INTEGRASI NASIONAL

Disediakan oleh : SITI NURIMAH MD NOOR NOOR INTAN ZAHARA ABDULLAH

ISI KANDUNGAN PENGENALAN .Definisi integrasi nasional FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL CARA MEMUPUK INTEGRASI NASIONAL .Sejarah .

Satu proses penyatuan antara kumpulan manusia yang berbeza dari segi : Latar belakang Status sosial Budaya .DEFINISI Untuk membentuk satu entiti yang mempunyai pegangan norma. sistem nilai serta mengamalkan kehidupan bersama.

1990-an Isu Integrasi Nasional ini semakin dilupakan ekoran kemakmuran ekonomi dan kestabilan politik yang dikecapi. . Isu integrasi nasional hangat diperkatakan. Malaysia baru ditubuhkan.SEJARAH 1960-an dan 1970-an.

TUJUAN ‡ Merupakan proses yang dinamik untuk merapatkan masyarakat di setiap negeri di Malaysia. . ‡ Membentuk satu bangsa Malaysia yang mempunyai identitinya sendiri berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.

FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL .

Perbezaan budaya dan agama 3.Faktor-faktor Integrasi Nasional 2. Kedudukan geografi Integrasi Nasional . Ketidakpuasan hati 1.

Perbezaan Budaya dan Agama ‡ Perbezaan ini boleh dibahagikan kepada dua aspek .1. iaitu : a) Aspek Kebudayaan b) Aspek Kepercayaan .

Cina dan India Melaka Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Portugis Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Serani Pulau Pinang Utara Semenanjung Budaya masyarakat Thai Sabah dan Sarawak Mempunyai kira-kira 32 golongan etnik Mengamalkan pelbagai cara dan gaya hidup .a) Aspek Kebudayaan Kebanyakan negeri di Semenanjung Malaysia Budaya dan cara hidup Melayu.

Islam . Taoisme. Kristian Cina Kedua terbesar Buddhisme. Sikhisme. Konfusianisme. Islam Orang Asli Golongan etnik terkecil Kepercayaan tradisional. Kristian. Islam.B) Aspek Kepercayaan Melayu Kelompok etnik terbesar Agama Islam Sabah & Sarawak Kepercayaan tradisional. animisme. Kristian & Islam India Ketiga terbesar Hindu.

agama & kedudukan istimewa Melayu. .2. Ketidakpuasan Hati : 13 Mei 1969 ‡ Ketidakseimbangan dalam ekonomi dan jurang perbezaan dlm pendidikan antara orang Melayu dan bukan Melayu menimbukan rasa tidak puas hati orang Melayu. ‡ Perjalanan kempen pilihan raya dipenuhi dgn isu-isu perkauman & sensitif seperti bahasa.

Hayatilah.. ‡ Video .

Mengorbankan banyak nyawa .Perintah berkurung & pengisytiharan darurat: menyekat kebebasan dan pergerakan semua org utk menjalankan urusan. .kecederaan: 493 orang). 2.kematian: 196 orang .Iktibar drp Peristiwa 13 Mei 1969 1. Kerosakan harta benda awam 2. berinteraksi dan berniaga.

Kedudukan Geografi ‡ Sesetengah negeri jauh daripada pusat pentadbiran negara. ‡ Perbezaan ini mungkin menimbulkan banyak salah faham dan mengancam integrasi nasional.3. ‡ Pembangunan mereka masih keterbelakang daripada negeri di semenanjung. ‡ Contoh : Negeri Sabah dan Sarawak terpisah daripada Semenanjung Malaysia oleh Laut China Selatan. .

HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful