P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Matematik

Rancangan Pengajaran Harian Matematik

|Views: 969|Likes:
Dipublikasikan oleh FizzaMunirah

More info:

Published by: FizzaMunirah on Oct 16, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MATEMATIK

Subjek Tarikh Masa Tahun Topik Sub-topik Ruang Pembelajaran Objektif Pembelajaran : : : : : : : : Matematik 15 September 2011 7.45 – 8.45 pagi (1 jam) 2 Bentuk dan Ruang Bentuk 3-D Menggunakan istilah yang berkaitan dengan bentuk 3 Dimensi. Murid akan diajar untuk : I. Memahami dan menggunakan istilah yang berkaitan dengan bentuk 3 Dimensi. Hasil Pembelajaran : Murid akan dapat : I. II. III. Kenal pasti ciri-ciri fizikal bentuk 3 Dimensi secara keseluruhan. Banding dan susun bentuk 3 Dimesi berdasarkan ciri-cirinya. Melabel bahagian-bahagian pada bentuk 3 Dimensi

Membandingkan Keyakinan. Mengenal. Projektor LCD. speaker . Rajin. Poket Doraemon. Tikar Ajaib. Menentukan. Kerjasama.Pengetahuan Sedia Ada Kemahiran Berfikir Nilai Moral Alatan & Bahan : : : : Murid telah mempelajari nama dan menerangkan bentuk 3 Dimensi pada Tahun 1 Mengaitkan . Kotak Sinyu. Keberanian Laptop. Mengenalpasti.

guru akan akan mengangkat kad imbasan tajuk pengajaran. menumpukan perhatian Rasional 4. 3. Mengingat kembali pembelajaran lepas dan membuat perkaitan dengan 5. LCD projector. . 2. Contoh : segi tiga merah 6. Murid menari mengikut muzik yang dimainkan.LANGKAH KANDUNGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Set Induksi (5 minit) Aktiviti ‘Tikar Ajaib’ 1. Nilai keyakinan. and speaker. Apabila muzik dihentikan. Arahan permainan dijelaskan oleh guru ABM: ‘Tikar ajaib’. Murid dibahagikan kepada kumpulan berempat. Murid dikehendaki meletakkan tangan ke bentuk yang ditetapkan. Wakil dari setiap kumpulan dipanggil ke hadapan untuk bermain permainan ini. bentuk 2D.

Murid membuat perbandingan di nilai Dedikasi. 3. mengenalpasti.7. Keyakinan antara bentuk 2D dan bentuk 3D. Murid dikehendaki untuk ABM: Laptop. 2. 5. Murid kubus kuboid memberikan contoh-contoh objek yang mempunyai bentuk 3D di sekitar mereka. Murid ditunjukkan 2 gambar yang berlainan. 6. Guru menayangkan paparan slaid kepada murid. mengingat kembali. membuat perbandingan mengenalpasti bentuk 3D daripada gambar-gambar yang ditunjukkan. Langkah 1 (10 minit) Membuat hubungkait di antara bentuk 2D dan bentuk 3D 1. Murid yang berjaya akan mendapat mata bagi kumpulan. Kemahiran Berfikir menerangkan. projector LCD . Murid menyebut nama bentuk-bentuk Kon Piramid 3D yang ditunjukkan oleh guru. 4. .

kemahiran Berfikir membuat perkaitan. Guru menunjukkan model 3D kepada murid. Murid melihat tayangan slaid ABM slaid power point. model 3D berkenaan dengan bentuk dan ciri-ciri bentuk 3D.     Kubus Kuboid Kon Piramid Nilai Dedikasi.Langkah 2 (10 minit) Mengenalpasti bentuk 3 Dimensi dan ciri-cirinya. 2.     Kubus Kuboid Kon Piramid 1. mengenalpasti Contoh : Bucu : 8 Permukaan : 6 Sisi : 12 .

3. Jadual. mengenalpasti Murid memasukkan bentuk 3D ke dalam lubang bentuk 2D yang sepadan melaksanakan aktiviti. keberanian mengambil disediakan. 3. Kemahiran Berfikir Membuat perkaitan. 4. Murid menjawab 3 soalan yang dikemukakan dalam slot aktiviti. Guru memberi penerangan mengenai ciri-ciri bagi setiap bentuk 3D menerusi tayangan slaid dan model 3D. Langkah 3 (10 minit) Aktiviti Kelas Aktiviti ‘Biar Betul’ 1. Guru meminta murid menyenaraikan . 4. 5. Guru menerangkan cara ABM Kotak Sinyu. 2. Guru mengedarkan kertas edaran bagi setiap murid. Guru meminta satu murid bentuk untuk yang Nilai Keyakinan. Guru menggunakan ‘Kotak Sinyu’ dan model bentuk 3D bagi menjalankan aktiviti.

Murid melengkapkan jadual yang disediakan. 8. Permainan ‘ Sinyu Buta’ 1. . 6. Beberapa orang murid dipanggil untuk bermain permainan ‘Sinyu Buta’ Ingat kembali. Guru menyediakan ‘kotak Sinyu’ untuk aktiviti penutup. Setiap bentuk lebih 3D mungkin satu mempunyai daripada lubang yang sepadan. Penutup (5 minit) Merumuskan sesi pengajaran. ABM Kotak Sinyu 2. 9. Guru menerangkan cara permainan. Kemahiran Berfikir 3.ciri-ciri bentuk yang dipilih. Murid dikehendaki memadankan bentuk 3D ke dalam lubang bentuk 2D yang sepadan. Tiga murid lain pula dipanggil untuk bentuk-bentuk yang seterusnya. 7.

4.mengenalpasti. Murid akan menyentuh dan merasa bentuk menggunakan tangan tanpa melihat ke dalam kotak. Dengan merasa bentuk. . murid dikehendaki meneka nama bentuk berdasarkan ciri-cirinya. Guru merumuskan pembelajaran pada hari ini. 6. Nilai Keyakinan Menghargai 5.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->