Anda di halaman 1dari 3

TARIKH MASA TAHUN BIL.

MURID BIDANG KEGIATAN TAJUK KONSEP UTAMA OBJEKTIF

: 29-3-2011 : 11.15am-12.15pm : 3 VAAGAI : 38 : Menggambar : Membuat kolaj dengan kertas warna pada gambar itik dengan aktiviti gunting dan tampalan. : Itik : Teknik kolaj, guntingan dan tampalan : Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat; a. Eksplisit: Menghasilkan sebuah gambar itik yang cantik dengan menggunakan teknik kolaj dengan cara guntingan dan tampalan kertas warna. b. Implisit: Mengetahui aktiviti menggambar dengan teknik kolaj boleh diaplikasi untuk tujuan yang lebih bermakna seperti hiasan dinding dan penanda buku. c. Estetika: Menerapkan asas seni reka rupa, bentuk, jalinan dan penggunaan warna harmoni.

PENGETAHUAN SEDIA ADA: Murid pernah melihat hasil karya yang dibuat dengan teknik koyakan dan tampalan. PERSEDIAAN MURID BBM KBKK . NILAI : -memupuk sikap cermat, kemas, sabar dan berhati-hati. -menghargai hasil karya mereka dan memupuk nilai kerjasama. : Kertas lukisan, kertas warna, gunting dan gam : Hasil karya yang dihasil dengan teknik kolaj, persembahan slaid, laptop, LCD, Speaker :- Kreatif menggunakan teknik kolaj -Menjana idea dalam penghasilan gambar itik dengan menggunakan teknik kolaj.

PERKARA Set Induksi (5 minit)

BUTIRAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Murid-murid menyanyi lagu anak itik dalam Bahasa Tamil. Guru bercerita kisah anak itik mencari ibu. Guru menunjukkan gambar anak itik dan budak yang dihasilkan denganteknik kolaj. Guru menunjukkan gambar ibu itik yang dihasil dengan teknik kolaj.

CATATAN KBKK: - Menjana Idea ABM: - Laptop, speaker, LCD, Contoh hasil

Perkembangan (35 minit)

Guru bersoaljawab tentang teknik kolaj untuk mencungkil pengetahuan sedia ada. Guru memberi penerangan cara-cara untuk membuat teknik kolaj.

KBKK: - kreatif menggunakan teknik kolaj Nilai: - kemas, sabar, cermat dan berhati-hati ABM: - laptop, speaker, LCD, contoh hasil

Langkah pertama (5 minit): Pelajar-pelajar akan membuat lakaran gambar ibu itik.

Langkah kedua (10 minit): Kertas warna digunting dalam bentuk segiempat sama mengikut keperluan.

Karya yang dihasilkan daripada teknik kolaj