P. 1
karangan

karangan

|Views: 694|Likes:
Dipublikasikan oleh Alex Goh

More info:

Published by: Alex Goh on Oct 16, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as XLS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2013

pdf

text

original

Aku seekor kucing Aku seekor kucing. Bulu aku berwarna putih, badan aku sangkat besar.

Aku bernama Si Comel. Aku diletak di kedai kucing. Aku mempunyai banyak kawan di kedai kucing itu. Pada suatu hari, seorang lelaki pergi ke kedai kucing itu lalu membeli aku. Lelaki itu menghadiahkan aku kepada anaknya. Anaknya bernama Alex. Alex selalu bermain dengan aku di taman permainan. Aku selalu menolong Alex menangkap tikus. Alex selalu memberi aku makan ikan dan minum susu. Alex sayang akan aku dan dia berasa sangkat gembira kerana mempunyai kucing yang sangkat rajin menangkap tikus. Aku berasa bertuah kerana memiliki seorang tuan yang baik.

sangkat mempunyai ng lelaki bernama beri aku .

Membaca surat khabar boleh mengelakkan diri daripada aktiviti yang tidak berfaedah seperti mencuri. Ruangan yang paling saya suka ialah berita dalam dan luar negara. Hobi juga boleh dilakukan pada masa lapang. umpamanya "masa itu emas. melayari internet. Contoh hobi ialah membaca buku.Oleh itu saya tidak seperti katak di bawah tempurung.Selain itu kita boleh merehatkan fikiran. Hobi membaca surat khabar mendatangkan pelbagai jenis faedah.Hobi Saya Setiap orang mempunyai hobi tersendiri. Untuk itu. merosakkan harta benda awam dan lain-lain lagi. Harga surat khabar sangat murah. Membaca surat khabar boleh menambahkan ilmu pengetahuan. bermain badminton dan banyak lagi." . Hobi saya ialah membaca surat khabar. masa tidak dibazirkan begitu saja. Hobi ialah sesuatu perkara yang bermanfaat.

Pada waktu malam. Bapa saya bekerja sebagai seorang juruelektrik di sebuah kedai elektrik. . Selepas makan. Emak saya seorang suri rumahtangga yang rajin dan bertanggungjawab. Ibu bapa sangat sayangkan kami tiga beradik. emak akan mengajar saya membuat kerja sekolah. beliau disenangi oleh kawan-kawannya. Mereka belajar di sebuah sekolah menengah. bapa pun menghantar kami ke sekolah lalu pergi ke kerja. Saya ialah anak bongsu. Saya pula belajar di sebuah sekolah rendah.selepas itu. bapa akan membawa kami sekeluarga pergi makan angin.abang. Kakak dan abang masih belajar.kakak dan saya. Setiap pagi. Saya berdoa agar ahli keluarga saya sentiasa bahagia dan selamat. emak menyediakan sarapan untuk kami sekeluarga.ibu. Keluarga saya terdiri daripada lima orang anggota iaitu bapa. Kami sekeluarga tinggal di Taman Bukit Perdana. kami menonton televisyen bersama-sama. Rumah kami sentiasa kelihatan bersih dan teratur. Hobi bapa saya ialah membaca dan memancing. Dia akan membawa kami sekeluarga memancing ikan di tepi pantai setiap hujung minggu. Dia seorang peramah dan suka menolong orang yang susha. Pada cuti sekolah. Oleh itu.Keluarga saya Saya dilahirkan dalam keluarga yang serdana besarnya. Beliau pandai membuat kek yang enak.

Saya mempunyai ramai guru.Sejak beliau mengajar saya. Saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk membalas budi Cikgu Lisa. penyayang dan bertanggungjawab. Cikgu Lisa mengajar saya mata pelajaran bahasa melayu. salah seorang daripada mereka ialah Cikgu Lisa. Cikgu Lisa langsung tidak menunjukkan sikap pilih kasih semasa mengajar. Beliau berdedikasi dan tegas dalam menjalankan tugas.Guru saya Guru merupakan insan yang bertanggungjawab mendidik kita di sekolah. malahan sentiasa bersedia menolong sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan. prestasi pelajaran saya semakin meningkat. Saya berasa bertuah kerana memiliki seorang guru yang begitu baik hati. .Cara beliau mengajar menyebabkan saya begitu berminat. Cikgu Lisa merupakan seorang guru yang baik dan banyak memberi bimbingan kepada saya.

Terdapat beberapa nilai murni atau pengajaran dalam petikan ini. kita mestilah Di samping itu. kita mestilah . kita mestilah Selanjutnya. kita perlulah Akhir sekali. kita perlulah Seterusnya. Antaranya ialah kita mestilah Selain itu.

Badannya sederhana dan memakai sepasang cermin mata. Ibu saya sangat rajin. Setiap malam ibu akan menemani kami mengulang kaji pelajaran. Apabila kami menghadapi masalah dalam pelajaran. Saya berasa bangga kerana mempunyai seorang ibu yang baik. Dia berumur 30 tahun. Setiap hari. Ibu saya ialah seorang suri rumahtangga. Saya Saya mesti belajar bersungguh-sungguh untuk membalas jasa ibu saya. Dia mempunyai rambut yang panjang. dia bangun awal untuk menyediakan sarapan kepada kami sekeluarga kemudian. . ibu akan membantu kami. Walaupun ibu saya tegas tetapi selalu tersenyum. Saya berharap ibu saya sentiasa sihat dan bahagia. Nama ibu saya ialah Meiling. dia akan mengemaskan rumah.Ibu saya Saya mempunyai seorang ibu yang baik. Dia juga amat mementingkan pelajaran adik-beradik.

Hobi ibu saya ialah memasak dan menyanyi. . Ibu bapa sangat sayang kami. Saya juga ada seorang adik yang rajin. Dia seorang peramah dan rajin. Nama dia ialah Goh Jia Jin. ibu. Dia suka membaca buku cerita. Dia seorang suri rumahtangga yang rajin dan bertanggungjawab.Umurnya ialah 35 tahun. Dia belajar di sekolah menengah.Keluarga saya Nama saya Goh Jia Yih. Ibu saya pandai membuat kek yang enak. Saya juga ada seorang abang tersayang. Umurnya ialah 30 tahun. Dia bekerja sebagai seorang juruelektrik di sebuah kedai elektrik. Keluarga saya terdiri daripada lima orang iaitu bapa. Nama ibu saya ialah Meiling. Saya dilahirkan dalam keluarga yang sederhana besarnya. Umur abang saya ialah 14 tahun. Hobi bapa saya ialah membaca dan memancing. Umurnya ialah 3 tahun. saya dan dua orang adik-beradik. Saya berdoa agar ahli keluarga saya sentiasa bahagia dan selamat. Saya belajar di sekolah rendah.Umur saya ialah 10 tahun. Nama bapa saya ialah Goh Kian Chai. Nama dia ialah Goh Jia Sheng. Rumah kami sentiasa kelihatan bersih dan teratur.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->