P. 1
Soalan Kuiz Kenegaraan Merdeka 1

Soalan Kuiz Kenegaraan Merdeka 1

|Views: 7,790|Likes:
Dipublikasikan oleh Aroul Zw

More info:

Published by: Aroul Zw on Sep 12, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2014

pdf

text

original

SOALAN KUIZ KENEGARAAN SEMPENA SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN PERINGKAT S.

K SELUPOH, 2011

Pusingan 1 : Sejarah Malaysia Soalan 1 Pada 20 Januari 1874, satu perjanjian telah ditandatangani dan ia telah menjadi titik tolak kepada peluasan jajahan British ke atas Tanah Melayu. Apakah nama perjanjian tersebut? a. b. c. d. Perjanjian Pangkor Perjanjian Inggeris Belanda Perjanjian Siam Perjanjian British Borneo Utara

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British d. Komunis

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British Komunis Soalan 4 31 Ogos 1957 telah menyaksikan peristiwa bersejarah bagi Tanah Melayu iaitu secara rasminya pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu telah diserahkan daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu. Dimanakah peristiwa bersejarah bagi Negara Malaysia ini telah dilakarkan?
a. Stadium Merdeka, Kuala Lumpur

b. Bilakah tarikh sebenar pembentukan Malaysia? a. Kuala Lumpur c. Shah Alam d. Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak Tun abdullah bin hj. Melaka Soalan 5 Siapakah Bapa Kemerdekaan Malaysia? a. b. Malaysia secara rasminya telah tergolong dalam senarai negara-negara komanwel. 31 Ogos 1957 31 ogos 1963 16 September 1957 16 September 1963 Soalan 7 Setelah meraih kemerdekaan pada Ogos 1957. Negara Merdeka yang pernah berada di bawah jajahan British b. c. Ahmad badawi Tun Hussein bin Dato' Onn Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj Soalan 6 Pembentukan Malaysia memperlihatkan Sabah dan Sarawak memasuki Negara Malaysia secara rasminya. Stadium Shah Alam. Stadium Negara Bukit Jalil. Apakah maksud negara komanwel? a. Negara yang termasuk di kalangan negara-negara Britain . Stadium Alor Gajah. b. d. d. c.

Rakyat Didahulukan. Negara yang pernah berada di bawah jajahan Amerika Soalan 8 __ Bahagian 2 : Malaysia Kini Soalan 1 Apakah tema Hari Kebangsaan Malaysia pada tahun 2011? a. 1Malaysia . Negara yang mengikuti sukan Olimpik d. Perpaduan Teras Kejayaan b. 1Malaysia Menjana Tranformasi .c. Pencapaian Diutamakan c.

1Malaysia Transformasi Berjaya. b. Meningkatkan Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian dan negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020. c. Apakah Industri yang diceburi oleh Petronas? a. Bapa Kemerdekaan Negara Bapa Transformasi Negara Bapa Pembangunan Negara Bapa Perpaduan Negara Soalan 3 Petronas merupakan satu syarikat gergasi yang semakin menonjol di kalangan negara-negara dunia. b. d. Dato Sri Najib Tun Razak atas kejayaannya menerajui pelbagai agenda transformasi di Malaysia.d. Ketika. d. Perdana Menteri Malaysia yang ke -4. Apakah tujuan wawasan 2020 dilaksanakan? a. Rakyat Sejahtera Soalan 2 Apakah gelaran yang telah diberikan kepada Perdana Menteri Malaysia . a. . c. Industri Minyak dan Gas Industri Makanan dan Bekalan Industri Pelancongan Industri Perladangan Soalan 4 Wawasan 2020 ialah sebuah wawasan kerajaan Tun Dr Mahathir Mohamad.

11 . Mewujudkan suasana tidak harmoni dalam negara menjelang tahun 2020 d. Keluhuran perlembagaan c. a.b. 13 c. Nyatakan teras yang ketiga. 14 b. Kedaulatan undang-undang Soalan 7 Apakah peristiwa penting yang berlaku pada 16 September 1963 ? a) Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu b) Kerajaan mengistihar Darurat c) Penubuhan Malaysia d) Hari Raya Aidilfitri Bahagian 3 : Pengetahuan Am (Siapa Cepat Dia Dapat) Soalan 1 Berapakah Jumlah Negeri di Malaysia termasuk 3 buah Wilayah Persekutuan? a. Melahirkan warganegara yang bersikap negatif dan tidak mempunyai jati diri yang kukuh. 12 Soalan 6 Rukunegara mempunyai 5 teras. Soalan 5 Berapakah jalur yang terdapat di Bendera Malaysia? a. 15 d. Kesopanan dan kesusilaan d. Menyediakan rakyat Malaysia agar bersedia berperang dengan negara lain c. Kesetiaan kepada raja dan Negara b.

c. Melayu. Tropika Tundra Mediteranean Gurun . Bersekutu Bertambah Jaya b. 14 c. Bersekutu bertambah jasa d. b. 17 Soalan 2 Apakah negeri yang mempunyai keluasan terbesar di Malaysia? a. Cina dan Kadazan Melayu. c. Cina dan India Melayu. d. Bersekutu Bertambah Mutu c.b. Bersekutu bertambah ilmu Soalan 6 Apakah jenis iklim negara Malaysia? a. India dan Iban Melayu. 16 d. c. d. b. Kadazan dan Iban Soalan 4 Apakah Motto negara Malaysia a. Pahang Johor Sarawak Sabah Soalan 3 Apakah 3 kaum terbesar yang terdapat di Malaysia a. d. b.

Koko dan Kelapa Kelapa sawit dan getah Teh dan Herba Tebu dan Kopi Soalan 8 Dalam bidang.com . Baru-baru ini pada tahun 2011. c. beliau telah menjuarai perseorangan wanita dalam Kejohanan Squasy Asia. beliau telah memenangi perseorangan wanita dalam sukan Komanwel. c. d. Siapakah atlit negara yang dimaksudkan dalam pernyataan di atas? a. Pada tahun 2010. Roslinda Samsu Elaine Koon Nicol Ann David Farah Begum arioe89_role21@yahoo. b. beliau pernah menduduki rangking pertama dunia dalam sukan squasy. Apakah penanaman eksport utama Negara Malaysia? a.Soalan 7 Malaysia terkenal dengan beberapa penanaman eksport utama di dunia. d. b.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->