Anda di halaman 1dari 6

Teknik Tanaman Serai www.usahawantani.fotopages.

com

Teknik Tanaman Serai
Versi 1.0

Z&S
Untuk melihat projek-projek lain yang dikeolakan oleh Usahawantani, ando boleh melayari halaman web berikut :
http://www.ushawantani.fotopages.com
Nota: Tiada username dan password diperlukan..
.

diusahakan secara sambilan.fotopages. Buku ini adalah berkonsepkan mencari pendapatan sambilan melalui pertanian. jika saya katakan semua projek Usahawantani. Pekerja Sepenuh Masa atau Kontrak di sektor Awam atau Swasta yang ingin membuat pendapatan secara sambilan melalu pertanian. Fokus utama kami adalah untuk anda.usahawantani.Teknik Tanaman Serai www. Hakmilik/Pengarang Hakmilik: Usahawantani Pengarang: Usahawantani . ini lah ebook terbaik untuk anda untuk berbudi kepada tanah. khususnya serai yang menjanjikan pendapatan yang agak lumayan. Anda mungkin terkejut. Kepada anda yang mempunyai tanah dikampung yang terbiar atau tidak lagi diusahakan sepenuhnya.com Versi Skop pembaca E-Book projek tanaman serai ayam ini ditujukan kepada orang ramai yang ingin mencari pendapatan secara sambilan dengan cara menceburi dalam bidang pertanian.

3 Contract farming terus ke Pasar Borong 5.3 Kos Bahan 4.1.2 Projek Tanaman Pucuk Manis 6.2 Contract farming untuk tujuan eksport dan minyak 5.com Isi Kandungan 1 PENGENALAN 1.1 Maklumat ringkas Serai Peha Ayam/Serai Makan 2 KEPERLUAN ASAS 2.4 Pendapatan 5 PASARAN SERAI PEHA AYAM 5.1 Kos Projek 4.4 Contract farming terus ke Kedai Runcit dan Restaurant Tomyam 5.1 Penyediaan Tanah 3.5 Penuaian 4 KOS PENGELUARAN DAN PENDAPATAN 4.1 Sampel paparan skrin 6.3 Bahan Tanaman (Anak Benih) 2.1 Masa 2.5 Jualan langsung dari ladang dan melalui Pasar Tani FAMA.1 Kilang memproses industri makananan 5.1.1 Projek Tanaman Serai Makan / Peha Ayam 6.3 Projek Ternakan Keli Komersil secara HALAL .1.4 Keluasan Tanah 3 CARA PENGENDALIAN 3.3 Pembajaan 3.2 Profil tanah dan iklim yang diperlukan 2.2 Penanaman 3.usahawantani.4 Kawalan Rumpai 3. 6 LAMPIRAN A – GLOSSARI 6.fotopages.2 Kos Buruh 4.Teknik Tanaman Serai www.

usahawantani.com 1 Lampiran A – Glossari 1.fotopages.1.1 Projek Tanaman Serai Makan / Peha Ayam Tanaman Serai Peha ayam di ladang milik Usahawantani seluas 2 ekar Tanaman Serai Peha ayam yang berusia 3 minggu .1 Sampel paparan skrin Berikut adalah di antara projek-projek yang di jalankan di Ladang Usahawantani yang terletak di Sepang Selangor: 1.Teknik Tanaman Serai www.

Teknik Tanaman Serai www.1.usahawantani.com 1.fotopages.2 Projek Tanaman Pucuk Manis Tanaman Serai Pucuk Manis di ladang Usahawantani seluas ½ ekar Tanaman Pucuk Manis berusia 5 minggu .

3 Projek Ternakan Keli Komersil secara HALAL Ikan keli kacukan berusia 2 bulan yang diternak secara percubaan kini membuahkan hasil. Ini adalah antara kolam percubaan seluas 10’x10’ yang boleh memuatkan 1000 ikan keli dalam satu-satu masa. .com 1.Teknik Tanaman Serai www.fotopages.usahawantani.1.