SMK SUNGAI RAMBAI MELAKA

MODUL PROGRAM INTERVENSI BAHASA MELAYU

Disediakan Oleh: PN. ALEIMMAH ALI (SETIAUSAHA INTERVENSI SMK. SUNGAI RAMBAI, MELAKA)

MODUL PROGRAM PELAKSANAAN PEMULIHAN KHAS (CELIK HURUF) BAGI SEKOLAH MENENGAH (TINGKATAN 1) Bil. Kangdungan 1 2 Pedidikan Pemulihan Sekolah Menengah Pembentukan Panitia Pemulihan Khas Sekolah Menengah. 3 4 Ujian Diagnostik Bagi Murid Pemulihan. Contoh Rancangan Pengajaran Pemulihan Khas Basaha Melayu 5 6 Kelas Pemulihan yang Ideal. Modul Pengajaran Pembelajaran Pemulihan Khas (PP Celik Bacaan). 7 Kajian Kes Pengajaran Pembelajaran Pemulihan Khas (Modul Celik Bacaan). 8 9 Gerko Murid Pemulihan Khas (Kelab Tunas Harapan). Adaptasi Program Pemulihan Khas (Celik Huruf) Bagi Sekolah Menengah (Modul Celik Bacaan). 95 80 91 71 54 68 6 12 Muka 1

1
PENDIDIKAN PEMULIHAN SEKOLAH MENENGAH

menulis dan mengira. b) c) Mengajar 2 mata pelajaran iaitu Bahasa dan Matemetik Mengajar di kelas khas pemulihan tingkatan 1 Kenanga.MODUL PROGRAM CELIK HURUF BAGI SEKOLAH MENENGAH PENDIDIKAN PEMULIHAN SEKOLAH MENENGAH 1. Membantu murid-murid mengatasi sikap yang negatif dan tingkahlaku yang menjelaskan pembelajaran dan memupuk serta mengembangkan sikap keyakinan diri dan positif terhadap pembelajaran. f) Melaksanakan penilaian berterusan untuk mengetahui Kemajuan murid. e) Berjumpa dan berbincang dengan guru kelas/ibubapa/pengaja supaya guru khas pemulihan dapat memahami masalah murid-muridnya dengan lebih mendalam lagi. 1 .mereka akan balik semula ke kelas biasa untuk meneruskan pelajaran mereka. 3. • Laporan Kesihatan. g) Menyimpan rekod murid-murid dengan rapi. Objektif Membantu murid-murid mengatasi masalah pembelajaran dalam kemahiran-kemahiran membaca. Konsep Program pendidikan pemulihan adalah satu usaha dalam pendidikan untuk mengatasi masalah pembelajaran murid-murid lemah di sekolah-sekolah menengah. 2. Setelah selesai. d) Mengubahsuaikan aktiviti-aktiviti pembelajaran dalam Sukatan pelajaran mengikut keperluan murid. Program ini khusus ditumpukan oleh guru-guru khas pemulihan yang telah menerima latihan khas dalam bidang ini. Isi-isi rekod adalah seperti berikut:• Latarbelakang murid. Strategi Pendidikan Pemulihan Murid yang memerlukan pengajaran pemulihan dibawa keluar ke kelas khas pemulihan pada masa-masa tertentu untuk memdapat pengajaran pemulihan daripada guru khas pemulihan. Tugas Guru Khas Pemulihan a) Mengajar murid-murid lemah dari tingkatan 1Keutamakan diberi kepada tingkatan 1 Kenanga (maksima murid 25 orang bagi satu kelas). • Kemajuan murid berdasarkan kerja harian dan hasil penilaian. 4.

Jadual Waktu Guru Khas Pemulihan Guru-guru pemulihan dihendaki mempunyai agihan masa seperti berikut:a) Masa untuk mengajar : 240 minit seminggu b) Masa untuk persediaan dan panduan : 120 minit c) Masa percuma sama seperti yang diberi kepada guru-guru yang lain di sekolah itu. b) Ini bukanlah bermakna bahawa guru tersebut dikecualikan daripada semua tanggungjawab sekolah. Guru Pemulihan tidak patut juga dikeluarkan dari kerja pemulihan menggantikan tempat guru yang tidak hadir. 7. persatuan dan sebagainya 8. Sebagai seorang guru. mengawas skim bantuan buku teks. Tugas-tugas lain a) Pengetua diminta bekerjasama sepunuhnya supaya tidak melantik guru khas pemulihan untuk memegana tugas-tugas berat seperti mengawas perpustakaan sekolah. Hal-hal lain a) Guru Besar dan guru-guru lain di sekolah hendaklah memberi kerjasama dan sokongan sepenuhnya kepada Guru Pemulihan untuk mempastikan program pemulihan ini dapat dijalankan dengan sempurna dan berkesan.• • • Hasil-hasil temubual dan rujukan. Menjadi ahli jawatankuasa KBSR sekolah.ia harus memberi kerjasama sepenuhnya bagimelaksanakan sebarang aktiviti yang dianjurkan oleh pihak sekolah umpamanya menguruskan permainan. Bilangan Murid Untuk Kelas Pemulihan a) Bilangan murid dalam satu-satu sesi pemulihan seelok-eloknya adalah di antara 10-25 orang dari satu kelas/darjah. 5. Berbuat demikian akan menjejaskan pembelajaran murid-murid pemulihan. b) Bagi sekolah-sekolah kecil yang bilangan muridnya tidak ramai guru khas pemulihan dihendaki mengajar dari tahun 1-6. setiausaha sukan dan lain tugasan di mana ia selalu terpaksa meninggalkan kelasnya. 2 . khususnya masa datang ke sekolah dan masa balik selepas mengajar. 6. Menjadi penasihat kepada guru-guru mengenai pendidikan pemulihan. d) Masa untuk persediaan dan pandukan hendaklah dimasukkan dalam jadual waktu e) Guru Khas Pemulihan hendaklah mematuhi masa bertugas sebagaimana yang dikuatkuasakan di sekolah itu.

3 . pihak sekolah hendaklah berusaha untuk menyediakan satu tempat alternatif yang sesuai.b) Sekiranya sekolah tidak ada bilik untuk dijadikan bilik khas pemulihan.

berkata ujian itu akan diadakan oleh pihak sekolah di seluruh negara dan pemilihan murid dibuat guru kelas. 1* Berita Harian/Khamis. 2. Ashaari.MASALAH CELIK HURUF BERDASARKAN SEDUTAN AKHBAR TEMPATAN 1. Sains dan mata pelajaran lain yang memerlukan pembacaan dan penulisan”. menulis dan mengira (3M). 3 September 1998/MS 23 4 . Kementerian Pendidikan akan memperkenalkan Ujian Khas bagi menilai kemampuan murid tingkatan 1 terhadap penguasaan mereka dalam bidang membaca. enam tahun adalah tempoh normal dan tujuh tahun pula had maksimum persekolahan peringkat menengah. murid berkenaan tidak digalakkan terus ke tingkatan 1. *UJIAN KHAS NILAI MURID TINGKATAN 1 Mulai tahun 1999. Beliau berkata. Khairuddin Mohd. Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Jabatan Pendidikan Ternikal). *KESATUAN ANGGAP UJIAN KHAS WAJAR DIADAKAN Kesatuan Perkhidmaan Perguruan Kebangsaan (KPPK) menyambut baik Cadangan Kementerian Pendidikan memperkenalkan ujian khas bagi menilai kemampuan murid tingkatan 1 menguasai kemahiran membaca. Bagaimanapun. beliau berkata tiada gunanya seseorang murid itu meneruskan pelajaran ke peringkit yang lebih tinggi mereka tidak dapat menguasai kemahiran 3M. Sistem pendidikan sekarang membolehkan seseorang secara automatik meneruskan pelajaran sehingga ke tingkatan lima walaupun tidak mahir dalam ketiga-tiga kemahiran ini. sebaliknya memasuki kelas pemulihan khas yang dikendalikan oleh guru berpengalaman. menulis dan mengira (3M). “Kelemahan ini sudah pasti menyukarkan mereka untuk mengikuti pelajaran Sejarah. katanya. Datuk Mohd. lima tahun adalah bagi murid yang cerdas dan melangkau kelas. Jika gagal dalam ujian 3M itu.

2 * Berita Harian/Jumaat 4 September 1998/Ms 25 5 .

proses pengajaran dan pembelajaran sukar dilakukan.” 3 * Berita Harian/Khamis 9 Januari 97/Hal 1 6 .3. “Jika jurang (pencapaian) terlalu luas di antara seorang murid dan murid lain. Katanya. *KEMENTERIAN BENAR ASINGKAN MURID Kementerian Pendidikan membenarkan sekolah menempatkan murid dalam kelas berbeza mengikut kelopok tahap pencapaian dan kebolehan masing – masing. berkata langkah itu lebih praktikal berbanding menempatkan murid lemah dengan yang berprestasi tinggi dalam kelas yang sama seperti disarankan dalam kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR). kita memilih langkah mencampurkan murid dalam lingkungan pencapaian yang tidak jauh berbeza. Menteri Pendidikan Datuk Seri Najib Tun Razak. tindakan mengelompokkan murid mengikut tahap pencapaian yang hampir setara dalam kelas ssama juga memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu.

2 PEMBENTUKAN PANITIA PEMULIHAN KHAS / INTERVENSI TINGKATAN 1K SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI RAMBAI .

d. c. Pengerusi terdiri daripada Guru Besar atau Guru penolong kanan ½. b. seperti yang dijadualkan. Dicadangkan mesyuarat diadakan sekurang – kurangnya 3 kali setahun. b. Mengenalpasti murid yang lemah. Membimbing guru – guru bagi aspek program pemulihan. Merancang program tahunan. d. Memastikan murid yang dipilih masuk ke kelas pemulihan khas e.PEMBENTUKAN PANITIA PEMULIHAN (INTERVENSI) KHAS SEKOLAH MENENGAH Jawatankuasa Panitia Pemulihan Khas Pengerusi Ketua Panitia AJK : Pengetua / GPK 1 : Guru Pemulihan Khas : Terdiri daripada guru – guru yang terlibat. c. Mempengerusikan mesyuarat panitia pemulihan khas. AJK Panitia a. Terdiri daripada guru – guru kelas dan murid yang terlibat. c. Memantau kemajuan murid pemulihan berbanding murid lain. Menyediakan keperluan bahan pengajaran. e. Tugasan jawatankuasa panitia pemulihan: Pengerusi a. Sebagai Setiausaha kepada panitia. 5 . b. Mengendalikan kelas pemulihan khas. Ketua Panitia a. f. Mengawasi pelaksanaan program.

c) Cara lisan atau bertulis.O. c) Pencalonan diterima Ujian Saringan a) Gunakan Ujian Diagnostik (Inventori) b) Dijalankan sekiranya murid terlalu ramai. 6 bulan. Langkah-langkah mengikut tertib: Lkh 1 Pelunjuran Pencalonan Murid: a) Borang Pengumpulan Maklumat kemahiran diedarkan kepada guru kelas terlibat.STRATEGI PELAKSANAAN PEMULIHAN KHAS (CELIK HURUF) Strategi Program Pemulihan Khas merupakan beberapa langkah pendekatan khusus yang perlu dijalankan mengikut tertib. e) Lengkapkan borang-borang. . c) Mingguan atau harian – Rujuk format d) Rekod Prestasi Murid – 3 bulan.Serahkan beserta nama murid yang layak.Butir Peribadi . Tindakan Guru Pemulihan Guru Kelas Guru Kelas Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Kelas Guru Kelas Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Pemulihan Guru Pemulihan 2 3 4 Guru Pemulihan Guru Pemulihan 5 6 Guru Pemulihan 6 . b)Analisis Ujian c) Rekod hasil ujian di dalam fail individu.Rekod Kesihatan . d) Terima atau tolak. Ujian Diagnostik (Inventori) a) Rujuk panduan mentadbir ujian diagnostik. d)Agihkan murid mengikut kebolehan kemahiran (T. 9 bulan. b) Pencalonan murid lemah.V) Rangka Rancangan Pengajaran a) Objektif Pengajaran b) Gerakerja Berperingkat c) Bahan bantu mengajar berperingkat d) Menyusun Jadual Waktu Persediaan Mengajar a) Jadual Waktu Kelas Pemulihan b) Rancangan Pengejaran – Dilekat atau tulis. Pengajaran: a) Rujuk Ujian Diagnostik (Inventori) b) Rujuk Rancangan Pengajaran Pemulihan. c) Mulakan Pengajaran dari kemahiran yang tidak dikuasai.

Guru Kelas Guru Pemulihan 8 Guru Pemulihan 9 Guru Pemulihan 10 7 . Kertas kerja / Modul / Motivasi.Mudah ubah . . 6. .Melayu 4.Gunakan buku tulis garis satu .Murid teruskan kemahiran.Murid dipulangkan ke kelas biasa. Rancangan Pengajaran Gerko Pemulihan. Kemaskini Sistem Rekod: a) Rekod Prestasi .Murid ulang semula perkataan di dalam kemahiran. c) Fail Panitia Pemulihan Khas: (Fail 8 dalam 1) 1. Guru Pemulihan . Program Tahunan Pemulihan Khas. Kemaskini Sistem Fail: a) Fail Individu Bahasa Melayu. 5.Gagal :Ulang semula kemahiran. c) Rekod Kesihatan.Mac 6 bulan : April – Jun 9 bulan : Julai – September d) 3 jenis rekod prestasi: Rekod Prestasi Mudah Ubah Rekod Fail Guru Rekod Ringkasn Mengajar. 2. Penilaian 7. . Laporan Tahunan Pemulihan Khas. 8. Rancangan Pengajaran pemulihan B. Panduan Dan BBM.Lkh Pelunjuran Penilain: a)Formatif – Menilai semasa pengajaran.Capai : Teruskan kemahiran berikut. b) Fail Prestasi Kumpulan.Fail guru b) Rekod Butir Peribadi. 3. Tindak Susul : a) Capai . . Surat jemputan kursus / mesyuarat.Gunakan buku tulis petak besar. Tindakan Guru Pemulihan 7 b) Sumatif – Menilai di luar pengajaran. b) Gagal .Gunakan buku latihan celik huruf (buku 1-8) c) Kerja Merekod Pencapai Guru Pemulihan 3 bulan : Jan .

Analisis ujian. b. d. d. Pengajaran dan pembelajaran mengikut kemahiran asas yang tidak dikuasai. d. Berikan helaian demi helaian kertas ujian. e. Rekod hasil ujian didalam prestasi fail individu. Sediakan kertas ujian mengikut sasaran: Set 1 untuk tingkatan 1 (1T + 1K) Set 1-2 untuk tingkatan (1T + 1K) Set 1-3 untuk tingkatan (1T + 1K) b. Sesudah ujian a. b. g. c. Jangan beri tanda atau bayangan jawapan seperti: ya atau tidak betul atau salah c.PANDUAN MENTADBIR UJIAN DIAGNOSTIK ( Inventori) Ada tiga cara mentadbir ujian : 1. Tidak ada gangguan bunyi bising. f. Sediakan kertas ujian mengikut bilangan murid / pelajar. Ketika ujian a. Sebelum ujian 2. c. Jarakkan kedudukan meja dan kerusi murid. Murid/pelajar yang sakit atau demam tidak menduduki ujian. Ketika ujian 3. e. Kertas ujian hendaklah mencukupi. Sediakan alat tulis yang diperlukan: pensel pembaris pemadam pengasah e. Sebelum ujian: a. Jadikan dua/tiga kumpulan Sekiranya ramai. Tidak ada tekanan atau paksaan atau tergesa-gesa. Tidak beri dalam bentuk Kertas ujian lengkap lagi tebal. Bilangan murid tidak terlalu ramai. Tangguh masa jika tidak cukup masa. 12 . 3. Kumpulan helaian ujian setelah lengkap dibuat. 2. Beri cukup masa. Sesudah ujian 1. Kelompokkan murid/pelajar mengikut kebolehan.

3 UJIAN DIAGNOSTIK BAGI MURID PEMULIHAN .

UJIAN DIAGNOSTIK (INVENTORI) BAHASA MELAYU [ ] LISAN [ ] BERTULIS [ ] SET SATU [ ] SET DUA [ ] SET TIGA SET DIAGNOSTIK (INVENTORI) BAHASA MELAYU [ ] LISAN [ ] BERTULIS 13 .

7. ANALISIS KESALAHAN ARAHAN : Tanda [] bagi kemahiran yang tidak dikuasai.. BIL 1. KEMAHIRAN Huruf abjad kecil a-z Suku kata/perkataan kvk Suku kata/perkataan vkvk Suku kata/perkataan kvkv Suku kata/perkataan kvkvk Suku kata/perkataan kvkvkk Suku kata/perkataan kvkvkvk Ayat mudah Bacaan mudah L T 14 . 3. 4. 6. 5. 2. TAHUN :1 2 3 (Bulatkan) OBJEKTIF : Di akhir ujian guru dapat mengetahui kelemahan murid secara khusus di dalam kemahiran Bahasa Melayu. 8.NAMA MURID : …………………………………………………………….

Suku kata/perkataan kvkv. ] 6. ] 7.PENILAIAN Tanda [] bagi kemahiran yang murid tidak boleh baca. 15 . Suku kata/perkataan vkvk. Suku kata/perkataan kvkvkvk. ] 5. Suku kata/perkataan kvk. Suku kata/perkataan kvkvk. Ayat mudah. ] Bacaan mudah. tulis dan faham: L [ [ [ [ [ [ [ [ [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] [ T Kemahiran Asas ] 1. ] 3. ] 2. Suku kata/perkataan kvkvkk. ] 4. ] 8. Huruf abjad kecil a-z cara turutan.

Contoh Ujian Diagnostik (Inventori) [ ] Set 1 .

ilem .. udu .1.. Suaikan huruf dengan gambar Ca t Da m Ga m Bu k u Ep a l Ib u 1b.at .....a la . Huruf abjad kecil 1a... .... Tulis huruf yang sesuai dengan gambar..... j f s h n p .. elang 16 .. . .en ... ..

[d] [ m] [t ] = [c] [z] [g] = = l = = = b w f c x y p n j o z h d z i a v p q u g g w g g m t u m q e u d j v 1d. Tulis huruf abjad kecil a j s 17 . Bulatkan huruf abjad kecil yang sama.1c.

Suku kata /peerkataan kvk 2a. Tandakan ( ) bagi suku kata yang betul jag jip jem sop sos sen dam pam bom 18 bom  bot bas pam pin pos pin cat kot .2.Suaikan gambar dengan suku kata van zip mop pen kek pasu 2b.

. Lengkapkan perkataan berpandukan gamba 19 . Langkapkan perkataan berpandukan gambar j. p b. .s s.s 2d. .2c.m g.m v. .n z. . . . . . . . .

. ya . . be. . at . wa. . . . .in . . ja. . . . 20 . pe. . k .ap 2e. . . . 2f. . . . Lengapkan perkataan berpandukan gambar.K. . . . Tulis perkataan berpandukan gambar. . va. .am . .in .

Garis perkataan dalan ayat berpadukan gambar 1. Umi ada ( gam. kot ) Apu 6. Adi suka (dam.(Nat.jam 2h. Ini(beg. Itu (pin. 2.Bas Abi ( bot. bot. gam. dam) 3. dam ) mini.Bot. pam. jem )Abu 3 suku kata/perkataan vkvk 21 . 4. pen. bas. pam )baru 5.Kot )Ina nat besi.

emas adik itik otak ulat epal 3b.3a.Tandakan () bagi perkataan yang betul ulat ular ulam imam itik ikan emak emas enam atap  asap akar ekor epal enam obor oren otak 22 . suaikan gambar dengan perkataan.

Suai dan tulis suku kata akhir berpandukan gambar .kor . e. o.kan e ….ren mas i. . . . . .3C. . . . rat tik a.nam …. . . 23 . .lat …. . pal tap e. .Suai dan tulis suku kata awal berpandukan gambar . .kor . . . . .dik 3d. . . . . . . . .lat . . . . tak u. . . . . .

obor.Edah agih (epal. iman ) 24 . atap. obar) 6. Iman ada (ikan.Tulis perkataan berpandakan gambar epal 3f. enam. Aman urut ( urat.3e. ular.imam. Asan awas (asap. Adam ada (ayam. Elin elak (ekor. ular) 4. apam.Gariskan perkataan bagi ayat berpandukan gambar 1. ekar) 3. ulat ) 2. asap ) 5.

SET INVENTORI Bahasa Melayu Lisan Bahasa Melayu Bertulis Set (2) .

Suaikan perkataan dengan gambar. Suku kata / perkataan kvkv.4. bola lori roti duri jala ceri 24 .

Tandakan  bagi perkataan yang betul. kaki kuku kuda  buku baju sudu jari yoyo dagu muka meja mata topi lori laci sawi gari qari 25 .

Suai dan tulis suku kata awal dengan gambar. ro ma roti _____ki lo na ____ta ______wi ka sa _____ri ______si 26 .

Suai dan tulis suku kata akhir dengan gambar. bu y y o o gi Bo___ la yo ro___ da du___ ri te__ fe__ 27 .

5. Suku kata/perkataan kvkvk Suaikan gambar dengan perkataan. jarum cicak kapak gitar dapur filem 28 .

gelas kelas jelas √ kapas kipas lipas telur wisel wazir nenek manik nanas lahat pahat lihat datuk patuk pokok 29 .Tandakan √ bagi perkataan yang betul.

put kok telur lur be___ - tik po___ mah ru___ tak si___ ka___ 30 .Suai dan tulis suku kata akhir dengan gambar.

1. berus) 5.Garis perkataan dalam ayat berpandu gambar.Najar pujuk (nenek . Bibah usik (lebah . Balan belah (betik . kakak) 4. katak . berus ) 6. Mihat pata (sikat . 2. belon ). siput . nanas . Lukas pukul (lipas . nenek . sabut . reben) 3. pahat). cicak .Simon jatuh (sabun . 31 .

Gayah pukul ____________ 5. Ular makan katak. 3. ___________ masuk jerat. Malik lawat ___________ 4. Wazil tiup _____________ 32 .Tulis perkataan berpandukan gambar. 1. Rehan pakai ____________ 6. 2.

6. Suku kata / perkataan kvkvkk Suaikan gambar dengan perkataan. burung hidung pisang loceng cacing warung 33 .

gayung gasing sarang karang dulang sotong sarang  kerang karung jagung terung pisang dulang batang butang jagung tabung terung 34 .Tandakan () bagi perkataan berpandu gambar.

Suai dan tulis suku kata awal berpandu gambar. co hidung ke ___rung hi te ___sang ___rang ga ___rong pi ___yung 35 .

Suai dan tulis suku kata akhir berpandu gambar lang ceng jagung bu_______ gung tang lo_______ ga_______ sing rung bu_______ he_______ 36 .

Suku kata / perkataan kvkvkvk Suaikan gambar dengan perkataan ketupat gerobok selimut telefon basikal dokumen 37 .tak 7.

Tandakan () bagi perkataan berpandu gambar. Sekolah selekoh Selipar rekahan keledek keladak jerawat jelawat pelawat pelepah pemadam delapan zirafah selekoh Selipar xilofon telekom telefon 38 .

be belatuk ke __kumen ge __lipar zi ___ledek do ____rafah se ___robok 39 .Tandakan () bagi perkataan berpandu gambar .

Suai dan tulis suku kata akhir berpandu gambar. pat fon basikal Ketu______ kal wat Pera______ tak tera____ bot Jela______ tele_______ 40 .

Huruf abjad kecil Sebut huruf abjad kecil a i q Y b j r z c k s d l t e m u f n v g o w h p x 41 .1.

bas kek zip cat mop nat jip tin kot pen sos sen 42 . Suku Kata/perkataan kvk Sebut suku kata ini.2.

2. adik emas ulat epal itik otak 43 . Suku Kata/perkataan vkvk Sebut suku kata ini.

4. Suku kata/perkataan kvkv Sebut perkataan ini. bola laci pipi duri ceri gigi yoyo tebu meja jala kuda feri 44 .

jarum nenek pokok cicak sikat telur gelas reben rumah 45 .5. Suku kata/perkataan kvkvk Sebut perkataan ini.

6. burung hidung loceng cacing warung kerang dulang terung pisang 46 . Suku kata/perkataan kvkvkk Sebut perkataan ini.

7. gerobok telefon dokumen basikal zirafah perabot karipap motobot juragan 47 . Suku kata/perkataan kvkvkvk Sebut perkataan ini.

Ini beg Apu. Baca ayat di bawah ini. Nat Ina nat besi. 2. Adi suka dam baru. 3. Itu tin Ati. 48 . Umi ada gam baru. 4. 5. Ayat pendek. 1.8. Bas Abi bas mini. 6.

SET INVENTORI Bahasa Melayu Lisan Bahasa Melayu Bertulis Set (3) .

Baca petikan pendek. Betik Ini betik. Babu suka baca buku. Babu suka buku cerita. Baca petikan pendek. Ini betik Balan.8. Buku Ini buku. 8c. Balan petik betik masak. 8a. Ini buku Babu. Markah: 50 . Betik Balan masak. Bacaan berpandu. Iman jala ikan paya. Baca petikan pendek. Ikan Ini ikan. Ini ikan Iman. Iman jala ikan. 8b.

Ajar T. E Nama: Tahun: Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 2 Amanah ( 3 (Bulatkan) ) Bakti ( T. Pulang Tindak susul Tajuk Kemahiran Huruf abjad kecil (a-z) kvk vkvk Ayat mudah kvk Ayat mudah vkvk kvkv Ayat mudah kvkv kvkvk Ayat mudah kvkvk kvkvkk Ayat mudah kvkvkk kvkvkvk Ayat mudah kvkvkvk Kefahaman Berpandu Bacaan berpandu 51 . Ajar T. Pulang Tindak susul Tajuk Kemahiran Huruf abjad kecil (a-z) kvk vkvk Ayat mudah kvk Ayat mudah vkvk kvkv Ayat mudah kvkv kvkvk Ayat mudah kvkvk kvkvkk Ayat mudah kvkvkk kvkvkvk Ayat mudah kvkvkvk Kefahaman Berpandu Bacaan berpandu Rekod Prestasi Bahasa Melayu Pemulihan Khas Sekolah Kebangsaan Rawang. Sumatif T. Formatif ) (Tandakan rait) T. Sumatif T. Formatif ) (Tandakan rait) T. Selangor D. Selangor D. E Nama: Tahun: Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 2 Amanah ( 3 (Bulatkan) ) Bakti ( T.Rekod Prestasi Bahasa Melayu Pemulihan Khas Sekolah Kebangsaan Rawang.

4 CONTOH RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU .

b. Analisis Ujian. Borang ‘PMAM’ 3. PENCALONAN MURID Borang Pengumpulan Maklumat Awal Murid : a. Ujian Inventori dijalankan : • Ujian Saringan Borang Butir Peribadi/ Kesihatan 4. Guru kelas melengkapkan : Borang Butir Peribadi. c. Berbincang dengan guru kelas.O. TAJUK JADUAL WAKTU KELAS PEMULIHAN GERAK KERJA Berbincang dengan guru kelas bagi menyelaraskan dan menyusun Jadual Waktu Kelas dengan Kelas Pemulihan. Terima atau tolak. c. Rangka Rancangan Pengajaran. • Borang Kesihatan. Mengedar Jadual Waktu kepada : • • • • BAHAN BANTU MENGAJAR Jadual Waktu Persendirian Guru Besar PK 1 dua salinan Guru kelas Kelas Pemulihan 2. Guru Pemulihan menerima pencalonan. UJIAN INVENTORI (DIAGNOSTIK) a. b. Guru pemulihan edar ‘BPMAM’ b.V d.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULI HAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 1. c. Analisis Ujian. Guru Kelas mencalonkan murid. • Serah borang-borang ini bersama senarai murid yang layak. d. Rekod hasil ujian : • Fail murid Fail individu Rancangan Pengajaran c. Berbincang dengan Guru Besar b. a. Agihan murid mengikut kebolehan / T. UJIAN SARINGAN Ujian Saringan dijalankan oleh Guru Pemulihan : a. Berbincang dengan PK 1. • • • Objektif Pengajaran Gerak kerja Bahan Bantu Mengajar 52 .

Buku Latihan Berpetak d. Fail & Tajuk BORANG SASARAN KERJA TAHUNAN d. Kad huruf abjad (a – z) b. c. TAJUK PENYEDIAAN BAHAN BANTU MENGAJAR GERAK KERJA Penyediaan Bahan Bantu Mengajar ‘Pakej Celik Bacaan’. Rekod Butir Peribadi. Buku Latihan & Aktiviti Loto Jeduti Ulta Teleba PENYEDIAN REKOD a. melayu. • Permainan Teleba Penyedian Rekod : • BAHAN BANTU MENGAJAR Kad abjad & suku kata. Fail Rekod Murid. e. b. Fail Prestasi Kumpulan B. Fail Individu B. Rekod Prestasi Mudah Ubah. b. Buku Latihan Dan Aktiviti. Borang SKT 53 . Melengkapkan SKT bagi GC Pemulihan Ringkasan Mengajar bagi guru biasa. a. Fail Panitia Pemulihan. PENYEDIAAN FAIL c. Kad suku kata c. Guru Besar satu salinan. Melayu. Rekod Kesihatan. Kandungan Pakej Celik Bacaan : a. Penyedian Fail Murid : a. Pengukuhan : Permainan Lot O • Permainan Jeduti • Permainan Ulta.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 5.

b. Latihtubi menyebut huruf abjad kecil berdasarkan : • • BAHAN BANTU MENGAJAR Kad gambar & Kad abjad Kad gambar Kad abjad BERTULIS a. Buku Latihan dan Aktiviti. TAJUK HURUF ABJAD KECIL (a – z) GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis huruf abjad kecil dengan betul. Latihtubi menulis huruf. • • Buku Latihan & Buku Aktiviti Pengamatan Suai / Pilih PENGUKUHAN a. Tekun b. Nyanyi lagu abjad. Taat Kaset 54 .RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 6. LISAN a hingga e hingga i hingga m hingga q hingga v hingga d h l p u z a. Sabar c. NILAI MURNI a.

Belajar sambil bermain. LISAN a. Latihtubi menulis perkataan b. Buku Latihan dan Aktiviti • • • • Pengamatan Suai / Pilih Isi huruf di petak kosong. Silang kata Buku latihan & Buku Aktiviti PENGUKUHAN a. Permainan : Loto • Ulta • Jeduti • Teleba b. Sabar c. Nyanyi lagu suku kata kvk • Permainan : Loto Jeduti Ulta Teleba Kaset Lagu NILAI MURNI a. Iltizam b. Latihtubi menyebut perkataan : bas beg cat dam gam jam jip kek kot mop nat pen pin sos sen tin tas van vas vap yak yot zip • • BAHAN BANTU MENGAJAR Berdasarkan gambar. TAJUK PERKATAAN KVK GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis perkataan dengan betul. Patuh 55 .RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 7. Berdasarkan perkataan Kad gambar & Perkataan BERTULIS a.

Taat 56 . Buku Latihan dan Aktiviti. b. Permainan : • Loto • Ulta • Jeduti • Teleba b. Sabar c. Belajar sambil bermain. • • • • BAHAN BANTU MENGAJAR LISAN a.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 9. TAJUK PERKATAAN GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis perkataan kvkv dengan betul. Latihtubi menulis perkataan. Nyanyi lagu suku kata kvkv. Silang kata Buku Latihan & Buku Aktiviti PENGUKUHAN a. Latihtubi menyebut perkataan berdasarkan : • • Kad gambar Kad perkataan Kad gambar & Perkataan Pengamatan Suai / Pilih Isi tempat kosong. • Permainan : Loto Ulta Jeduti Teleba Kaset lagu NILAI MURNI a. baju bola buku ceri dadu duri feri foto gigi gari haji jari jala kaki kuda lori laci mata meja nasi naga paku pasu roti roda qari savi sudu tebu topi yoyo BERTULIS a. Komited b.

Silang kata PENGUKUHAN a. b. Buku Latihan dan Aktiviti. BAHAN BANTU MENGAJAR LISAN a. • • • • GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis perkataan kvkvk dengan betul. Sabar 57 . Latihtubi menulis perkataan. Permainan : • Loto • Ulta • Jeduti • Teleba b. Tekun b. Latihtubi menyebut perkataan berdasarkan : • • Kad gambar & Perkataan Kad gambar Kad perkataan Buku latihan & Aktiviti Pengamatan Suai / Pilih Isi tempat kosong.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 10. TAJUK PERKATAAN KVKVK betik berus botol cawan cicak dapur datuk filem fakir gajah gelas gitar hakim hotel jerat jarum kipas kapak katak lobak lipas lebah makan malam nanas nenek pahat pokok rumah reben siput sikat sabun tikar telur tikus BERTULIS a. Ikhlas c. Belajar sambil bermain. Nyanyi lagu suku kata kvkvk. • Permainan : Loto Ulta Jeduti Teleba Kaset lagu NILAI MURNI a.

NILAI MURNI a. TAJUK PERKATAAN KVKVKK butang jagung GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan menulis perkataan kvkvkk dengan betul. Belajar sambil bermain. Latihtubi menyebut perkataan berdasarkan : • • BAHAN BANTU MENGAJAR Kad gambar & Perkataan burung kucing corong kerang cacing dulang dacing gasing loceng lalang pisang payung Kad gambar Kad perkataan BERTULIS a. b. LISAN a. • • Permainan : Loto Ulta Jeduti Teleba Kaset lagu Permainan : Loto • Ulta • Jeduti • Teleba b. Sabar 58 . Silang kata PENGUKUHAN a. Tekun b. Buku Latihan dan Aktiviti. • • • • Buku latihan & Aktiviti gayung sotong helang sarang hidung tabung jaring terung warung Pengamatan Suai / Pilih Isi tempat kosong. Nyanyi lagu suku kata kvkvkk. Ikhlas c.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 11. Latihtubi menulis perkataan.

c. Sabar 59 . LISAN LISAN a. Latihtubi menulis ayat berdasarkan : b. Buku Latihan dan Aktiviti. • Silang kata PENGUKUHAN c. Ikhlas c. Kad gambar Kad ayat & gambar & Perkataan Kod Sorik Buku latihan & Buku Aktiviti Ulta Jeduti Permainan : Loto Ulta Jeduti Teleba Kaset lagu f. Ikhlas NILAI MURNI a. AYAT MUDAH KVKVKVK BERPANDU basikal Ayat mudah : lukisan kvk belatuk vkvk pemadam kvkv cerucuk kvkvk perabot kvkvkk dokumen rekahan kvkvkvk gerobok sekolah gerabak selipar jelawat selimut jerawat telefon ketupat xilofon keledek zirafah letupan GERAK KERJA GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat menyebut dan Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat membaca. Latihtubi menyebut perkataan berdasarkan : b. Buku Latihan dan Aktiviti. Pengamatan • Kad ayat bergambar • Suai / Pilih • Kad ayat • Isi tempat kosong.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL TAJUK BIL TAJUK 12. Belajar sambil bermain. Tekun b. dan memahami satu ayat mudah dengan betul. Tekun b. Latihtubi menulis perkataan. menulis menulis perkataan kvkvkvk dengan betul. Nyanyi lagu suku kata kvkvkvk. Sabar • • BAHAN BANTU BAHAN BANTU MENGAJAR MENGAJAR Kod Sorik. PERKATAAN 13. d. Ulta Permainan : • Jeduti • Loto • Ulta NILAI Jeduti • MURNI • Teleba d. PENGUKUHAN Permainan : a. e. Belajar sambil bermain. Latihtubi membaca ayat secara ‘laubach’ berdasarkan : • Kad gambar • Kad ayat gambar • Kad perkataan • Kad ayat BERTULIS BERTULIS a.

LISAN c. TAJUK BACAAN DAN KEFAHAMAN BERPANDU Tajuk Cerita : Jam Pen Epal Ikan Ulat Bulu Roti Betik Tikus Burung Pisang Basikal PENGUKUHAN Permainan : d. Ulta BERTULIS GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat memahami dan menjawab soalan dengan betul. d. Latihtubi membaca cerita secara ‘laubach’ berdasarkan kad bacaan.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BAHAN BANTU MENGAJAR BIL 14. Tekun h. Latihtubi membaca terus tanpa mengeja berdasarkan kad bacaan. Menjawab soalan secara takulan. Menjawab soalan kefahaman berpandu : • • • • Pilih dan tanda rait. Isi perkataan pada ayat mudah. Jeduti e. Ikhlas 60 . Menyudahkan ayat mudah. Ulta Jeduti NILAI MURNI g. Kod Sorik Kad ayat & gambar Kod Sorik e.

Yakin Guru Pemulihan menilai melalui : k. Ujian Formatif • Latihan bertulis • Buku Aktiviti dan Latihan. Jujur j. pengajaran semula. Murid memadankan ayat dengan gambar. PENGUKUHAN Permainan : f. Murid menulis ayat mudah berdasarkan gambar. Murid membaca ayat mudah berdasarkan gambar. Murid berjaya pulang ke kelas. l. PENILAIAN 61 . g.RANCANGAN PENGAJARAN PEMULIHAN KHAS BAHASA MELAYU BIL 15. Jeduti g. f. BERTULIS f. LISAN Tajuk Cerita Gambar bersiri : • BAHAN BANTU MENGAJAR Gagak Yang Cerdik e. Ulta NILAI MURNI i. Kod Sorik Kad ayat & gambar • Semut dan Burung Kod Sorik • Ketam dan Bangau • Itik dan Kuraa-kura Ulta Jeduti 16. n. Ujian sumartif • Ujian Pertengahan Tahun • Ujian Akhir Tahun Analisis ujian Rekod prestasi • Buku Ringkasan Mengajar • Fail • Rekod Prestasi ‘Mubah’ Tindak Susul m. Murid gagal. PRA KARANGAN TAJUK GERAK KERJA Objektif : Di akhir pengajaran murid dapat memahami dan menulis ayat mudah berdasarkan gambar bersiri. Murid menulis semula cerita pendek berdasarkan gambar bersiri.

Mac ( ) Apr – Jun ( ) Jul – Sept ( ) Tahun REKOD PRESTASI PEMULIHAN BM/M3 62 .PENGUASAAN CELIK HURUF MURID PEMULIHAN Sekolah Kebangsaan Bulan: Jan .

9. 2 5. 3 2. 2 6. 1 2. 2 1. 1 8. 2. 2 0. 7. 2 2. 1 4. 1 3. 1 1. 3 0. 2 4. 3 4. 8. 6. 5. 1 0. 2 7. 2 8. 3. 3 6. 1 5. 2 3. 1 9. 1 7. 2 9. 3 3. 1 6. 3 5. Nama Murid Jan 3 Bu Feb Mac Apr 6 Bu Mei Jun Jul 9 Bu Ogs Sept Catatan Guru JADUAL WAKTU PEMULIHAN KHAS 1997 63 . 3 7. 4.Bil 1. 3 1.

1 5 1045 T B.10 1.0 5 1135 B.3 5 11.45 9.30 5.3 5 11.00 6.3 5 12. Radzi b Misran MASA HARI 7.MELAYU 1P BAHASA MELAYU 1P 1.15 8.1 5 9.45 10.00 5. Melayu ( 2P ) 7 30 B.1 5 9.45 8.40 3.00 4.10 3. 2K.0 5 11.45 9.15 9.40 2.40 4.1 5 PP KELAS 1P.MELAYU 2K BAHASA MELAYU 2P PP PP 10.1 5 10. Melayu ( 1P ) 9 30 B.0 5 BM 1P 11.00 4.15 11.00 6. 2P 10.3 5 12.10 2.4 5 9.3 5 R 10.15 8.15 8.4 0 3.4 5 11.30 4.1 5 10. MELAYU 2P KHAMIS BAHASA MELAYU 2K 7.0 5 12.MELAYU 2P B.30 6.0 5 JUMAAT PP BAHASAMELAYU 1P PENGAGIHAN MASA PELAJARAN MENGAJAR Bil 1 2 3 4 5 Mata Pelajaran Kali Minit Jumla h 270 210 240 120 B.4 5 9.00 5.10 2.0 5 12.45 8.45 8.45 8.15 8.SEKOLAH KEBANGUSAAN RAWANG PERSENDIRIAN NAMA GURU : Mohd .45 10.0 5 11.40 1.40 2.1 0 3.30 5.05 ISNIN PN B. Melayu ( 2K ) 8 30 Pesediaan Dan 4 30 Paduan ( PP ) Perhimpunan 1 30 30 Jumlah Minit Seminggu 720 + 120 + 30 = 870 Minit 64 .3 5 12.30 SELASA RABU BAHASAMELAYU 2K E H A 9.3 5 1.

Disediakan : ……………………………… Md. Pel Tahun Gerakerja mingguan 65 . Radzi bin Mizan Guru Cemerlang Pendidikan Disahkan : ……………………………… FORMAT PERSEDIAAN MENGAJAR PEMULIHAN KHAS (A) Mingguan M.

1B Tajuk: 1. Sumatif 3. kvkvk Objektif: Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat menulis/menyebut huruf abjad kecil atau suku kata dengan betul. Jeduti d. Loto b. Kvkv Ayat kvkv 5. Latihtubi menulis/menyebut huruf abjad kecil. Kesabaran c. Formatif 2. Kvk Ayat kvk 3. Aktiviti: 1. Keikhlasan 66 .M 1A. 4. Huruf abjad kecil (a-z) 2.B. Pengukuhan: Permainan: a. Latihtubi menulis/menyebut suku kata. Ketekunan b. Teleba c. Ulta (Ular dan Tangga) Penerapan nilai murni: a. vkvk Ayat vkvk 4.

Keikhlasan 67 . Latihtubi menulis/menyebut huruf abjad kecil atau suku kata Penerapan nilai murni: a. Sumatif c. Ayat kvk c. Latihtubi menulis/menyebut huruf abjad kecil atau suku kata. Sumatif c. Ketekunan b.05 BM (1B) Tajuk: Huruf abjad kecil (a-z) Kvk Vkvk Aktiviti: a. Ayat vkvk Aktiviti: a. vkvk d. Kesabaran c. Keikhlasan 10. Kesabaran c. Ketekunan b. Kvk b. Penerapan nilai murni: a.35-1. Formatif b.FORMAT PERSEDIAAN MENGAJAR PEMULIHAN KHAS (B) Harian Masa 815-915 Mata Pelajaran/Tahun BM(1A) Tajuk: Huruf abjad kecil (a-z) a. Formatif b.

5 KELAS PEMULIHAN YANG IDEAL 68 .

13. 7. 3. 11. Karel Kendiri (Bacaan kendiri).PELAN KELAS PEMULIHAN YANG IDEAL 8 11 7 1 1 1 12 1 1 1 1 2 11 3 11 4 1 7 1 7 7 1 7 1 1 1 1 1 13 1 11 11 6 5 PETUNJUK 9 10 11 1. 12. 9. Meja guru. 2. Salinan Sijil. Peti televisyen dan radio kaset. Soft board Prestasi Mudah Ubah. Murel – Lagu suku kata. Almari pelbagai guna – Rak fail. Sudut pulih disiplin. Kapet. 6. Soft board – Laporan Pemulihan Bergambar. Meja murid. Almari BBM – Celik Bacaan. Tikar getah. 4. Motivasi. 8. cenderahati. 5. 10. buku cerita. Cermin muka – Sudut pertuturan. 68 1 . borang.

( B ) REKOD DAN FAIL 1. 3. Fail Contoh Rancangan Pengajaran B. 10. 6. Sebuah meja Jepun. 8. 69 . Fail Rekod Prestasi (B. Almari bentuk rak. 7. 3. Fail Peribadi/Kesihatan. ( C ) BORANG-BORANG 1. 3. Fail Panitia Pemulihan. Papan putih (sedang). Melayu. Pencalonan. 4. Rekod Peribadi.M. 6. 9. Sudut disiplin. mr). 2.M). Sebuah meja guru saiz meja murid. Fail Jemputan Ceramah/Mesyuarat/Kursus. 4. Langsir. Rekod Kesihatan. Fail Contoh Set Ujian Pengesanan. 5. 8 buah meja dan kerusi murid. 5. 2 buah soft board ( 8 x 4 ).KELAS PEMULIHAN YANG IDEAL Tanda rait bagi yang berkenaan ( A ) FIZIKAL KELAS 1. Jadual Waktu Pemulihan. Prestasi Individu B. 5. 4. Fail Individu (Banyaknya ikut bil. 8. 7. Fail Sijil (Fotostat). 2. 2. Bilik darjah sederhana besar. Tikar getah.

3. Komputer dan Printer. Buku Latihan & Aktiviti. 11. Buku Bacaan Berpandu & Kaset. 6. Bahan CD. 5. 4.Tanda rait bagi yang berkenaan. OHP dan Skrin. 70 . Kad Konsep huruf abjad. 7. 10. ( D ) BAHAN BANTU MENGAJAR 1. Radio Kaset. Buku Panduan. Kit Lengkap Celik Bacaan. 8. 12. Kad Konsep suku kata. Set Permainan. 2. 9. Modul PP bentuk Visual.

