SOALAN KUIZ KENEGARAAN SEMPENA SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN PERINGKAT S.

K SELUPOH, 2011

Pusingan 1 : Sejarah Malaysia Soalan 1 Pada 20 Januari 1874, satu perjanjian telah ditandatangani dan ia telah menjadi titik tolak kepada peluasan jajahan British ke atas Tanah Melayu. Apakah nama perjanjian tersebut? a. b. c. d. Perjanjian Pangkor Perjanjian Inggeris Belanda Perjanjian Siam Perjanjian British Borneo Utara

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British d. Komunis

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British Komunis Soalan 4 31 Ogos 1957 telah menyaksikan peristiwa bersejarah bagi Tanah Melayu iaitu secara rasminya pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu telah diserahkan daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu. Dimanakah peristiwa bersejarah bagi Negara Malaysia ini telah dilakarkan?
a. Stadium Merdeka, Kuala Lumpur

Negara yang termasuk di kalangan negara-negara Britain . Ahmad badawi Tun Hussein bin Dato' Onn Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj Soalan 6 Pembentukan Malaysia memperlihatkan Sabah dan Sarawak memasuki Negara Malaysia secara rasminya. Stadium Shah Alam. Kuala Lumpur c. Stadium Negara Bukit Jalil. Bilakah tarikh sebenar pembentukan Malaysia? a. b. Negara Merdeka yang pernah berada di bawah jajahan British b. Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak Tun abdullah bin hj. Melaka Soalan 5 Siapakah Bapa Kemerdekaan Malaysia? a. b. c. Apakah maksud negara komanwel? a.b. Stadium Alor Gajah. c. d. 31 Ogos 1957 31 ogos 1963 16 September 1957 16 September 1963 Soalan 7 Setelah meraih kemerdekaan pada Ogos 1957. Shah Alam d. d. Malaysia secara rasminya telah tergolong dalam senarai negara-negara komanwel.

Pencapaian Diutamakan c. 1Malaysia Menjana Tranformasi . 1Malaysia .Rakyat Didahulukan. Negara yang pernah berada di bawah jajahan Amerika Soalan 8 __ Bahagian 2 : Malaysia Kini Soalan 1 Apakah tema Hari Kebangsaan Malaysia pada tahun 2011? a. Negara yang mengikuti sukan Olimpik d. Perpaduan Teras Kejayaan b.c.

b. d. c. 1Malaysia Transformasi Berjaya. c.d. . Apakah Industri yang diceburi oleh Petronas? a. d. Rakyat Sejahtera Soalan 2 Apakah gelaran yang telah diberikan kepada Perdana Menteri Malaysia . b. Dato Sri Najib Tun Razak atas kejayaannya menerajui pelbagai agenda transformasi di Malaysia. Bapa Kemerdekaan Negara Bapa Transformasi Negara Bapa Pembangunan Negara Bapa Perpaduan Negara Soalan 3 Petronas merupakan satu syarikat gergasi yang semakin menonjol di kalangan negara-negara dunia. Perdana Menteri Malaysia yang ke -4. Apakah tujuan wawasan 2020 dilaksanakan? a. Meningkatkan Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian dan negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020. a. Ketika. Industri Minyak dan Gas Industri Makanan dan Bekalan Industri Pelancongan Industri Perladangan Soalan 4 Wawasan 2020 ialah sebuah wawasan kerajaan Tun Dr Mahathir Mohamad.

a. Mewujudkan suasana tidak harmoni dalam negara menjelang tahun 2020 d. Kesetiaan kepada raja dan Negara b. Soalan 5 Berapakah jalur yang terdapat di Bendera Malaysia? a. 13 c. Nyatakan teras yang ketiga.b. Keluhuran perlembagaan c. Melahirkan warganegara yang bersikap negatif dan tidak mempunyai jati diri yang kukuh. 11 . 14 b. Kesopanan dan kesusilaan d. Menyediakan rakyat Malaysia agar bersedia berperang dengan negara lain c. 15 d. 12 Soalan 6 Rukunegara mempunyai 5 teras. Kedaulatan undang-undang Soalan 7 Apakah peristiwa penting yang berlaku pada 16 September 1963 ? a) Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu b) Kerajaan mengistihar Darurat c) Penubuhan Malaysia d) Hari Raya Aidilfitri Bahagian 3 : Pengetahuan Am (Siapa Cepat Dia Dapat) Soalan 1 Berapakah Jumlah Negeri di Malaysia termasuk 3 buah Wilayah Persekutuan? a.

Bersekutu bertambah jasa d. Cina dan Kadazan Melayu. 16 d. c. b. d. c. c. d. Kadazan dan Iban Soalan 4 Apakah Motto negara Malaysia a. Tropika Tundra Mediteranean Gurun . Bersekutu bertambah ilmu Soalan 6 Apakah jenis iklim negara Malaysia? a. India dan Iban Melayu. b. Bersekutu Bertambah Mutu c.b. b. Pahang Johor Sarawak Sabah Soalan 3 Apakah 3 kaum terbesar yang terdapat di Malaysia a. Melayu. Cina dan India Melayu. Bersekutu Bertambah Jaya b. d. 17 Soalan 2 Apakah negeri yang mempunyai keluasan terbesar di Malaysia? a. 14 c.

c. Siapakah atlit negara yang dimaksudkan dalam pernyataan di atas? a. beliau telah memenangi perseorangan wanita dalam sukan Komanwel. d. beliau telah menjuarai perseorangan wanita dalam Kejohanan Squasy Asia. Baru-baru ini pada tahun 2011. b. Roslinda Samsu Elaine Koon Nicol Ann David Farah Begum arioe89_role21@yahoo.Soalan 7 Malaysia terkenal dengan beberapa penanaman eksport utama di dunia.com . beliau pernah menduduki rangking pertama dunia dalam sukan squasy. c. d. Pada tahun 2010. Koko dan Kelapa Kelapa sawit dan getah Teh dan Herba Tebu dan Kopi Soalan 8 Dalam bidang. b. Apakah penanaman eksport utama Negara Malaysia? a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful