tekstilnusantara

ResourceGuide

Tekstil di negara Nusantara
Mukaddimah
Menenun kain telah menjadi budaya manusia sejak berabad-abad. Kain atau tekstil digunakan bukan hanya untuk menutup tubuh dan keperluan rumahtangga bahkan boleh dijadikan juga sebagai karya seni. Seni tenunan membawa kemegahan dan kecemerlangan kepada seni tenunan serta meletakkan seni ini ke martabat yang paling tinggi dengan ragam hias, motif dan teknik pembuatannya yang unik. Tenunan kapas merupakan tenunan pertama yang wujud. Corak-coraknya sederhana kerana warna benangnya terbatas. Kain ini digunakan oleh golongan masyarakat biasa. Tekstil tenunan yang menghasilkan kain songket ditenun daripada bahan sutera emas, perak dan perada yang menghias pakaian pengantin, golongan orang ternama dan pembesar istana. Nusantara merupakan tempat persinggahan para pedagang Cina, India dan Arab pada suatu masa dahulu. Ini mempengaruhi juga perkembangan tenunan di Nusantara kerana pedagang ini bukan saja bertukar barang dagangan tetapi juga kebudayaan dan idea seni. Ini dapat dilihat pada corak, motif dan warna kain yang dihasilkan.

Tajuk: Penulis: Penerbit: No Pengkelasan:

Hakcipta Terpelihara

Tekstil tenunan Melayu Siti Zainon Ismail (2006). Padang: Penerbit Studio Songket Erika Rianti. RSING Malay 746.1409595 SIT Buku ini menyingkap tentang jenis-jenis tekstil, khususnya kain tenunan di Alam Melayu Nusantara. Ia dibahagikan kepada pengenalan tekstil, jenis tekstil dari kajian oleh beberapa Muzium di Malaysia dan keindahan pakaian apabila dikaitkan dengan tekstil.

Tajuk: Penulis: Penerbit: No Pengkelasan:

All rights reserved. National Library Board 2007

Hakcipta Terpelihara

Songket Palembang: Indahnya tradisi ditenun sepenuh hati Ariffin, Zainal H. K. (2006). Jakarta: Dian Rakyat R ARTMalay746.1409588 ARI Kota Palembang memiliki sejarah yang panjang bermula dari kerajaan Sri Vijaya. Itulah sebabnya motif budaya India mempengaruhi motif hias songket Palembang. Pengunaan kain tenun Indonesia dengan benang sutera bermula apabila adanya sistem perdagangan dengan negeri Cina. Seni tenun Palembang mempunyai pengaruh Cina seperti penerapan warna merah dan warna keemasan kain songketnya.

www.nlb.gov.sg

Hakcipta Terpelihara Hakcipta Terpelihara Tajuk: Penulis: Penerbit: Ragam hias kain tenun: Corak dan motif (1996). ugama. Hakcipta Terpelihara Tajuk: Penulis: Penerbit: No Pengkelasan: Hakcipta Terpelihara Motif alam dalam Batik dan Songket Melayu Haziyah Hussin. Sri. (2000). Endang.gov. R ART Malay 746. National Library Board 2007 Hakcipta Terpelihara Hakcipta Terpelihara www. Kementerian Kebudayaan. No pengkelasan: All rights reserved. Terdapat maklumat mengenai sejarah budaya.662041 HAZ Buku ini mengkaji tentang kepakaran penulis menangani tekstil tempatan melalui sumber motif batik dan songket. Belia dan Sukan. ketekunan dan daya kreatif masyarakat Melayu Brunei dalam menghasilkan tenunan yang halus dan bermutu tinggi. R ART Malay 746. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka.sg . Ia memperlihatkan kemahiran tangan. Jakarta: Museum Nasional. kehidupan dan seni orang Melayu mempengaruhi perkembangan motif batik dan songket Melayu.14095955 RAG Buku ini mengumpulkan dan mempamerkan corak dan contoh-contoh motif bunga kain tenunan dari Brunei.ResourceGuide Tajuk: Penulis: Penerbit: No Pengkelasan: Tenun ikat Indonesia Hardiati. Melalui pameran ini dapat memperlihatkan latar belakang perkembangan kain tenunan di antara wilayah-wilayah di Indonesia. Negara Brunei Darussalam R ART Malay 746.1409598 HAR Buku ini menampilkan pameran kain tenunan yang berasal dari beberapa wilayah di Indonesia. [Bandar Seri Begawan] : Jabatan MuziumMuzium Brunei. (2006).nlb.

09595 SEN Memperlihatkan pelbagai hasil seni tekstil yang pernah dipamerkan. Museum Nasional R ART Malay 746. No Pengkelasan: Hakcipta Terpelihara Tajuk: Penulis: Penerbit: No Pengkelasan: Kain songket Indonesia Kartiwa. India dan lainlain menjalinkan penukaran barang-barang. Suwati (1982). National Library Board 2007 www. Tujuannya ialah untuk memberi peluang pada pengujung menikmati warisan seni tekstil.ResourceGuide Tajuk: Penulis: Penerbit: Songket Indonesia Kartiwa. Suwati. [Jakarta] : Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. [Jakarta] : Djambatan R ART Malay 746.gov. (1989). motif tenunan tempatan.1409598 KAR Memperkenalkan dan memberi pengertian mengenai kain songket yang terdapat di kepulauan Indonesia.nlb. Hubungan pedagang dari Sumatera dengan Cina. Dalam hubungan dagang telah mempengaruhi corak. Direktorat Jenderal Kebudayaan.1409598 KAR Unsur-unsur luar negeri berserta dengan bakat penenun-penunan tanah air telah menyumbangkan bermacam jenis tenunan di Indonesia. Kain songket ditenun dengan mengunakan berbagai jenis benang yang menyerlahkan coraknya.sg . Bebagai jenis tenunan tekstil daripada kain songket dan kain Batik telah dipamerkan. All rights reserved. Hakcipta Terpelihara Tajuk: Penerbit: No Pengkelasan: Hakcipta Terpelihara Seni Tekstil Malaysia: Satu imbasan kemodenan berumbi tradisi (1998). Karya-karya lama menjadi pilihan khas berserta dengan karya baru untuk mewujudkan kesedaran kepada masyarakat. Kuala Lumpur : Balai Seni Lukis Negara RART Malay q746.

Makasar. Hakcipta Terpelihara All rights reserved.sg . RART Malay q746. Proyek Media Kebudayaan. Hakcipta Terpelihara Tajuk: Penerbit: No Pengkelasan: Hakcipta terpelihara Aceh. Jakarta : Djambatan. Sulawesi Selatan. Par pembaca dihidangkan dengan kain-kain batik yang dicipta daripada pelbagai jenis corak mengikut zamannya. RART Malay 746. Lombok dan Sumatera Barat sebagai rujukan.662041 DOE Buku ini diterbitkan oleh pengusaha Danar Hadi.ResourceGuide Tajuk: Penerbit: Penulis: No Pengkelasan. Disertakan gambar gambar kain tenunan dari Aceh. National Library Board 2007 www. Sumatera Barat. Nusa Tenggara Barat (1982). Solo: Danar Hadi Doellah. H. Proses menenun secara tradisional dan pewarnaan juga disentuh.: Batik : Pengaruh zaman dan lingkungan (2002).1409598 DJO Di antara berbagai jenis kain yang menarik penulis ialah kain tenun lurik.nlb. Direktorat Jenderal Kebudayaan. Rart Malay 746. Santosa. Corak lurik adalah garis-garis dan kotak-kotak yang mempunyai makna menurut adat tradisi dan kepercayaan orang Jawa. Ia menghuraikan secara terperinci mengenai hal-hal yang berkaitan dengan pengetahuan dasar mengenai batik. Buku ini menceritakan tentang beberapa jenis kain berbagai suku kaum di Indonesia yang mempunyai kegunaannya yang tertentu.gov. [Jakarta] : Departemen Pendidikan dan Kebudayaan.1409598 ALB Motif tenunan tradisional Indonesia memiliki cerita dan sejarah di sebalik benang yang ditenun menjadi kain. Tajuk: Penerbit: No Pengkelasan: Lurik : garis-garis bertuah = the magic stripes (2000).

Seni kerajinan batik digolongkan kedalam dua jenis kelompok. Pahang dan Negeri Sembilan. [Jakarta]: Direktorat Jenderal Kebudayaan. Terengganu.gov.sg .1409595 NOR Buku ini berunsur pendidikan untuk membantu pembaca memahami proses pembuatan songket dan perkembangan seni tenunan dalam masyarakat Malaysia. National Library Board 2007 Tajuk: Penulis Penerbit: No Pengkelasan: secara mendalam mengenai tenunan ikat. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka RART Malay q746. Kuala Lumpur : Petronas RART Malay 746. Kain-kain songket yang dipamerkan berdasarkan keunikan tenunannya. Departemen Pendidikan Nasional RART Malay 746.ResourceGuide Tajuk: Penulis: Penerbit: No Pengkelasan: Songket : satu warisan Malaysia. Terdapat penjelasan mengenai latar belakang tenun ikat masyarakat yang membuatnya.1409595 SON Katalog ini menghimpunkan kumpulan songket dari negeri Kelantan. corak dan motif serta pemilihan warna. hitam dan putih terdapat pada batik Solo dan Yogya.nlb.662041 ALB Buku ini memaparkan gambar-gambar kain batik yang terdapat di daerah-daerah tertentu di Indonesia. (1999). Jakarta : Djambatan RART Malay 746. Nawawi (2002). Hakcipta Terpelihara www. Tenun ikat = Indonesian ikats Kartiwa. Batik Pesisir bercorak alam dan dipengaruhi oleh kebudayaan asing dengan corak yang beraneka ragam. Hakcipta Terpelihara Tajuk: Penulis: Penerbit: No Pengkelasan: Album seni budaya : batik pesisir (2000).1409598 KAR Tujuan penerbitan buku ini untuk memberi gambaran Hakcipta Terpelihara Tajuk: Penulis: Penerbit: No Pengkelasan: Hakcipta Terpelihara All rights reserved. Tulisan di buku ini di perkayakan dengan sumbangan daripada pakar-pakar tenunan. Batik Vorstenlanden yang berlatarkan kebudayaan Hindu-Jawa dengan warna biru. Penggunaan alat tenun Melayu dipaparkan oleh penulis untuk memahami secara mendalam tentang penggunaannya. Songket Malaysia Norwani Mohd. Suwati (1987).

662028 SET Buku ini menerangkan teknik memproses batik.sg . Munir Djody Djody. selendang dan ikat kepala. S. [Jakarta] : Djody Artshop RART Malay q746. ilustrasi dan gambar. kain panjang. Puspita (2004). Tajuk: Penulis Penerbit: No Pengkelasan: Glosari Tenunan. Munir (Sa'adiah Munir) (2002). Tajuk: Penulis Penerbit: No Pengkelasan: Koleksi batik kuno Ibu S. Istilah yang dikumpulkan menumpukan kepada peralatan tenunan sahaja. Belia dan Sukan RART Malay 746. Antaranya ialah teknik membuat batik tulisan tangan dan juga batik cap.66209598 DJO Buku Koleksi batik Ibu Munir ini mengandungi sebanyak 70 helai kain batik yang terdiri daripada kain sarung.ResourceGuide Tajuk: Penulis Penerbit: No Pengkelasan: Kupas tuntas teknik proses membatik : dilengkapi teknik menyablon. Puspita (2003). Ia membantu pembaca mengenali dan memahami konsep yang digunakan dalam bidang tenunan.nlb. Kementerian Kebudayaan.03 GLO Buku ini mengandungi 80 istilah bersama nota. All rights reserved. Setiawati. Setiawati. Yogyakarta : Absolut RART Malay 746. Berakas. Terdapat juga keterangan mengenai kain-kain batik tersebut. Negara Brunei Darussalam : Dewan Bahasa dan Pustaka Brunei. National Library Board 2007 www.gov.

sg . Buku ini menyingkap asal usul batik di Jawa. Kain batik bermutu tinggi muncul di keraton-keraton dengan kemuculanya alat canting untuk menulis. Puspita (1990).14041 COR Riau adalah salah satu wilayah yang memiliki sejarah kesultanan. Puspita (2003). Kain songket merupakan pakaian tradisional terpenting dalam budaya Melayu Riau.095986 BUN Seni tenun dalam bentuk kain merupakan salah satu kesenian yang ada berkaitan dengan upacara dan kehidupan orang Bali. Buku ini mengemukan sejarah.]. [et al. Saputra]. Abdul Malik .. Jakarta : Himpunan Pencinta Kain Batik & Tenun RART Malay 746. Corak batik keraton diambil dari kebudayaan Jawa asli yang berlambangkan cirri-ciri Hindu-Budha.nlb.66209598 SEK Yogyakarta dianggap sebagai pusat batik klasik.foto yang menonjolkan keindahan kain songket. Di keraton Yogyakarta. …………(kak sukinah boleh tambah sikit) Penulis Penerbit: No Pengkelasan: Tajuk: Penulis Penerbit: No Pengkelasan: All rights reserved. (1993). penjelasan makna.ResourceGuide Tajuk: Penulis Penerbit: No Pengkelasan: Hakcipta Terpelihara Sekaring jagad Ngayogyakarta Hadiningrat Setiawati.H. batik mempunyai hubungan erat dengan adat istiadat dan upacara keagamaan. Setiawati. Yogyakarta : Balai Kajian dan Pengembangan Budaya Melayu bekerjasama dengan Adicita Karya Nusa RART Malay 746. www. Jakarta : Himpunan Wastraprema RART Malay 746. Damais . National Library Board 2007 Hakcipta Terpelihara Corak dan ragi : tenun Melayu Riau/ H. penyunting Karsono H.gov. bersama foto.. Tajuk: Bunga rampai wastra Bali / [penyusun Ratmini Soedjatmoko dan Soedarmadji J.

gov.gov.sg/ untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang topik yang berkaitan. you acknowledge that NLB has no control over and makes no representations of any kind.sg Waktu pembukaan: Isnin – Ahad (ditutup pada Cuti Umum) 10 pagi – 9 mlm Untuk perkhidmatan rujukan. National Library Board 2007 www.ResourceGuide Kesemua penerbitan yang disenaraikan terdapat di Perpustakaan Rujukan Lee Kong Chian.gov.nlb.nlb. Buku-buku ini terdapat di Perpustakaan Rujukan Lee Kong Chian No pengkelasan R Merujuk bahn tesebut terletak di tingkat 9.gov. Anda juga boleh menggunakan katalog NLB di http://vistaweb. sila hubungi: Emel: ref@nlb.sg . As a user.. sila hubungi: Perpustakaan Rujukan Lee Kong Chian 100 Victoria Street #07-01 Singapura 188064 Tel: +65 6332 3255 Fax: +65 6332 3248 Laman Web: www. either express or implied with respect to the contents on these sites and that you waive any claim against us with respect to such sites.nlb. Untuk pertanyaan mengenai Perpustakaan.sg SMS: +65 9178 7792 © National Library Board 2007 Disclaimer: The contents of this document include links to other sites. All rights reserved.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful