Anda di halaman 1dari 6

PENGELAP DAN PEMBERSIH CERMIN

PENGENALAN
Satu sistem pengelap cermin depan elektrik menggunakan motor elektrik dan persediaan rantaian kuasa bilah pengelap. Contoh litar elektrik sistem pengelap dan pembersih cermin.

OPERASI SISTEM
1. OPERASI PEMBERSIH CERMIN
Sistem ini beroperasi wipers hadapan pada kelajuan yang rendah serta-merta selepas jet bendalir pembersih apabila suis pembersih depan bagi 0,3 kedua atau lebih. Sistem ini beroperasi wipers hadapan pada kelajuan yang rendah selama kira-kira 2,2 saat dan kemudian berhenti operasi apabila suis pembersih selama 1.5 saat atau lebih.

2. OPERASI TERPUTUS-PUTUS
(a) Sistem ini beroperasi wipers depan sekali dalam kira-kira 1,6 kepada 10.7 saat apabila suis wiper depan beralih kepada kedudukan INT. Masa terputus-putus boleh dilaraskan 1,6-10,7 saat dengan menggunakan masa yang terputus-putus menyesuaikan diri dail. (b) Jika suis wiper kawalan beralih kepada kedudukan INT, aliran semasa dari C1 kapasitor yang sudah bayaran melalui terminal INT1 dan INT2 suis kawalan pengelap, Tr1 (transistor). Apabila Tr1 menghidupkan, arus mengalir dari terminal + S wiper suis kawalan ke terminal 1 suis kawalan pengelap, ke terminal 1 motor wiper, motor wiper dan akhirnya ke tanah, menyebabkan motor wiper untuk mengendalikan . Pada masa yang sama, arus mengalir dari C1 kapasitor INT1 terminal suis kawalan pengelap dan kemudian INT2. Apabila aliran arus dari C1 kapasitor berakhir, Tr1 dimatikan untuk menghentikan titik sentuhan geganti dan menghentikan motor wiper. Apabila titik kenalan geganti dimatikan, kapasitor C1 mula mengenakan bayaran sekali lagi dan Tr1 kekal sehingga mengenakan bayaran telah selesai. Tempoh ini bersamaan dengan masa yang terputus-putus. Apabila C1 pemuat dicas sepenuhnya, Tr1 menghidupkan dan kemudian titik kenalan geganti menghidupkan, menyebabkan motor beroperasi lagi. Kitaran ini adalah masa yang sekejap-sekejap terputus-putus operation.The boleh dilaraskan dengan menggunakan masa yang terputus-putus menyesuaikan dial (perintang boleh ubah) untuk mengubah masa menjaga kapasitor C1.

METHODOLOGY y FUNGSI PENGELAP DAN PEMBERSIH CERMIN DAN JUGA UJIAN OPERASI
y y y PEMERIKSAAN VISUAL PADA FIUS UJIAN FUNGSI GEGANTI UJIAN BEKALAN KUASA

y y

UJIAN PADA MOTOR WIPER DAN PAM MOTOR PENCUCI LITAR POSITIF DAN MENGUJI SAMBUNGAN BUMI

PEMERIKSAAN OPERASI PADA MOTOR MENCUCI


Tuangkan air ke dalam balang mesin basuh dengan pencuci motor dan pam yang dipasang kepada kereta. Tarik keluar abah-abah pendawaian untuk mendedahkan terminal motor pencicu. Sambungkan bateri (+) ke terminal 2 motor pencuci dan pam, bateri (-) ke terminal 1 motor pencuci dan pam. Periksa bahawa air keluar dari jar pencuci.

PEMERIKSAAN PADA OPERASI SUIS PENGELAP CERMIN

SUIS WIPER POSISI SUIS MIST TUTUP INT LO HI SUIS PENCUCI POSISI SUIS TUTUP BUKA

SAMBUNGAN PENGUJI 7(+1)- 8 (+B) 6(+S)-7(+1) 6(+S)-7(+1) 7(+1)-8(+B) 8(+B)-9(+2)

KEADAAN SPESIFIKASI KETERUSAN KETERUSAN KETERUSAN KETERUSAN KETERUSAN

SAMBUNGAN PENGUJI 4(W)-5(EW)

KEADAAN SPESIFIKASI TIADA KETERUSAN KETERUSAN

UJIAN KETERUSAN
-

Putuskan sambungan abah-abah dan periksa kesinambungan setiap terminal penyambung.

