INTEGRASI NASIONAL

Disediakan oleh : SITI NURIMAH MD NOOR NOOR INTAN ZAHARA ABDULLAH

Definisi integrasi nasional FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL CARA MEMUPUK INTEGRASI NASIONAL .ISI KANDUNGAN PENGENALAN .Sejarah .

DEFINISI Untuk membentuk satu entiti yang mempunyai pegangan norma. Satu proses penyatuan antara kumpulan manusia yang berbeza dari segi : Latar belakang Status sosial Budaya . sistem nilai serta mengamalkan kehidupan bersama.

1990-an Isu Integrasi Nasional ini semakin dilupakan ekoran kemakmuran ekonomi dan kestabilan politik yang dikecapi.SEJARAH 1960-an dan 1970-an. Malaysia baru ditubuhkan. Isu integrasi nasional hangat diperkatakan. .

. ‡ Membentuk satu bangsa Malaysia yang mempunyai identitinya sendiri berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.TUJUAN ‡ Merupakan proses yang dinamik untuk merapatkan masyarakat di setiap negeri di Malaysia.

FAKTOR-FAKTOR INTEGRASI NASIONAL .

Ketidakpuasan hati 1.Faktor-faktor Integrasi Nasional 2. Kedudukan geografi Integrasi Nasional . Perbezaan budaya dan agama 3.

iaitu : a) Aspek Kebudayaan b) Aspek Kepercayaan . Perbezaan Budaya dan Agama ‡ Perbezaan ini boleh dibahagikan kepada dua aspek .1.

a) Aspek Kebudayaan Kebanyakan negeri di Semenanjung Malaysia Budaya dan cara hidup Melayu. Cina dan India Melaka Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Portugis Budaya masyarakat Baba-Nyonya Budaya masyarakat Serani Pulau Pinang Utara Semenanjung Budaya masyarakat Thai Sabah dan Sarawak Mempunyai kira-kira 32 golongan etnik Mengamalkan pelbagai cara dan gaya hidup .

Konfusianisme. Taoisme. Kristian & Islam India Ketiga terbesar Hindu. Islam. Kristian. Kristian Cina Kedua terbesar Buddhisme. animisme. Islam . Sikhisme. Islam Orang Asli Golongan etnik terkecil Kepercayaan tradisional.B) Aspek Kepercayaan Melayu Kelompok etnik terbesar Agama Islam Sabah & Sarawak Kepercayaan tradisional.

. ‡ Perjalanan kempen pilihan raya dipenuhi dgn isu-isu perkauman & sensitif seperti bahasa. Ketidakpuasan Hati : 13 Mei 1969 ‡ Ketidakseimbangan dalam ekonomi dan jurang perbezaan dlm pendidikan antara orang Melayu dan bukan Melayu menimbukan rasa tidak puas hati orang Melayu.2. agama & kedudukan istimewa Melayu.

‡ Video ..Hayatilah.

2.kecederaan: 493 orang).Iktibar drp Peristiwa 13 Mei 1969 1. Kerosakan harta benda awam 2.kematian: 196 orang . Mengorbankan banyak nyawa . berinteraksi dan berniaga. .Perintah berkurung & pengisytiharan darurat: menyekat kebebasan dan pergerakan semua org utk menjalankan urusan.

‡ Contoh : Negeri Sabah dan Sarawak terpisah daripada Semenanjung Malaysia oleh Laut China Selatan. .3. ‡ Perbezaan ini mungkin menimbulkan banyak salah faham dan mengancam integrasi nasional. Kedudukan Geografi ‡ Sesetengah negeri jauh daripada pusat pentadbiran negara. ‡ Pembangunan mereka masih keterbelakang daripada negeri di semenanjung.

HALANGAN DALAM MEWUJUDKAN INTEGRASI NASIONAL .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful