Anda di halaman 1dari 5

Stesen: 1 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (meregang) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung

Prosedur: 1. Ambil gelung dan pegang gelung seluas bahu. 2. Bukak kaki mengikut keselesaan 3. Angkat gelung ke atas, ke kiri, ke kanan, ke hadapan dan ke belakang. Stesen: 2 Jenis pergerakan: lokomotor (bergerak megiring seperti ketam) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil gelung dan letakkan gelung pada pada kaki. 2. Pijak gelung dengan kedua-dua kaki. 3. Pegang gelung dan berjalan secara mengiring dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri. Stesen: 3 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (imbangan) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil dua gelung dan pegang pada tangan kanan dan kiri. 2. Angkat gelung ke hadapan. 3. Kaki diangkat sebelah dan imbangan dilakukan untuk seketika. Stesen: 4 Jenis pergerakan: lokomotor (berlari sambil memandu) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil gelung dan pegang seperti memandu kereta. 2. Gelung di pusing ke kiri dan kekanan. 3. Berlari dalam keadaan slow jog sambil memusing gelung ke kiri ke kanan. Stesen: 5 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (imbangan melentik seperti superman) Jenis alatan berat: peti lombol Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur:

1. Ambil dua gelung dan pegang pada tangan kanan dan kiri. 2. Meniarap secara melintang diatas peti lombol. 3. Lentikkan badan dan tahan menggunakan otot perut dan tangan dihulurkan kehadapan seperti seperman. Stesen: 6 Jenis pergerakan: lokomotor (berguling sisi) Jenis alatan berat: tilam Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan pegang. 2. Baring terlentang di atas tilam. 3. Halakan tangan yang memegang gelung ke atas bahagian kepala dan pantikan keadaan gelung berdiri tegak. 4. Pusingkan badan ke kanan dan seterusnya membuat pusingan lengkap seiring dengan pusingan gelung. Stesen: 7 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (kecut kembang seperti bunga mengembang) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan pegang. 2. Duduk mencankung di dalam bulatan gelung. 3. Pegang gelung dan bangun perlahan-lahan dengan keadaan gelung masih dipegang. 4. Berdiri dengan tegap dan tangan dibuka luas keatas dengan keadaan gelung yang masih dipegang Stesen: 8 Jenis pergerakan: lokomotor (Bergerak secara megiring seperti ketam mengelilingi gelung) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung letakkan pada permukaan lantai. 2. Duduk mencankung dan pastikan kaki memijak gelung. 3. Letakkan jari pada tengah-tengah dalam bulatan gelung. 4. Berjalan ketam secara mengiring megelilingi gelung dan membuat satu pusingan lengkap.

Stesen: 9 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (gaya seperti helikopter naik) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan duduk mencankung. 2. Masuskkan tangan ke dalam gelung dan angkat tangan ke atas. 3. Hayunkan gelung seperti kipas helicopter berpusing. 4. Bangun perlahan-lahan sehingga berdiri tegak.

Stesen: 10 Jenis pergerakan: lokomotor (memusing gelung dan berjoging merentasi skitel atau kon) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan masukkan tangan ke dalam bulatan gelung. 2. Halakan gelung ke hadapan. 3. Hayunkan tangan dan pastikan gelung berpusing. 4. Berlari dalam keaadaan slow jog merentasi skitel atau kon Stesen: 11 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (memusing gelung sambil mengimbang) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan masukkan tangan ke dalam bulatan gelung. 2. Halakan gelung ke hadapan. 3. Hayunkan tangan dan pastikan gelung berpusing. 4. Angkat sebelah kaki dan badan badan diimbangkan seketika. Stesen: 12 Jenis pergerakan: lokomotor (galop menggunakan gelung di atas bangku) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Pegang satu gelung dan naik keatas bangku. 2. Masukkan sebelah kaki ke dalam bulatan gelung. 3. Lakukan gallop hingga ke hujung bangku dan pastikan semasa gallop sebelah kaki kekal di dalam bulatan gelung

Stesen: 13 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (memandu bangun dan duduk) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil gelung dan pegang seperti memandu kereta. 2. Gelung di pusing ke kiri dan kekanan. 3. Ketika gelung dipusing seperti memandu, dari keadaan bangun ke duduk. Stesen: 14 Jenis pergerakan: lokomotor (bergerak seperti kerusi roda pesakit sambil melompat) Jenis alatan berat: tangga Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Tangga diletakkan dalam keadaan terbaring di permukaan lantai. 2. Ambil dua gelung dan pegang disisi pada kedua tangan dan pastikan kelihatan gelung seperti roda kerusi roda pesakit di hospital. 3. Angkat sebelah kaki dan melompat seperti bermain permainan teng-teng menerusi tangga itu. Stesen: 15 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (skipping setempat) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan pegang. 2. Skipping dilakukan denagn kaki dimasukkan ke dalam bulatan dan seterusnya badan. 3. Skipping dilakukan berulang kali untuk seketika. Stesen: 16 Jenis pergerakan: lokomotor (bergerak seperti ulat atau pacat) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan pegang gelung mehala ke atas. 2. Bongkokkan badan dan halakan gelung ke hadapan. 3. Jatuhkan badan dan tahan tangan pada lantai seperti gambarajah serta pastikan gelung dipegang dan berada di atas permukaan lantai. 4. Gerakkan kaki kehadapan rapat ke tangan dan keadaan kelihatan mencankung. 5. Bangun dan pergerakan diulang untuk beberapa kali untuk kelhatan seperti pergerakan ulat atau pacat.

Stesen: 17 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (gaya burung hendak terbang) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil dua gelung dan pegang gelung pada tangan kiri dan kanan. 2. Jengkit hujut kaki dan pastikan lutut dibengkok untuk kelihatan seperti burung menggunakan daya tolakkan pada kaki. 3. Angkat kedua-dua belah tangan dan hayun keatas dan ke bawah seperti burung mengibas kepaknya. Stesen: 18 Jenis pergerakan: lokomotor (melompat katak sambil melerek gelung) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan pegang gelung mengahala kehadapan dengan keadaan gelung menegak. 2. Duduk mencangkung seperti katak. 3. Melompat dan pastikan gelung dilerek bergrak bersama dan tidak terangkat. Stesen: 19 Jenis pergerakan: lokomotor (lambung dan sambut) Jenis alatan berat: papan anjal Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil satu gelung dan pegang gelung mengahala kehadapan dengan keadaan gelung menegak. 2. Ambil lajak dan berlari menerusi papan anjal dan melompat. 3. Ketika melompat lambungkan gelung dan pastikan tumit kaki mencecah punggung ketika melompat. 4. Apabila mendarat, fokus dan sambut gelung yang di lambung tadi. Stesen: 20 Jenis pergerakan: bukan lokomotor (imbang dan gaya isyarat untuk kapal terbang mendarat) Jenis alatan berat: tiada Penggunaan alatan tangan: memegang gelung Prosedur: 1. Ambil dua gelung dan pegang pada tangan kanan dan kiri. 2. Buat gaya duduk di atas kerusi dengan sebelah kaki dan imbang. 3. Tangan dihayun keatas dan kesisi.