SOALAN KUIZ KENEGARAAN SEMPENA SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN PERINGKAT S.

K SELUPOH, 2011

Pusingan 1 : Sejarah Malaysia Soalan 1 Pada 20 Januari 1874, satu perjanjian telah ditandatangani dan ia telah menjadi titik tolak kepada peluasan jajahan British ke atas Tanah Melayu. Apakah nama perjanjian tersebut? a. b. c. d. Perjanjian Pangkor Perjanjian Inggeris Belanda Perjanjian Siam Perjanjian British Borneo Utara

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British d. Komunis

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British Komunis Soalan 4 31 Ogos 1957 telah menyaksikan peristiwa bersejarah bagi Tanah Melayu iaitu secara rasminya pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu telah diserahkan daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu. Dimanakah peristiwa bersejarah bagi Negara Malaysia ini telah dilakarkan?
a. Stadium Merdeka, Kuala Lumpur

Malaysia secara rasminya telah tergolong dalam senarai negara-negara komanwel.b. Negara Merdeka yang pernah berada di bawah jajahan British b. b. Stadium Shah Alam. Bilakah tarikh sebenar pembentukan Malaysia? a. Melaka Soalan 5 Siapakah Bapa Kemerdekaan Malaysia? a. Ahmad badawi Tun Hussein bin Dato' Onn Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj Soalan 6 Pembentukan Malaysia memperlihatkan Sabah dan Sarawak memasuki Negara Malaysia secara rasminya. Negara yang termasuk di kalangan negara-negara Britain . Stadium Alor Gajah. Apakah maksud negara komanwel? a. Kuala Lumpur c. Shah Alam d. d. Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak Tun abdullah bin hj. b. Stadium Negara Bukit Jalil. 31 Ogos 1957 31 ogos 1963 16 September 1957 16 September 1963 Soalan 7 Setelah meraih kemerdekaan pada Ogos 1957. c. d. c.

Pencapaian Diutamakan c. Negara yang mengikuti sukan Olimpik d.c.Rakyat Didahulukan. Negara yang pernah berada di bawah jajahan Amerika Soalan 8 __ Bahagian 2 : Malaysia Kini Soalan 1 Apakah tema Hari Kebangsaan Malaysia pada tahun 2011? a. Perpaduan Teras Kejayaan b. 1Malaysia . 1Malaysia Menjana Tranformasi .

Dato Sri Najib Tun Razak atas kejayaannya menerajui pelbagai agenda transformasi di Malaysia. c. Meningkatkan Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian dan negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020. d. Bapa Kemerdekaan Negara Bapa Transformasi Negara Bapa Pembangunan Negara Bapa Perpaduan Negara Soalan 3 Petronas merupakan satu syarikat gergasi yang semakin menonjol di kalangan negara-negara dunia. b. Rakyat Sejahtera Soalan 2 Apakah gelaran yang telah diberikan kepada Perdana Menteri Malaysia . Industri Minyak dan Gas Industri Makanan dan Bekalan Industri Pelancongan Industri Perladangan Soalan 4 Wawasan 2020 ialah sebuah wawasan kerajaan Tun Dr Mahathir Mohamad.d. c. Apakah tujuan wawasan 2020 dilaksanakan? a. b. Perdana Menteri Malaysia yang ke -4. Apakah Industri yang diceburi oleh Petronas? a. a. Ketika. d. 1Malaysia Transformasi Berjaya. .

12 Soalan 6 Rukunegara mempunyai 5 teras. Kesopanan dan kesusilaan d. a. Kedaulatan undang-undang Soalan 7 Apakah peristiwa penting yang berlaku pada 16 September 1963 ? a) Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu b) Kerajaan mengistihar Darurat c) Penubuhan Malaysia d) Hari Raya Aidilfitri Bahagian 3 : Pengetahuan Am (Siapa Cepat Dia Dapat) Soalan 1 Berapakah Jumlah Negeri di Malaysia termasuk 3 buah Wilayah Persekutuan? a. 11 . Keluhuran perlembagaan c. 15 d. Mewujudkan suasana tidak harmoni dalam negara menjelang tahun 2020 d. Melahirkan warganegara yang bersikap negatif dan tidak mempunyai jati diri yang kukuh. Menyediakan rakyat Malaysia agar bersedia berperang dengan negara lain c. Nyatakan teras yang ketiga. 14 b. Soalan 5 Berapakah jalur yang terdapat di Bendera Malaysia? a.b. Kesetiaan kepada raja dan Negara b. 13 c.

Melayu. b. Kadazan dan Iban Soalan 4 Apakah Motto negara Malaysia a. d. d. Pahang Johor Sarawak Sabah Soalan 3 Apakah 3 kaum terbesar yang terdapat di Malaysia a. Cina dan India Melayu. 17 Soalan 2 Apakah negeri yang mempunyai keluasan terbesar di Malaysia? a. b. c. c. 16 d.b. Bersekutu Bertambah Jaya b. India dan Iban Melayu. d. 14 c. c. Tropika Tundra Mediteranean Gurun . Bersekutu bertambah jasa d. Cina dan Kadazan Melayu. Bersekutu Bertambah Mutu c. b. Bersekutu bertambah ilmu Soalan 6 Apakah jenis iklim negara Malaysia? a.

d. c.Soalan 7 Malaysia terkenal dengan beberapa penanaman eksport utama di dunia. Siapakah atlit negara yang dimaksudkan dalam pernyataan di atas? a. beliau pernah menduduki rangking pertama dunia dalam sukan squasy. b. Pada tahun 2010. d. c.com . Roslinda Samsu Elaine Koon Nicol Ann David Farah Begum arioe89_role21@yahoo. beliau telah memenangi perseorangan wanita dalam sukan Komanwel. Apakah penanaman eksport utama Negara Malaysia? a. Baru-baru ini pada tahun 2011. Koko dan Kelapa Kelapa sawit dan getah Teh dan Herba Tebu dan Kopi Soalan 8 Dalam bidang. beliau telah menjuarai perseorangan wanita dalam Kejohanan Squasy Asia. b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful