4. Peserta dibayangkan bahawa bumi yang menjadi tempat tinggal mereka akan musnah tidak lama lagi dan hanya beberapa sahaja yang dibenarkan untuk menaiki roket untuk ke tempat lain. Jurutera Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan sehelai kertas mahjong dan juga marker pen. Disana mereka akan membina tamadun yang baru. Menyemai sikap berani untuk mempertahankan sesuatu yang benar Membantu murid berfikir secara kreatif. Tentera . 1. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS).MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 7 (LDK 7) ¶THE LAST GENERATION!!· Objektif y y y y y y Alatan y y y Kertas mahjong Marker Kertas A4 Meningkatkan daya kretiviti para murid. 5. Membantu murid untuk lebih rasional dalam melakukan sesuatu keputusan. Arkitek 6. Ibu mengandung 2. 3. Antara watak tersebut ialah: 1. Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. Fasilitator akan menyenaraikan beberapa watak yang harus dipilih oleh murid. 2.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). peserta perlu memilih 4 sahaja untuk dibawa ketempat baru. Peserta juga dikehendaki melukis peta atau plan tamadun mereka yang baru beserta dengan organisasi pentadbiran tamadun tersebut. Jururawat 10.Imam 5. Guru 7. Doktor 6. Polis 4. Kesimpulan: Setiap individu memainkan peranan yang penting dalam sesebuah organisasi. Setiap individu akan menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat. Bomba 5. Peta tersebut akan dibentangkan dan setiap pemilihan watak yang dilakukan akan disoal kepentingan watak tersebut oleh fasilitator. . Untuk memastikan murid faham dengan pilihan mereka dan mampu untuk menyatakan keputusan pemilihan mereka. Setiap watak memainkan peranan yang berlainan. 7.Anak yang soleh 8. Diantara 10 watak yang dibekalkan. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. 6.3. Petani 9.

Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Memastikan nilai-nilai tersebut perlu diterapkan dalam diri sebagai seorang pemimpin. Menyemaikan nilai-nilai murni terhadap diri mereka melalui aktiviti permainan Menyemai sifat berkerjasama dan saling tolong menolong. gunting. 1.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 8 (LDK 8) ¶THE BEAUTIFUL BEG!!· Objektif y y y y y Meningkatkan daya kretiviti para murid. gam. 2. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan kertas mahjong. . Alatan y y y y Kertas mahjong Gam Surat Khabar Lama Gunting Prosedur. Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Membantu murid untuk mengenal pasti nilai-nilai murni. serta surat khabar lama. sayang dan sebagainya. Mereka dikehendaki mencipta satu beg yang paling cantik dan mereka juga dikehendaki mencari perkataan nila-nilai murni seperti baik.

Memupuk semangat dan budaya kepimpinan . Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia.Memupuk semangat kepimpinan dalam diri pelajar sewaktu mengendalikan aktiviti bersama-sama. 2. Fasilitator akan meminta setiap kumpulan membuat cabutan atau undian. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Mereka perlu melakonkan babak yang bersesuai dengan konsep kepimpinan dengan dibantu oleh fasilitstor. Setiap perkataan yang telah mereka kumpul. Perlaksanaan: 1. . hendaklah ditampalkan dibeg mereka. MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 9 (LDK 9) ¶ MALAM KEBUDAYAAN!!· Aktiviti: Lakonan Tema: Kepimpinan Objektif: .3. .Pelajar mengetahui bahawa perlunya sifat dan semangat kepimpinan dalam diri setiap waktu dan situasi.

. Mampu untuk bersama-sama berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Fasilitator memberikan nasihat yang bersesuaian dengan tahap dan masalah yang dihadapi oleh murid Shafiq Azli Mohd Salleh Ketua Unit Multimedia. Bersama-sama berkongsi cerita.MODUL LATIHAN DALAM KUMPULAN 10 (LDK 10) ¶PERKONGSIAN ILMU!!· Objektif: Membantu murid untuk meluahkan masalah. Memberi peluang kepada fasi untuk lebih mesra dengan murid. Dokumentasi dan Penerbitan Kelab Sahabat Siswa(KeSaS). Pelaksanaan: Fasilitator berada bersama ahli kumpulan dan sama-sama berbincang tentang kepimpinan dan nilai-nilai kepimpinan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->