INTEGRASI NASIONAL

Disediakan oleh : SITI NURIMAH MD NOOR NOOR INTAN ZAHARA ABDULLAH

Sejarah .Definisi integrasi nasional FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL CARA MEMUPUK INTEGRASI NASIONAL .ISI KANDUNGAN PENGENALAN .

sistem nilai serta mengamalkan kehidupan bersama. Satu proses penyatuan antara kumpulan manusia yang berbeza dari segi : Latar belakang Status sosial Budaya .DEFINISI Untuk membentuk satu entiti yang mempunyai pegangan norma.

. Malaysia baru ditubuhkan.SEJARAH 1960-an dan 1970-an. Isu integrasi nasional hangat diperkatakan. 1990-an Isu Integrasi Nasional ini semakin dilupakan ekoran kemakmuran ekonomi dan kestabilan politik yang dikecapi.

‡ Membentuk satu bangsa Malaysia yang mempunyai identitinya sendiri berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.TUJUAN ‡ Merupakan proses yang dinamik untuk merapatkan masyarakat di setiap negeri di Malaysia. .

FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL .

Perbezaan budaya dan agama 3.Faktor-faktor Integrasi Nasional 2. Kedudukan geografi Integrasi Nasional . Ketidakpuasan hati 1.

iaitu : a) Aspek Kebudayaan b) Aspek Kepercayaan . Perbezaan Budaya dan Agama ‡ Perbezaan ini boleh dibahagikan kepada dua aspek .1.

a) Aspek Kebudayaan Kebanyakan negeri di Semenanjung Malaysia Budaya dan cara hidup Melayu. Cina dan India Melaka Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Portugis Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Serani Pulau Pinang Utara Semenanjung Budaya masyarakat Thai Sabah dan Sarawak Mempunyai kira-kira 32 golongan etnik Mengamalkan pelbagai cara dan gaya hidup .

Kristian & Islam India Ketiga terbesar Hindu. Taoisme. Sikhisme. Islam Orang Asli Golongan etnik terkecil Kepercayaan tradisional. Islam. Kristian. animisme. Kristian Cina Kedua terbesar Buddhisme. Konfusianisme. Islam .B) Aspek Kepercayaan Melayu Kelompok etnik terbesar Agama Islam Sabah & Sarawak Kepercayaan tradisional.

agama & kedudukan istimewa Melayu.2. . Ketidakpuasan Hati : 13 Mei 1969 ‡ Ketidakseimbangan dalam ekonomi dan jurang perbezaan dlm pendidikan antara orang Melayu dan bukan Melayu menimbukan rasa tidak puas hati orang Melayu. ‡ Perjalanan kempen pilihan raya dipenuhi dgn isu-isu perkauman & sensitif seperti bahasa.

Hayatilah. ‡ Video ..

kematian: 196 orang . 2. Kerosakan harta benda awam 2.Iktibar drp Peristiwa 13 Mei 1969 1. Mengorbankan banyak nyawa . berinteraksi dan berniaga.kecederaan: 493 orang). .Perintah berkurung & pengisytiharan darurat: menyekat kebebasan dan pergerakan semua org utk menjalankan urusan.

‡ Pembangunan mereka masih keterbelakang daripada negeri di semenanjung. ‡ Perbezaan ini mungkin menimbulkan banyak salah faham dan mengancam integrasi nasional.3. Kedudukan Geografi ‡ Sesetengah negeri jauh daripada pusat pentadbiran negara. . ‡ Contoh : Negeri Sabah dan Sarawak terpisah daripada Semenanjung Malaysia oleh Laut China Selatan.

HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL .