Anda di halaman 1dari 5

20.

Condiiile pentru a fi autoritate reprezentativ


Efeseni 5:22,25,28,33; 6:1,4,9; Psalmul 82:1-2; Tit 1:6-8; 1 Timotei 3:4-6; Tit 2:15; 1 Timotei 4:12; 1 Petru 2:21

Autoritile pe care Dumnezeu le-a numit n familie sunt prinii n relaie cu copiii lor, soii n relaie cu soiile lor i stpnii n relaie cu slujitorii lor. n lume, autoritile sunt regii n relaie cu supuii lor i conductorii n relaie cu subordonaii lor. n adunare sunt btrnii n relaie cu poporul lui Dumnezeu i lucrtorii n relaie cu lucrarea lor. Toate aceste autoriti diverse sunt condiionate n mod specific. 1. Soii. Biblia ne nva c soiile trebuie s fie supuse soilor lor; totui, soii trebuie s exercite autoritatea cu o condiie. De trei ori n Efeseni 5, soii sunt chemai s-i iubeasc soiile aa cum se iubesc pe ei nii. Fr ndoial, exist autoritate n familie, dar cei ce dein autoritatea trebuie s ndeplineasc cerinele lui Dumnezeu. Dragostea lui Cristos pentru Adunare ofer exemplul pentru dragostea pe care soii trebuie s o aib pentru soiile lor. Aa cum Cristos iubete Adunarea, la fel i soii trebuie s-i iubeasc soiile. Dragostea soilor trebuie s fie la fel ca dragostea lui Cristos pentru Adunarea Lui. Dac soii vor s reprezinte autoritatea lui Dumnezeu, trebuie s-i iubeasc soiile.

186

2. Prinii. Fr discuie, copiii trebuie s asculte de prinii lor; totui, autoritatea prinilor are responsabilitatea ei i, de asemenea, o condiie. Scriptura spune: Prinilor, nu ntrtai la mnie pe copiii votri. n ciuda faptului c prinii au, ntr-adevr, autoritate, ei trebuie s nvee cum s se controleze naintea lui Dumnezeu. Nu trebuie s se poarte cu copiii lor dup toanele lor, creznd c au dreptul absolut de a proceda astfel, ntruct ei i-au nscut i i cresc. Cu toate c Dumnezeu ne-a creat, El nu Se poart niciodat ru cu noi. Nu este drept de a face copiilor ceea ce, n mod obinuit, nu ne-am permite s facem prietenilor, elevilor, subordonailor sau rudelor noastre. O nevoie foarte mare pentru prini este de a se autocontrola, adic de a fi n stare s se autocontroleze prin puterea Duhului Sfnt. Exist o limit legat de ceea ce prinii pot s le fac copiilor lor. Obiectivul ntregii autoriti pe care prinii o au fa de copiii lor este de a-i instrui, de a-i crete n mustrarea i nvtura Domnului. Nici vorb de a domni peste ei ca un stpn aspru; ceea ce se urmrete este educaia i protecia lor plin de dragoste. 3. Stpnii. Slujitorii trebuie s asculte de stpnii lor, dar i calitatea de stpn este condiionat. Stpnii nu trebuie si amenine sau s-i provoace la mnie pe slujitorii lor. Dumnezeu nu d voie celor care l reprezint pe El s fie necumptai n aciunile lor; ei trebuie s cunoasc frica de Dumnezeu i s tie c Cel care este deopotriv Stpnul lor i al slujitorilor lor, este n cer, i c El nu este prtinitor (Efeseni 6:9). Reinei c i stpnii sunt sub autoritate. Cu toate c oamenii sunt sub autoritatea lor, i ei, la rndul lor, sunt sub autoritate autoritatea lui Dumnezeu. Din acest motiv, ei nu pot s fie nenfrnai n atitudinea lor. Cu ct cineva tie mai mult ce este autoritatea, cu att devine mai puin arogant i de temut.

