Anda di halaman 1dari 10

INTRODUCTION

THE TRIVENI KALA SANGAM WAS FOUNDED IN 1952 AS AN ACADEMY OF DANCE, MUSIC AND PAINTING WITH AN AIM OF REINTRODUCING TRADITIONAL FORMS OF EXPRESSION INTO INDIAN LIFE.

ARCHITECT
JOSEPH ALLEN STEIN

LOCATION
THE CENTRE IS SITUATED ON A SMALL PLOT OF ABOUT ONE ACRE AT TANSEN MARG NEAR MANDI HOUSE ROUND ABOUT. THE OTHER INSTITUTES THAT SURROUND IT ARE THE SANGEET BHARATI, SRI RAM CENTER, RABINDRA BHAWAN, SAPRU HOUSE AND THE SRI RAM BHARATIYA KALA KENDRA.

CAPACITY
250 PEOPLE
SITE PLAN

ZONING
THE GROUNG FLOOR HAS THE PUBLIC AREA LIKE LOUNGE, EXHIBITION HALLS, LIBRARY, CONFERENCE ROOMS, ETC. ON THE FIRST AND THE SECOND FLOOR ARE WORK STUDIOS WHERE STUDENTS ARE TAUGHT. ON THE THIRD FLOORS ARE THE LIVING ARES.

SPACE CHARACTERSTICS
ENCLOSURE ACHIEVED BY SURROUNDING THE SPACE WITH LOW HEIGHT STRUCTURES WHICH RELATE TO HUMAN HEIGHT AND MAKE THE USER COMFORTABLE. FOCUS HAS BEEN MADE TOWARDS THE STAGE AND THUS THE USER FACES AWAY FROM THE HIGHER BUILDING AND SO DOES NOT FEEL THE HEIGHT.

GROUND FLOOR PLAN

SECTION THROUGH THE STAGE WHICH IS THE MAIN FOCAL POINT

LOW HEIGHT STRUCTURES AROUND THE OAT. SECTIONAL VIEW OF THE COURT PARTLY BLOCKED FROM UPPER FLOORS TO MAINTAIN SOME PRIVACY.

THE OAT ACTS AS THE MAIN FOCAL POINT AROUND WHICH BUILT FORMS EXIST.

ARCHITECTURAL ELEMENTS
EXTENSIVE AREAS OF JAALIS AND PLANTING BOXES ARRANGED INTO VERTICAL GARDENS ARE PROMINENT ELEMENTS AT THE TRIVENI. THE JAALI PANEL CREATE A COOL SPACE OF FILTERED LIGHT IN THE CLASSROOM BUILDINGS CORRIDOR.

PERGOLAS WITH PLANTERS OVER THE GARDEN THEATRE AND THE RESTAURANT.

JAALIS AND PLANTERS IN THE EXTERNAL FACADE. LARGE FENESTRATIONS IN THE STAIRWELL WITH PLANTERS LETS IN LIGHT AND AIR.

FINISHES/SURFACE ARTICULATION
THE COLOURS OF THE FAADE ARE OF LIGHT GREY CONCRETE AND HAVE GRIT FINSH ON THE WALLS. THE TEXTURES AR ROUGH AND RUGGED. LACK OF BRIGHT COLOURS IS SOOTHING AS THE ABUNDANT GREENERY ADDS BRIGHTNESS.

CONCRETE BANDS ENHANCES THE VERTICALITY OF THE CURVED WALLS OF THE GALLERY

MATERIAL

PRECAST CONCRETE JAALIS HELP IN THE BUILDING IS COMPOSED OF A CLAD RCC MAINTAINING VISUAL LINKAGES. FRAMED STRUCTURE WITH SEVERAL INFILL MATERIAL INDIGENIOUS JAALI PANELS, CONCRETE BLOCKS AND PLASTERED FINISH ON MOST ELEEAVTION, ROUGH CUT STONE FACING ON GALLERY FACADE, CONCRETE PLANTERS AND CONCRETE CLAD WITH GRAY CHIPS FOR THE PERGOLAS.

ENTRANCE FOYER
THE ENTRANCE TO THE AUDITORIUM IS THROUGH A FOYER WHICH IS ALSO USED AS A DISPLAY CUM EXHIBITION AREA DURING ANY PERFOMANCE. THE AUDITORIUM HAS ONE ENTRY AND ONE EXIT POINT.

THE ENTRANCE FOYER IS PROVIDED WITH SERIES OF DOWN LIGHTS TO ENSURE PROPER LIGHTING DURING EXHIBITIONS.

MAIN ENTRY DOOR TO THE AUDITORIUM. FINISH: TIMBER FINISHED WITH COMMERCIAL PLYBOARD AND PAINTED.

AUDITORIUM
THE AUDITORIUM IS DESIGNED TO ACCOMMODATE 200 PEOPLE . IT HAS A DIRECT ENTRY FROM THE ROAD AS WELL A CONNECTION FROM THE LOUNGE.

STAGE:
THE WOODEN FLOORING HELPS IN SOUND ABSORPTION. THERE ARE SPOT LIGHTS AND PROFILE LIGHTS FOR THE PERFOMERS. THE PROJECTION ROOM IS LOCATED AT THE REAR END OF THE AUDITORIUM.

SEATING:
THE SEATS OF THE AUDITORIUM ARE COVERED WITH REXIN. THERE ARE TWO AISLES SITUATED AT BOTH THE SIDES.

ACOUSTIC TREATMENT OF THE FLOOR, WALLS AND CEILING WALLS


WOODEN PANELS WERE PROVIDED TO ABSORB SOUND AND HELP IN FURTHER ACOUSTIC TREATMENT. GLASS WOOL WITH A PROTECTIVE LAYER OF CLOTH IS PROVIDED BEHIND THE WOODEN PANELS FOR BETTER SOUND ABSORPTION. NO ACOUSTIC TREATMENT IS PROVIDED IN THE BACKSTAGE AS THE WALLS ARE PLASTERED ONLY. EIGHT EMERGENCY LIGHTS AND SPEAKERS WERE LOCATED ON THE REAR AND FRONT WALLS RESPECTIVELY.

FLOOR
IN THE SEATING AREA CARPETS AREA LAID OVER A LAYER OF JUTE WHICH IS PASTED ON WOODEN PLANKS. IN THE BACKSTAGE AREA A COMBINATION OF CARPET AND WOODEN FLOORING EXISTS.

CEILING
THERE IS NO FALSE CEILING AND HENCE THE EXPOSED BEAMS FORMS A GRID OF 4m x 2m (APPROX) ON THE CEILING MAKING SPACE FOR LIGHTS AND SMOKE DETECTORS ETC. PERFORATED BOARDS ARE PROVIDED ON THE SPACES BETWEEN THE CEILING.

LIGHTS
A SERIES OF PROFILE AS WELL AS SPOT LIGHTS ARE LOCATED FOCUSSING ON THE STAGE. DOWN LIGHTS ARE PROVIDED OVER THE SEATING AREA. COLOURED LIGHTS ARE ALSO PROVIDED OVER THE STAGE AREA.

AIR CONDITIONING
WOODEN GRILLS UNDER THE STAGE FOR AIR CONDITIONING FOR THE FRONT ROWS. VERTICAL GRILLS ARE ALSO PROVIDED ON THE STAGE FOR THE PERFOMERS. AC DUCTS ARE PROVIDED IN THE GREEN ROOM AREA AS WELL.

AC GRILL

GREEN ROOM
FALSE CEILING IS PROVIDED IN THE GREEN ROOM AREA WHICH IS IN THE BASEMENT. SMOKE DTECTORS AND DOWN LIGHTS ARE PROVIDED AT REGULAR INTERVAL OF 1m .

SMOKE DETECTOR

CEILING LIGHT