INTEGRASI NASIONAL 2

INTEGRASI NASIONAL

Disediakan oleh : SITI NURIMAH MD NOOR NOOR INTAN ZAHARA ABDULLAH

Sejarah .Definisi integrasi nasional FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL CARA MEMUPUK INTEGRASI NASIONAL .ISI KANDUNGAN PENGENALAN .

Satu proses penyatuan antara kumpulan manusia yang berbeza dari segi : Latar belakang Status sosial Budaya .DEFINISI Untuk membentuk satu entiti yang mempunyai pegangan norma. sistem nilai serta mengamalkan kehidupan bersama.

Malaysia baru ditubuhkan. . Isu integrasi nasional hangat diperkatakan.SEJARAH 1960-an dan 1970-an. 1990-an Isu Integrasi Nasional ini semakin dilupakan ekoran kemakmuran ekonomi dan kestabilan politik yang dikecapi.

TUJUAN ‡ Merupakan proses yang dinamik untuk merapatkan masyarakat di setiap negeri di Malaysia. . ‡ Membentuk satu bangsa Malaysia yang mempunyai identitinya sendiri berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.

FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL .

Kedudukan geografi Integrasi Nasional . Perbezaan budaya dan agama 3.Faktor-faktor Integrasi Nasional 2. Ketidakpuasan hati 1.

1. iaitu : a) Aspek Kebudayaan b) Aspek Kepercayaan . Perbezaan Budaya dan Agama ‡ Perbezaan ini boleh dibahagikan kepada dua aspek .

Cina dan India Melaka Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Portugis Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Serani Pulau Pinang Utara Semenanjung Budaya masyarakat Thai Sabah dan Sarawak Mempunyai kira-kira 32 golongan etnik Mengamalkan pelbagai cara dan gaya hidup .a) Aspek Kebudayaan Kebanyakan negeri di Semenanjung Malaysia Budaya dan cara hidup Melayu.

animisme. Kristian & Islam India Ketiga terbesar Hindu. Islam . Kristian. Konfusianisme. Islam Orang Asli Golongan etnik terkecil Kepercayaan tradisional. Kristian Cina Kedua terbesar Buddhisme. Sikhisme. Islam. Taoisme.B) Aspek Kepercayaan Melayu Kelompok etnik terbesar Agama Islam Sabah & Sarawak Kepercayaan tradisional.

2. . ‡ Perjalanan kempen pilihan raya dipenuhi dgn isu-isu perkauman & sensitif seperti bahasa. agama & kedudukan istimewa Melayu. Ketidakpuasan Hati : 13 Mei 1969 ‡ Ketidakseimbangan dalam ekonomi dan jurang perbezaan dlm pendidikan antara orang Melayu dan bukan Melayu menimbukan rasa tidak puas hati orang Melayu.

.Hayatilah. ‡ Video .

Kerosakan harta benda awam 2. .kecederaan: 493 orang). 2.Perintah berkurung & pengisytiharan darurat: menyekat kebebasan dan pergerakan semua org utk menjalankan urusan.Iktibar drp Peristiwa 13 Mei 1969 1. berinteraksi dan berniaga. Mengorbankan banyak nyawa .kematian: 196 orang .

. ‡ Pembangunan mereka masih keterbelakang daripada negeri di semenanjung.3. Kedudukan Geografi ‡ Sesetengah negeri jauh daripada pusat pentadbiran negara. ‡ Perbezaan ini mungkin menimbulkan banyak salah faham dan mengancam integrasi nasional. ‡ Contoh : Negeri Sabah dan Sarawak terpisah daripada Semenanjung Malaysia oleh Laut China Selatan.

HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful