Anda di halaman 1dari 8

BIRO SUKAN DAN REKREASI

KARNIVAL SUKAN ASRAMA 2011 SUKANEKA

BIRO SUKAN DAN REKREASI AKTIVITI CADANGAN UNTUK ASRAMA TERBUKA PERINGKAT IPG KAMPUS RAJANG TAHUN 2011. ACARA SUKANEKA YANG DICADANGKAN: 1. SIAPA KUAT MAKAN? ALATAN/BAHAN-BAHAN: Telur rebus (6 biji) , besen (7 buah) JUMLAH PEMAIN: 3 ORANG PERATURAN PERMAINAN: i. Peserta tidak dibenarkan meludah semula telur yang dimakan. Sekiranya berlaku, peserta akan dibatalkan serta merta daripada pertandingan. ii. Peserta harus menghabiskan kesemua telur ayam yang

diperuntukkan. iii. Pemenang akan ditentukan apabila kumpulan tersebut paling cepat habis makan telur tersebut dan tidak terdapat sisa dalam mulut. Setiap kumpulan akan dikawal oleh seorang pengadil.

CARA BERMAIN: i. ii. iii. Telur akan diletakkan dalam besen di atas sebuah kerusi. Peserta akan berada garis permulaan 10 meter daripada kerusi. Apabila wisel ditiup, peserta pertama akan berlari menuju ke kerusi dan perlu menghabiskan 2 biji telur. iv. Apabila habis, mereka perlu berlari patah balik dan digantikan dengan rakan sekumpulan yang seterusnya. v. Pemenang akan ditentukan siapa yang habis makan dahulu dan siapa sampai dahulu pada garis penamat.

BIRO SUKAN DAN REKREASI

KARNIVAL SUKAN ASRAMA 2011 SUKANEKA

2. JUARA BELON AIR ALATAN/BAHAN-BAHAN: 10 biji belon (diisi air), baldi, kerusi JUMLAH PEMAIN: 5 ORANG PERATURAN PERMAINAN: i. Peserta tidak dibenarkan memberi belon secara terus. Ia perlu dilakukan dengan cara melambung. ii. Peserta bebas menggunakan apa cara sekalipun untuk mengisi air ke dalam belon. iii. iv. Keadaan peserta perlu berada dalam keadaan statik dan berdiri. Pemenang ditentukan bagi mana-mana kumpulan yang mengisi penuh air ke dalam botol terlebih dahulu. v. Hakim akan berada di setiap hujung pasukan dan berada di tepi pemain yang mengisi air ke dalam botol.

CARA BERMAIN: i. ii. Seorang pemain akan berada di tepi baldi air untuk mengisi air. Tiga orang pemain lagi akan berada dalam satu barisan untuk menunggu air yang diisi dalam belon dan melontar ke tempat mengisi air. iii. iv. Seorang lagi akan berada di tepi botol. Apabila wisel dibunyikan, peserta pertama akan mengisi air ke dalam belon mengikut cara tersendiri dan akan memberikan kepada rakan sekumpulan dengan cara melontar. v. Pasukan yang mengisi air ke dalam botol dengan penuh terlebih dahulu akan dikira sebagai pemenang.

BIRO SUKAN DAN REKREASI

KARNIVAL SUKAN ASRAMA 2011 SUKANEKA

3. SIAPA PALING KUAT? ALATAN/BAHAN-BAHAN: Tali JUMLAH PEMAIN: 12 ORANG PERATURAN PERMAINAN: i. Peserta tidak dibenarkan mengikat tali pada badan ataupun manamana bahagian badan dan tempat pertandingan. ii. Peserta tidak dibenarkan meminta bantuan daripada rakan luar yang tidak mengikuti pertandingan. iii. Peserta hanya dibenarkan menggunakan tangan untuk menarik dan kaki untuk menahan sahaja. iv. Pasukan yang dapat menarik tali melepasi tanda pada tali dikira sebagai pemenang. CARA BERMAIN: i. Setiap pasukan akan bersedia memegang tali di tempat yang disediakan. ii. Apabila wisel ditiup, kedua-dua pasukan boleh menarik tali sehingga melepasi tanda.

