SOALAN KUIZ KENEGARAAN SEMPENA SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN PERINGKAT S.

K SELUPOH, 2011

Pusingan 1 : Sejarah Malaysia Soalan 1 Pada 20 Januari 1874, satu perjanjian telah ditandatangani dan ia telah menjadi titik tolak kepada peluasan jajahan British ke atas Tanah Melayu. Apakah nama perjanjian tersebut? a. b. c. d. Perjanjian Pangkor Perjanjian Inggeris Belanda Perjanjian Siam Perjanjian British Borneo Utara

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British d. Komunis

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British Komunis Soalan 4 31 Ogos 1957 telah menyaksikan peristiwa bersejarah bagi Tanah Melayu iaitu secara rasminya pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu telah diserahkan daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu. Dimanakah peristiwa bersejarah bagi Negara Malaysia ini telah dilakarkan?
a. Stadium Merdeka, Kuala Lumpur

Stadium Negara Bukit Jalil. 31 Ogos 1957 31 ogos 1963 16 September 1957 16 September 1963 Soalan 7 Setelah meraih kemerdekaan pada Ogos 1957. Apakah maksud negara komanwel? a. Stadium Alor Gajah. Malaysia secara rasminya telah tergolong dalam senarai negara-negara komanwel. d. Melaka Soalan 5 Siapakah Bapa Kemerdekaan Malaysia? a. Bilakah tarikh sebenar pembentukan Malaysia? a. Negara Merdeka yang pernah berada di bawah jajahan British b. b. Kuala Lumpur c. Shah Alam d. Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak Tun abdullah bin hj. c. Negara yang termasuk di kalangan negara-negara Britain . c. Stadium Shah Alam. d.b. Ahmad badawi Tun Hussein bin Dato' Onn Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj Soalan 6 Pembentukan Malaysia memperlihatkan Sabah dan Sarawak memasuki Negara Malaysia secara rasminya. b.

c. Negara yang pernah berada di bawah jajahan Amerika Soalan 8 __ Bahagian 2 : Malaysia Kini Soalan 1 Apakah tema Hari Kebangsaan Malaysia pada tahun 2011? a. 1Malaysia Menjana Tranformasi . Negara yang mengikuti sukan Olimpik d.Rakyat Didahulukan. Perpaduan Teras Kejayaan b. 1Malaysia . Pencapaian Diutamakan c.

Perdana Menteri Malaysia yang ke -4. Ketika. Dato Sri Najib Tun Razak atas kejayaannya menerajui pelbagai agenda transformasi di Malaysia. Industri Minyak dan Gas Industri Makanan dan Bekalan Industri Pelancongan Industri Perladangan Soalan 4 Wawasan 2020 ialah sebuah wawasan kerajaan Tun Dr Mahathir Mohamad. c. d. d. b. c. Apakah tujuan wawasan 2020 dilaksanakan? a. . Rakyat Sejahtera Soalan 2 Apakah gelaran yang telah diberikan kepada Perdana Menteri Malaysia . Bapa Kemerdekaan Negara Bapa Transformasi Negara Bapa Pembangunan Negara Bapa Perpaduan Negara Soalan 3 Petronas merupakan satu syarikat gergasi yang semakin menonjol di kalangan negara-negara dunia. 1Malaysia Transformasi Berjaya. Apakah Industri yang diceburi oleh Petronas? a. b. a. Meningkatkan Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian dan negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020.d.

Nyatakan teras yang ketiga. a. Soalan 5 Berapakah jalur yang terdapat di Bendera Malaysia? a. 13 c. Kesetiaan kepada raja dan Negara b. 12 Soalan 6 Rukunegara mempunyai 5 teras. Menyediakan rakyat Malaysia agar bersedia berperang dengan negara lain c. Mewujudkan suasana tidak harmoni dalam negara menjelang tahun 2020 d. 11 . Melahirkan warganegara yang bersikap negatif dan tidak mempunyai jati diri yang kukuh. Kesopanan dan kesusilaan d. Kedaulatan undang-undang Soalan 7 Apakah peristiwa penting yang berlaku pada 16 September 1963 ? a) Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu b) Kerajaan mengistihar Darurat c) Penubuhan Malaysia d) Hari Raya Aidilfitri Bahagian 3 : Pengetahuan Am (Siapa Cepat Dia Dapat) Soalan 1 Berapakah Jumlah Negeri di Malaysia termasuk 3 buah Wilayah Persekutuan? a.b. 15 d. Keluhuran perlembagaan c. 14 b.

Cina dan Kadazan Melayu. Bersekutu bertambah ilmu Soalan 6 Apakah jenis iklim negara Malaysia? a. d. c. 16 d. Tropika Tundra Mediteranean Gurun . Bersekutu bertambah jasa d. 17 Soalan 2 Apakah negeri yang mempunyai keluasan terbesar di Malaysia? a. Pahang Johor Sarawak Sabah Soalan 3 Apakah 3 kaum terbesar yang terdapat di Malaysia a. Bersekutu Bertambah Jaya b. Melayu. Bersekutu Bertambah Mutu c. c.b. India dan Iban Melayu. b. b. 14 c. b. d. d. Cina dan India Melayu. c. Kadazan dan Iban Soalan 4 Apakah Motto negara Malaysia a.

beliau telah menjuarai perseorangan wanita dalam Kejohanan Squasy Asia. c. Roslinda Samsu Elaine Koon Nicol Ann David Farah Begum arioe89_role21@yahoo. b. Baru-baru ini pada tahun 2011. Apakah penanaman eksport utama Negara Malaysia? a. Koko dan Kelapa Kelapa sawit dan getah Teh dan Herba Tebu dan Kopi Soalan 8 Dalam bidang. c. d. beliau pernah menduduki rangking pertama dunia dalam sukan squasy. Siapakah atlit negara yang dimaksudkan dalam pernyataan di atas? a. beliau telah memenangi perseorangan wanita dalam sukan Komanwel.com .Soalan 7 Malaysia terkenal dengan beberapa penanaman eksport utama di dunia. d. b. Pada tahun 2010.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful