Anda di halaman 1dari 3

Anvelope de iarn - ce sunt acestea?

Anvelopele de iarn sunt cauciucuri special construite pentru a oferi o aderen adecvat atunci cnd temperatura de afar a sczut sub 7 grade sau carosabilul este acoperit cu zpad, ghea ori polei. Din punct de vedere juridic ne referim la anvelope de iarn atunci cnd vorbim despre acele anvelope care respect i sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor i ale remorcilor acestora, precum i montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaiei Naiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaiei Naiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dup caz. Conform Directivei Europene 92/23/CE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor i ale remorcilor acestora , anvelopele de iarn se individualizeaz prin prezena simbolului M+S, M/S, M-S, M&S.

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarna, termenul "allseason'' fiind doar o denumire comercial. Folosirea acestor anvelope nu v scap de la amend n cazul n care se ngreuneaz circulaia din cauza faptului c nu suntei echipai corespunztor de iarn. Pentru ca o pereche de cauciucuri s fie considerate anvelope iarn trebuie s se regseasc pe acestea, pe lng M+S, M/S, M-S, M&S i cteva semne distinctive, precum un fulg de nea i o creast alpin.

Un alt lucru foarte important este faptul c atunci cnd le vei monta, chiar dac e vorba despre anvelope iarn second hand, trebuie s obinei de la service un certificat de conformitate, prin care se atest faptul c anvelopele sunt de iarn. n cazul n care ai cumprat cauciucurile i le-ai montat nainte de intrarea n vigoare a legii i nu avei un astfel de certificat de conformitate, va trebui s obinei unul, altfel suntei pasibili de amend.

Ct poate s ne coste neutilizarea pneurilor de iarn? Prin OG nr. 5/2011 s-au adus unele modificri la OUG nr. 195/2001 privind circulaia pe drumurile publice, cu modificrile i completrile ulterioare, astfel: Articolul 102 alineatul 1, punct 28. - Constituie contravenii i se sancioneaz cu amend prevzut n clasa a IV-a de sanciuni urmtoarele fapte svrite de persoane fizice:conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zpad, ghea sau

polei, fr ca acesta s fie dotat cu anvelope de iarn, iar n cazul autovehiculului de transport marf cu o mas total maxim autorizat mai mare de 3,5 tone i al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conductorului auto, fr ca acestea s fie echipate cu anvelope de iarn pe roile axei/axelor de traciune sau fr a avea montate pe aceste roi lanuri sau alte echipamente antiderapante certificate. Ceea ce nseamn c amenda va fi de pn la 4.000 de lei, n plus reinndu-se certificatul de nmatriculare, adic a talonului, eliberndu-se o dovad nlocuitoare fr drept de circulaie. La Articolul 112 alineatul (1), dup litera h) se introduce o nou liter, litera h1), cu urmtorul cuprins: Certificatul de nmatriculare, sau de nregistrare, ori dovada nlocuitoare a acestuia se reine de ctre poliia rutier atunci cnd autovehiculul nu este dotat, la circulaia pe drumurile publice acoperite cu zpad, ghea sau polei, cu anvelope de iarn, iar autovehiculul de transport marf cu o mas total maxim autorizat mai mare de 3,5 tone i autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conductorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarn pe roile axei/axelor de traciune ori nu au montate pe aceste roi lanuri sau alte echipamente antiderapante certificate. Pe lng OUG nr. 195/2002, se mai modific printre altele i OG nr. 43/1997, privind regimul drumurilor, La articolul 61, dup alineatul (2) se introduce: pe lng amenzile contravenionale aplicate persoanelor fizice i juridice de ctre personalul cu atribuii de inspecie i control mputernicit de Ministerul Transporturilor i Infrastructurii pentru nerespectarea prevederilor referitoare la circulaia pe drumurile publice cu depirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe i/sau dimensiunilor maxime admise prevzute n anexele nr. 2 i 3, contravenientul are obligaia de a achita n contul Companiei Naionale de Autostrzi i Drumuri Naionale din Romnia - S.A., respectiv al administratorului drumului, cu titlu de tarif de despgubire. Acest lucru nseamn c, n caz de accident, la sancionarea cu amend se mai adaug i o sum reprezentnd costul reparaiei drumului, dac este cazul. Concluzie anvelope de iarn 2011 Concluzia final este una singur: cel mai bine este ca maina s fie echipat cu anvelope iarn, att din punct de vedere al siguranei persoanelor din habitaclu, ct i a banilor din bugetul personal. Dac nu avei maina echipat cu anvelope de iarn, fie ele i anvelope iarn second hand, vei realiza cu siguran c suma reprezentnd amenda ar fi putut fi folosit pentru achiziionarea a cel puin un rnd de pneuri de iarn. Asta dac ne referim doar la situaia cea mai puin nefericit, n care nu trebuie s pltii i eventuale despgubiri celor de la drumuri. Din pcate, cei care nu au aplicat principiul "iarna car i vara sanie" (adic nu i-au cumprat anvelope de iarn la preuri rezonabile n vara acestui an) trebuie s se atepte

la cheltuirea unui buget substanial: pentru un set de 4 anvelope iarn noi, preul de baz estimat este de 650-700 lei, n funcie de brand putndu-se ajunge chiar i la 2.000-2.500 lei. De preferat este s cumprai anvelope de iarn noi, nu second-hand, n al doilea caz economiile fiind destul de mici, de numai cteva zei de ron. Aadar, spor la cumprturi, deoarece avei mai puin de o lun rmas pentru a v cumpra un set de anvelope iarn i a fi pregtii pentru 1 noiembrie 2011.