UJIAN OPERASI TERPUTUS-PUTUS


(1) Sambungkan yang voltmeter (+) terminal ke terminal 7 (1) penyambung, voltmeter (-) terminalketerminal5(EW)penyambung. (2) Sambungkan bateri (+) ke terminal 8 (+ B) penyambung, bateri (-) ke terminal 5 (EW) da6(+S)penyambung. (3)HidupkansuiswiperkedudukanINT. (4) Sambungkan bateri (+) ke terminal 6 (+ S) penyambung selama 5 saat. (5) Sambungkan bateri (-) ke terminal 6 (+ S) penyambung. Beroperasi geganti pengelap terputus-putus dan periksa voltan di antara terminal 7 (+1) dan terminal 5 (EW).

UJIAN OPERASI PADA SUIS PENCUCI


-

Hidupkan suis wiper ke OFF position.Connect bateri (+) ke terminal 8 (+ B) yang connector, bateri (-) ke terminal 6 (+ S) dan 5 (EW) connecter itu. Sambungkan voltmeter (+) terminal ke terminal 7 (+1) penyambung, voltmeter (-) terminal 5 terminal (EW) penyambung. Matikan suis mesin basuh dan mematikan dan periksa voltan di antara terminal 7 (+1) dan terminal 5 (EW).

MOTOR PENGELAP CERMIN ASSY UJIAN OPERASI LO


-

Sambungkan bateri (+) ke terminal 1 (1) penyambung, bateri (-) ke terminal 5 (E) penyambung, dan pastikan bahawa motor beroperasi pada kelajuan rendah (LO).

UJIAN OPERASI HI - Sambungkan bateri (+) ke terminal 4 (2) penyambung,


bateri (-) ke terminal 5 (E) penyambung, dan pastikan bahawa motor beroperasi pada kelajuan tinggi (HI).

UJIAN OPERASI AUTOMATIK BERHENTI


-

Sambungkan bateri (+) ke terminal 1 (1) penyambung, bateri (-) ke terminal 5 (E) penyambung. Dengan motor diputar pada kelajuan rendah (LO), cabut terminal 1 (+1) untuk menghentikan operasi wiper motor di mana-mana kedudukan kecuali kedudukan menghentikan automatik. Sambungkan terminal 1 (+1) dan 3 (S), dan bateri (+) ke terminal 2 (B) untuk memulakan semula operasi motor di kelajuan perlahan.

PEMERHATIAN

TUGAS Fungsi pencuci cermin depan dan pengelap dan ujian operasi Pemeriksaan pada fius Ujian fungsi relay

PEMERHATIAN Didapati fungsi dan operasi pencuci cermin dan pengelap dalam keadaan sempurna tanpa sebarang masalah Fuis didapati dalam keadaan baik Relay dalam keadaan baik

Ujian bekalan kuasa Ujian fungsi wiper motor dan pam motor pencuci Litar positif dan ujian terbumi

Tiada masalah tehadap bekalan kuasa Kedua2 motor dalam keadaan baik

Tiada masalah dengan litar dan ujian terbumi

PENYELESAIAN MASALAH
MASALAH WIPER TIDAK BEROPERASI KAWASAN DISYAKI - IG RELAY - FIUS WIPER - SUIS WIPER - ABAH-ABAH WAYAR - SUIS WIPER - MOTOR WIPER - ABAH-ABAH WAYAR - SUIS WIPER - MOTOR WIPER - ABAH-ABAH WAYAR - FUIS WIPER - SUIS PENCUCI - MOTOR PENCUCI - ABAH-ABAH WAYAR - SUIS WIPER - MOTOR WIPER - ABAH-ABAH WAYAR - HOS DAN PEMANCUT PENCUCI

WIPER TIDAK BEROPERASI DALAM LO DAN HI WIPER TIDAK BEROPERASI DALAM INT

MOTOR PENCUCI TIDAK BEOPERASI

WIPER TIDAK BEROPERASI KETIKA SUIS PENCUCI DIBUKA CECAIR PENCUCI TIDAK BEROPERASI

KESIMPULAN Melalui semua yang telah saya lakukan saya dapat mengetahui mengenai fungsi wiper dan pencuci cermin. Selain itu saya juga dapat membaca litar mengenainya dan juga cara-cara untuk menguji sistem wiper dan pencuci cermin. Selain juga saya dapat mengenal pasti masalah yang dihadapi dan juga kawasan yang disyaki berlakunya kerosakan. Oleh itu saya dapat menjalan kesemua ujian dengan sempurna dan lancar.