BIRO SUKAN DAN REKREASI

KARNIVAL SUKAN ASRAMA 2011 SUKANEKA

4. SIAPA PALING HEBAT? ALATAN/BAHAN-BAHAN: 50 helai kertas A4 JUMLAH PEMAIN: 5 ORANG PERATURAN PERMAINAN: i. ii. Setiap pasukan hendaklah terdiri daripada 5 orang. Setiap peserta akan meletakkan kertas yang dilipat di belakang pada aras pinggang. iii. Setiap peserta tidak boleh keluar atau lari dari kawasan yang disediakan. iv. Peserta yang dicabut ekor akan dikeluarkan serta merta daripada kawasan permainan kecuali dia sudah mempunyai ekor yang dirampas dalam tangan selepas ekor sendiri dirampas. v. vi. Masa yang diberikan ialah 5 minit. Pemenang akan ditentukan apabila pemain tersebut mempunyai ekor terbanyak. vii. Sekiranya ada seri, pertandingan akan dilakukan semula antara pemain yang seri. viii. Jumlah ekor akan dijadikan mata untuk mata terkumpul asrama peserta tersebut. ix. Peserta akan diasingkan mengikut jantina.

CARA BERMAIN: i. ii. Peserta akan ditempatkan di kawasan yang ditentukan. Apabila wisel ditiup, permainan akan dimulakan dan pengadil akan berada di sekeliling kawasan permainan untuk mengeluarkan pemain yang dicabut ekor. iii. Apabila masa habis, ketua pengadil akan menentukan dan mengumumkan pemenang.

BIRO SUKAN DAN REKREASI

KARNIVAL SUKAN ASRAMA 2011 SUKANEKA

5. SAYA BENCI BELON ALATAN/BAHAN-BAHAN: 175 biji belon JUMLAH PEMAIN: 5 ORANG PERATURAN PERMAINAN: i. Peserta tidak dibenarkan memecahkan belon menggunakan alatan lain seperti jarum mahupun alatan-alatan lain. ii. Peserta yang ditangkap menggunakan alatan tambahan akan dibatalkan penyertaan serta-merta. CARA BERMAIN: i. Pemain pertama akan memulakan permainan dengan berlari ke arah kerusi yang menempatkan belon dan meniup satu belon. ii. Setelah belon ditiup dengan saiz yang besar, dia hendaklah memecahkan belon tersebut dengan cara meniup sampai pecah ataupun memecahkan dengan duduk di atas belon tersebut. iii. Selepas memecahkan belon pecah, peserta tersebut perlu lari balik ke garis mula untuk memberikan laluan kepada rakan sepasukan meneruskan permainan. iv. Pasukan yang habis memecahkan belon tersebut dan berlari balik semula ke garis mula terdahulu akan dikira sebagai pemenang.

BIRO SUKAN DAN REKREASI

KARNIVAL SUKAN ASRAMA 2011 SUKANEKA

BORANG PENYERTAAN
NAMA ASRAMA :

KETUA PASUKAN :

SIAPA KUAT MAKAN?

i. ii. iii.

JUARA BELON AIR i. ii. iii. iv. v.

SAYA BENCI BELON i. ii. iii. iv. v.

BIRO SUKAN DAN REKREASI

KARNIVAL SUKAN ASRAMA 2011 SUKANEKA

SIAPA PALING KUAT? i. ii. iii. iv. v. vi. vii. viii. ix. x. xi. xii.

SIAPA PALING HEBAT? i. ii. iii. iv. v.

*Borang penyertaan hendakah diserahkan kepada ahli Biro Sukan dan Rekreasi: i. Muhd Ridh

BIRO SUKAN DAN REKREASI

KARNIVAL SUKAN ASRAMA 2011 SUKANEKA

BORANG MARKAH
ASRA MA

ASRAMA A (P)

ASRAMA B (P)

ASRAMA C (P)

ASRAMA G (P)

ASRAMA H (P)

ASRAMA E (L)

ASRAMA F (L)

ASRAMA I (L)

GAME

1 2 3 4 5 JUM KED