P. 1
GURINDAM MAJLIS PERKAHWINAN

GURINDAM MAJLIS PERKAHWINAN

|Views: 396|Likes:
Dipublikasikan oleh JimmyRose

More info:

Published by: JimmyRose on Sep 04, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/26/2014

pdf

text

original

GURINDAM MAJLIS PERKAHWINAN

Mempersilakan Pengantin Naik Pelamin Bacakan gurindam ini bagi mempersilakan pengantin lelaki naik bersanding di atas pelamin bersama pengantin perempuan yang sudah sedia menanti. Semasa gurindam ini dibacakan, pengantin lelaki berhenti dan berdiri di hadapan tangga anak pelamin. Sesudah gurindam selesai dibacakan barulah pengantin lelaki melangkah naik. Paduka Raja sudah tiba, Permaisuri sudah menanti. Para pahlawan sudah berdiri, Dayang-dayang sudah bersimpuh. Gong sudah dipalu, Selawat sudah dibaca. Permaidani sudah dibentang, Tepung tawar sudah tersedia. Persada bersanding sudah dihias, Hadirin sudah lama menunggu. Capal sudah ditanggalkan, Kaki sudah dibasuh. Silakan naik, majukan langkah… Memuji Pengantin di atas Pelamin Sama cantik sama padan, Sama tampan sama jelita, Sama muda sama baya, Ibarat pinang dibelah dua. Bagai Adam dengan Hawa, Bagai Uda dan Dara, Bagai Rama Dan Sita, Bagai Laila dengan Majnunnya. Ibarat merpati dua sejoli, Bagai raja dengan permaisuri. Ibarat mata kiri dan kanan, Ibarat sepatu kiri dan kanan, Ibarat lengan kiri dan kanan, Ibarat kaki kiri dan kanan Ibarat kembar seiras, Ibarat daun pintu tertutup.

Gula enau. Ayam seraga. Kerja yang berat jadi ringan.Ibarat anting-anting dipakai rupawan. Ayam seekor. Gula kabung. Telur sesarang. Terima kasih kerana membawa…. Ibarat bintang timur dan kejora. Pisang setandan. Kelapa setandan.. Lada segantang. Ibarat tanjung dan cempaka. Tanda ingat kepada kami. Ibarat merak dua sekawan. Tebu sebatang.. Terima kasih kerana membawa…. Ibarat kumbang dengan bunga. Terima kasih kerana membawa…. Terima Kasih Atas Sumbangan Gurindam diselitkan dalam teks ucapan terima kasih yang dibacakan oleh tuan rumah bagi menghargai pelbagai sumbangan dan hadiah-hadiah yang dibawa oleh tetamu. Pelazat penganan dan juadah. Serai serumpun. Ikan sebubu. Ibarat melor dengan kenanga. Terima kasih kerana membawa…. Jagung seikat. Ragi seruncang.. Kami sangat terhutang budi. Padi Seguni. Buat pemanis kuih-muih. .

Elok hari sedang panas. Tupai makin banyak. Ikan dari paya. Sudilah tuan jamah sahaja. Manggis hampir hitam. Di dusun tuan durian sudah mula jatuh. Memanjat tujuh gunung. Dengan Bismillah… . Sanggup tuan tinggalkan. Tiket sudah dibeli. Silakan tuan jamah. Akhirnya sampai juga ke pondok kami. Tuan tak jadi naik. Kerana teringatkan undangan kami. Kapal di pengkalan sudah menunggu. Terima kasih…. Sekadar umbut dri belukar. majlis kami jadi berseri. Untuk makan kenduri kami. Musim hujan hampir tiba. izinkan saya berkata… Tuan datang dari dekat dan dari jauh. Semata-mata kerana menerima undangan kami. Menyeberangi tujuh lautan. Beruk sudah datang. Labu dari gunung. Sedikit daging dan madu lebah. Pipit sudah mula datang. Rambutan sedang merah menyala.Menghargai Tetamu Jemputan Dengan kehadiran tuan-tuan dan puan-puan. Di sawah tuan padi sedang masak. Sanggup tuan tinggalkan. Sila Makan Tuan-tuan dan puan-puan Hidangan kami tidak seberapa.

Nasi ada yang mentah. boleh diubah) Kami minta ampun Kami minta maaf…. Meminta Maaf Atas Kekurangan Sebagai tuan rumah. Kalau ada sudu yang bengkok. Kopi terlebih ggula. Kalau sambalnya tak cukup belacan. Kalau pinggan kami ada yang retak. Kalau nasi tersalah tambah. Santan kurang lemak. Kalau air mawar tersalah renjis. Kalau ada nama yang tersalah sebut. Kalau gelas tersalah letak. Kalau ade gelar yang salah ucap. Kuah terlebih garam. Rendang kurang serai. Gulai terlebih pedas. Kalau ada tali yang tidak disimpul. Kalau ada yang duduk di salah tempat.Selepas Makan Kami mohon maaf kalau…. Sambal kurang pedas. . Kalau ada hidangan yang salah bekas. Kalau nasi yang ditanak hangit. Kalau ada wajah yang salah pandang. Kalau ada cawan yang sumbing. Kalau ada cawan yang tidak beralas. Kalau umbut yang dimasak pahit. Kalau ada mangkuk yang pecah. saya dan isteri… (ikut kesesuaian. Kalau ikannya banyak tulang. Kalau ada talam kami yang lusuh. Kalau ada tikar yang koyak. Ulam kurang pucuk. Kami mohon maaf kalau….

. Sekian.Kalau labu yang digulai masam. Makan tak kenyang. Kalau santannya tak cukup pekat. datanglah lagi. Jangan serik. Kalau perut tidak kenyang. Minum tak puas. Walaupun mandi tak basah. Datang Lagi Bacakan gurindam ini dengan secara berseloroh dan mesra sebagai kata-kata terakhir sebelum majlis persandingan itu bersurai supaya semua yang pulang dengan hati yang gembira. Terima kasih juga. terima Kasih. Assalammualaikum. Walaupun tidur tak lelap.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->