INTEGRASI NASIONAL

Disediakan oleh : SITI NURIMAH MD NOOR NOOR INTAN ZAHARA ABDULLAH

ISI KANDUNGAN PENGENALAN .Sejarah .Definisi integrasi nasional FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL CARA MEMUPUK INTEGRASI NASIONAL .

DEFINISI Untuk membentuk satu entiti yang mempunyai pegangan norma. sistem nilai serta mengamalkan kehidupan bersama. Satu proses penyatuan antara kumpulan manusia yang berbeza dari segi : Latar belakang Status sosial Budaya .

. 1990-an Isu Integrasi Nasional ini semakin dilupakan ekoran kemakmuran ekonomi dan kestabilan politik yang dikecapi. Malaysia baru ditubuhkan.SEJARAH 1960-an dan 1970-an. Isu integrasi nasional hangat diperkatakan.

TUJUAN ‡ Merupakan proses yang dinamik untuk merapatkan masyarakat di setiap negeri di Malaysia. ‡ Membentuk satu bangsa Malaysia yang mempunyai identitinya sendiri berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara. .

FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL .

Kedudukan geografi Integrasi Nasional . Ketidakpuasan hati 1. Perbezaan budaya dan agama 3.Faktor-faktor Integrasi Nasional 2.

iaitu : a) Aspek Kebudayaan b) Aspek Kepercayaan . Perbezaan Budaya dan Agama ‡ Perbezaan ini boleh dibahagikan kepada dua aspek .1.

Cina dan India Melaka Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Portugis Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Serani Pulau Pinang Utara Semenanjung Budaya masyarakat Thai Sabah dan Sarawak Mempunyai kira-kira 32 golongan etnik Mengamalkan pelbagai cara dan gaya hidup .a) Aspek Kebudayaan Kebanyakan negeri di Semenanjung Malaysia Budaya dan cara hidup Melayu.

Sikhisme. animisme. Konfusianisme. Islam . Taoisme. Islam Orang Asli Golongan etnik terkecil Kepercayaan tradisional.B) Aspek Kepercayaan Melayu Kelompok etnik terbesar Agama Islam Sabah & Sarawak Kepercayaan tradisional. Islam. Kristian. Kristian Cina Kedua terbesar Buddhisme. Kristian & Islam India Ketiga terbesar Hindu.

‡ Perjalanan kempen pilihan raya dipenuhi dgn isu-isu perkauman & sensitif seperti bahasa. agama & kedudukan istimewa Melayu.2. . Ketidakpuasan Hati : 13 Mei 1969 ‡ Ketidakseimbangan dalam ekonomi dan jurang perbezaan dlm pendidikan antara orang Melayu dan bukan Melayu menimbukan rasa tidak puas hati orang Melayu.

.Hayatilah. ‡ Video .

Perintah berkurung & pengisytiharan darurat: menyekat kebebasan dan pergerakan semua org utk menjalankan urusan. 2.kecederaan: 493 orang). berinteraksi dan berniaga.Iktibar drp Peristiwa 13 Mei 1969 1. Mengorbankan banyak nyawa .kematian: 196 orang . Kerosakan harta benda awam 2. .

‡ Pembangunan mereka masih keterbelakang daripada negeri di semenanjung.3. . ‡ Contoh : Negeri Sabah dan Sarawak terpisah daripada Semenanjung Malaysia oleh Laut China Selatan. ‡ Perbezaan ini mungkin menimbulkan banyak salah faham dan mengancam integrasi nasional. Kedudukan Geografi ‡ Sesetengah negeri jauh daripada pusat pentadbiran negara.

HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful