P. 1
karangan

karangan

|Views: 716|Likes:
Dipublikasikan oleh Alex Goh

More info:

Published by: Alex Goh on Oct 16, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as XLS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2013

pdf

text

original

Aku seekor kucing Aku seekor kucing. Bulu aku berwarna putih, badan aku sangkat besar.

Aku bernama Si Comel. Aku diletak di kedai kucing. Aku mempunyai banyak kawan di kedai kucing itu. Pada suatu hari, seorang lelaki pergi ke kedai kucing itu lalu membeli aku. Lelaki itu menghadiahkan aku kepada anaknya. Anaknya bernama Alex. Alex selalu bermain dengan aku di taman permainan. Aku selalu menolong Alex menangkap tikus. Alex selalu memberi aku makan ikan dan minum susu. Alex sayang akan aku dan dia berasa sangkat gembira kerana mempunyai kucing yang sangkat rajin menangkap tikus. Aku berasa bertuah kerana memiliki seorang tuan yang baik.

sangkat mempunyai ng lelaki bernama beri aku .

Untuk itu. Harga surat khabar sangat murah.Hobi Saya Setiap orang mempunyai hobi tersendiri. umpamanya "masa itu emas. Contoh hobi ialah membaca buku. melayari internet. Membaca surat khabar boleh menambahkan ilmu pengetahuan.Oleh itu saya tidak seperti katak di bawah tempurung. bermain badminton dan banyak lagi. merosakkan harta benda awam dan lain-lain lagi. Hobi ialah sesuatu perkara yang bermanfaat. Membaca surat khabar boleh mengelakkan diri daripada aktiviti yang tidak berfaedah seperti mencuri. Hobi juga boleh dilakukan pada masa lapang. Hobi saya ialah membaca surat khabar. Ruangan yang paling saya suka ialah berita dalam dan luar negara. Hobi membaca surat khabar mendatangkan pelbagai jenis faedah.Selain itu kita boleh merehatkan fikiran." . masa tidak dibazirkan begitu saja.

ibu.kakak dan saya. Ibu bapa sangat sayangkan kami tiga beradik. Setiap pagi.selepas itu. bapa akan membawa kami sekeluarga pergi makan angin. Pada cuti sekolah. emak akan mengajar saya membuat kerja sekolah. Selepas makan. Pada waktu malam. Kami sekeluarga tinggal di Taman Bukit Perdana. Mereka belajar di sebuah sekolah menengah. Rumah kami sentiasa kelihatan bersih dan teratur. Oleh itu. kami menonton televisyen bersama-sama.Keluarga saya Saya dilahirkan dalam keluarga yang serdana besarnya. Keluarga saya terdiri daripada lima orang anggota iaitu bapa. Saya pula belajar di sebuah sekolah rendah. Emak saya seorang suri rumahtangga yang rajin dan bertanggungjawab. emak menyediakan sarapan untuk kami sekeluarga. . Bapa saya bekerja sebagai seorang juruelektrik di sebuah kedai elektrik. Dia seorang peramah dan suka menolong orang yang susha. Beliau pandai membuat kek yang enak. Saya berdoa agar ahli keluarga saya sentiasa bahagia dan selamat. Dia akan membawa kami sekeluarga memancing ikan di tepi pantai setiap hujung minggu. Kakak dan abang masih belajar. Saya ialah anak bongsu. Hobi bapa saya ialah membaca dan memancing. bapa pun menghantar kami ke sekolah lalu pergi ke kerja.abang. beliau disenangi oleh kawan-kawannya.

Cikgu Lisa mengajar saya mata pelajaran bahasa melayu. Cikgu Lisa langsung tidak menunjukkan sikap pilih kasih semasa mengajar.Cara beliau mengajar menyebabkan saya begitu berminat. Saya mempunyai ramai guru. . prestasi pelajaran saya semakin meningkat. Saya berasa bertuah kerana memiliki seorang guru yang begitu baik hati. penyayang dan bertanggungjawab.Sejak beliau mengajar saya. Cikgu Lisa merupakan seorang guru yang baik dan banyak memberi bimbingan kepada saya.Guru saya Guru merupakan insan yang bertanggungjawab mendidik kita di sekolah. salah seorang daripada mereka ialah Cikgu Lisa. Saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk membalas budi Cikgu Lisa. malahan sentiasa bersedia menolong sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan. Beliau berdedikasi dan tegas dalam menjalankan tugas.

Terdapat beberapa nilai murni atau pengajaran dalam petikan ini. kita perlulah Akhir sekali. kita perlulah Seterusnya. kita mestilah Selanjutnya. kita mestilah Di samping itu. Antaranya ialah kita mestilah Selain itu. kita mestilah .

Dia mempunyai rambut yang panjang. dia akan mengemaskan rumah. Saya Saya mesti belajar bersungguh-sungguh untuk membalas jasa ibu saya. Nama ibu saya ialah Meiling. Setiap malam ibu akan menemani kami mengulang kaji pelajaran. Setiap hari.Ibu saya Saya mempunyai seorang ibu yang baik. ibu akan membantu kami. Badannya sederhana dan memakai sepasang cermin mata. Saya berasa bangga kerana mempunyai seorang ibu yang baik. Ibu saya ialah seorang suri rumahtangga. Dia juga amat mementingkan pelajaran adik-beradik. . Saya berharap ibu saya sentiasa sihat dan bahagia. dia bangun awal untuk menyediakan sarapan kepada kami sekeluarga kemudian. Dia berumur 30 tahun. Apabila kami menghadapi masalah dalam pelajaran. Ibu saya sangat rajin. Walaupun ibu saya tegas tetapi selalu tersenyum.

Saya juga ada seorang abang tersayang. Umurnya ialah 3 tahun. saya dan dua orang adik-beradik. Saya belajar di sekolah rendah. ibu. Nama dia ialah Goh Jia Sheng. Dia suka membaca buku cerita. Saya berdoa agar ahli keluarga saya sentiasa bahagia dan selamat.Keluarga saya Nama saya Goh Jia Yih. Saya juga ada seorang adik yang rajin. Keluarga saya terdiri daripada lima orang iaitu bapa.Umurnya ialah 35 tahun. Umur abang saya ialah 14 tahun. Hobi bapa saya ialah membaca dan memancing.Umur saya ialah 10 tahun. Hobi ibu saya ialah memasak dan menyanyi. Ibu saya pandai membuat kek yang enak. Dia seorang peramah dan rajin. . Nama dia ialah Goh Jia Jin. Dia bekerja sebagai seorang juruelektrik di sebuah kedai elektrik. Saya dilahirkan dalam keluarga yang sederhana besarnya. Ibu bapa sangat sayang kami. Dia seorang suri rumahtangga yang rajin dan bertanggungjawab. Dia belajar di sekolah menengah. Rumah kami sentiasa kelihatan bersih dan teratur. Nama bapa saya ialah Goh Kian Chai. Nama ibu saya ialah Meiling. Umurnya ialah 30 tahun.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->