P. 1
kelas-pemulihan

kelas-pemulihan

|Views: 1,268|Likes:
Dipublikasikan oleh Idah Norza

More info:

Published by: Idah Norza on Oct 13, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

SMK SUNGAI RAMBAI MELAKA

MODUL PROGRAM INTERVENSI BAHASA MELAYU

Disediakan Oleh: PN. ALEIMMAH ALI (SETIAUSAHA INTERVENSI SMK. SUNGAI RAMBAI, MELAKA)

MODUL PROGRAM PELAKSANAAN PEMULIHAN KHAS (CELIK HURUF) BAGI SEKOLAH MENENGAH (TINGKATAN 1) Bil. Kangdungan 1 2 Pedidikan Pemulihan Sekolah Menengah Pembentukan Panitia Pemulihan Khas Sekolah Menengah. 3 4 Ujian Diagnostik Bagi Murid Pemulihan. Contoh Rancangan Pengajaran Pemulihan Khas Basaha Melayu 5 6 Kelas Pemulihan yang Ideal. Modul Pengajaran Pembelajaran Pemulihan Khas (PP Celik Bacaan). 7 Kajian Kes Pengajaran Pembelajaran Pemulihan Khas (Modul Celik Bacaan). 8 9 Gerko Murid Pemulihan Khas (Kelab Tunas Harapan). Adaptasi Program Pemulihan Khas (Celik Huruf) Bagi Sekolah Menengah (Modul Celik Bacaan). 95 80 91 71 54 68 6 12 Muka 1

1
PENDIDIKAN PEMULIHAN SEKOLAH MENENGAH

g) Menyimpan rekod murid-murid dengan rapi. 3. 1 . b) c) Mengajar 2 mata pelajaran iaitu Bahasa dan Matemetik Mengajar di kelas khas pemulihan tingkatan 1 Kenanga. Konsep Program pendidikan pemulihan adalah satu usaha dalam pendidikan untuk mengatasi masalah pembelajaran murid-murid lemah di sekolah-sekolah menengah. 4. f) Melaksanakan penilaian berterusan untuk mengetahui Kemajuan murid. Objektif Membantu murid-murid mengatasi masalah pembelajaran dalam kemahiran-kemahiran membaca. Membantu murid-murid mengatasi sikap yang negatif dan tingkahlaku yang menjelaskan pembelajaran dan memupuk serta mengembangkan sikap keyakinan diri dan positif terhadap pembelajaran. Setelah selesai.mereka akan balik semula ke kelas biasa untuk meneruskan pelajaran mereka.MODUL PROGRAM CELIK HURUF BAGI SEKOLAH MENENGAH PENDIDIKAN PEMULIHAN SEKOLAH MENENGAH 1. d) Mengubahsuaikan aktiviti-aktiviti pembelajaran dalam Sukatan pelajaran mengikut keperluan murid. 2. Isi-isi rekod adalah seperti berikut:• Latarbelakang murid. • Kemajuan murid berdasarkan kerja harian dan hasil penilaian. • Laporan Kesihatan. menulis dan mengira. Strategi Pendidikan Pemulihan Murid yang memerlukan pengajaran pemulihan dibawa keluar ke kelas khas pemulihan pada masa-masa tertentu untuk memdapat pengajaran pemulihan daripada guru khas pemulihan. e) Berjumpa dan berbincang dengan guru kelas/ibubapa/pengaja supaya guru khas pemulihan dapat memahami masalah murid-muridnya dengan lebih mendalam lagi. Program ini khusus ditumpukan oleh guru-guru khas pemulihan yang telah menerima latihan khas dalam bidang ini. Tugas Guru Khas Pemulihan a) Mengajar murid-murid lemah dari tingkatan 1Keutamakan diberi kepada tingkatan 1 Kenanga (maksima murid 25 orang bagi satu kelas).

Jadual Waktu Guru Khas Pemulihan Guru-guru pemulihan dihendaki mempunyai agihan masa seperti berikut:a) Masa untuk mengajar : 240 minit seminggu b) Masa untuk persediaan dan panduan : 120 minit c) Masa percuma sama seperti yang diberi kepada guru-guru yang lain di sekolah itu. setiausaha sukan dan lain tugasan di mana ia selalu terpaksa meninggalkan kelasnya. Menjadi ahli jawatankuasa KBSR sekolah. khususnya masa datang ke sekolah dan masa balik selepas mengajar.ia harus memberi kerjasama sepenuhnya bagimelaksanakan sebarang aktiviti yang dianjurkan oleh pihak sekolah umpamanya menguruskan permainan. Sebagai seorang guru. Hal-hal lain a) Guru Besar dan guru-guru lain di sekolah hendaklah memberi kerjasama dan sokongan sepenuhnya kepada Guru Pemulihan untuk mempastikan program pemulihan ini dapat dijalankan dengan sempurna dan berkesan. mengawas skim bantuan buku teks. Tugas-tugas lain a) Pengetua diminta bekerjasama sepunuhnya supaya tidak melantik guru khas pemulihan untuk memegana tugas-tugas berat seperti mengawas perpustakaan sekolah. b) Ini bukanlah bermakna bahawa guru tersebut dikecualikan daripada semua tanggungjawab sekolah. d) Masa untuk persediaan dan pandukan hendaklah dimasukkan dalam jadual waktu e) Guru Khas Pemulihan hendaklah mematuhi masa bertugas sebagaimana yang dikuatkuasakan di sekolah itu. b) Bagi sekolah-sekolah kecil yang bilangan muridnya tidak ramai guru khas pemulihan dihendaki mengajar dari tahun 1-6.• • • Hasil-hasil temubual dan rujukan. Berbuat demikian akan menjejaskan pembelajaran murid-murid pemulihan. 5. Bilangan Murid Untuk Kelas Pemulihan a) Bilangan murid dalam satu-satu sesi pemulihan seelok-eloknya adalah di antara 10-25 orang dari satu kelas/darjah. 7. 2 . 6. Guru Pemulihan tidak patut juga dikeluarkan dari kerja pemulihan menggantikan tempat guru yang tidak hadir. persatuan dan sebagainya 8. Menjadi penasihat kepada guru-guru mengenai pendidikan pemulihan.

pihak sekolah hendaklah berusaha untuk menyediakan satu tempat alternatif yang sesuai.b) Sekiranya sekolah tidak ada bilik untuk dijadikan bilik khas pemulihan. 3 .

sebaliknya memasuki kelas pemulihan khas yang dikendalikan oleh guru berpengalaman. menulis dan mengira (3M). 3 September 1998/MS 23 4 . Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Jabatan Pendidikan Ternikal). Datuk Mohd. Bagaimanapun. Sains dan mata pelajaran lain yang memerlukan pembacaan dan penulisan”. *UJIAN KHAS NILAI MURID TINGKATAN 1 Mulai tahun 1999. Beliau berkata. “Kelemahan ini sudah pasti menyukarkan mereka untuk mengikuti pelajaran Sejarah. Ashaari. beliau berkata tiada gunanya seseorang murid itu meneruskan pelajaran ke peringkit yang lebih tinggi mereka tidak dapat menguasai kemahiran 3M. Sistem pendidikan sekarang membolehkan seseorang secara automatik meneruskan pelajaran sehingga ke tingkatan lima walaupun tidak mahir dalam ketiga-tiga kemahiran ini. lima tahun adalah bagi murid yang cerdas dan melangkau kelas.MASALAH CELIK HURUF BERDASARKAN SEDUTAN AKHBAR TEMPATAN 1. Jika gagal dalam ujian 3M itu. 2. Kementerian Pendidikan akan memperkenalkan Ujian Khas bagi menilai kemampuan murid tingkatan 1 terhadap penguasaan mereka dalam bidang membaca. enam tahun adalah tempoh normal dan tujuh tahun pula had maksimum persekolahan peringkat menengah. *KESATUAN ANGGAP UJIAN KHAS WAJAR DIADAKAN Kesatuan Perkhidmaan Perguruan Kebangsaan (KPPK) menyambut baik Cadangan Kementerian Pendidikan memperkenalkan ujian khas bagi menilai kemampuan murid tingkatan 1 menguasai kemahiran membaca. murid berkenaan tidak digalakkan terus ke tingkatan 1. Khairuddin Mohd. 1* Berita Harian/Khamis. berkata ujian itu akan diadakan oleh pihak sekolah di seluruh negara dan pemilihan murid dibuat guru kelas. menulis dan mengira (3M). katanya.

2 * Berita Harian/Jumaat 4 September 1998/Ms 25 5 .

Menteri Pendidikan Datuk Seri Najib Tun Razak. Oleh itu. proses pengajaran dan pembelajaran sukar dilakukan. *KEMENTERIAN BENAR ASINGKAN MURID Kementerian Pendidikan membenarkan sekolah menempatkan murid dalam kelas berbeza mengikut kelopok tahap pencapaian dan kebolehan masing – masing.” 3 * Berita Harian/Khamis 9 Januari 97/Hal 1 6 . “Jika jurang (pencapaian) terlalu luas di antara seorang murid dan murid lain. tindakan mengelompokkan murid mengikut tahap pencapaian yang hampir setara dalam kelas ssama juga memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran. Katanya. kita memilih langkah mencampurkan murid dalam lingkungan pencapaian yang tidak jauh berbeza. berkata langkah itu lebih praktikal berbanding menempatkan murid lemah dengan yang berprestasi tinggi dalam kelas yang sama seperti disarankan dalam kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR).3.

2 PEMBENTUKAN PANITIA PEMULIHAN KHAS / INTERVENSI TINGKATAN 1K SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI RAMBAI .

AJK Panitia a. b. d. Membimbing guru – guru bagi aspek program pemulihan. Mempengerusikan mesyuarat panitia pemulihan khas.PEMBENTUKAN PANITIA PEMULIHAN (INTERVENSI) KHAS SEKOLAH MENENGAH Jawatankuasa Panitia Pemulihan Khas Pengerusi Ketua Panitia AJK : Pengetua / GPK 1 : Guru Pemulihan Khas : Terdiri daripada guru – guru yang terlibat. d. Mengawasi pelaksanaan program. c. f. Terdiri daripada guru – guru kelas dan murid yang terlibat. Ketua Panitia a. Mengenalpasti murid yang lemah. b. c. Dicadangkan mesyuarat diadakan sekurang – kurangnya 3 kali setahun. e. seperti yang dijadualkan. Mengendalikan kelas pemulihan khas. Memastikan murid yang dipilih masuk ke kelas pemulihan khas e. Sebagai Setiausaha kepada panitia. Memantau kemajuan murid pemulihan berbanding murid lain. Pengerusi terdiri daripada Guru Besar atau Guru penolong kanan ½. Merancang program tahunan. c. 5 . b. Tugasan jawatankuasa panitia pemulihan: Pengerusi a. Menyediakan keperluan bahan pengajaran.

Rekod Kesihatan . d)Agihkan murid mengikut kebolehan kemahiran (T. 9 bulan.Serahkan beserta nama murid yang layak. Langkah-langkah mengikut tertib: Lkh 1 Pelunjuran Pencalonan Murid: a) Borang Pengumpulan Maklumat kemahiran diedarkan kepada guru kelas terlibat. c) Mingguan atau harian – Rujuk format d) Rekod Prestasi Murid – 3 bulan. Ujian Diagnostik (Inventori) a) Rujuk panduan mentadbir ujian diagnostik. b) Pencalonan murid lemah. 6 bulan. d) Terima atau tolak.STRATEGI PELAKSANAAN PEMULIHAN KHAS (CELIK HURUF) Strategi Program Pemulihan Khas merupakan beberapa langkah pendekatan khusus yang perlu dijalankan mengikut tertib. Pengajaran: a) Rujuk Ujian Diagnostik (Inventori) b) Rujuk Rancangan Pengajaran Pemulihan.V) Rangka Rancangan Pengajaran a) Objektif Pengajaran b) Gerakerja Berperingkat c) Bahan bantu mengajar berperingkat d) Menyusun Jadual Waktu Persediaan Mengajar a) Jadual Waktu Kelas Pemulihan b) Rancangan Pengejaran – Dilekat atau tulis. c) Mulakan Pengajaran dari kemahiran yang tidak dikuasai. c) Pencalonan diterima Ujian Saringan a) Gunakan Ujian Diagnostik (Inventori) b) Dijalankan sekiranya murid terlalu ramai. b)Analisis Ujian c) Rekod hasil ujian di dalam fail individu. e) Lengkapkan borang-borang. .Butir Peribadi . Tindakan Guru Pemulihan Guru Kelas Guru Kelas Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Kelas Guru Kelas Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Pemulihan 2 3 4 Guru Pemulihan Guru Pemulihan 5 6 Guru Pemulihan 6 .O. c) Cara lisan atau bertulis.

Panduan Dan BBM.Mudah ubah . 5.Lkh Pelunjuran Penilain: a)Formatif – Menilai semasa pengajaran. .Gunakan buku tulis petak besar.Fail guru b) Rekod Butir Peribadi.Murid teruskan kemahiran. Program Tahunan Pemulihan Khas.Melayu 4.Capai : Teruskan kemahiran berikut. Surat jemputan kursus / mesyuarat. Guru Pemulihan . b) Fail Prestasi Kumpulan. 2.Mac 6 bulan : April – Jun 9 bulan : Julai – September d) 3 jenis rekod prestasi: Rekod Prestasi Mudah Ubah Rekod Fail Guru Rekod Ringkasn Mengajar. Guru Kelas Guru Pemulihan 8 Guru Pemulihan 9 Guru Pemulihan 10 7 . 6. Rancangan Pengajaran Gerko Pemulihan.Gunakan buku latihan celik huruf (buku 1-8) c) Kerja Merekod Pencapai Guru Pemulihan 3 bulan : Jan .Gunakan buku tulis garis satu . Kemaskini Sistem Fail: a) Fail Individu Bahasa Melayu. . 8.Murid dipulangkan ke kelas biasa.Gagal :Ulang semula kemahiran. c) Fail Panitia Pemulihan Khas: (Fail 8 dalam 1) 1. 3. c) Rekod Kesihatan.Murid ulang semula perkataan di dalam kemahiran. Tindak Susul : a) Capai . Penilaian 7. Rancangan Pengajaran pemulihan B. Laporan Tahunan Pemulihan Khas. b) Gagal . Tindakan Guru Pemulihan 7 b) Sumatif – Menilai di luar pengajaran. Kertas kerja / Modul / Motivasi. . . Kemaskini Sistem Rekod: a) Rekod Prestasi .

Pengajaran dan pembelajaran mengikut kemahiran asas yang tidak dikuasai. Ketika ujian a. d. Sesudah ujian 1. Sediakan kertas ujian mengikut bilangan murid / pelajar. c. b. Sediakan kertas ujian mengikut sasaran: Set 1 untuk tingkatan 1 (1T + 1K) Set 1-2 untuk tingkatan (1T + 1K) Set 1-3 untuk tingkatan (1T + 1K) b.PANDUAN MENTADBIR UJIAN DIAGNOSTIK ( Inventori) Ada tiga cara mentadbir ujian : 1. Ketika ujian 3. Berikan helaian demi helaian kertas ujian. f. Tidak ada tekanan atau paksaan atau tergesa-gesa. Analisis ujian. 2. Murid/pelajar yang sakit atau demam tidak menduduki ujian. Jadikan dua/tiga kumpulan Sekiranya ramai. e. b. e. Tidak ada gangguan bunyi bising. c. Sesudah ujian a. Tidak beri dalam bentuk Kertas ujian lengkap lagi tebal. Kertas ujian hendaklah mencukupi. d. Kelompokkan murid/pelajar mengikut kebolehan. 12 . Rekod hasil ujian didalam prestasi fail individu. Tangguh masa jika tidak cukup masa. Sebelum ujian 2. Bilangan murid tidak terlalu ramai. Jarakkan kedudukan meja dan kerusi murid. Beri cukup masa. Sebelum ujian: a. Sediakan alat tulis yang diperlukan: pensel pembaris pemadam pengasah e. Jangan beri tanda atau bayangan jawapan seperti: ya atau tidak betul atau salah c. 3. g. Kumpulan helaian ujian setelah lengkap dibuat. d.

3 UJIAN DIAGNOSTIK BAGI MURID PEMULIHAN .

UJIAN DIAGNOSTIK (INVENTORI) BAHASA MELAYU [ ] LISAN [ ] BERTULIS [ ] SET SATU [ ] SET DUA [ ] SET TIGA SET DIAGNOSTIK (INVENTORI) BAHASA MELAYU [ ] LISAN [ ] BERTULIS 13 .

2. 8. 3.. 6. KEMAHIRAN Huruf abjad kecil a-z Suku kata/perkataan kvk Suku kata/perkataan vkvk Suku kata/perkataan kvkv Suku kata/perkataan kvkvk Suku kata/perkataan kvkvkk Suku kata/perkataan kvkvkvk Ayat mudah Bacaan mudah L T 14 .NAMA MURID : ……………………………………………………………. TAHUN :1 2 3 (Bulatkan) OBJEKTIF : Di akhir ujian guru dapat mengetahui kelemahan murid secara khusus di dalam kemahiran Bahasa Melayu. ANALISIS KESALAHAN ARAHAN : Tanda [] bagi kemahiran yang tidak dikuasai. 4. 5. BIL 1. 7.

Suku kata/perkataan vkvk. ] 3. Ayat mudah.PENILAIAN Tanda [] bagi kemahiran yang murid tidak boleh baca. Suku kata/perkataan kvk. ] 7. ] 4. Suku kata/perkataan kvkv. tulis dan faham: L [ [ [ [ [ [ [ [ [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ T Kemahiran Asas ] 1. ] 8. Suku kata/perkataan kvkvkk. Suku kata/perkataan kvkvk. Suku kata/perkataan kvkvkvk. ] Bacaan mudah. ] 6. 15 . Huruf abjad kecil a-z cara turutan. ] 5. ] 2.

Contoh Ujian Diagnostik (Inventori) [ ] Set 1 .

at ..... j f s h n p ... Suaikan huruf dengan gambar Ca t Da m Ga m Bu k u Ep a l Ib u 1b... udu . Huruf abjad kecil 1a. elang 16 .....1.en . ..a la . .ilem ... .. ... Tulis huruf yang sesuai dengan gambar...

Bulatkan huruf abjad kecil yang sama.1c. Tulis huruf abjad kecil a j s 17 . [d] [ m] [t ] = [c] [z] [g] = = l = = = b w f c x y p n j o z h d z i a v p q u g g w g g m t u m q e u d j v 1d.

Suaikan gambar dengan suku kata van zip mop pen kek pasu 2b. Suku kata /peerkataan kvk 2a.2. Tandakan ( ) bagi suku kata yang betul jag jip jem sop sos sen dam pam bom 18 bom  bot bas pam pin pos pin cat kot .

p b. Langkapkan perkataan berpandukan gambar j. . Lengkapkan perkataan berpandukan gamba 19 .s s. .m v. .s 2d. . . . .m g.n z. . .2c. . . .

at . . . . . . . . . 20 . be. Tulis perkataan berpandukan gambar. . . . . . .K. k .in . wa. . 2f.ap 2e.in . . . . pe.am . va. . . . ya . . . Lengapkan perkataan berpandukan gambar. . ja.

jam 2h. gam. 4. pen. Itu (pin. kot ) Apu 6.Garis perkataan dalan ayat berpadukan gambar 1. dam ) mini. jem )Abu 3 suku kata/perkataan vkvk 21 . pam. Umi ada ( gam. dam) 3.Kot )Ina nat besi. pam )baru 5.Bot.(Nat. Adi suka (dam.Bas Abi ( bot. Ini(beg. bot. bas. 2.

emas adik itik otak ulat epal 3b.Tandakan () bagi perkataan yang betul ulat ular ulam imam itik ikan emak emas enam atap  asap akar ekor epal enam obor oren otak 22 .3a. suaikan gambar dengan perkataan.

.3C. .lat …. e. .kor . .dik 3d. . . . . . tak u. .lat . . . . . . .kan e …. . . .Suai dan tulis suku kata akhir berpandukan gambar . .kor .nam …. . . o. . .Suai dan tulis suku kata awal berpandukan gambar . . . . . rat tik a. . pal tap e. . . . . 23 . .ren mas i.

Aman urut ( urat. ular) 4. Asan awas (asap. atap. obor.Edah agih (epal. obar) 6. ulat ) 2. enam. Adam ada (ayam. Iman ada (ikan.Tulis perkataan berpandakan gambar epal 3f. iman ) 24 . asap ) 5.Gariskan perkataan bagi ayat berpandukan gambar 1. ular. ekar) 3. Elin elak (ekor.imam.3e. apam.

SET INVENTORI Bahasa Melayu Lisan Bahasa Melayu Bertulis Set (2) .

Suaikan perkataan dengan gambar.4. bola lori roti duri jala ceri 24 . Suku kata / perkataan kvkv.

kaki kuku kuda  buku baju sudu jari yoyo dagu muka meja mata topi lori laci sawi gari qari 25 .Tandakan  bagi perkataan yang betul.

ro ma roti _____ki lo na ____ta ______wi ka sa _____ri ______si 26 .Suai dan tulis suku kata awal dengan gambar.

bu y y o o gi Bo___ la yo ro___ da du___ ri te__ fe__ 27 .Suai dan tulis suku kata akhir dengan gambar.

Suku kata/perkataan kvkvk Suaikan gambar dengan perkataan. jarum cicak kapak gitar dapur filem 28 .5.

gelas kelas jelas √ kapas kipas lipas telur wisel wazir nenek manik nanas lahat pahat lihat datuk patuk pokok 29 .Tandakan √ bagi perkataan yang betul.

Suai dan tulis suku kata akhir dengan gambar. put kok telur lur be___ - tik po___ mah ru___ tak si___ ka___ 30 .

nenek . Bibah usik (lebah . berus) 5. pahat). kakak) 4. nanas . sabut . reben) 3. 2.Simon jatuh (sabun . 31 . Lukas pukul (lipas . siput .Najar pujuk (nenek . cicak . belon ). berus ) 6. Balan belah (betik . 1.Garis perkataan dalam ayat berpandu gambar. Mihat pata (sikat . katak .

1. Malik lawat ___________ 4. Wazil tiup _____________ 32 . Rehan pakai ____________ 6. ___________ masuk jerat. 3.Tulis perkataan berpandukan gambar. 2. Gayah pukul ____________ 5. Ular makan katak.

6. Suku kata / perkataan kvkvkk Suaikan gambar dengan perkataan. burung hidung pisang loceng cacing warung 33 .

gayung gasing sarang karang dulang sotong sarang  kerang karung jagung terung pisang dulang batang butang jagung tabung terung 34 .Tandakan () bagi perkataan berpandu gambar.

co hidung ke ___rung hi te ___sang ___rang ga ___rong pi ___yung 35 .Suai dan tulis suku kata awal berpandu gambar.

Suai dan tulis suku kata akhir berpandu gambar lang ceng jagung bu_______ gung tang lo_______ ga_______ sing rung bu_______ he_______ 36 .

tak 7.Suku kata / perkataan kvkvkvk Suaikan gambar dengan perkataan ketupat gerobok selimut telefon basikal dokumen 37 .

Tandakan () bagi perkataan berpandu gambar. Sekolah selekoh Selipar rekahan keledek keladak jerawat jelawat pelawat pelepah pemadam delapan zirafah selekoh Selipar xilofon telekom telefon 38 .

Tandakan () bagi perkataan berpandu gambar . be belatuk ke __kumen ge __lipar zi ___ledek do ____rafah se ___robok 39 .

Suai dan tulis suku kata akhir berpandu gambar. pat fon basikal Ketu______ kal wat Pera______ tak tera____ bot Jela______ tele_______ 40 .

1. Huruf abjad kecil Sebut huruf abjad kecil a i q Y b j r z c k s d l t e m u f n v g o w h p x 41 .

2. Suku Kata/perkataan kvk Sebut suku kata ini. bas kek zip cat mop nat jip tin kot pen sos sen 42 .

Suku Kata/perkataan vkvk Sebut suku kata ini.2. adik emas ulat epal itik otak 43 .

Suku kata/perkataan kvkv Sebut perkataan ini.4. bola laci pipi duri ceri gigi yoyo tebu meja jala kuda feri 44 .

5. Suku kata/perkataan kvkvk Sebut perkataan ini. jarum nenek pokok cicak sikat telur gelas reben rumah 45 .

Suku kata/perkataan kvkvkk Sebut perkataan ini.6. burung hidung loceng cacing warung kerang dulang terung pisang 46 .

gerobok telefon dokumen basikal zirafah perabot karipap motobot juragan 47 .7. Suku kata/perkataan kvkvkvk Sebut perkataan ini.

Adi suka dam baru. Baca ayat di bawah ini. 48 .8. 4. 5. Ini beg Apu. Nat Ina nat besi. Itu tin Ati. 2. Bas Abi bas mini. Umi ada gam baru. 1. 3. Ayat pendek. 6.

SET INVENTORI Bahasa Melayu Lisan Bahasa Melayu Bertulis Set (3) .

8c. Betik Balan masak. Betik Ini betik. Buku Ini buku.8. Iman jala ikan paya. Babu suka buku cerita. Bacaan berpandu. Baca petikan pendek. Markah: 50 . Babu suka baca buku. Baca petikan pendek. 8a. Balan petik betik masak. Iman jala ikan. Ini ikan Iman. Ikan Ini ikan. 8b. Ini buku Babu. Baca petikan pendek. Ini betik Balan.

Rekod Prestasi Bahasa Melayu Pemulihan Khas Sekolah Kebangsaan Rawang. Ajar T. Pulang Tindak susul Tajuk Kemahiran Huruf abjad kecil (a-z) kvk vkvk Ayat mudah kvk Ayat mudah vkvk kvkv Ayat mudah kvkv kvkvk Ayat mudah kvkvk kvkvkk Ayat mudah kvkvkk kvkvkvk Ayat mudah kvkvkvk Kefahaman Berpandu Bacaan berpandu 51 . Sumatif T. Selangor D. Pulang Tindak susul Tajuk Kemahiran Huruf abjad kecil (a-z) kvk vkvk Ayat mudah kvk Ayat mudah vkvk kvkv Ayat mudah kvkv kvkvk Ayat mudah kvkvk kvkvkk Ayat mudah kvkvkk kvkvkvk Ayat mudah kvkvkvk Kefahaman Berpandu Bacaan berpandu Rekod Prestasi Bahasa Melayu Pemulihan Khas Sekolah Kebangsaan Rawang. E Nama: Tahun: Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 2 Amanah ( 3 (Bulatkan) ) Bakti ( T. Selangor D. E Nama: Tahun: Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 2 Amanah ( 3 (Bulatkan) ) Bakti ( T. Ajar T. Formatif ) (Tandakan rait) T. Formatif ) (Tandakan rait) T. Sumatif T.

4 CONTOH RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU .

O. Berbincang dengan PK 1. Rangka Rancangan Pengajaran. UJIAN INVENTORI (DIAGNOSTIK) a. d. Berbincang dengan guru kelas. • Serah borang-borang ini bersama senarai murid yang layak. Guru Pemulihan menerima pencalonan. Ujian Inventori dijalankan : • Ujian Saringan Borang Butir Peribadi/ Kesihatan 4. Guru pemulihan edar ‘BPMAM’ b. PENCALONAN MURID Borang Pengumpulan Maklumat Awal Murid : a. c. Analisis Ujian. TAJUK JADUAL WAKTU KELAS PEMULIHAN GERAK KERJA Berbincang dengan guru kelas bagi menyelaraskan dan menyusun Jadual Waktu Kelas dengan Kelas Pemulihan. Guru kelas melengkapkan : Borang Butir Peribadi. b. c. • Borang Kesihatan. UJIAN SARINGAN Ujian Saringan dijalankan oleh Guru Pemulihan : a. Agihan murid mengikut kebolehan / T. Berbincang dengan Guru Besar b. Terima atau tolak. Rekod hasil ujian : • Fail murid Fail individu Rancangan Pengajaran c. Borang ‘PMAM’ 3. c. b. a. Guru Kelas mencalonkan murid. Mengedar Jadual Waktu kepada : • • • • BAHAN BANTU MENGAJAR Jadual Waktu Persendirian Guru Besar PK 1 dua salinan Guru kelas Kelas Pemulihan 2. Analisis Ujian.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULI HAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 1.V d. • • • Objektif Pengajaran Gerak kerja Bahan Bantu Mengajar 52 .

a. Buku Latihan Berpetak d. Fail Prestasi Kumpulan B. Fail Rekod Murid. • Permainan Teleba Penyedian Rekod : • BAHAN BANTU MENGAJAR Kad abjad & suku kata. Buku Latihan & Aktiviti Loto Jeduti Ulta Teleba PENYEDIAN REKOD a. Melengkapkan SKT bagi GC Pemulihan Ringkasan Mengajar bagi guru biasa. Melayu. Borang SKT 53 . PENYEDIAAN FAIL c. TAJUK PENYEDIAAN BAHAN BANTU MENGAJAR GERAK KERJA Penyediaan Bahan Bantu Mengajar ‘Pakej Celik Bacaan’. Fail & Tajuk BORANG SASARAN KERJA TAHUNAN d. b. Fail Panitia Pemulihan. Kad huruf abjad (a – z) b. c. Pengukuhan : Permainan Lot O • Permainan Jeduti • Permainan Ulta. b.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 5. Kad suku kata c. e. Buku Latihan Dan Aktiviti. Kandungan Pakej Celik Bacaan : a. melayu. Rekod Kesihatan. Guru Besar satu salinan. Rekod Butir Peribadi. Fail Individu B. Rekod Prestasi Mudah Ubah. Penyedian Fail Murid : a.

Tekun b. Latihtubi menulis huruf. LISAN a hingga e hingga i hingga m hingga q hingga v hingga d h l p u z a. Nyanyi lagu abjad.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 6. TAJUK HURUF ABJAD KECIL (a – z) GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis huruf abjad kecil dengan betul. Latihtubi menyebut huruf abjad kecil berdasarkan : • • BAHAN BANTU MENGAJAR Kad gambar & Kad abjad Kad gambar Kad abjad BERTULIS a. • • Buku Latihan & Buku Aktiviti Pengamatan Suai / Pilih PENGUKUHAN a. NILAI MURNI a. Buku Latihan dan Aktiviti. Taat Kaset 54 . Sabar c. b.

Iltizam b.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 7. Silang kata Buku latihan & Buku Aktiviti PENGUKUHAN a. Permainan : Loto • Ulta • Jeduti • Teleba b. Patuh 55 . LISAN a. Latihtubi menyebut perkataan : bas beg cat dam gam jam jip kek kot mop nat pen pin sos sen tin tas van vas vap yak yot zip • • BAHAN BANTU MENGAJAR Berdasarkan gambar. Berdasarkan perkataan Kad gambar & Perkataan BERTULIS a. Nyanyi lagu suku kata kvk • Permainan : Loto Jeduti Ulta Teleba Kaset Lagu NILAI MURNI a. Sabar c. Belajar sambil bermain. TAJUK PERKATAAN KVK GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis perkataan dengan betul. Latihtubi menulis perkataan b. Buku Latihan dan Aktiviti • • • • Pengamatan Suai / Pilih Isi huruf di petak kosong.

Silang kata Buku Latihan & Buku Aktiviti PENGUKUHAN a. Komited b. • • • • BAHAN BANTU MENGAJAR LISAN a. TAJUK PERKATAAN GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis perkataan kvkv dengan betul. • Permainan : Loto Ulta Jeduti Teleba Kaset lagu NILAI MURNI a. Belajar sambil bermain. Permainan : • Loto • Ulta • Jeduti • Teleba b. Latihtubi menulis perkataan.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 9. Sabar c. b. Nyanyi lagu suku kata kvkv. Latihtubi menyebut perkataan berdasarkan : • • Kad gambar Kad perkataan Kad gambar & Perkataan Pengamatan Suai / Pilih Isi tempat kosong. Taat 56 . baju bola buku ceri dadu duri feri foto gigi gari haji jari jala kaki kuda lori laci mata meja nasi naga paku pasu roti roda qari savi sudu tebu topi yoyo BERTULIS a. Buku Latihan dan Aktiviti.

b. Permainan : • Loto • Ulta • Jeduti • Teleba b. Belajar sambil bermain. Silang kata PENGUKUHAN a. Sabar 57 . Ikhlas c. • Permainan : Loto Ulta Jeduti Teleba Kaset lagu NILAI MURNI a. Latihtubi menulis perkataan. • • • • GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis perkataan kvkvk dengan betul. Latihtubi menyebut perkataan berdasarkan : • • Kad gambar & Perkataan Kad gambar Kad perkataan Buku latihan & Aktiviti Pengamatan Suai / Pilih Isi tempat kosong. Buku Latihan dan Aktiviti. BAHAN BANTU MENGAJAR LISAN a. Nyanyi lagu suku kata kvkvk.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 10. Tekun b. TAJUK PERKATAAN KVKVK betik berus botol cawan cicak dapur datuk filem fakir gajah gelas gitar hakim hotel jerat jarum kipas kapak katak lobak lipas lebah makan malam nanas nenek pahat pokok rumah reben siput sikat sabun tikar telur tikus BERTULIS a.

Buku Latihan dan Aktiviti. NILAI MURNI a. Latihtubi menyebut perkataan berdasarkan : • • BAHAN BANTU MENGAJAR Kad gambar & Perkataan burung kucing corong kerang cacing dulang dacing gasing loceng lalang pisang payung Kad gambar Kad perkataan BERTULIS a. • • Permainan : Loto Ulta Jeduti Teleba Kaset lagu Permainan : Loto • Ulta • Jeduti • Teleba b. Ikhlas c. TAJUK PERKATAAN KVKVKK butang jagung GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis perkataan kvkvkk dengan betul. Silang kata PENGUKUHAN a. • • • • Buku latihan & Aktiviti gayung sotong helang sarang hidung tabung jaring terung warung Pengamatan Suai / Pilih Isi tempat kosong. Latihtubi menulis perkataan.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 11. Tekun b. LISAN a. Nyanyi lagu suku kata kvkvkk. Sabar 58 . b. Belajar sambil bermain.

Pengamatan • Kad ayat bergambar • Suai / Pilih • Kad ayat • Isi tempat kosong. PERKATAAN 13. Buku Latihan dan Aktiviti. Buku Latihan dan Aktiviti. PENGUKUHAN Permainan : a.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL TAJUK BIL TAJUK 12. Ikhlas c. Tekun b. Latihtubi menulis ayat berdasarkan : b. menulis menulis perkataan kvkvkvk dengan betul. Ulta Permainan : • Jeduti • Loto • Ulta NILAI Jeduti • MURNI • Teleba d. • Silang kata PENGUKUHAN c. d. c. LISAN LISAN a. Latihtubi menulis perkataan. Belajar sambil bermain. e. AYAT MUDAH KVKVKVK BERPANDU basikal Ayat mudah : lukisan kvk belatuk vkvk pemadam kvkv cerucuk kvkvk perabot kvkvkk dokumen rekahan kvkvkvk gerobok sekolah gerabak selipar jelawat selimut jerawat telefon ketupat xilofon keledek zirafah letupan GERAK KERJA GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat membaca. Belajar sambil bermain. Nyanyi lagu suku kata kvkvkvk. Tekun b. Sabar • • BAHAN BANTU BAHAN BANTU MENGAJAR MENGAJAR Kod Sorik. Ikhlas NILAI MURNI a. Latihtubi membaca ayat secara ‘laubach’ berdasarkan : • Kad gambar • Kad ayat gambar • Kad perkataan • Kad ayat BERTULIS BERTULIS a. Sabar 59 . Kad gambar Kad ayat & gambar & Perkataan Kod Sorik Buku latihan & Buku Aktiviti Ulta Jeduti Permainan : Loto Ulta Jeduti Teleba Kaset lagu f. Latihtubi menyebut perkataan berdasarkan : b. dan memahami satu ayat mudah dengan betul.

