Anda di halaman 1dari 2

KATA TANYA Latihan: Isi tempat kosong dengan kata tanya

disediakan oleh: Cikgu Yeoh

(manakah, apakah, berapakah, siapakah, bilakah, bagaimanakah) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. ____________________ harga beg sekolah itu ? Di ___________________ ayah meletakkan keretanya? ___________________ nama Perdana Menteri Malaysia ? ___________________ nama kucing kesayangan kamu? ___________________ keadaan nenek kamu? ___________________ lamakah mereka akan bercuti ke Pulau Sentosa? " Ke __________________ awak hendak pergi?" tanya Ramu kepada Tajul. ___________________ bas ke Kuala Lumpur akan tiba?

KATA HUBUNG Latihan 1: Sambungkan ayat dengan kata hubung yang sesuai. 1. Kakak saya tidak bekerja pada hari Sabtu. Kakak saya tidak bekerja pada hari Ahad

_________________________________________________________
2. Dia sedang membaca buku teks? Dia sedang membaca komik?

_________________________________________________________
3. Pak Amin sudah tua. Badan Pak Amin masih sihat.

_________________________________________________________
4. Sam menonton televisyen. Sam minum air.

_________________________________________________________
5. Lily masuk ke dalam biliknya. Lily tidur.

_________________________________________________________

Latihan 2: Isikan tempat kosong dengan kata hubung yang sesuai. 1 kerana 2 supaya 3 atau 4 untuk 5 sambil 6 apabila 7 lalu 8 tetapi 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Budak baru itu bernama Kasim __________ Lasim? Dia mencucinya bajunya __________ bajunya kotor. Dia mengambil surat itu ___________ membacanya. Rumah itu kecil____________ cantik. Cikgu Azlin menyemak buku ____________ berbual- bual dengan Cikgu Hafiz. Kami bekerjasama ____________ membersihkan kelas. _____________ guru tiada di dalam kelas, murid-murid membuat kerja sendiri. Setiap hari ibu menyapu sampah ____________ rumah kami bersih.

Latihan 3: Isikan kata hubung setelah, semasa atau sebelum dalam ayat berikut. 1. _______________ masuk rumah, saya menanggalkan kasut. 2. _______________sampai sekolah, saya mengucapkan selamat tinggal kepada ayah. 3. _______________ cikgu mengajar, murid-murid mendengar dengan teliti. 4. Dia menggosok gigi ______________ makan. 5. Ali bermain komputer______________ habis kerja rumah. Latihan 2: Isikan tempat kosong dengan kata hubung yang sesuai. 1 kerana 2 supaya 3 atau 4 untuk 5 sambil 6 apabila 7 lalu 8 tetapi 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Budak baru itu bernama Kasim __________ Lasim? Dia mencucinya bajunya __________ bajunya kotor. Dia mengambil surat itu ___________ membacanya. Rumah itu kecil____________ cantik. Cikgu Azlin menyemak buku ____________ berbual- bual dengan Cikgu Hafiz. Kami bekerjasama ____________ membersihkan kelas. _____________ guru tiada di dalam kelas, murid-murid membuat kerja sendiri. Setiap hari ibu menyapu sampah ____________ rumah kami bersih.

Latihan 3: Isikan kata hubung setelah, semasa atau sebelum dalam ayat berikut. 1. _______________ masuk rumah, saya menanggalkan kasut. 2. _______________sampai sekolah, saya mengucapkan selamat tinggal kepada ayah. 3. _______________ cikgu mengajar, murid-murid mendengar dengan teliti. 4. Dia menggosok gigi ______________ makan. 5. Ali bermain komputer______________ habis kerja rumah.