Anda di halaman 1dari 23

OLEH:

ISI KANDUNGAN:

DEFINISI BUDAYA BARAT AGENDA PENGARUH BARAT HARI INI CONTOH-CONTOH PENGARUH NEGATIF BUDAYA BARAT FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KESAN-KESAN CARA MENGATASI KESIMPULAN

DEFINISI PENGARUH BUDAYA BARAT


PENGARUH BUDAYA BARAT MERUPAKAN GERAKAN PEMBARATAN DAN PENJAJAHAN FIKIRAN YANG DILANCARKAN KEPADA SESEBUAH NEGARA YANG MEMPUNYAI TUJUAN YANG NYATA ,IAITU MENUNDUKKAN NEGARA ITU KEPADA KUASA IMPERLIASNYA DENGAN MELEBURKAN NILAI - NILAI MURNI , MEMESONGKAN PENGERTIAN AGAMA DAN MEMUSNAHKAN ASAS TUNJANG YANG MENJADI AMALAN PEMBENTUKAN SESEORANG SEHINGGA HILANG IDENTIT I DIRI . PENGARUH BUDAYA BARAT JUGA BERTENTANGAN DENGAN NILAI - NILAI DAN NORMA BUDAYA YANG BERTUNJANGKAN KEPADA AGAMA MASYARAKAT TEMPATAN YANG BOLEH MEROSAKKAN JATI DIRI SESEORANG

AGENDA PENGARUH BARAT HARI INI


MERAPATKAN JURANG ANTARA NILAI-NILAI BARAT DAN NILAI MASYARAKAT TIMUR. MENGEKALKAN PENGUASAAN ATAS SEGALA KEKUATAN MASYARAKAT SERTA MERACUNI PEMIKIRAN DAN MERENDAH-RENDAHKAN KEMULIAAN DAN KEISTIMEWAAN ORANG-ORANG TIMUR TERMASUK MALAYSIA. MEMECAHBELAHKAN KESATUAN MASYARAKAT DAN MENCARI PUNCA-PUNCA YANG MEMBOLEHKAN MASYARAKAT SENTIASA BERMUSUHAN SEHINGGA TIDAK BERSATU DAN SEFAHAMAN LAGI.

PERGAULAN BEBAS SEKS BEBAS LESBIAN HOMOSEKSUAL PELACURAN PERGADUHAN KEGANASAN AJARAN SESAT

PEMBUNUHAN VANDALISME PERAS UGUT BERJUDI MINUM ARAK MEROKOK PENAGIHAN DADAH DAN SEBAGAINYA

PENGARUH MEDIA DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT

TELEVISYEN
PENGAMAL MEDIA TIDAK PEDULI TENTANG ISI KANDUNGAN PROGRAM TELEVISYEN YANG DITAYANGKAN PENGAMAL MEDIA LEBIH MENGUTAMAKAN FILEM-FILEM DARI BARAT YANG TIDAK BERSOPAN,GANAS DAN LUCAH SEHINGGA MENGABAIKAN PROGRAM YANG LEBIHBERFAEDAH MEMAPARKAN ADEGAN-ADEGAN SEKS OLEH PELAKONPELAKON BARAT

INTERNET
INTERNET MERUPAKAN BUDAYA BARU DALAM PROSES SOSIALISASI MASA KINI. TERLALU BANYAK LAMAN WEB LUCAH DARI BARAT YANG MUDAH DIAKSES OLEH MASYARAKAT MASA KINI TERUTAMA GOLONGAN REMAJA DAN KANAK-KANAK. PENYALAHGUNAAN INTERNET DENGAN MEMASUKKAN VIDEO LUCAH DAN TIDAK BERMORAL KE DALAM INTERNET.

MEDIA CETAK
MAJALAH-MAJALAH HIBURAN TERUTAMA TENTANG ARTIS-ARTIS AMAT MEMBERANSANGKAN/ LARIS DI PASARAN. KANDUNGAN MAJALAH YANG TIDAK BAIK DAN TIDAK BERMORAL. LEBIH BANYAK MEMUATKAN CERITA-CERITA DAN PENAMPILAN NEGATIF TENTANG ARTIS-ARTIS BARAT.

FAKTOR-FAKTOR LAIN
1.)HIBURAN MELAMPAU DAN BUDAYA BERHIBUR(HEDONISME)
oKEMUNCULAN PUSAT-PUSAT HIBURAN,KELAB MALAM,PUB,DISKO, DAN BANYAK LAGI TIDAK TERKAWAL MENYEBABKAN PEMIKIRAN MASYARAKAT TERUTAMA REMAJA MAHU BERHIBUR DAN MENIMBULKAN MASALAH. oKEBANYAKAN PUSAT-PUSAT HIBURAN BOLEH MENJADI SARANG PENAGIHAN DADAH DAN BERLAKUNYA SEKS BEBAS DAN PERGAULAN BEBAS.

2)PENGARUH DARIPADA MUZIK ROCK,POP,RAP,R&B DAN HIP HOP DARI BARAT.


MELODI DAN MUZIK BARAT YANG BERPENGARUH DAN MENNDAPAT TEMPAT DI HATI REMAJA.

TERDAPAT MUZIK YANG BERUNSURKAN PEMUJAAN SYAITAN DAN BOLEH MENGUASAI FIKIRAN DAN HATI PENDENGAR SEHINGGA KKHAYAL DAN MULA MENGAMALKAN AJARAN SESAT.

3)FESYEN PAKAIAN TERKINI


PAKAIAN ZAMAN SEKARANG SEMAKIN SINGKAT,SEKSI DAN MENJOLOK MATA.
PAKAIAN-PAKAIAN YANG SEKSI LEBIH LARIS DI PASARAN REMAJA MASA KINI TERIKUT-IKUT DENGAN FESYEN ARTIS-ARTIS KESUKAAN MEREKA

SKIN HEAD

BLACK METAL

PUNK

1) LEBURNYA JATI DIRI KETIMURAN DALAM DIRI 2) PENINGKATAN MASALAH SOSIAL DALAM KALANGAN REMAJA MASA KINI. 3) REMAJA MENJADI LIAR DAN SUKAR DIKAWAL. 4) PEGANGAN AGAMA MENJADI GOYAH. 5) PENINGKATAN MASALAH HUBUNGAN LUAR NIKAH YANG DIBENARKAN DI BARAT. 6) PEMIKIRAN REMAJA MENJADI ROSAK DAN KOTOR SEHINGGA PERLAKUAN MEREKA TIDAK BERMORAL 7) MENGHANCURKAN MASA DEPAN REMAJA DAN BANYAK LAGI..

CARA MENGATASI DAN MENGURANGKAN MASALAH PENGARUH NEGATIF BUDAYA BARAT

1) BERPEGANG TEGUH KEPADA AJARAN AGAMA -REMAJA HARUS TAHU MEMBEZAKAN YANG BAIK DAN BURUK TENTANG SESUATU PERKARA 2) PENGAMAL MEDIA MENJALANKAN TUGASNYA UNTUK MENAYANGKAN PROGRM TELEVISYEN YANG BERFAEDAH KEPADA PENONTON. -MENAPIS FILEM DARI BARAT DAN MENGUTAMAKAN RANCANGAN YANG SESUAI DENGAN MASYARAKAT TIMUR.

3) PENULIS/PENGARANG MAJALAH HARUS MENGELAKKAN DIRI DARIPADA MENULIS TENTANG PERKARA YANG NEGATIF.

4)MENINGKATKAN KESEDARAN DAN PENGHAYATAN HIDUP BERAGAMA DALAM DIRI.

KESIMPULAN
1) TIDAK SEMUA PENGARUH BARAT ITU BURUK DAN MEROSAKKAN.ADA YANG BAIK DAN BOLEH MEMBANTU DAYA KRETIVITI,INTELEKTUAL DAN MEMBANGUN KITA.TETAPI PENGARUH BAIK AGAK SUKAR MENDAPAT TEMPAT DI HATI REMAJA MASA KINI.MALAHAN PENGARUH BURUK LEBIH MUDAH DITERIMA DAN DIAMALKAN SECARA EKSTRIM. SEHARUSNYA MASYARAKAT KITA PERLU PANDAI MENAPIS DAN MEMBUDAYAKANNYA MENGIKUT CITARASA MASYARAKAT SETEMPAT DAN BUKAN MENCEDOK/MENGIKUT BULAT-BULAT SEHINGGA MENIMBULKAN KESAN BURUK.

2)

SEKIAN TERIMA KASIH