Murid tidak alih kepada huruf ‘b’ selagi tidak kuasai huruf ‘a’ c. Murid tulis huruf ‘b’ cara ‘Ingat Kembali’ BBM Kad imbas ‘a’ 2. Murid buat latihan formatif di buku petak besar. b.Guru baca.MANUAL PP CELIK (A) Huruf Abjad kecil LKH 1. G : a : api adik ayam Bertulis a.Latih tubi tulis/sebut huruf ‘a’ Contoh: a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Nota Guru: Pastikan: a. Buku petak besar 71 . b. murid ikut. Murid sebut ketika menulis huruf ‘a’. AKTIVITI Lisan a. Guru kenalkan konsep ‘a’ Guru soal murid: G : Ini apa? M : Ini api G : Ini apa? M : Ini adik G : Ini apa? M : Ini ayam b.

1 4. Sumartif a. Murid buat ujian sumartif bagi setiap empat huruf. Radio kaset kaset 72 . Murid nyanyi lagu abjad. Contoh: a – d e–h i–l m–p Pengukuhan: a.a a a a Contoh: b b a b a b b b b b b b b b b b b b b b b b b b d. Guru ulangkaji langkah 1 hingga 2 Bagi huruf b-d 3. L&A – BK.

MANUAL PP CELIK (B) Suku kata/perkataan (kvk) LKH 1. Murid sebut ketika menulis ‘bas’. Guru soal murid (Tunjuk Gambar): G : Ini apa? M : Ini bas G : Ulang lagi M : Bas bas bas b.Guru soal murid (Tunjuk Perkataan).Latih tubi tulis/sebut perkataan ‘kvk’ Contoh: bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas bas Nota Guru: Pastikan: e. G : Cuba eja M : b a s (ulang dua kali) Perkataan bas 2. Murid buat latihan formatif di buku petak besar. Murid tidak alih kepada ‘beg’ selagi tidak kuasai ‘bas’ g. b. Murid tulis ‘beg’ cara ‘Ingat Kembali’ Buku petak besar 73 . Guru kenalkan konsep ikut arahan urutan abjad. f. AKTIVITI BBM Kad imbas gambar bas Lisan a. Bertulis a.

2 4. Loto 74 . Sumartif b. Murid bemain dengan permainan: 1.bas bas bas bas Contoh: beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg beg h. Pengukuhan: a. Radio kaset Kaset Kad tapak: a. Murid buat ujian sumartif bagi perkataan ‘kvk’ setelah menguasai semua kelompok perkataan ‘kvk’. Teleba c. Ulta b. Jeduti d. Teleba 3. Guru ulangkaji langkah 1 hingga 2 bagi perkataan beg 3. Ulta 2. Loto L&A – BK. Jeduti 4.

6 MODUL PENGAJARAN PEMBELAJARAN PEMULIHAN KHAS (PP CELIK BACAAN) _________________________________ _____________________________________________________ _ .

Murid tidak alih kepada ′ayam′ selagi 75 .MANUAL PP CELIK C) Suku kata/perkataan (vkvk) LKH 1 AKTIVITI Lisan a. Latih tubi tulis/sebut perkataan ′vkvk′ Con : adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik adik BBM Kad imbasan gambar adik Suku kata perkataan Buku petak besar Nota Guru : Pastikan : a. Latihan sebut ketika menulis ′adik′ . b. Murid buat latihan formatif di dalam buku Petak besar . b. Guru soal murid (Tunjuk gambar) : G : Ini apa ? M : Ini adik ? G : Ulang lagi M : adik adik adik b. Guru kenalkan konsep ikut urutan vokal. Guru soal murid (Tunjuk suku kata/perkataan ) : G : Ini huruf apa ? M : Huruf a G : Ini suku kata apa ? M : dik G : Ini perkataan apa ? M : adik Bertulis a.

Pengukuhan: a. Murid tulis ‘ayam’ cara ‘Ingat Kembali’ Con : adik ayam ayam ayam ayam adik ayam ayam ayam ayam adik ayam ayam ayam ayam adik ayam ayam ayam ayam BBM ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam ayam a. Ulta 2. Murid bermain dengan permainan : 1. Jeduti 4. Sumartif a. Guru ulangi langkah 1 hingga 2 bagi perkataan ‘ayam’. Murid buat ujian sumartif bagi perkataan ‘vkvk’ setelah menguasai semua kelompok Perkataan ‘vkvk’. Murid nyanyi lagu vkvk. c.3 Radio kaset kaset 1 kad tapak : Ulta Teleba Jeduti Loto 76 .MANUAL PP CELIK LKH AKTIVITI Tidak kuasai ‘adik’. b. Teleba 3. Loto L&a-BK.

Contoh 2

a.
b.

Nama : Farah Syafikah bt Hj. Basir. Nama sekolah : Sek. Keb. Merbau Sempak, 47000 sg. Buloh, Selangor Darul Ehsan. Tahun : 3 ( 9 tahun ) Tempoh Bimbingan: 2 setengah bulan Masalah : Tidak menguasai : Huruf abjad kecil a-z Suku kata kvk, vkvk Ayat mudah kvk,vkvk. Selepas mendapat bimbingan pemulihan : Keputusan Ujian Semester 1 = Pangkat 15/45 Keputusan Ujian Semester 2 = Pangkat 2/45 Mata Pelajaran : B. Melayu = A Matematik = A Murid ini akhirnya menjadi ulat buku : a. Bapanya belanjakan wangbeli buku = RM100 sebulan. b. Berusaha untuk mendapat pangkat 1 bagi ujian mendatang. c. Cita- cita ingin menjadi doktor.

c. d. e.

f.

g.

77

MANUAL PP CELIK D) Ayat Mudah KVK LKH
1

AKTIVITI
Lisan b. Guru kenalkan ayat mudah kvk menggunakan kaedah ‘Rebus’. Con:

BBM

Kad Sorik

Epi Umi Abi Ati Emi Adi ada

Kek dam jip Jam Pen beg

G.kek G.dam G.jip G.jam G.pen G.beg

c. Murid baca ayat mudah di atas cara suku kata (Laubach). Bertulis a. Murid buat latihan formatif di dalam Buku Petak besar. b. Latihan tubi tulis/sebut cara suku kata. Con : Abi ada jip Abi ada jip Abi ada jip Abi ada jip

buku petak besar

78

MANUAL PP CELIK HURUF LKH AKTIVITI
Nota Guru : a. Murid sebut ketika ayat mudah. b. Murid tidak alih kepada ayat lain selagi tidak kuasai ayat yang ditulis. Sumatif a. murid but ujian sumartif bagai ayat kvk di dalam latihan dan aktiviti Bk.2

BBM

3

L&A-BK.2

Nota Guru : a. Guru boleh terskan kaedah ini bagi mengajar ayat mudak vkvk dan kemahiran seterusnya.

79

MAKLUMBALAS KAJI SELIDIK PEMULIHAN KHAS (CELIK HURUF) PERINGKAT DAERAH 5 ciri keutamaan kurang berkesannya program pemulihan khas (celik huruf) peringkat daerah: a. b. c. d. e. Murid mudah jemu semasa pengajaran dan pembelajaran di kelas. Murid kurang minat dan penempuan semas pengajaran dan pembelajaran. Bahan bantu mengajar tidak sesuai dan menarik. Murid sukar memahami makna sesuatu perkataan dan ayat. Guru mengamalkan pengajaran cara kelas bukan kumpulan atau individu.

CADANGAN PENGGUNAAN PAKEJ LENGKAP CELIK BACAAN. Kandungan Pakej: a. Kad Imbasan huruf abjad kecil (a-z) b. Kad suku kata 4 dalam 1: Suku kata / perkataan: Kvk Vkvk Kvkv Kvkvk Kvkvkk Kvkvkvk c. Buku Sumatif berperingkat: Buku 1 hingga 8. d. Buku Bacaan Bergred: Buku 1 hingga 7 Kaset 1 hingga 4 e. Pengukuhan (Permainan) Ulta (ular dan tangga) Teleba (telefon bahasa)

80

7 KAJIAN KES PENGAJARAN PEMBELAJARAN PEMULIHAN KHAS (MODUL CELIK BACAAN) .

Sekolah Contoh 1: Rekod Prestasi Murid Pemulihan Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Rambai. (Bulan Januari hingga September 1998) 3 Bulan 6 Bulan 9 Bulan Catatan Guru Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Pemulihan Bil Nama Murid 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 Buku Celik Huruf 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Buku 1 = Huruf abjad kecil (a-z) Buku 2 = kvk + Ayat kvk Buku 3 = vkvk + Ayat vkvk Buku 4 = kvkv + Ayat kvkv Buku 5 = kvkvk + Ayat kvkvk Buku 6 = kvkvkk + Ayat kvkvkk Buku 7 = kvkvkvk + Ayat kvkvkvk Buku 8 = Pra Fahaman + Karangan Buku 9 = Bacaan Berpandukan (bergred) 81 . Melaka Melaka.

Melayu Tingkatan : 1 Amanah Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 82 Nama Murid Pemulihan B. Sungai Rambai. Melaka. Keb. Sek. Men.Buku Catatan Guru Pemulihan . Mata Pelajaran: B.M Dlm. Mata Pelajaran: B.Kelas No. Melaka. Men. Keb.Melayu Tingkatan :1 Amanah Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Contoh : 2 Keputusan Peperiksaan Setengah Tahun 1997. Sungai Rambai.Keputusan Peperiksaan Setengah Tahun 1998.M Dlm.Buku Catatan Guru Pemulihan Nama Murid Pemulihan B.Kelas No. Sek.

(Bulan Januari hingga Jun) Bil Nama Murid 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 Buku Celik Huruf 3 Bulan Jan Feb Mac 6 Bulan Apr Mei Jun Jul 9 Bulan Ogos Sept Catatan Guru 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Buku 1 = Huruf abjad kecil (a-z) Buku 2 = kvk + Ayat kvk Buku 3 = vkvk + Ayat vkvk Buku 4 = kvkv + Ayat kvkv Buku 5 = kvkvk + Ayat kvkvk Buku 6 = kvkvkk + Ayat kvkvkk Buku 7 = kvkvkvk + Ayat kvkvkvk Buku 8 = Pra Fahaman + Karangan Buku 9 = Bacaan Berpandukan (bergred) 83 . Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Rambai.Rekod Prestasi Murid Pemulihan . Melaka Melaka.

Melaka. (Bulan Januari hingga September 1998) Buku 1 = Huruf abjad kecil (a-z) Buku 2 = kvk + Ayat kvk Buku 3 = vkvk + Ayat vkvk Buku 4 = kvkv + Ayat kvkv Buku 5 = kvkvk + Ayat kvkvk Buku 6 = kvkvkk + Ayat kvkvkk Buku 7 = kvkvkvk + Ayat kvkvkvk Buku 8 = Pra Fahaman + Karangan Buku 9 = Bacaan Berpandukan (bergred) 84 .Contoh: 3 Bil Nama Murid 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Buku Celik Huruf Jan 3 Bulan Feb Mac Apr 6 Bulan Mei Jun Jul 9 Bulan Ogos Sept Catatan Guru 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Rekod Prestasi Murid Pemulihan. Sungai Rambai. Men. Sek. Keb.

BM No. Bagi Murid Pemulihan Tingkatan 2C & 3C Di Kelas Biasa.Keputusan Peperiksaan Akhir Tahun 1998 Sek. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Nama Murid Pemulihan Th. Keb. Men. Melaka. Sungai Rambai.Buku Catatan Guru Pemulihan 85 .

MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B.MURID CEMERLANG PEMULIAN SMK SUNGAI RAMBAI MELAKA NAMA : TINGKATAN : B .MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B . MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B .MELAYU KEDUDUKAN : : = = 86 . MALAYU = KEDUDUKAN = NAMA TINGKATAN B .

MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKATAN B .MELAYU KEDUDUKAN : : = = NAMA TINGKKATAN B .NAMA TINGKATAN B.MELAYU KEDUDUKAN : : : : 87 .

e. Selangor Darul Ehsan. vkvk +Ayat vkvk kvkv + Ayat kvkv kvkvk + Ayat kvkvk kvkvkk + Ayat kvkvkk kvkvkvk + Ayat kvkvkvk Pra Faham + Karangan Bacaan berpandu. Jln . Rajin b. i. Tidak ponteng sekolah. Kerja lambat d. Keb. Rawang . Suka bergaul d. Matematik = 98/100 c. h. Keputusan ujian setengah Tahun : a. Huruf abjad kecil (a-z) b. 48000 Rawang . d. Tidak ponteng sekolah. Pendiam b.M. Kemahiran asas bahasa : a. f.MURID CEMERLANG PEMULIHAN Contoh 1 a. Tahun: 1 Amanah (1996) d.Melayu = 98/100 b. Selepas mendapat bimbingan pemulihan : a. kvk + Ayat kvk c. Tidak menguasai semua kemahiran asas B. Kuala Garing . Pangkat = 1/36 88 . c. Rajin c. B. Tempoh: Januari hingga Jun 1996 (6 bulan) Sebelum bimbingan pemulihan: Latar belakang salah laku: a. Nama sekolah : Sek. g. c. Nama : Sayati bt Ahmad b. Periang a.

8 GEKO MURID PEMULIHAM KHAS (KELAB TUNAS HARAPAN) .

Bilangan : 10 orang setiap kelas. Beri bimbingan asas membaca. (A) (B) (C) (D) BIMBINGAN AKADEMIK MOTIVASI KECEMERLANGAN PERMAINAN DALAM KOIR (A) BIMBINGAN AKADEMIK Objektif : Dapat membantu murid tahap 2 yang ketinggalan di dalam 2 M. Selangor. Masa : Ikut kesesuaian Tenaga : Guru Pemulihan. Jln. Beri bimbingan asas mengarang. (B) MOTIVASI KECEMERLANGAN Objektif : Murid galus diberi pendedahan dalam bentuk kerohanian dan semangat.RANCANGAN KELAB TUNAS HARAPAN TAHUN 1998 Sekolah Kebangsaan Rawang. Pelaksanaan : Dijalankan semasa aktiviti ko-kurikulum. Garing. Keahlian : Murid galus di tahun 4. K. guru KSTK Aktiviti : 1. Rawang. Aktiviti : 89 . 2. Beri bimbingan asas kefahaman. 5 dan 6. 3.

diri. Cintakan kepada Cintakan kepada Cintakan kepada Cintakan kepada Cintakan kepada Potensi diri. Pendekatan berbentuk ganjaran ( hadiah ) a. orang yang lebih tua. b. d. h. baik. ibubapa. Minda. © PERMAINAN DALAM Objektif : Dapat tarik minat murid. 2. Nama permainan : 1. e. • Benda berharga atau wang. Jeduti 90 . f. Ceramah bina : a. c. • Pujian seperti bagus. Peningkatan yang dilakukan oleh murid secara Minimum disusuli dengan ganjaran berbentuk : • Barang kegunaan atau alat tulis. Keyakinan diri. rakan sebaya. g. belajar sambil bermain. Teleba 2.1. guru. tahniah.

Dijalankan setelah murid menguasai sesuatu kemahiran. e. Rujuk guru pemulihan b. f. Lagu berbentuk kontemparori (Nasyid) • Raihan • Rabbani • Nahwan Nor dll. Guru ubah suai soalan berpandu kemahiran diajar. b. Ulta Aktiviti : a. Kit Celik Bacaan (D) KOIR Objektif :Penyerapan bersepadu belajar sambil Menyanyi Nama lagu : a. d. Murid boleh bertukar-tukar permainan. Sumber bahan : a.Loto 4. Guru perlu bersama-sama murid ketika sesi permainan. Agihkan murid mengikut kumpulan. Rujuk kaset celik bacaan. c. Guru perlu memberi arahan yang jelas cara bermain. b. 91 . 3. PERLAKSANAAN BERKESAN DENGAN CARA : • Dijalankan oleh guru pemulihan dan KSTK.

9 ADAPTASI PROGRAM PEMULIHAN KHAS ( CELIK HURUF) BAGI SEKOLAH MENENGAH ( MODUL CELIK BACAAN) .

Umur akalnya telah mencapai ke tahap 10 -12 tahun Emosi a. c. Penekanan pembentukan ‘Kelas Kelompok tak Ketara’ (KTK) a. (H) Faktor Strategi Pengajaran dan Pembelajaran.PROGRAM CELIK HURUF BAGI SEKOLAH MENENGAH Secara Keseluruhannya program pungurusan dan pengndalian Celik Huruf di sekolah menengah hampir sama dengan sekolah rendah. (G) Faktor Pengajaran dan Pembelajaran. b. (I) Faktor Pentadbiran dan pengurusan. risau dan runsing tidak dikawal. Saiz dari segi tubuh badan juga mempengaruhi emosi pelajar. Sila rujuk KTK dan cara melaksanakan bagi sekolah menengah 2. atau mengejek akan menghilangkan Keyakinan dan minat belajar. (J) Faktor Persekitaran Sekiranya 10 faktor ini dapat difahami dan dihayati dengan penuh rasa tanggungjawab serta keikhlasan target ‘zero defect’ celik huruh rasa tercapai dalam jangka masa yang terdekat. Kesediaan untuk merima pelajaran asas akan tergugat sekiranya perasaan malu. (F) Faktor bahan bantu mengajar. (B) Pengurusan kelas 1. takut mencuba. Mental dan fizikal Perkembangn minda atau otak pelajar telah cukup matang dan bersedia. (A) Faktor dan pelajar 1. b. a. ego. Namun dimikian beberapa panduan perlu difahami dengan teliti sebelum melaksanakan program ini di antaranya ialah:10 Faktor perlu difahami dan diteliti: (A) Faktor pelajar (B) Pengurusan kelas (C) Penjadualan Waktu (D) Faktor guru (E) Faktor Sukatan dan Kemahiran bagi Mata Pelajaran. 92 . Rakan sebaya dengan pelajar yang sering mentertawakan.

b. Pelajar dikelompokkan mengikut kebolehan. Sasaran diberi terhadap pelajar lemah yang tidak menguasai 3M ( Membaca, Menulis, Mengira ) 2. Program Pelunjuran • 1 Pencalonan  Guru kelas mencalonkan murid lemah.

• • •

Ujian Saringan 2  Tentukan kawasan lemah secara umum. Uji kemahiran asas cara lisan saja. ( Guna set inventori/ujian diagnostik ) Terima atau tolak. Ujian Diagnostik ( Inventori ) 3  secara khusus. Tentu kawasan lemah Analisis ujian. Rangka Objektif Pengajaran. • ( Rujuk Rancangan Pengajaran Pemulihan Sekolah Menengah)

• • •

• • • • • • • •

Pengajaran dan Pembelajaran 4  Rujuk ujian diagnostik. Ajar kemahiran yang tidak dikuasai. Guna Rancangan Pengajaran Pemulihan • Target 3 bulan , 6 bulan , 9 bulan perlu di patuhi dengan tekun dan kosisten. Guna Bahan Celik Bacaan. Kelompok pelajar ikut aras : Lemah – suku kata , perkataan Sederhana – Ayat mudah Pandai – Bacaan berpandu 5  Penilaian a. Jan – Mac (3 bulan) b. Apr – Jun (6 bulan) c. Jul – Sept (9 bulan) d. Catat rekod prestasi menggunakan borang rekod prestasi.

93

Program Pelunjuran e. Gunakan buku latihan berperingkat bagi Sumatif.

6

Tindakan susulan a. Pengkelompokkan ini adalah bersifat sementara. b. Pelajar yang telah menguasai 3M akan belajar di kelas biasa bagi tahun berikutnya. c. Pelajar yang masih tidak menguasai 3M, bimbingan pemulihan diteruskan.

(C) Penjadualan : 1. Jadual Waktu a. Masa bagi mata pelajaran Bahasa Melayu diberi keutamaan. b. Bagi mata pelajaran yamg lain, strategi pengajaran dan pembelajaran hendaklah bahasa merentas kurikulum. (D) Faktor Guru 1. Kriteria guru a. Pemilihan guru dibuat berdasarkan kecemerlangan PP, peribadi. b. Guru perlu minat dan tidak aktif di luar kelas. c. Guru perlu mendapatkan pendedahan pemulihan daripada ‘Guru Cemerlang pemulihan.’ (E) Faktor Sukatan dan kemahiran bagi Mata Pelajaran 1. Gunakan Rancangan Pengajaran Pemulihan. 2. Kemahiran adalah merentas bahasa. Rujuk Pakej Celik Bacaan. (F) Faktor Bahan Bantu Mengajar 1. Gunakan Pakej Celik Bacaan – Pemulihan 2. Buku ‘Pop Up’ – Pengayaan (G) Faktor Pengajaran dan Pembelajaran 1. Cara tertutup 94

2. Guru turun tahap kemahiran PP di KTK. a. Ada hadang atau sekatan pandangan dari dilihat pelajar lain. (H) Faktor Strategi Pengajaran dan Pembelajaran 1. Guru mengajar secara individu (perseorangan) saja. 2. Guru perlu memiliki saikologi yang tinggi terhadap pelajar seperti : a. Pelajar sebagai anak. b. Guru sebagai ibu atau bapa c. Penyayang dan pengasih. d. Body contact ( Sentuhan perasaan dan perhatian ) (H) Faktor Pentadbiran dan Pengrusan 1.Pengetua atau guru besar a. Restu dan Keperihatinan daripada pihak pentadbir adalah teras Kejayaan program Celik huruf di peirngkan menengah dan rendah. b. Sokongan padu bukan sahaja memudahkan pelaksanaan program malah akan mempercepatkan pengasaan 3M 2. Sokongan moral yang diperlukan: a. Mendapatkan peruntukan mebeli bahan sokongan. b. Mengekalkan guru di kelas tanpa menutup kelas pemulihan atau menjadi guru ganti apabila ada guru cuti atau sakit. c. Menyediakan kelas pemulihan yang sesuai dan selasa san tidak kira saiz besar atau kecil. d. Bersedia membantu atau memberi semangt kepada guru pemulihan apabili diminta. e. Memberi insentif atau rangsangan terhadap guru pemulihan apabila didapati ada peningkatan prestasi PP dan penguasaan murid walaupun %peningkatan yang sedikit Insentif di dalam bentuk : a. Motivasi –pujian dan penghargaan b. Prestasi pergerakan gaji. (J) Faktor persekitaran a. Guru sentiasa menasihati dan meneguhkan dari segi disiplin pelajar. b. Pengaruh rakan dan masalah keluarga mampu mengndang masalah tekanan jiwa, hilang keyakinan dan tidak tumpu di dalam PP guru. c. Motivasi dari dan pemulihan tingkah laku pelajar perlu diberi perhatian di peringkat peralihan atau tingkatan satu lagi. d. Guru janganlah mudah jemu dan kecewa apabila sebarang tindakan yang dibuat itu gagal dan kecundang. Rumusan: 1. Sebarang kesulitan dan kesukaran sila rujuk modul program Celik Huruf Sekolah Menengah. 2. Kejayaan program ini bergantung sejauh mana komittem dan iltizam semua pihak yang terlibat. 95

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- ba da ja m a pa ba da ja m a pa baba Suku kata berbeza :- ba ca ha ma ca ra la ta wa sa .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mari Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung :- ga ka na pa ta Suaikan :- ya ta ma ya ja b a j a k a p a ja s a l a d a g a kala raga pada baja jasa r a .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan berdasarkan gabungan suku kata dibawah :- ba fa ja ma ra wa ca ga ka na sa ya da ha la pa ta za .

lukis gambaran yang dapat difikirkan :- Saya ada mama.Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Berdasarkan petikan dibawah. Raga mama ada lada. Nama mama saya Sara. Mama saya ada raga. .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- gi li pi si ti gi li pi si ti gigi Suku kata berbeza :- bi ki li pi ji ri di li ni si .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mari Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung :- bi ca di ja ki Suaikan :- la ri ri wi ri bi j a ki ra la ri r a gi la kira bila ragi sila jari si .

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan gabungan suku kata di bawah :- ba ga la ra ca ha ma sa ya da ja na ta za di ji ni ti zi fa ka pa wa bi gi li ri ci hi mi si yi fi ki pi wi .

Ini lima jari-jari saya. Ini jari-jari. .Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Tekapkan tangan pada kertas ini dan lukis gambar lima jari-jari anda :- Jari-jari. Ini jari-jari saya.

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan gabungan suku kata di bawah :- ba ha na ca ja pa wa ci ji pi wi cu ju pu wu da ka ra ya di ki ri yi du ku ru yu fa la sa za fi li si zi fu lu su zu ga ma ta bi hi ni gi mi ti bu hu nu gu mu tu .

Baju itu ada saku. Baju itu biru. . lukis gambaran yang dapat difikirkan .- Raju ada baju.Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Berdasarkan petikan di bawah. Baju itu baru.

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- bu cu ku su bu cu ku su bubu Suku kata berbeza :- bu bi cu da gu ta su ka gu li .

sa tu Mari Mengeja Dan Menulis Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung :- bu ci gu la tu Suaikan :- ru ku la bu ju b u g r li u k u j u sa liku guli buku baju rusa .

b a li k u Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- be fe je ke te ca ri m u ra bu beca Suku kata berbeza :- ce de re ge se ri wa la ni li .

ada kaki Siti _____________________________________________________________________ bela Baba kera . beca bapa bawa _____________________________________________________________________ 2.Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Menyusun Perkataan Susun perkataan-perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang bermakna. jari ini saya _____________________________________________________________________ 4. Mutu madu suka _____________________________________________________________________ 3. 1.

5. _____________________________________________________________________ 6. Lina ubi beli _____________________________________________________________________ Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan gabungan suku kata di bawah :- ba ja ra bi ji ri ca ka sa ci ki si da la ta di li ti fa ma wa fi mi wi ga na ya gi ni yi ha pa za hi pi zi bu ju ru cu ku su du lu tu fu mu wu gu nu yu hu pu zu .

Ini peti besi. .- Peti besi. lukis gambaran yang dapat difikirkan . Ini peti besi lama.be je re ce ke se de le te fe me we ge ne ye he pe ze Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Berdasarkan petikan di bawah. Reza beli peti ini di kota.

. Saya suka roti dan soto. Bapa saya beli soto. lukis gambaran yang dapat difikirkan .Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Bacaan dan kefahaman Berdasarkan petikan di bawah. Saya suka roti.- Bapa saya beli roti.

Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Membina perkataan Tulis seberapa banyak perkataan gabungan suku kata di bawah di dalam buku latihan kamu :- ba ja ra bi ji ri ca ka sa ci ki si da la ta di li ti fa ma wa fi mi wi ga na ya gi ni yi ha pa za hi pi zi .

bu ju ru be je re bo jo ro cu ku su ce ke se co ko so du lu tu de le te do lo to fu mu wu fe me we fo mo wo gu nu yu ge ne ye go no yo hu pu zu he pe ze ho po zo Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Mengeja Dan Menulis Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung suku kata berulang :- fo ko lo so to ko go to foto .

so lo Suku kata berbeza :- bo ki ko ku ro la lo ta no ti Mari Mengeja Dan Menulis Nama : ________________________________ Tarikh : _________________________ Tulis perkataan di dalam kotak yang dihujung :- ge go ki pe lo ri mo to ra la no la .

se ro ja Suaikan :- b a fa m a k e to h a m i r u re m a sa li k u ta to maruku tomato bahasa famili kereta .