P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Matematik

Rancangan Pengajaran Harian Matematik

|Views: 969|Likes:
Dipublikasikan oleh FizzaMunirah

More info:

Published by: FizzaMunirah on Oct 16, 2011
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MATEMATIK

Subjek Tarikh Masa Tahun Topik Sub-topik Ruang Pembelajaran Objektif Pembelajaran : : : : : : : : Matematik 15 September 2011 7.45 – 8.45 pagi (1 jam) 2 Bentuk dan Ruang Bentuk 3-D Menggunakan istilah yang berkaitan dengan bentuk 3 Dimensi. Murid akan diajar untuk : I. Memahami dan menggunakan istilah yang berkaitan dengan bentuk 3 Dimensi. Hasil Pembelajaran : Murid akan dapat : I. II. III. Kenal pasti ciri-ciri fizikal bentuk 3 Dimensi secara keseluruhan. Banding dan susun bentuk 3 Dimesi berdasarkan ciri-cirinya. Melabel bahagian-bahagian pada bentuk 3 Dimensi

Tikar Ajaib. Membandingkan Keyakinan. Projektor LCD. Keberanian Laptop. Rajin.Pengetahuan Sedia Ada Kemahiran Berfikir Nilai Moral Alatan & Bahan : : : : Murid telah mempelajari nama dan menerangkan bentuk 3 Dimensi pada Tahun 1 Mengaitkan . Menentukan. Mengenalpasti. Kerjasama. Kotak Sinyu. speaker . Poket Doraemon. Mengenal.

Murid menari mengikut muzik yang dimainkan. Murid dibahagikan kepada kumpulan berempat. 2. Arahan permainan dijelaskan oleh guru ABM: ‘Tikar ajaib’. Nilai keyakinan. Contoh : segi tiga merah 6. bentuk 2D. Murid dikehendaki meletakkan tangan ke bentuk yang ditetapkan. guru akan akan mengangkat kad imbasan tajuk pengajaran. and speaker. . Apabila muzik dihentikan. Wakil dari setiap kumpulan dipanggil ke hadapan untuk bermain permainan ini.LANGKAH KANDUNGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Set Induksi (5 minit) Aktiviti ‘Tikar Ajaib’ 1. menumpukan perhatian Rasional 4. LCD projector. 3. Mengingat kembali pembelajaran lepas dan membuat perkaitan dengan 5.

Kemahiran Berfikir menerangkan. Keyakinan antara bentuk 2D dan bentuk 3D. 2. Murid ditunjukkan 2 gambar yang berlainan. Murid yang berjaya akan mendapat mata bagi kumpulan. Murid menyebut nama bentuk-bentuk Kon Piramid 3D yang ditunjukkan oleh guru. . mengingat kembali. 3. 4. mengenalpasti. Langkah 1 (10 minit) Membuat hubungkait di antara bentuk 2D dan bentuk 3D 1. projector LCD .7. Guru menayangkan paparan slaid kepada murid. Murid membuat perbandingan di nilai Dedikasi. Murid kubus kuboid memberikan contoh-contoh objek yang mempunyai bentuk 3D di sekitar mereka. membuat perbandingan mengenalpasti bentuk 3D daripada gambar-gambar yang ditunjukkan. 5. Murid dikehendaki untuk ABM: Laptop. 6.

mengenalpasti Contoh : Bucu : 8 Permukaan : 6 Sisi : 12 . 2.Langkah 2 (10 minit) Mengenalpasti bentuk 3 Dimensi dan ciri-cirinya. model 3D berkenaan dengan bentuk dan ciri-ciri bentuk 3D. Guru menunjukkan model 3D kepada murid.     Kubus Kuboid Kon Piramid Nilai Dedikasi. Murid melihat tayangan slaid ABM slaid power point.     Kubus Kuboid Kon Piramid 1. kemahiran Berfikir membuat perkaitan.

5. Guru menerangkan cara ABM Kotak Sinyu. Langkah 3 (10 minit) Aktiviti Kelas Aktiviti ‘Biar Betul’ 1. Guru meminta murid menyenaraikan .3. Guru meminta satu murid bentuk untuk yang Nilai Keyakinan. 4. 2. Guru mengedarkan kertas edaran bagi setiap murid. mengenalpasti Murid memasukkan bentuk 3D ke dalam lubang bentuk 2D yang sepadan melaksanakan aktiviti. 4. Murid menjawab 3 soalan yang dikemukakan dalam slot aktiviti. Jadual. 3. Kemahiran Berfikir Membuat perkaitan. Guru menggunakan ‘Kotak Sinyu’ dan model bentuk 3D bagi menjalankan aktiviti. keberanian mengambil disediakan. Guru memberi penerangan mengenai ciri-ciri bagi setiap bentuk 3D menerusi tayangan slaid dan model 3D.

Guru menerangkan cara permainan. 9. Beberapa orang murid dipanggil untuk bermain permainan ‘Sinyu Buta’ Ingat kembali. Permainan ‘ Sinyu Buta’ 1. 8. Kemahiran Berfikir 3. Setiap bentuk lebih 3D mungkin satu mempunyai daripada lubang yang sepadan. 6. Tiga murid lain pula dipanggil untuk bentuk-bentuk yang seterusnya. Penutup (5 minit) Merumuskan sesi pengajaran. 7. ABM Kotak Sinyu 2. Murid dikehendaki memadankan bentuk 3D ke dalam lubang bentuk 2D yang sepadan.ciri-ciri bentuk yang dipilih. Guru menyediakan ‘kotak Sinyu’ untuk aktiviti penutup. . Murid melengkapkan jadual yang disediakan.

. Dengan merasa bentuk. 4. 6. Murid akan menyentuh dan merasa bentuk menggunakan tangan tanpa melihat ke dalam kotak. murid dikehendaki meneka nama bentuk berdasarkan ciri-cirinya. Nilai Keyakinan Menghargai 5. Guru merumuskan pembelajaran pada hari ini.mengenalpasti.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->