Anda di halaman 1dari 6

NAMA GURU: MUHAMMAD GHAZIDI AFDZAL B.

GHAZALI AMANINA IZZATI BT SABRI FATIN FARHAH BT AHMED

NORAFIDAH BT RASHID Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi :

Bilangan Murid : 6 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan

kadarketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

Penggabungjalinan : Mengira, berjalan, berlari. Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik- mengira : Terapi fizikal, terapi pertuturan , terapi nyanyian. : Skitel, bola besar, gelung dan wisel.

Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit)

Isi pengajaran

Butiran Mengajar 1) Guru urus murid- murid berjalan ke tempat aktiviti. 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. 3) Murid diminta untuk berlari setempat . dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru.

Organisasi

Catatan/ alatan/ strategi

Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan. 1 -Lari setempat 2- Tarik nafas 3- Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki. 4- Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan.

X X X X X X

Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal- linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal. Nilai: Menghormati guru, tekun. Petunjuk: x - murid

Aktiviti drill: 1. Lutut tinggi 2. Tendang depan 3. Tendang belakang

Perkembangan ( 20 minit)

Aktiviti 1 -Larian ikut skitel

1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal.

Alatan: skitel, gelung, bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal, koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. Nilai: bersabar -

Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung

1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi.

xxx

Aktiviti 3 -Melompat dengan bola

1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. 2) Murid diberikan bola. 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah- celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham .

Petunjuk: - Gelung x x x - Bola besar - kon x - murid

Permainan Kecil ( 15 minit)

Pertandingan Lompat Kanggaro

1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan. 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo. 3) Murid pertama akan lari dan melompat

Alatan: wisel, skitel, gelung, Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik

dalam setiap gelung. 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung. 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang.

x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan, menghormati rakan. Petunjuk: - Skitel - Gelung

Penutup ( 10 minit)

-Gerak Kendur - Penyimpanan alatan.

1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian chicken dance. 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali. 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula.

X X X X X X

Strategi: verbal linguistik., Kinestetik Terapi: pertututuran muzik

Petunjuk : x- murid