Anda di halaman 1dari 8

KUMPULAN 4

MODEL PEMBELAJARAN BERASASKAN MEMBUAT KEPUTUSAN


NAMA AHLI KUMPULAN: 1.MOHD ROZI BIN MOHAMMAD ( SK SIMPANG PELANGAI, BENTONG ) 2. NURULHUDA BT. ABDUL AZIZ ( SK PENJOM, K.LIPIS ) 3. FAUZIAH BT MAT JUSOH ( SK BETAU, K.LIPIS ) 4. ROSMINI BT ZAHARI ( SK LKTP LEMBAH KLAU, RAUB ). 5. MUHAMAD AKBAR DANIEL SHAH BIN AHMAD ( SK LUBOK KULIT, K.LIPIS )

Model Pembelajaran Berasaskan membuat Keputusan

Tahun
Tema

:2
: Sains Hayat

Bidang : Tumbuhan Standard Kandungan : 4. 1 Tumbuhan memerlukan air yang secukupnya untuk hidup subur Standard Pembelajaran : 4.1.1 Mengukur kuantiti air dengan betul 4.1.4 Menyatakan tumbuhan memerlukan jumlah kuantiti yang mencukupi ( air yang berlebihan menyebabkan tumbuhan itu mati ) Masa : 60 minit ( 2 waktu )

FASA
1. PERSEDIAAN Mengenalpasti alternatif kuantiti air yang diperlukan tumbuhan Indikator Amalan

CADANGAN AKTIVITI

CADANGAN KOMUNIKASI
Apakah yang berlaku kepada tumbuhan itu?

Guru menunjukkan pasu yang mengandungi tumbuhan yang layu. murid memerhatikan tumbuhan yang ditunjukkan ( bahan maujud pokok)

Kenapa keadaan ini berlaku?

1.1.1 menggunakan deria penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa dan bau.


1.1.2 Pemerhatian menyeluruh

-warna, keadaan pokok..

2. IMAGINASI Meramal dan pemilihan alternatif Indikator Amalan 2.1.1 Menghasilkan idea baru 2.1.2 Menghasilkan idea secara berterusan

Guru menunjukkan 4 buah pasu yang mengandungi pokok yang subur. A B C D

Apa yang dapat kamu perhatikan? Pasu A, B ,C dan D

( rujuk buku teks ms 51-thn 2 )


Murid-murid meramalkan keadaan pokok selepas 5 hari. Guru bersoal jawab tentang kuantiti air yang diperlukan oleh pokok untuk hidup subur Apa yang akan berlaku kepada pokok itu selepas 5 hari.

Pokok dalam pasu manakah yang mendapat kuantiti air yang mencukupi untuk hidup subur.

3. PERKEMBANGAN Menilai Alternatif yang dipilih Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan Setiap kumpulan diberikan sebuah pasu yang mengandungi pokok berlabel A, B , C dan D. Kenapakah kuantiti air yang disiram berbeza. Apakah yang berlaku sekiranya pokok tidak mendapat air yang secukupnya.

Indikator Amalan 3.1.3 Memberi pelbagai penerangan rasional tentang idea 3.2.1 Memberi alasan yang tepat untuk menerima atau menolak idea

Murid akan membuat pilihan pokok dalam pasu manakah akan hidup lebih subur Pasu A dan B - 2 sudu besar Pasu C dan D - 4 sudu besar

Pokok dalam pasu manakah menjadi pilihan kamu?

Mengapa kamu memilih pokok berikut?

4. TINDAKAN Membuat keputusan Membuat rumusan Murid berbincang dalam kumpulan dan memilih pokok dalam pasu manakah yang mendapat kuantiti air yang secukupnya melalui lembaran kerja ( lampiran 1 ) Murid membuat keputusan tentang pilihan mereka. Apakah yang terjadi kepada pokok A dan B ( 2 sudu air ) Apakah yang terjadi kepada pokok C dan D (4 sudu air ) Cuba terangkan mengapa pilihan itu di buat.

Indikator Amalan

4.1.1 Menghuraikan idea kepada butiran atau bahagian yang lebih kecil dan khusus
4.1.2 Menyusun idea secara tersusun dan mudah difahami.

PENTAKSIRAN

Murid mempunyai keupayaan untuk membuat pilihan dengan penjelasan yang betul. KPS : memerhati, mengeksperimen, berkomunikasi

NILAI DAN SIKAP

Minat dan bersifat ingin tahu, bekerjasama

LAMPIRAN 1: TANDAKAN ( X ) BAGI POKOK YANG MENDAPAT AIR YANG MENCUKUPI

B C