Anda di halaman 1dari 13

Puisi

Sajak

Gugurnya Kelopak Itu

Tunas itu mula bercambah, Sekian lama tertanam di pelosok gentian, Menjalar robek sinar mentar, Walau halangan datang menerpa.

Tunas itu mula berkembang, Kembangnya sekuntum mawar, Bagai si puteri bangkit beradu, Walau saingan menyerang tiba.

Si mawar mula mewangi, Semerbak harum menusuk kalbu, Ayuan merah kelopak menawan, Lambaian hijau daunan menenang.

Lembut tubuh bersalut duri, Membangkit cemburu iri sang flora, Menzahir gerun takut sang fauna, Hanya si kumbang gagah tiada gentar.

Ibu dikaulah mawar itu, Yang kupujai tiap waktu,

Yang kurindui wajahmu, Yang kukagumi ketabahanmu.

Cekal hati mendidik daku, Sabar murni melayan kerenah anakmu, Tiada kedengaran sepatah keluhan, Tiada kelihatan setitip kemarahan.

Kini mawar itu kian layu, Perlahan dimamah arus usia, Gugur sudah si ayu kelopaknya, Hilang sudah lambaian daunannya.

Segamit memori ku kenangi, Setulus kasih ku dambai, Potret wajahmu ku tatapi, Sebuah kehilangan yang tiada ganti.

Adanya Kamu

Pilu, sayu, andai waktu bertemankan aku, tidak pernah jua aku kesal, andai kamu mendampingiku, rintihlah jiwa penuh sesalan.

Suka, girang, andai kamu adanya aku, hati bersatu menjadi tamu, hadirnya tanpa diundang, perginya tanpa pesan.

cinta, benci, tika kurnia cinta dari-Nya, biarpun badai teguhnya kasih, andai tiada rasa di hati, usah dipaksa biarkan pergi.

Esok

Tinggi, dan tinggi, semankin tinggi, mencakar langit, arus pemodenan membuat kita lupa dan alpa, akan persekitaran dan dunia, di mana flora dan fauna? di mana adat dan budaya? dunia dicantas sedemikian rupa masih adakah harapan bangsa? masih adakah tunggak negara? mungkinkah adanya yang menjadi pembela? mungkinkah esok masih ada?

Syair

Syair Nasihat Dengarkan tuan, pesanan diberi Kepada muda, bijak lestari,

Jika jujur kepada diri, Nescaya dunia indah berseri Ayuhai ankanda muda remaja, Jika anakanda mengerja kerja, Hati yang betul hendaklah bersahaja, Serta rajin pada bekerja. Jika anakanda menjadi besar, Tutur dan kata janganlah kasar, Jangan seperti orang sasar, Banyaklah hati menaruh gusar. Tutur yang manis anakanda tuturkan, Perangai yang lembut anakanda tunjukkan, Hati yang sabar anakanda tetapkan, Kemaluan orang anakanda fikirkan. Kesukaan orang anakanda cari, Supaya hatinya jangan lari, Gemilang anakanda dalam negeri, Kerna kalakuan bijak bestari. Tingkah dan laku tidak kelulu, Perkataan kasar keluar selalu, Tidak memikir orang empunya malu, Bencilah orang hilir ke hulu. Itulah orang akalnya kurang, Menyangka diri pandai seorang. Takbur tidak membilang orang, Dengan manusia selalu berperang. Anakanda jauhkan kelakuan ini,

Sebab kebencian Tuhan rahmani, Jiwa dibawa ke sana ke sini, Tiada laku satu dewani. Ke sana dan mari langgar dan rempuh, Apa yang kena habislah roboh, Apa yang berjumpa lantas dipelupuh, Inilah perbuatan si penceroboh. Habislah nasihat habislah kalam, Ayahanda meberi tabik dan salam, Kepada orang Masihi dan Islam, Dan kepada mana-mana yang berkerja di dalam.

Pantun

Pantun Patriotik

Cantik hiasan di atas para, sira disusun di dalam dulang, remaja penggerak warisan negara, membawa Malaysia menuju gemilang.

Kebaya nyonya semerah saga, puan disimpan di peti baju, budaya Malaysia khazanah berharga, rakyat bersatu negara maju.

Hati hancur dilanda derita, berbuat berpada-pada, hormat-menghormati amalan kita, sesama kita sengketa tiada.

Buah salak berkulit berangan, puas makan tinggalkan di para, dengki kianat diamal jangan, tunggak utama runtuhnya negara.

Merah pipi tertuntuk malu, tersipu-sipu dibelakang baju, sopan santun senyum selalu, hati bersih seputih salju.

Pergi mengail si ikan gelama, tekun menunggu mengidan rasa, pemimpin amanah, jujur dan saksama, menerajui negara berbilang bangsa.

Adab budaya peradaban manusia,

kayakan adat pelbagai cara, Raja berdaulat payung Malaysia, Perlembagaan kita tetap terpelihara.

Semakin tua dimamah usia, duduk termenung disenjakala, teknologi berkembang seantero dunia, ekonomi negara memberansangkan semua.

Angin bertiup tidak keruan, api giat membakar lilin, bersukan bersama memupuk perpaduan, kesihatan terjamin, ukhuwah terjalin.

Meliar, merangkak tumbuh melata, begitulah sifat si ulam pegaga, kemalangan terjadi merata-rata, sayangkan nyawa sayangkan keluarga.

Beri Nilai