Latihtubi membaca cerita secara ‘laubach’ berdasarkan kad bacaan. Menyudahkan ayat mudah. Ulta BERTULIS GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat memahami dan menjawab soalan dengan betul. Ikhlas 60 . Menjawab soalan kefahaman berpandu : • • • • Pilih dan tanda rait. Kod Sorik Kad ayat & gambar Kod Sorik e. TAJUK BACAAN DAN KEFAHAMAN BERPANDU Tajuk Cerita : Jam Pen Epal Ikan Ulat Bulu Roti Betik Tikus Burung Pisang Basikal PENGUKUHAN Permainan : d. Ulta Jeduti NILAI MURNI g. Tekun h. d. Isi perkataan pada ayat mudah. Jeduti e. LISAN c. Latihtubi membaca terus tanpa mengeja berdasarkan kad bacaan. Menjawab soalan secara takulan.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BAHAN BANTU MENGAJAR BIL 14.

Murid menulis semula cerita pendek berdasarkan gambar bersiri. Murid berjaya pulang ke kelas. g. BERTULIS f. PRA KARANGAN TAJUK GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat memahami dan menulis ayat mudah berdasarkan gambar bersiri. Murid menulis ayat mudah berdasarkan gambar. l. Jeduti g. PENGUKUHAN Permainan : f. LISAN Tajuk Cerita Gambar bersiri : • BAHAN BANTU MENGAJAR Gagak Yang Cerdik e. Murid membaca ayat mudah berdasarkan gambar. pengajaran semula. Ujian sumartif • Ujian Pertengahan Tahun • Ujian Akhir Tahun Analisis ujian Rekod prestasi • Buku Ringkasan Mengajar • Fail • Rekod Prestasi ‘Mubah’ Tindak Susul m. Murid memadankan ayat dengan gambar. Ujian Formatif • Latihan bertulis • Buku Aktiviti dan Latihan. n. Ulta NILAI MURNI i. Kod Sorik Kad ayat & gambar • Semut dan Burung Kod Sorik • Ketam dan Bangau • Itik dan Kuraa-kura Ulta Jeduti 16. Murid gagal. Jujur j.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 15. f. Yakin Guru Pemulihan menilai melalui : k. PENILAIAN 61 .

Mac ( ) Apr – Jun ( ) Jul – Sept ( ) Tahun REKOD PRESTASI PEMULIHAN BM/M3 62 .PENGUASAAN CELIK HURUF MURID PEMULIHAN Sekolah Kebangsaan Bulan: Jan .

3 1. 1 0. 2 0. 2 7. 1 3. 1 1. 2 9. 3 0. 8. 6. 1 4. 1 5. 1 8. 1 6. 9. Nama Murid Jan 3 Bu Feb Mac Apr 6 Bu Mei Jun Jul 9 Bu Ogs Sept Catatan Guru JADUAL WAKTU PEMULIHAN KHAS 1997 63 . 4. 2 8. 2 6. 1 2. 1 7. 7. 2 5. 3 3. 2 3. 3 2. 3. 2 4. 2 2. 2 1. 3 4. 3 5. 5. 1 9. 3 6. 3 7.Bil 1. 2.

30 4.3 5 12.1 5 10.1 0 3. 2P 10.3 5 11.0 5 BM 1P 11.1 5 PP KELAS 1P.30 6.0 5 11.30 5.4 0 3. Radzi b Misran MASA HARI 7. Melayu ( 2P ) 7 30 B.40 2.3 5 R 10.00 5.4 5 9.00 4.15 8.45 9.15 9.10 3.15 8.SEKOLAH KEBANGUSAAN RAWANG PERSENDIRIAN NAMA GURU : Mohd .0 5 1135 B.MELAYU 1P BAHASA MELAYU 1P 1.45 8.3 5 1.0 5 JUMAAT PP BAHASAMELAYU 1P PENGAGIHAN MASA PELAJARAN MENGAJAR Bil 1 2 3 4 5 Mata Pelajaran Kali Minit Jumla h 270 210 240 120 B.1 5 9.30 5.3 5 12.45 8.00 5.10 2.00 4.1 5 10.1 5 1045 T B.45 9.0 5 12.MELAYU 2P B.30 SELASA RABU BAHASAMELAYU 2K E H A 9.4 5 11.15 8.45 10.10 2. 2K.1 5 9.15 11.05 ISNIN PN B.3 5 12.45 8.00 6. MELAYU 2P KHAMIS BAHASA MELAYU 2K 7.MELAYU 2K BAHASA MELAYU 2P PP PP 10.40 2.45 10. Melayu ( 2K ) 8 30 Pesediaan Dan 4 30 Paduan ( PP ) Perhimpunan 1 30 30 Jumlah Minit Seminggu 720 + 120 + 30 = 870 Minit 64 .40 4.0 5 12.00 6.0 5 11.40 1.4 5 9.15 8.40 3. Melayu ( 1P ) 9 30 B.45 8.10 1.3 5 11.

Disediakan : ……………………………… Md. Radzi bin Mizan Guru Cemerlang Pendidikan Disahkan : ……………………………… FORMAT PERSEDIAAN MENGAJAR PEMULIHAN KHAS (A) Mingguan M. Pel Tahun Gerakerja mingguan 65 .

M 1A. Kesabaran c. Kvk Ayat kvk 3. Jeduti d. Ulta (Ular dan Tangga) Penerapan nilai murni: a.B. kvkvk Objektif: Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat menulis/menyebut huruf abjad kecil atau suku kata dengan betul. Keikhlasan 66 . 4. Huruf abjad kecil (a-z) 2. Pengukuhan: Permainan: a. Sumatif 3. Latihtubi menulis/menyebut huruf abjad kecil. 1B Tajuk: 1. Latihtubi menulis/menyebut suku kata. vkvk Ayat vkvk 4. Aktiviti: 1. Teleba c. Formatif 2. Ketekunan b. Loto b. Kvkv Ayat kvkv 5.

Kesabaran c. Ayat vkvk Aktiviti: a. Ketekunan b. vkvk d.35-1.05 BM (1B) Tajuk: Huruf abjad kecil (a-z) Kvk Vkvk Aktiviti: a. Ketekunan b. Sumatif c. Latihtubi menulis/menyebut huruf abjad kecil atau suku kata Penerapan nilai murni: a. Penerapan nilai murni: a. Kesabaran c. Latihtubi menulis/menyebut huruf abjad kecil atau suku kata. Sumatif c. Formatif b. Keikhlasan 67 .FORMAT PERSEDIAAN MENGAJAR PEMULIHAN KHAS (B) Harian Masa 815-915 Mata Pelajaran/Tahun BM(1A) Tajuk: Huruf abjad kecil (a-z) a. Kvk b. Formatif b. Keikhlasan 10. Ayat kvk c.

5 KELAS PEMULIHAN YANG IDEAL 68 .

11. 68 1 . 7. 13.PELAN KELAS PEMULIHAN YANG IDEAL 8 11 7 1 1 1 12 1 1 1 1 2 11 3 11 4 1 7 1 7 7 1 7 1 1 1 1 1 13 1 11 11 6 5 PETUNJUK 9 10 11 1. 6. Soft board Prestasi Mudah Ubah. buku cerita. Cermin muka – Sudut pertuturan. Karel Kendiri (Bacaan kendiri). Motivasi. Soft board – Laporan Pemulihan Bergambar. 10. Kapet. 8. Peti televisyen dan radio kaset. 12. borang. 5. Meja guru. Tikar getah. Sudut pulih disiplin. Almari pelbagai guna – Rak fail. 9. 3. Meja murid. Salinan Sijil. 2. cenderahati. Murel – Lagu suku kata. 4. Almari BBM – Celik Bacaan.

6. 7. 8.M). Tikar getah. mr). 69 . 2. 3. Almari bentuk rak. 4. 8. Fail Contoh Rancangan Pengajaran B. Pencalonan. Fail Contoh Set Ujian Pengesanan. Papan putih (sedang). 3. 2. 5. Fail Panitia Pemulihan. 6. Fail Peribadi/Kesihatan. 3.M. Melayu.KELAS PEMULIHAN YANG IDEAL Tanda rait bagi yang berkenaan ( A ) FIZIKAL KELAS 1. 7. Sudut disiplin. 5. 2 buah soft board ( 8 x 4 ). Fail Individu (Banyaknya ikut bil. 9. 4. ( C ) BORANG-BORANG 1. Sebuah meja Jepun. 5. Fail Rekod Prestasi (B. Jadual Waktu Pemulihan. ( B ) REKOD DAN FAIL 1. Fail Sijil (Fotostat). Sebuah meja guru saiz meja murid. 4. Langsir. 10. 8 buah meja dan kerusi murid. Prestasi Individu B. Fail Jemputan Ceramah/Mesyuarat/Kursus. Bilik darjah sederhana besar. 2. Rekod Peribadi. Rekod Kesihatan.

5. Buku Latihan & Aktiviti. OHP dan Skrin. 8. Komputer dan Printer.Tanda rait bagi yang berkenaan. 2. Kad Konsep huruf abjad. Set Permainan. 6. 11. Radio Kaset. 3. 70 . Bahan CD. 4. Kit Lengkap Celik Bacaan. Modul PP bentuk Visual. Buku Panduan. ( D ) BAHAN BANTU MENGAJAR 1. Buku Bacaan Berpandu & Kaset. Kad Konsep suku kata. 12. 10. 9. 7.

Buku petak besar 71 . b. b.Latih tubi tulis/sebut huruf ‘a’ Contoh: a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Nota Guru: Pastikan: a. G : a : api adik ayam Bertulis a. Murid sebut ketika menulis huruf ‘a’. Murid tulis huruf ‘b’ cara ‘Ingat Kembali’ BBM Kad imbas ‘a’ 2. Murid tidak alih kepada huruf ‘b’ selagi tidak kuasai huruf ‘a’ c. AKTIVITI Lisan a. Murid buat latihan formatif di buku petak besar.Guru baca. murid ikut.MANUAL PP CELIK (A) Huruf Abjad kecil LKH 1. Guru kenalkan konsep ‘a’ Guru soal murid: G : Ini apa? M : Ini api G : Ini apa? M : Ini adik G : Ini apa? M : Ini ayam b.

Sumartif a. L&A – BK. Contoh: a – d e–h i–l m–p Pengukuhan: a.a a a a Contoh: b b a b a b b b b b b b b b b b b b b b b b b b d. Murid nyanyi lagu abjad. Murid buat ujian sumartif bagi setiap empat huruf. Guru ulangkaji langkah 1 hingga 2 Bagi huruf b-d 3. Radio kaset kaset 72 . 1 4.

MANUAL PP CELIK (B) Suku kata/perkataan (kvk) LKH 1. Murid tulis ‘beg’ cara ‘Ingat Kembali’ Buku petak besar 73 . AKTIVITI BBM Kad imbas gambar bas Lisan a. G : Cuba eja M : b a s (ulang dua kali) Perkataan bas 2. Guru kenalkan konsep ikut arahan urutan abjad. Murid sebut ketika menulis ‘bas’. b.Guru soal murid (Tunjuk Perkataan). Murid buat latihan formatif di buku petak besar.Latih tubi tulis/sebut perkataan ‘kvk’ Contoh: bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas Nota Guru: Pastikan: e. Bertulis a. Murid tidak alih kepada ‘beg’ selagi tidak kuasai ‘bas’ g. Guru soal murid (Tunjuk Gambar): G : Ini apa? M : Ini bas G : Ulang lagi M : Bas bas bas b. f.

Jeduti 4. Murid bemain dengan permainan: 1. Teleba c.bas bas bas bas Contoh: beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg h. 2 4. Murid buat ujian sumartif bagi perkataan ‘kvk’ setelah menguasai semua kelompok perkataan ‘kvk’. Ulta 2. Loto L&A – BK. Loto 74 . Jeduti d. Radio kaset Kaset Kad tapak: a. Guru ulangkaji langkah 1 hingga 2 bagi perkataan beg 3. Ulta b. Teleba 3. Sumartif b. Pengukuhan: a.

6 MODUL PENGAJARAN PEMBELAJARAN PEMULIHAN KHAS (PP CELIK BACAAN) _________________________________ _____________________________________________________ _ .

b.MANUAL PP CELIK C) Suku kata/perkataan (vkvk) LKH 1 AKTIVITI Lisan a. Guru kenalkan konsep ikut urutan vokal. Murid buat latihan formatif di dalam buku Petak besar . Guru soal murid (Tunjuk gambar) : G : Ini apa ? M : Ini adik ? G : Ulang lagi M : adik adik adik b. Latihan sebut ketika menulis ′adik′ . Murid tidak alih kepada ′ayam′ selagi 75 . b. Guru soal murid (Tunjuk suku kata/perkataan ) : G : Ini huruf apa ? M : Huruf a G : Ini suku kata apa ? M : dik G : Ini perkataan apa ? M : adik Bertulis a. Latih tubi tulis/sebut perkataan ′vkvk′ Con : adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik BBM Kad imbasan gambar adik Suku kata perkataan Buku petak besar Nota Guru : Pastikan : a.

Murid bermain dengan permainan : 1. Murid tulis ‘ayam’ cara ‘Ingat Kembali’ Con : adik ayam ayam ayam ayam adik ayam ayam ayam ayam adik ayam ayam ayam ayam adik ayam ayam ayam ayam BBM ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam a. Loto L&a-BK.3 Radio kaset kaset 1 kad tapak : Ulta Teleba Jeduti Loto 76 . Teleba 3. Pengukuhan: a.MANUAL PP CELIK LKH AKTIVITI Tidak kuasai ‘adik’. c. Ulta 2. Murid buat ujian sumartif bagi perkataan ‘vkvk’ setelah menguasai semua kelompok Perkataan ‘vkvk’. Murid nyanyi lagu vkvk. Jeduti 4. b. Sumartif a. Guru ulangi langkah 1 hingga 2 bagi perkataan ‘ayam’.

Contoh 2

a.
b.

Nama : Farah Syafikah bt Hj. Basir. Nama sekolah : Sek. Keb. Merbau Sempak, 47000 sg. Buloh, Selangor Darul Ehsan. Tahun : 3 ( 9 tahun ) Tempoh Bimbingan: 2 setengah bulan Masalah : Tidak menguasai : Huruf abjad kecil a-z Suku kata kvk, vkvk Ayat mudah kvk,vkvk. Selepas mendapat bimbingan pemulihan : Keputusan Ujian Semester 1 = Pangkat 15/45 Keputusan Ujian Semester 2 = Pangkat 2/45 Mata Pelajaran : B. Melayu = A Matematik = A Murid ini akhirnya menjadi ulat buku : a. Bapanya belanjakan wangbeli buku = RM100 sebulan. b. Berusaha untuk mendapat pangkat 1 bagi ujian mendatang. c. Cita- cita ingin menjadi doktor.

c. d. e.

f.

g.

77

MANUAL PP CELIK D) Ayat Mudah KVK LKH
1

AKTIVITI
Lisan b. Guru kenalkan ayat mudah kvk menggunakan kaedah ‘Rebus’. Con:

BBM

Kad Sorik

Epi Umi Abi Ati Emi Adi ada

Kek dam jip Jam Pen beg

G.kek G.dam G.jip G.jam G.pen G.beg

c. Murid baca ayat mudah di atas cara suku kata (Laubach). Bertulis a. Murid buat latihan formatif di dalam Buku Petak besar. b. Latihan tubi tulis/sebut cara suku kata. Con : Abi ada jip Abi ada jip Abi ada jip Abi ada jip

buku petak besar

78

MANUAL PP CELIK HURUF LKH AKTIVITI
Nota Guru : a. Murid sebut ketika ayat mudah. b. Murid tidak alih kepada ayat lain selagi tidak kuasai ayat yang ditulis. Sumatif a. murid but ujian sumartif bagai ayat kvk di dalam latihan dan aktiviti Bk.2

BBM

3

L&A-BK.2

Nota Guru : a. Guru boleh terskan kaedah ini bagi mengajar ayat mudak vkvk dan kemahiran seterusnya.

79

MAKLUMBALAS KAJI SELIDIK PEMULIHAN KHAS (CELIK HURUF) PERINGKAT DAERAH 5 ciri keutamaan kurang berkesannya program pemulihan khas (celik huruf) peringkat daerah: a. b. c. d. e. Murid mudah jemu semasa pengajaran dan pembelajaran di kelas. Murid kurang minat dan penempuan semas pengajaran dan pembelajaran. Bahan bantu mengajar tidak sesuai dan menarik. Murid sukar memahami makna sesuatu perkataan dan ayat. Guru mengamalkan pengajaran cara kelas bukan kumpulan atau individu.

CADANGAN PENGGUNAAN PAKEJ LENGKAP CELIK BACAAN. Kandungan Pakej: a. Kad Imbasan huruf abjad kecil (a-z) b. Kad suku kata 4 dalam 1: Suku kata / perkataan: Kvk Vkvk Kvkv Kvkvk Kvkvkk Kvkvkvk c. Buku Sumatif berperingkat: Buku 1 hingga 8. d. Buku Bacaan Bergred: Buku 1 hingga 7 Kaset 1 hingga 4 e. Pengukuhan (Permainan) Ulta (ular dan tangga) Teleba (telefon bahasa)

80

7 KAJIAN KES PENGAJARAN PEMBELAJARAN PEMULIHAN KHAS (MODUL CELIK BACAAN) .

Sekolah Contoh 1: Rekod Prestasi Murid Pemulihan Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Rambai. Melaka Melaka. (Bulan Januari hingga September 1998) 3 Bulan 6 Bulan 9 Bulan Catatan Guru Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Pemulihan Bil Nama Murid 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 Buku Celik Huruf 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Buku 1 = Huruf abjad kecil (a-z) Buku 2 = kvk + Ayat kvk Buku 3 = vkvk + Ayat vkvk Buku 4 = kvkv + Ayat kvkv Buku 5 = kvkvk + Ayat kvkvk Buku 6 = kvkvkk + Ayat kvkvkk Buku 7 = kvkvkvk + Ayat kvkvkvk Buku 8 = Pra Fahaman + Karangan Buku 9 = Bacaan Berpandukan (bergred) 81 .

Sek. Sungai Rambai.Melayu Tingkatan : 1 Amanah Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 82 Nama Murid Pemulihan B. Melaka. Mata Pelajaran: B. Sungai Rambai.M Dlm.Buku Catatan Guru Pemulihan .M Dlm.Kelas No. Melaka.Kelas No. Mata Pelajaran: B.Buku Catatan Guru Pemulihan Nama Murid Pemulihan B. Sek. Keb. Men. Keb.Keputusan Peperiksaan Setengah Tahun 1998. Men.Melayu Tingkatan :1 Amanah Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Contoh : 2 Keputusan Peperiksaan Setengah Tahun 1997.

Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Rambai. (Bulan Januari hingga Jun) Bil Nama Murid 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 Buku Celik Huruf 3 Bulan Jan Feb Mac 6 Bulan Apr Mei Jun Jul 9 Bulan Ogos Sept Catatan Guru 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Buku 1 = Huruf abjad kecil (a-z) Buku 2 = kvk + Ayat kvk Buku 3 = vkvk + Ayat vkvk Buku 4 = kvkv + Ayat kvkv Buku 5 = kvkvk + Ayat kvkvk Buku 6 = kvkvkk + Ayat kvkvkk Buku 7 = kvkvkvk + Ayat kvkvkvk Buku 8 = Pra Fahaman + Karangan Buku 9 = Bacaan Berpandukan (bergred) 83 .Rekod Prestasi Murid Pemulihan . Melaka Melaka.

Sungai Rambai.Contoh: 3 Bil Nama Murid 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Buku Celik Huruf Jan 3 Bulan Feb Mac Apr 6 Bulan Mei Jun Jul 9 Bulan Ogos Sept Catatan Guru 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Rekod Prestasi Murid Pemulihan. Men. Sek. Melaka. (Bulan Januari hingga September 1998) Buku 1 = Huruf abjad kecil (a-z) Buku 2 = kvk + Ayat kvk Buku 3 = vkvk + Ayat vkvk Buku 4 = kvkv + Ayat kvkv Buku 5 = kvkvk + Ayat kvkvk Buku 6 = kvkvkk + Ayat kvkvkk Buku 7 = kvkvkvk + Ayat kvkvkvk Buku 8 = Pra Fahaman + Karangan Buku 9 = Bacaan Berpandukan (bergred) 84 . Keb.

BM No. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Nama Murid Pemulihan Th. Men. Keb. Melaka.Buku Catatan Guru Pemulihan 85 . Sungai Rambai. Bagi Murid Pemulihan Tingkatan 2C & 3C Di Kelas Biasa.Keputusan Peperiksaan Akhir Tahun 1998 Sek.

MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B .MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B .MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B.MURID CEMERLANG PEMULIAN SMK SUNGAI RAMBAI MELAKA NAMA : TINGKATAN : B .MELAYU KEDUDUKAN : : = = 86 . MALAYU = KEDUDUKAN = NAMA TINGKATAN B .

MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKKATAN B .MELAYU KEDUDUKAN : : : : 87 .MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B .NAMA TINGKATAN B.

Suka bergaul d. vkvk +Ayat vkvk kvkv + Ayat kvkv kvkvk + Ayat kvkvk kvkvkk + Ayat kvkvkk kvkvkvk + Ayat kvkvkvk Pra Faham + Karangan Bacaan berpandu. g. h. Selepas mendapat bimbingan pemulihan : a. Tidak ponteng sekolah. i. Keputusan ujian setengah Tahun : a.MURID CEMERLANG PEMULIHAN Contoh 1 a. Kemahiran asas bahasa : a. Selangor Darul Ehsan. Nama : Sayati bt Ahmad b. c. Keb. Rajin c. e. Tidak ponteng sekolah. Nama sekolah : Sek. Matematik = 98/100 c. Pendiam b. Rajin b. Tidak menguasai semua kemahiran asas B.Melayu = 98/100 b. Kuala Garing . Kerja lambat d. f. Tahun: 1 Amanah (1996) d. d. Periang a. c. B.M. 48000 Rawang . Pangkat = 1/36 88 . Tempoh: Januari hingga Jun 1996 (6 bulan) Sebelum bimbingan pemulihan: Latar belakang salah laku: a. Rawang . kvk + Ayat kvk c. Huruf abjad kecil (a-z) b. Jln .

8 GEKO MURID PEMULIHAM KHAS (KELAB TUNAS HARAPAN) .

K. 2. Jln. Garing. (A) (B) (C) (D) BIMBINGAN AKADEMIK MOTIVASI KECEMERLANGAN PERMAINAN DALAM KOIR (A) BIMBINGAN AKADEMIK Objektif : Dapat membantu murid tahap 2 yang ketinggalan di dalam 2 M. Selangor. guru KSTK Aktiviti : 1.RANCANGAN KELAB TUNAS HARAPAN TAHUN 1998 Sekolah Kebangsaan Rawang. Beri bimbingan asas mengarang. Aktiviti : 89 . Masa : Ikut kesesuaian Tenaga : Guru Pemulihan. Beri bimbingan asas kefahaman. Bilangan : 10 orang setiap kelas. (B) MOTIVASI KECEMERLANGAN Objektif : Murid galus diberi pendedahan dalam bentuk kerohanian dan semangat. Keahlian : Murid galus di tahun 4. Rawang. Beri bimbingan asas membaca. 5 dan 6. 3. Pelaksanaan : Dijalankan semasa aktiviti ko-kurikulum.

baik.1. © PERMAINAN DALAM Objektif : Dapat tarik minat murid. d. rakan sebaya. Keyakinan diri. belajar sambil bermain. Nama permainan : 1. • Benda berharga atau wang. Pendekatan berbentuk ganjaran ( hadiah ) a. Cintakan kepada Cintakan kepada Cintakan kepada Cintakan kepada Cintakan kepada Potensi diri. Teleba 2. Minda. orang yang lebih tua. g. b. Jeduti 90 . Peningkatan yang dilakukan oleh murid secara Minimum disusuli dengan ganjaran berbentuk : • Barang kegunaan atau alat tulis. 2. f. c. e. diri. ibubapa. tahniah. Ceramah bina : a. guru. h. • Pujian seperti bagus.

Ulta Aktiviti : a. Dijalankan setelah murid menguasai sesuatu kemahiran. Guru perlu bersama-sama murid ketika sesi permainan. Sumber bahan : a. e. b. PERLAKSANAAN BERKESAN DENGAN CARA : • Dijalankan oleh guru pemulihan dan KSTK. Rujuk kaset celik bacaan. Murid boleh bertukar-tukar permainan. b.Loto 4. c. d. 3. f. Guru ubah suai soalan berpandu kemahiran diajar. Kit Celik Bacaan (D) KOIR Objektif :Penyerapan bersepadu belajar sambil Menyanyi Nama lagu : a. Lagu berbentuk kontemparori (Nasyid) • Raihan • Rabbani • Nahwan Nor dll. 91 . Agihkan murid mengikut kumpulan. Rujuk guru pemulihan b. Guru perlu memberi arahan yang jelas cara bermain.

9 ADAPTASI PROGRAM PEMULIHAN KHAS ( CELIK HURUF) BAGI SEKOLAH MENENGAH ( MODUL CELIK BACAAN) .

Umur akalnya telah mencapai ke tahap 10 -12 tahun Emosi a. b. takut mencuba. (A) Faktor dan pelajar 1. Mental dan fizikal Perkembangn minda atau otak pelajar telah cukup matang dan bersedia.PROGRAM CELIK HURUF BAGI SEKOLAH MENENGAH Secara Keseluruhannya program pungurusan dan pengndalian Celik Huruf di sekolah menengah hampir sama dengan sekolah rendah. (F) Faktor bahan bantu mengajar. atau mengejek akan menghilangkan Keyakinan dan minat belajar. (I) Faktor Pentadbiran dan pengurusan. c. Sila rujuk KTK dan cara melaksanakan bagi sekolah menengah 2. (J) Faktor Persekitaran Sekiranya 10 faktor ini dapat difahami dan dihayati dengan penuh rasa tanggungjawab serta keikhlasan target ‘zero defect’ celik huruh rasa tercapai dalam jangka masa yang terdekat. Namun dimikian beberapa panduan perlu difahami dengan teliti sebelum melaksanakan program ini di antaranya ialah:10 Faktor perlu difahami dan diteliti: (A) Faktor pelajar (B) Pengurusan kelas (C) Penjadualan Waktu (D) Faktor guru (E) Faktor Sukatan dan Kemahiran bagi Mata Pelajaran. Kesediaan untuk merima pelajaran asas akan tergugat sekiranya perasaan malu. b. a. Saiz dari segi tubuh badan juga mempengaruhi emosi pelajar. Penekanan pembentukan ‘Kelas Kelompok tak Ketara’ (KTK) a. 92 . (B) Pengurusan kelas 1. ego. (H) Faktor Strategi Pengajaran dan Pembelajaran. Rakan sebaya dengan pelajar yang sering mentertawakan. (G) Faktor Pengajaran dan Pembelajaran. risau dan runsing tidak dikawal.

b. Pelajar dikelompokkan mengikut kebolehan. Sasaran diberi terhadap pelajar lemah yang tidak menguasai 3M ( Membaca, Menulis, Mengira ) 2. Program Pelunjuran • 1 Pencalonan  Guru kelas mencalonkan murid lemah.

• • •

Ujian Saringan 2  Tentukan kawasan lemah secara umum. Uji kemahiran asas cara lisan saja. ( Guna set inventori/ujian diagnostik ) Terima atau tolak. Ujian Diagnostik ( Inventori ) 3  secara khusus. Tentu kawasan lemah Analisis ujian. Rangka Objektif Pengajaran. • ( Rujuk Rancangan Pengajaran Pemulihan Sekolah Menengah)

• • •

• • • • • • • •

Pengajaran dan Pembelajaran 4  Rujuk ujian diagnostik. Ajar kemahiran yang tidak dikuasai. Guna Rancangan Pengajaran Pemulihan • Target 3 bulan , 6 bulan , 9 bulan perlu di patuhi dengan tekun dan kosisten. Guna Bahan Celik Bacaan. Kelompok pelajar ikut aras : Lemah – suku kata , perkataan Sederhana – Ayat mudah Pandai – Bacaan berpandu 5  Penilaian a. Jan – Mac (3 bulan) b. Apr – Jun (6 bulan) c. Jul – Sept (9 bulan) d. Catat rekod prestasi menggunakan borang rekod prestasi.

93

Program Pelunjuran e. Gunakan buku latihan berperingkat bagi Sumatif.

6

Tindakan susulan a. Pengkelompokkan ini adalah bersifat sementara. b. Pelajar yang telah menguasai 3M akan belajar di kelas biasa bagi tahun berikutnya. c. Pelajar yang masih tidak menguasai 3M, bimbingan pemulihan diteruskan.

(C) Penjadualan : 1. Jadual Waktu a. Masa bagi mata pelajaran Bahasa Melayu diberi keutamaan. b. Bagi mata pelajaran yamg lain, strategi pengajaran dan pembelajaran hendaklah bahasa merentas kurikulum. (D) Faktor Guru 1. Kriteria guru a. Pemilihan guru dibuat berdasarkan kecemerlangan PP, peribadi. b. Guru perlu minat dan tidak aktif di luar kelas. c. Guru perlu mendapatkan pendedahan pemulihan daripada ‘Guru Cemerlang pemulihan.’ (E) Faktor Sukatan dan kemahiran bagi Mata Pelajaran 1. Gunakan Rancangan Pengajaran Pemulihan. 2. Kemahiran adalah merentas bahasa. Rujuk Pakej Celik Bacaan. (F) Faktor Bahan Bantu Mengajar 1. Gunakan Pakej Celik Bacaan – Pemulihan 2. Buku ‘Pop Up’ – Pengayaan (G) Faktor Pengajaran dan Pembelajaran 1. Cara tertutup 94

2. Guru turun tahap kemahiran PP di KTK. a. Ada hadang atau sekatan pandangan dari dilihat pelajar lain. (H) Faktor Strategi Pengajaran dan Pembelajaran 1. Guru mengajar secara individu (perseorangan) saja. 2. Guru perlu memiliki saikologi yang tinggi terhadap pelajar seperti : a. Pelajar sebagai anak. b. Guru sebagai ibu atau bapa c. Penyayang dan pengasih. d. Body contact ( Sentuhan perasaan dan perhatian ) (H) Faktor Pentadbiran dan Pengrusan 1.Pengetua atau guru besar a. Restu dan Keperihatinan daripada pihak pentadbir adalah teras Kejayaan program Celik huruf di peirngkan menengah dan rendah. b. Sokongan padu bukan sahaja memudahkan pelaksanaan program malah akan mempercepatkan pengasaan 3M 2. Sokongan moral yang diperlukan: a. Mendapatkan peruntukan mebeli bahan sokongan. b. Mengekalkan guru di kelas tanpa menutup kelas pemulihan atau menjadi guru ganti apabila ada guru cuti atau sakit. c. Menyediakan kelas pemulihan yang sesuai dan selasa san tidak kira saiz besar atau kecil. d. Bersedia membantu atau memberi semangt kepada guru pemulihan apabili diminta. e. Memberi insentif atau rangsangan terhadap guru pemulihan apabila didapati ada peningkatan prestasi PP dan penguasaan murid walaupun %peningkatan yang sedikit Insentif di dalam bentuk : a. Motivasi –pujian dan penghargaan b. Prestasi pergerakan gaji. (J) Faktor persekitaran a. Guru sentiasa menasihati dan meneguhkan dari segi disiplin pelajar. b. Pengaruh rakan dan masalah keluarga mampu mengndang masalah tekanan jiwa, hilang keyakinan dan tidak tumpu di dalam PP guru. c. Motivasi dari dan pemulihan tingkah laku pelajar perlu diberi perhatian di peringkat peralihan atau tingkatan satu lagi. d. Guru janganlah mudah jemu dan kecewa apabila sebarang tindakan yang dibuat itu gagal dan kecundang. Rumusan: 1. Sebarang kesulitan dan kesukaran sila rujuk modul program Celik Huruf Sekolah Menengah. 2. Kejayaan program ini bergantung sejauh mana komittem dan iltizam semua pihak yang terlibat. 95

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- ba da ja m a pa ba da ja m a pa baba Suku kata berbeza :- ba ca ha ma ca ra la ta wa sa .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mari Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung :- ga ka na pa ta Suaikan :- ya ta ma ya ja b a j a k a p a ja s a l a d a g a kala raga pada baja jasa r a .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan berdasarkan gabungan suku kata dibawah :- ba fa ja ma ra wa ca ga ka na sa ya da ha la pa ta za .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Berdasarkan petikan dibawah. Mama saya ada raga. Raga mama ada lada. . Nama mama saya Sara. lukis gambaran yang dapat difikirkan :- Saya ada mama.

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- gi li pi si ti gi li pi si ti gigi Suku kata berbeza :- bi ki li pi ji ri di li ni si .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mari Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung :- bi ca di ja ki Suaikan :- la ri ri wi ri bi j a ki ra la ri r a gi la kira bila ragi sila jari si .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan gabungan suku kata di bawah :- ba ga la ra ca ha ma sa ya da ja na ta za di ji ni ti zi fa ka pa wa bi gi li ri ci hi mi si yi fi ki pi wi .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Tekapkan tangan pada kertas ini dan lukis gambar lima jari-jari anda :- Jari-jari. Ini jari-jari saya. Ini lima jari-jari saya. . Ini jari-jari.

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan gabungan suku kata di bawah :- ba ha na ca ja pa wa ci ji pi wi cu ju pu wu da ka ra ya di ki ri yi du ku ru yu fa la sa za fi li si zi fu lu su zu ga ma ta bi hi ni gi mi ti bu hu nu gu mu tu .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Berdasarkan petikan di bawah. Baju itu biru. . Baju itu baru. Baju itu ada saku.- Raju ada baju. lukis gambaran yang dapat difikirkan .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- bu cu ku su bu cu ku su bubu Suku kata berbeza :- bu bi cu da gu ta su ka gu li .

sa tu Mari Mengeja Dan Menulis Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung :- bu ci gu la tu Suaikan :- ru ku la bu ju b u g r li u k u j u sa liku guli buku baju rusa .

b a li k u Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- be fe je ke te ca ri m u ra bu beca Suku kata berbeza :- ce de re ge se ri wa la ni li .

1. ada kaki Siti _____________________________________________________________________ bela Baba kera .Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Menyusun Perkataan Susun perkataan-perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang bermakna. beca bapa bawa _____________________________________________________________________ 2. jari ini saya _____________________________________________________________________ 4. Mutu madu suka _____________________________________________________________________ 3.

_____________________________________________________________________ 6.5. Lina ubi beli _____________________________________________________________________ Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan gabungan suku kata di bawah :- ba ja ra bi ji ri ca ka sa ci ki si da la ta di li ti fa ma wa fi mi wi ga na ya gi ni yi ha pa za hi pi zi bu ju ru cu ku su du lu tu fu mu wu gu nu yu hu pu zu .

. Reza beli peti ini di kota. lukis gambaran yang dapat difikirkan .- Peti besi. Ini peti besi. Ini peti besi lama.be je re ce ke se de le te fe me we ge ne ye he pe ze Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Berdasarkan petikan di bawah.

- Bapa saya beli roti. Saya suka roti dan soto. lukis gambaran yang dapat difikirkan . Bapa saya beli soto.Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Berdasarkan petikan di bawah. Saya suka roti. .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan gabungan suku kata di bawah di dalam buku latihan kamu :- ba ja ra bi ji ri ca ka sa ci ki si da la ta di li ti fa ma wa fi mi wi ga na ya gi ni yi ha pa za hi pi zi .

bu ju ru be je re bo jo ro cu ku su ce ke se co ko so du lu tu de le te do lo to fu mu wu fe me we fo mo wo gu nu yu ge ne ye go no yo hu pu zu he pe ze ho po zo Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- fo ko lo so to ko go to foto .

so lo Suku kata berbeza :- bo ki ko ku ro la lo ta no ti Mari Mengeja Dan Menulis Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung :- ge go ki pe lo ri mo to ra la no la .

se ro ja Suaikan :- b a fa m a k e to h a m i r u re m a sa li k u ta to maruku tomato bahasa famili kereta .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->