SOALAN KUIZ KENEGARAAN SEMPENA SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN PERINGKAT S.

K SELUPOH, 2011

Pusingan 1 : Sejarah Malaysia Soalan 1 Pada 20 Januari 1874, satu perjanjian telah ditandatangani dan ia telah menjadi titik tolak kepada peluasan jajahan British ke atas Tanah Melayu. Apakah nama perjanjian tersebut? a. b. c. d. Perjanjian Pangkor Perjanjian Inggeris Belanda Perjanjian Siam Perjanjian British Borneo Utara

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British d. Komunis

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British Komunis Soalan 4 31 Ogos 1957 telah menyaksikan peristiwa bersejarah bagi Tanah Melayu iaitu secara rasminya pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu telah diserahkan daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu. Dimanakah peristiwa bersejarah bagi Negara Malaysia ini telah dilakarkan?
a. Stadium Merdeka, Kuala Lumpur

d. b. Bilakah tarikh sebenar pembentukan Malaysia? a. Negara yang termasuk di kalangan negara-negara Britain . 31 Ogos 1957 31 ogos 1963 16 September 1957 16 September 1963 Soalan 7 Setelah meraih kemerdekaan pada Ogos 1957. c. Ahmad badawi Tun Hussein bin Dato' Onn Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj Soalan 6 Pembentukan Malaysia memperlihatkan Sabah dan Sarawak memasuki Negara Malaysia secara rasminya.b. Apakah maksud negara komanwel? a. Melaka Soalan 5 Siapakah Bapa Kemerdekaan Malaysia? a. Negara Merdeka yang pernah berada di bawah jajahan British b. Stadium Shah Alam. Shah Alam d. Stadium Alor Gajah. Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak Tun abdullah bin hj. Malaysia secara rasminya telah tergolong dalam senarai negara-negara komanwel. c. Stadium Negara Bukit Jalil. Kuala Lumpur c. d. b.

Rakyat Didahulukan. Negara yang mengikuti sukan Olimpik d. Perpaduan Teras Kejayaan b. Negara yang pernah berada di bawah jajahan Amerika Soalan 8 __ Bahagian 2 : Malaysia Kini Soalan 1 Apakah tema Hari Kebangsaan Malaysia pada tahun 2011? a. 1Malaysia . 1Malaysia Menjana Tranformasi . Pencapaian Diutamakan c.c.

d. Bapa Kemerdekaan Negara Bapa Transformasi Negara Bapa Pembangunan Negara Bapa Perpaduan Negara Soalan 3 Petronas merupakan satu syarikat gergasi yang semakin menonjol di kalangan negara-negara dunia. Perdana Menteri Malaysia yang ke -4.d. Meningkatkan Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian dan negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020. . Industri Minyak dan Gas Industri Makanan dan Bekalan Industri Pelancongan Industri Perladangan Soalan 4 Wawasan 2020 ialah sebuah wawasan kerajaan Tun Dr Mahathir Mohamad. Rakyat Sejahtera Soalan 2 Apakah gelaran yang telah diberikan kepada Perdana Menteri Malaysia . b. Ketika. c. Apakah tujuan wawasan 2020 dilaksanakan? a. b. a. Dato Sri Najib Tun Razak atas kejayaannya menerajui pelbagai agenda transformasi di Malaysia. d. c. Apakah Industri yang diceburi oleh Petronas? a. 1Malaysia Transformasi Berjaya.

15 d. Kedaulatan undang-undang Soalan 7 Apakah peristiwa penting yang berlaku pada 16 September 1963 ? a) Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu b) Kerajaan mengistihar Darurat c) Penubuhan Malaysia d) Hari Raya Aidilfitri Bahagian 3 : Pengetahuan Am (Siapa Cepat Dia Dapat) Soalan 1 Berapakah Jumlah Negeri di Malaysia termasuk 3 buah Wilayah Persekutuan? a.b. a. 11 . Mewujudkan suasana tidak harmoni dalam negara menjelang tahun 2020 d. 14 b. Melahirkan warganegara yang bersikap negatif dan tidak mempunyai jati diri yang kukuh. Nyatakan teras yang ketiga. 13 c. Keluhuran perlembagaan c. Kesetiaan kepada raja dan Negara b. 12 Soalan 6 Rukunegara mempunyai 5 teras. Menyediakan rakyat Malaysia agar bersedia berperang dengan negara lain c. Kesopanan dan kesusilaan d. Soalan 5 Berapakah jalur yang terdapat di Bendera Malaysia? a.

c. Bersekutu bertambah jasa d. Cina dan Kadazan Melayu. Pahang Johor Sarawak Sabah Soalan 3 Apakah 3 kaum terbesar yang terdapat di Malaysia a. d. Bersekutu Bertambah Mutu c. Melayu.b. Bersekutu bertambah ilmu Soalan 6 Apakah jenis iklim negara Malaysia? a. d. 14 c. Bersekutu Bertambah Jaya b. b. Cina dan India Melayu. b. b. India dan Iban Melayu. 16 d. 17 Soalan 2 Apakah negeri yang mempunyai keluasan terbesar di Malaysia? a. c. Kadazan dan Iban Soalan 4 Apakah Motto negara Malaysia a. Tropika Tundra Mediteranean Gurun . d. c.

c. Baru-baru ini pada tahun 2011. beliau telah memenangi perseorangan wanita dalam sukan Komanwel. beliau pernah menduduki rangking pertama dunia dalam sukan squasy. Roslinda Samsu Elaine Koon Nicol Ann David Farah Begum arioe89_role21@yahoo. c.Soalan 7 Malaysia terkenal dengan beberapa penanaman eksport utama di dunia. Pada tahun 2010. beliau telah menjuarai perseorangan wanita dalam Kejohanan Squasy Asia. Siapakah atlit negara yang dimaksudkan dalam pernyataan di atas? a. d.com . b. d. b. Koko dan Kelapa Kelapa sawit dan getah Teh dan Herba Tebu dan Kopi Soalan 8 Dalam bidang. Apakah penanaman eksport utama Negara Malaysia? a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful