P. 1
Soalan Kuiz Kenegaraan Merdeka 1

Soalan Kuiz Kenegaraan Merdeka 1

1.0

|Views: 7,954|Likes:
Dipublikasikan oleh Aroul Zw

More info:

Published by: Aroul Zw on Sep 12, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2016

pdf

text

original

SOALAN KUIZ KENEGARAAN SEMPENA SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN PERINGKAT S.

K SELUPOH, 2011

Pusingan 1 : Sejarah Malaysia Soalan 1 Pada 20 Januari 1874, satu perjanjian telah ditandatangani dan ia telah menjadi titik tolak kepada peluasan jajahan British ke atas Tanah Melayu. Apakah nama perjanjian tersebut? a. b. c. d. Perjanjian Pangkor Perjanjian Inggeris Belanda Perjanjian Siam Perjanjian British Borneo Utara

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British d. Komunis

Soalan 2 Apakah kuasa luar yang mula-mula bertapak di Tanah Melayu? a. Belanda b. Portugis c. British Komunis Soalan 4 31 Ogos 1957 telah menyaksikan peristiwa bersejarah bagi Tanah Melayu iaitu secara rasminya pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu telah diserahkan daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu. Dimanakah peristiwa bersejarah bagi Negara Malaysia ini telah dilakarkan?
a. Stadium Merdeka, Kuala Lumpur

31 Ogos 1957 31 ogos 1963 16 September 1957 16 September 1963 Soalan 7 Setelah meraih kemerdekaan pada Ogos 1957. Negara Merdeka yang pernah berada di bawah jajahan British b. Apakah maksud negara komanwel? a. Stadium Alor Gajah. d. b. Kuala Lumpur c. Bilakah tarikh sebenar pembentukan Malaysia? a. Ahmad badawi Tun Hussein bin Dato' Onn Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj Soalan 6 Pembentukan Malaysia memperlihatkan Sabah dan Sarawak memasuki Negara Malaysia secara rasminya. Stadium Negara Bukit Jalil.b. Negara yang termasuk di kalangan negara-negara Britain . d. Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak Tun abdullah bin hj. Melaka Soalan 5 Siapakah Bapa Kemerdekaan Malaysia? a. Malaysia secara rasminya telah tergolong dalam senarai negara-negara komanwel. b. c. Shah Alam d. c. Stadium Shah Alam.

1Malaysia Menjana Tranformasi . Perpaduan Teras Kejayaan b. Negara yang pernah berada di bawah jajahan Amerika Soalan 8 __ Bahagian 2 : Malaysia Kini Soalan 1 Apakah tema Hari Kebangsaan Malaysia pada tahun 2011? a. Negara yang mengikuti sukan Olimpik d.c. 1Malaysia . Pencapaian Diutamakan c.Rakyat Didahulukan.

Ketika. Rakyat Sejahtera Soalan 2 Apakah gelaran yang telah diberikan kepada Perdana Menteri Malaysia . b. b. Industri Minyak dan Gas Industri Makanan dan Bekalan Industri Pelancongan Industri Perladangan Soalan 4 Wawasan 2020 ialah sebuah wawasan kerajaan Tun Dr Mahathir Mohamad. . d.d. a. Apakah Industri yang diceburi oleh Petronas? a. c. Bapa Kemerdekaan Negara Bapa Transformasi Negara Bapa Pembangunan Negara Bapa Perpaduan Negara Soalan 3 Petronas merupakan satu syarikat gergasi yang semakin menonjol di kalangan negara-negara dunia. Perdana Menteri Malaysia yang ke -4. Apakah tujuan wawasan 2020 dilaksanakan? a. Dato Sri Najib Tun Razak atas kejayaannya menerajui pelbagai agenda transformasi di Malaysia. c. Meningkatkan Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian dan negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020. 1Malaysia Transformasi Berjaya. d.

Menyediakan rakyat Malaysia agar bersedia berperang dengan negara lain c. Kesetiaan kepada raja dan Negara b. 14 b. 15 d. Nyatakan teras yang ketiga. 12 Soalan 6 Rukunegara mempunyai 5 teras. 13 c. Mewujudkan suasana tidak harmoni dalam negara menjelang tahun 2020 d. 11 . Kedaulatan undang-undang Soalan 7 Apakah peristiwa penting yang berlaku pada 16 September 1963 ? a) Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu b) Kerajaan mengistihar Darurat c) Penubuhan Malaysia d) Hari Raya Aidilfitri Bahagian 3 : Pengetahuan Am (Siapa Cepat Dia Dapat) Soalan 1 Berapakah Jumlah Negeri di Malaysia termasuk 3 buah Wilayah Persekutuan? a. a. Kesopanan dan kesusilaan d.b. Melahirkan warganegara yang bersikap negatif dan tidak mempunyai jati diri yang kukuh. Keluhuran perlembagaan c. Soalan 5 Berapakah jalur yang terdapat di Bendera Malaysia? a.

16 d. b.b. d. c. Bersekutu Bertambah Jaya b. Melayu. Bersekutu bertambah jasa d. Bersekutu Bertambah Mutu c. Bersekutu bertambah ilmu Soalan 6 Apakah jenis iklim negara Malaysia? a. Cina dan Kadazan Melayu. d. Pahang Johor Sarawak Sabah Soalan 3 Apakah 3 kaum terbesar yang terdapat di Malaysia a. 14 c. Tropika Tundra Mediteranean Gurun . Kadazan dan Iban Soalan 4 Apakah Motto negara Malaysia a. c. 17 Soalan 2 Apakah negeri yang mempunyai keluasan terbesar di Malaysia? a. Cina dan India Melayu. India dan Iban Melayu. c. d. b. b.

d. beliau telah memenangi perseorangan wanita dalam sukan Komanwel. beliau pernah menduduki rangking pertama dunia dalam sukan squasy. Pada tahun 2010. beliau telah menjuarai perseorangan wanita dalam Kejohanan Squasy Asia.Soalan 7 Malaysia terkenal dengan beberapa penanaman eksport utama di dunia. d. b. Siapakah atlit negara yang dimaksudkan dalam pernyataan di atas? a.com . Roslinda Samsu Elaine Koon Nicol Ann David Farah Begum arioe89_role21@yahoo. c. Apakah penanaman eksport utama Negara Malaysia? a. Baru-baru ini pada tahun 2011. Koko dan Kelapa Kelapa sawit dan getah Teh dan Herba Tebu dan Kopi Soalan 8 Dalam bidang. b. c.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->