Anda di halaman 1dari 8

PERANAN GURU SEKOLAH RENDAH

Guru Sebagai Penganti Ibu Bapa


By: Bede Daimin Federick Laja Anak Chabu Hayrold Lim Khai Khian Nur Tasha Elmiza Bahrun

Page 1

HAMKA : seorang guru baik guru mengaji atau guru di sekolah atau seorang guru yang hanya sekali kita temui tetapi kita beroleh pelajaran daripadanya, semuanya adalah jasa tidak dapat dibalas dengan harta benda PERIBAHASA MELAYU : berguru kepalang ajar bagai kembang bunga tak jadi

PERIBAHASA MELAYU : berguru dahulu sebelum bergurau KESIMPULAN : Ketinggian martabat guru dan besarnya harapan masyarakat terhadap guru. Guru adalah segala-galanya.
Page 2

Individu yang paling rapat dengan murid disekolah. Guru mesti melaksanakan peranan sebagai pengganti ibu bapa. Hubungan yang rapat menerbitkan rasa hormat murid kepada guru. Murid akan rasa dihargai dan diberi perhatian.

Page 3

Guru memberikan ilmu, didikan, budi, akhlak serta membentuk kemahiran dan kepandaian dalam kehidupan murid Guru penyayang akan mengambil tahu masalah murid serta sedia mendengar dan memberi perhatian kepada muridnya tanpa ada unsur bias Murid lemah = Dikasihi Murid silap = Ditegur dengan baik Itulah sikap guru yang penyayang dan selaras dengan peranan yang dimainkan oleh ibubapa dirumah.
Page 4

Idola murid dan akan mengikut arahan serta meniru peribadi guru tersebut.

Kejayaan bidang kurikulum dan kokurikulum dapat dicipta dengan adanya hasil kerjasama yang erat antara guru dan murid. Guru merupakan modal insan kerana murid akan menghabiskan masa disekolah bersama-sama.

Page 5

Ditakrifkan sebagai persekitaran dan tempat belajar haruslah selesa dan sesuai agar kanak-kanak dapat belajar dalam keadaan kondusif tanpa gangguan dan membantu berkembang dalam persekitaran yang sihat. Guru memainkan peranan penting dalam mendidik perkembangan kanak-kanak.

Guru mendidik dan mengajar kanak-kanak untuk meningkatkan JERIS.


Page 6

Kedua-dua pihak perlu menyediakan satu perekitaran pembelajaran yang membina untuk murid disekolah dan dirumah. Guru = Bukan Ibubapa sepenuhnya Ibu Bapa = Bukan pengganti guru Oleh itu kedua-dua pihak diatas melengkapi antara satu sama lain saling

Page 7

Komunikasi berkesan merupakan asas yang teguh dalam menjalinkan sebarang bentuk kerjasama

Pembelajaran akan menjadi satu risiko sekiranya ibubapa dan guru tidak seiring dan sejalan
Cara yang paling berkesan untuk merancang hubungan positif antara sekolah dan ibu bapa adalah melalui komunikasi yang dirancang dan berterusan
Page 8