Anda di halaman 1dari 3

Rolul strategiei in realizarea egalitatii de sansa 1. Definitie 2. Etapele strategiei 3. Importanta si geneza viziunii 4. Rolul misiunii 5.

Obiectivele si scopurile strategiei. Trasaturile scopurilor

1.

Scopurile si obiectivele stabilite si dorite trebuie aduse in mod clar si convingator la

cunostinta celor din jur (parteneri, sustinatori ai proiectelor noastre); trebuie sa fim atat de convingatori incat sa obtinem nu doar acordul ci si sprijinul tuturor celor pe care ii avem in vedere. Orice proiect reprezinta un deziderat la inceput a carui punere in practica necesita eforturi, parcurgerea unor faze contradictorii, munca de prezentare si convingere. In orice proiect, opozitiile apar datorita faptului ca oamenii nu sunt dispusi la eforturi; eficienta materialelor financiare si de timp nu fac placer grupurilor de oameni, comunitatilor; oamenii nu sunt dispusi la privatiuni mai ales atunci cand nu vad un final clar si avantajos pentru ei, de aceea este necesar sa se explice de ce obiectivul propus este avantajos, ce reprezinta indeplinirea proiectelor pentru societate, pentru comunitatile in care traim. Ce inseamna ceea ce ne-am propus, ce rezultat au avut altii exploatand aceeasi resursa. Uneori este bine sa desf. O companie in care sa aratam sustinatorii, oponentii si cine ramane in zona neutralitatii. Atunci cand vrem sa promovam un proiect, cunoasterea celor ce oscileaza este important pentru ca este foarte greu sa-i convinga pe cei care se opun dar este mai usor sa-I convingi pe cei ce oscileaza. Pot fi atrase persoane fizice, autoritati, institutii, ONG-uri, guverne. Trebuie sa recurgem la demersuri si activitati ce au menirea de a depasi ostilitatile celorlati, refuzul, indiferenta, suspiciunile si de a obtine sprijinul si colaborarea.

In prezentarea unui proiect trebuie sa avem perspective viitorului, trebuie sa privim inainte, sa avem o gandire strategic. In general oamenii vor sa aiba doar rezultate fara a face prea mari eforturi. Orice cedare, orice promisiune inseamna sinucidere a persoanelor/institutiei sau esecul problemei supuse solutionarii. Cedarea = compromiterea scopului prin realizarea obiectivului sau realizarea sa deformata incomplete. Lucrurile trebuie abordate pee tape si pasi, rational, esalonat. Abordarea strategic este posibila daca se gandeste strategia si se elaboreaza o strategie -> se intelege un ansamblu ordonat de demersuri, activitati, in urma carora unul sau mai multi oameni, una sau mai multe institutii reusesc sa atraga, sa canalizeze, sa organizeze sis a conduca oameni, mijloace material si financiare, simboluri, idealuri, interese si idei pentru atingerea unor scopuri si obiective in vederea obtinerii unei noi bine personal colectiv. 2. Etape O strategie se compune din trei parti importante: viziunea, misiunea, implementarea (realizarea strategiei). Fiecare dintre aceste parti isi are rolul, locul fara de care strategia nu este posibila, fiecare dintre ele propun urmarea unor reguli ale caror respectare depinde succesul actiunii. 3. Importanta viziunii Strategia debuteaza printr-un gand cu privire la modul de rezolvare a unei problem de imbunatatire a unei situatii sau de tratare a unui fapt social. O asemenea strafulgerare (gand) ne loveste pe oricine, apare in urma unor cautari de mijloace, solutii. Acest gand coincide cu viziunea insemnatatii momentului care declaseaza actiunea, determina si da sens cautarilor in vederea cautarii celor mai favorite mijloace si metode. Viziunea asigura mobilizarea grupului, trebuie prezentata foarte bine si atent celor din jur. Pentru prezentarea viziunii cele necesare sa se aleaga locul si momentul cel mai prielnic pentru a dobandi rapid aderenti si sprijin din partea cat mai multor indivizi.

Prezentarea viziunii este bine sa se faca cat mai clar si convingator, folosindu-se tehnici rationale de convingere, dar si emotionale. Cunoasterea si utilizarea intereselor, normelor, obiceiurilor grupului reprezinta elemente de care depinde perfectionarea. Dupa ce este adaptata si perfectionata de grup viziunea trebuie transpusa in planuri si anchete -> este nevoie de 5 utilizari corecte a normelor si intereselor grupului. Chiar daca viziunea emana de la o persoana/institutie, un grup mai mic, ea trebuie sa fie astfel prezentata incat sa devina inventia/contributia respectivului grup. Pentru a transmite 5 viziuni este importanta actiunea pastorului Martin Luther King. -viziunea ne arata cum sa realizam ceea ce vrem. De ex -> scopul este realizarea unei societati tolerante, consolidarea identitatii fiecarui individ din grup. La inceput viziunea este ca o imagine ca ceva neclar, insufficient definit, constructive mentala grava in care elementele se amesteca fara a avea identitatea clara -> apoi ne sensibilizam si incepem sa credem ca ceea ce ne dorim poate fi transformat in realitate. Incepem sa credem ca avem la indemana mijloace, tehnici si metode eficiente pentru a realize scopuri. Viziunea ne arata felul in care se percepe o problema care-I sunt punctele importante, indifferent ca sunt slabe sau tari, cum trebuie sa procedam pentru solutionarea sa. Viziunea nu-si poate atinge scopul, nu se poate realize fara eficacitate, ceea ce este legata de calitate. In orice societate rationala si civilizata cand exista calitate exista si support public, incredere deoarece calitatea politicii stimuleaza increderea. Problema trebuie sa fie recomandata ca reala si necesara pentru cea mai mare parte a comunitatii; vointa politica devine deosebit de importanta in aceasta situatie, iar mobilizarea larga nu reprezinta decat o modalitate prin care vointa politica se face cunoscuta maselor largi, celor din partea carora se asteapta suportul si acordul pentru actiuni.