187

Calitile indispensabile ale celor ce dein autoritatea sunt blndeea i dragostea. Dac cineva i amenin i i judec pe alii, i nici el nu va ntrzia s fie judecat de Dumnezeu. Aadar, stpnii trebuie s tremure naintea lui Dumnezeu. 4. Conductorii. Noi trebuie s ne supunem autoritilor crmuitoare. Nicieri n tot Noul Testament nu gsim nici o instruciune despre cum s fii conductor. Oare s nsemne aceasta c Dumnezeu i-a mputernicit pe necredincioi s conduc lumea, mai degrab dect pe credincioi? Potrivit Noului Testament, s-ar prea c Dumnezeu nu intenioneaz pentru cretini s fie conductori pe pmnt n acest veac. Totui, Vechiul Testament descrie condiiile care se impun conductorilor. Cerinele de baz pentru autoritile crmuitoare sunt dreptatea, imparialitatea i grija pentru cei sraci. Acestea sunt principiile pe care trebuie s le aib n vedere conductorii. Ei nu au o poziie nalt pentru a cuta binele lor propriu, ci pentru a apra dreptatea. 5. Btrnii. Btrnii sunt autoritile n adunarea local. Fraii i surorile trebuie s nvee s fie supui btrnilor. Una dintre calitile de baz ale btrnilor, aa cum sunt ele enumerate n Tit 1, este autocontrolul. Cel fr lege nu poate impune legea, dup cum nici cel rzvrtit nu poate determina supunerea. Btrnii trebuie, n primul rnd, s dea dovad de un autocontrol strict. Ct de rspndit printre oameni este lipsa de nfrnare. Deci, la numirea btrnilor, s fie alei cei care sunt cumptai n toate. ntruct btrnii sunt numii pentru a purta de grij adunrii, trebuie mai nti ca ei nii s tie cum s se supun i s fie cumptai, ca s poat fi exemple pentru toi ceilali. Dumnezeu nu numete niciodat ca btrn pe cineva cruia i place s fie pe primul loc (cum a fost cazul cu Diotref din 3 Ioan 9). Fiind autoritatea cea mai nalt n adunarea local, btrnii trebuie s fie persoane cumptate.

188

n 1 Timotei 3 i 4 se menioneaz o alt calitate esenial a unui btrn: trebuie s-i crmuiasc bine propria lui cas. Aceast cas nu se refer n primul rnd la prini sau soii, ci la copii. Copiii trebuie s fie supui i respectuoi n toate privinele. Cel care este un tat bun poate fi ales s fie btrn. Exercitnd autoritatea ntr-un mod corect acas, el este calificat pentru funcia de btrn n adunare. Btrnul nu trebuie s fie o persoan ncrezut. Cel care se ngmf cnd i se d autoritate nu este potrivit pentru a fi btrn. Btrnii din adunarea local nu trebuie s aib contiina puterii. Oricine este contient de autoritatea pe care o are nu este potrivit pentru a fi btrn, nici pentru a ngriji de lucrurile adunrii. Numai oamenii mici sunt mndri; ei nu pot purta nici slava lui Dumnezeu, nici ncrederea Lui i faptul de a fi folosii de El. De aceea, un nou convertit nu trebuie ales ca btrn, ca s nu se ngmfe i s cad n osnda diavolului. (nelesul cuvntului n limba greac pentru persoana de curnd convertit novice este ilustrat prin ucenicul unui tmplar care mnuiete securea pentru prima dat.) 6. Lucrtorii. n Tit 2:15 se specific condiia ce se cere din partea lucrtorilor pentru a fi autoriti reprezentative n lucrare. Tit nu era un btrn al adunrii, dar a slujit Domnului ca apostol. Pavel l-a ndemnat: Spune lucrurile acestea, sftuiete i mustr cu deplin autoritate. Nimeni s nu te dispreuiasc (ASV). Ca cineva s nu fie dispreuit, trebuie s se sfineasc. Dac nu se deosebete de alii n trire i umblare, dac duce un trai superficial, fr s se autodisciplineze, nu poate evita s nu fie dispreuit. E nevoie de autodisciplin pentru a ctiga respectul celorlali i pentru a fi calificat de a fi reprezentantul lui Dumnezeu. Pavel vorbete lui Timotei n acelai sens. Dei este adevrat c lucrtorul nu caut slav i respect de la oameni, totui,

189

nu-i poate permite s fie dispreuit din cauza lipsei lui de sfinire. Numai dou cri n tot Noul Testament sunt scrise lucrtorilor tineri. n ambele, Pavel i ndeamn s nu se lase s fie dispreuii din cauza tinereii lor; din contr, ei trebuie s fie un exemplu pentru ceilali credincioi. Trebuie s se lepede de toate lucrurile ce i-ar putea face s fie dispreuii. A deine autoritatea este un lucru ce cost; trebuie s te sfineti, s fii separat de restul oamenilor i s fii pregtit pentru o via singuratic. Cei care sunt exemple se deosebesc de ceilali prin faptul c s-au sfinit. E drept, nimeni nu trebuie s se nale pe sine nsui, dar nici s nu se lase s fie dispreuit. S nu fii niciodat ncrezut, dar nici s nu fii desconsiderat. De ndat ce cineva devine un om de rnd, este scos din lucrare; utilitatea lui a disprut, la fel i autoritatea lui. Este din cale-afar de important ca autoritatea lui Dumnezeu s fie meninut. Autoritatea se arat prin sfinire, nu printr-un trai de rnd. A reprezenta autoritatea nseamn a-L reprezenta pe Dumnezeu; a deine autoritatea nseamn a fi un exemplu pentru toi.

190